"Tražila sam epidural, ali ga nisam dobila, jer nije bilo slobodnog anesteziologa"

Četvrtak, 27.12.2018.

13:27

Izvor: super zena

"Tražila sam epidural, ali ga nisam dobila, jer nije bilo slobodnog anesteziologa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

kukaвица

pre 5 godina

Ја сам се два пута порађала у Америци, планирала сам први пут без епидурала, али кад су почеле честе контракције брзо сам се предомислила. Не видим икаквог смисла да се жене муче у 21. Веку само зато што је то тако ‘од вајкада било’.

Nenad

pre 5 godina

Nale@
Ne poznajem Vas ,al bi i Vama da se zahvalim. Mislim da je sve jasno.......Smesno je vadjenje zuba porediti sa porodjajnim bolom,al eto i na tu misao mogu da odgovorim jednim iskustvom mojeg prijatelja koji živi i radi u Italiji,a to je da tamo za jedan radni vek skoro da i nemaju slučaj gdе se zub vadi. Kod njih ni stari ljudi nisu bez zuba. O mladima da ne govorim. Moj stric je bio akušer i stvarno sam imao prilike da čujem divne trenutke iz njegovog iskustva. Svesno se išlo da dolazak deteta bude u radosti. Verujte mi da sam posle porodjaja moje supruge imao osećaj da je neko napao,a ne porodio.Osecao sam i bol i ljutinu i bilo mi je žao sto ne mogu da je razumem,jer se stvarno bol i neprijatnost video na njoj. Ruzno iskustvo. A primila je epidural. Besmisleno je misliti da to tako mora. Nije ni novac u pitanju. U pitanju je stav koji nije za osetljivost danasnje žene. Petrija je divno opisana u filmu,al njene muke treba da ostanu u tom vremenu. Današnja žena je od deteta negovana i ne znam zašto bi to nekim smetalo. Dobio sam ćerku i ne učim je tome i ne pričam o tome sa njom,al u srcu želim da doživi sve faze života sa radošću i sa osećajem da je voljena. Što želim i svima vama.

mamakoka

pre 5 godina

Ovaj Nenad pao na glavu.Vise puta.Od tri porodjaja,koliko sam imala, prvi je bio bez epidurala i nikada više nijedan u životu. Tada se još uvek plaćao. Po mom mišljenju epidural nema cenu.Koliko god da treba-platite.

Vesna

pre 5 godina

Ja sam se porodila 4 puta. 3 puta prirodno, cetvrti put carski rez jer se beba nije okrenula kako treba.
Epidural nisam koristila po preporuci doktora uz obrazlozenje da pod anestezijom nema sinhronizovanih kontrakcija. Pogotovo je neprikladno za prvorotke jer mogu da uguse bebu. Dodatno postoji i rizik od aplikacije u kicmu. Carski rez je posebna prica, od njega sam se oporavljala mesec dana.
Da boli-boli. Mnogo vise boli pobacaj. Nikad da prodje ako se kasnije ne dobije dete

др. м. миљанов

pre 5 godina

Епидурал успорава у благој мери порођај и повечава ризик. Болови су поледица величине главе, еволуцује и раста мозга а не усправног става. жене су предвиђене да роде децу. Мушкарци свакако не могу. Приче да су то најачи болови је потпуно лажна и с малициозном намером пласирана да би жене мање рађале. Велики број жена реагује на епизиотомију за време порођаја тако да је тај бол резања тренутно јачи. Има много горих болова

svetlana

pre 5 godina

Necu da se hvalim niti da bilo kome solim oamet: rodila dam cetvoro i svih cetvoro prirodnim putem.

Kakva crna anestezija itd...ni u ludilu.

Bog nas je tako napravio i to je njegova kazna nama zenama za izlazak iz raja. (Procitajte malo bibliju, tu je na samom pocetku).
Adamu je kazna da ce u znoju cela svoga morati hoeb da zaradjuje, i tako i jeste, svi moraju da idu da rade nesto.

Nije bol toliko ni strasan kao sto se prica.
Ako se uplasis , bolecd te verovatno duplo vise.
Ako kazes sebi, sta je to, jos samo 10 sekundi do kraja komtrakcije itd...moze to da se podnese,

Negde duboko u sebi osecam da su me sve trud oce i porodjaju ojacali i psihicki i fizicki, ima nesto velicanstveno i trijumfalno da rodis dete na taj nacin.

To je velika simbolika za sve tskoce u zivotu...da je noc najcrnja pred svitanje...isto i sa porodjajem.

Uzivajte zene, u trud oci u radja ju, u podizanju decd.
Moji su svi vec porasli, zao mimsto desetoromnisam rodila, stvarno!

A nekad kad sam bila mlada imglupa na fakultetu nisam htela ni jedno....

Nenad

pre 5 godina

Hvala na nekim savetima. Mada su uglavnom neizvodivi. Nisam lekar. Nisam ni učen preterano. Volim prirodu i volim ljude u svim svojim manifestacijama. Ženski pol nije slabiji i po meni ne zaslužuje da se tako tretira. Sve što je za nekog bolje i donosi bolje ja sam za. Mogu vam reći da i kod muških vladaju razna pomagala za opuštanje i sprečavanje bola...moj otac je meni divan model koji nije mogao ni glavobolju da izdrži bez leka. Nikad nije uspeo lekovima da umiri glavobolju,al bi se ,,kljukao,, redovno istim. Kad je shvatio razlog to je i prestalo. Što se tiče epidurala,meni je osećaj pomirenja sa tim blizak jer je u funkciji umirenje,al kod moje princeze nije bilo problemа sa porodjajnim bolovima i sad popričamo o tome,al je i meni i njoj jeza da je doživela da je zasecana u predelu vagine. Dugo je to uticalo na njen kvalitet zivota i dugo joj je trebalo da se spoji sa sobom. Neka istraživanja pokazuju da pozitivno na oksitocin utiče starija žena koja prisustvuje porodjaju,a prisustvo muževa negativno. Zato i molim žene budite nežnije sa ženama i vratite nam ih bez šavova. Može to. Kao sav normalan svet.

pozdrav iz Subotice

pre 5 godina

@nenad
a ti sledci put kad budes kod zubara da vadis zub, kazi "neka, ne treba mi anestezija, to nije prirodno" pa nek vuce na zivo, posle ce mnogo brze i lepse da ti zaraste rana ;)

L

pre 5 godina

Kad god cujem/procitam kako muskarac, konkretno doticni Nenad, prosvetljuje nas neuke kako je normalno prolaziti kroz taj pakao bola, bude mi zlo!
Sta bre stvara vezu izmedju majke i deteta? Bol? Jesi ti dobro?
Imati dete je dar ali tu agoniju porodjaja i toliku kolicinu bola ne bih smrtnom neprijatelju pozelela!

Nikola

pre 5 godina

@znalac
Anesteziolog je kao i svaki drugi doktor, tu je u sluzbi pacijenata koji placaju osiguranje. Nije on nikakav mag pa da treba da mu se zahvalis sto je tu, zamisli, na svom radnom mestu.
Ako mu se ne radi neka da otkaz i doci ce neko ko hoce da radi, jednostavno.
Korupcija je uzela maha, slazem se da imaju male plate, al to ne znaci da neko treba ispasta zbog njihovih nedefinisanih zahteva pri zaposljavanju.

nale

pre 5 godina

E pa moj komentar se nece svideti vecini zena, ali svako ima pravo na misljenje. Epidural nije prirodan i sigurno na neki nacin skodi bebi, a i zena ne uziva u porodjaju, koji je u humanom svetu divan cin. Moj savet je da promenite zemlju i da rodite dete. Prvo dete sam rodila u Srbiji zarekla se da u toj zemlji vise necu radjati decu. Drugo dete je doslo na svet na Novom Zelandu tek posle 8 godina i nisam imala nikakvu anesteziju, poradjala sam se u 38. godini i pamtim svaki trenutak porodjaja kao najlepse iskustvo. Na kraju sam se presvukla, sestre su ispred mene kupale bebu, a ja sam dobila kafu i hleb sa puterom i dzemom, da se okrepim:-) Posle par sati sam odgurala bebin krevetac u sobu za posete da docekam prijatelje koji su dosli da nas vide. Bolovi nosu nista strasno, oni dolaze i prolaze, stanje u nasem zdravstvu (cast izuzecima) je ocajno i to treba izbeci.

Jsjd

pre 5 godina

I tako Maje rode decu, vrište i raspadnu se da im neko ne bi zabadao iglu u kičmu, jer je lakše i berićetnije raspasti se nego pročitati par stranica na temu kako i gde se epidural zapravo daje. Ali kako takve da tvrde da su se ostvarile kao majke ako se nisu napatile najviše na svetu, a dođe korisno i kad treba bebu od godina dana istući jer je recimo pala dok uči da hoda - nisu se one tako mučile da to nezahvalno stvorenje sad tu nešto pada isljučivo mamici u inat. Još kad se upare sa nekim mozgom koji se profrlja nivoom oksitocina, ludilo bude kompletno. I najbolje od svega, dok su nam prosečne tatice i mamice na tom nivou, dotle će faliti anesteziologa i generalno čitav sistem u porodilištima biti ovako jadan i nakaradan, jer je taman po meri takvih ljudi.

mika

pre 5 godina

Najveća sam kukavica na svetu, ali rodih troje sa epiduralom. Dočekala svoju decu sa osmehom na licu i odmorna...Svaka čast ko ga izmisli, jer stvarno ne treba niko da se muči, ali nažalost nije svima dostupan...

Baticca

pre 5 godina

Svaka cast svakome ali ne vidim razlog za inostranstvom kad bar 50 posto anesteziologa zivi bolje neso sto bi zivelo tamo. Javna je tajna da moras obezbediti sam anesteziologa. Postoji on al ako ga licno ili posredstvom ne angazujete , nista od anestezije. A cifra je vec pomenuta u drugim komentarima. 100ka za dobar dan

m

pre 5 godina

podignite plate medicinarima! znam za jednog sjajnog anesteziologa koji planira da ode iz zemlje posto ne moze da izdrzi te uslove: toliko rada za pocetak, a dodatno i mala plata. Ne smemo da dozvolimo da takav kadar odlazi iz zemlje!!!!!

Nemanja

pre 5 godina

(znalac, 27. decembar 2018 15:55)

E vidiš, jeste. Pritom konobar može da odbije da te usluži, a anesteziolog mora na zahtev da da epidural. Nego je praksa da se skrivaju po bolnici kad ne dobiju mito, pa kao 'nema raspoloživog anesteziologa'.

avala

pre 5 godina

Ja sam, 2012. god, rodila blizance prirodnim putem, bez anestezije. Ja nisam imala bolove, više neki osećaj teskobe dok sam čekala da se otvorim dovoljno. Sve je to individualno, ali treba omogućiti anesteziju svakoj ženi koja želi da je primi

Mara

pre 5 godina

Navikavajte se, jer ovoga ce biti sve vise. Jednostavno nema ko da radi, nema dovoljno lekara i ostalog medicinskog osoblja. Posao anesteziologa je izuzetno odgovoran i niko nece da radi za te pare, svi odlaze. U ustanovi u kojoj radim lekar u toku smene pregleda 55 do 60 pacijenata jer nema ko drugi da ih pregleda, a vi se zapitajte kakav je kvalitet tih pregleda. Nikad nije bilo gore nego sad.
(Medicinski tehnicar, 27. decembar 2018 16:53)

Ima ko da radi, ali "rade na koverte". Takvi ne odlaze. Kamo srece da potkupljivi lekari odu, a da nam ostanu i zaposle se posteni.

ja

pre 5 godina

U Krusevcu postoji jedan jedini anesteziolog koji daje epiduralnu anesteziju, kod koga ti treba za to debela veza i jos deblji novcanik! Tako da, vecina zena moze samo da sanja o tome!

Корто

pre 5 godina

Kad se moja zena poradjala,pre 2 godine,mi na razgovoru sa anesteziologom.Pitamo mi za epidural,placa li se?A on nama:“epidural se ne placa,ali je moj dolazak 200€“!

Medicinski tehnicar

pre 5 godina

Navikavajte se, jer ovoga ce biti sve vise. Jednostavno nema ko da radi, nema dovoljno lekara i ostalog medicinskog osoblja. Posao anesteziologa je izuzetno odgovoran i niko nece da radi za te pare, svi odlaze. U ustanovi u kojoj radim lekar u toku smene pregleda 55 do 60 pacijenata jer nema ko drugi da ih pregleda, a vi se zapitajte kakav je kvalitet tih pregleda. Nikad nije bilo gore nego sad.

muva bez glave

pre 5 godina

@Nenad
Najbolje da nam muskarac drzi predavanje o epiduralu! Nenade,vase misljenje ce biti relevantno kada:
a) iznesete celu trudnocu i porodite se (sto nije nemoguce ali je tesko izvodljivo)
b) kada nam prilozite svoju diplomu ginekologa akusera i kazete u kojoj zdravstvenoj ustanovi radite

U svakom drugom slucaju ste pozvani da sudite koliko i bilo koja zena o pregledu prostate,vazektomiji ili npr.obrezivanju.

dule

pre 5 godina

Misljenja sam da bi epidural trebalo da se da samo kada odluci medicinsko osoblje da je to potrebno. Mani ti to da mi neko bode iglu u kicmu... Ja sam se dva puta porodila bez ikakve anestezije, jeste da sam se raspala i urlala od bolova, ali to traje pola dana, pa prodje. Bolje tako nego da mi neko pogresno da epidural...
(Maja, 27. decembar 2018 14:20)

Majo srećo, nigde i ne piše da je epidural obavezan nego da je besplatan i svima dostupan po ličnom zahtevu.

nepoznato

pre 5 godina

@Nenad '...a to je da se porodjajni bolovi koji su prirodom dati,jer taj bol oslobadja i učvršćuje vezu izmedju majke i deteta.'

Nisu dati nikakvi bolovi radi ucvrscivanja veze majke i deteta, nego je to cena evolucije koju za celo covecanstvo placaju zene... Onog casa kad se covek uspravio na dve noge, tog casa je porodjaj kod ljudske zenke postao mnogo tezi nego kod drugih zivotinja.

P.S. Sto 'volim' kad muskarac prica o tome kako je pakao porodjajnih muka zene normalan i, kao, prirodan... A on ga nikad nece osetiti.

BoZo

pre 5 godina

Ahahahahahahah, dzabe kazete ??? Zato ju je i dobila. Tacno se zna koliko ona kosta, a ta prica da je besplatna moze se macku o rep vezati. Korupcija bato.

Posmatrac

pre 5 godina

Sta raditi. Pa nista. Nema anesteziologa i mozemo da se slikamo. Oni su inace deficitarna "roba" a kada tome pridodamo i povecanji broj anesteziologa koji odose preko grane onda je sve jasno.

Maja

pre 5 godina

Misljenja sam da bi epidural trebalo da se da samo kada odluci medicinsko osoblje da je to potrebno. Mani ti to da mi neko bode iglu u kicmu... Ja sam se dva puta porodila bez ikakve anestezije, jeste da sam se raspala i urlala od bolova, ali to traje pola dana, pa prodje. Bolje tako nego da mi neko pogresno da epidural...

Nenad

pre 5 godina

Bravo što nije. Epiduralni kod majke izaziva prestanak lučenja oksitocina,hormona koji se u telu majke prirodno luči da bi mogla da bez panike i stresa za organizam dete rodi rodi na način da se i majka i dete sigurnošću spoje. Epiduralni to sprečava,što kod majke posle porodjaja pojačava anksioznost i nemoć da u svakom trenutku povuče potez koji je detetu potreban. Dete je lišeno majčinske zaštite iz samo jednog razloga,a to je da se porodjajni bolovi koji su prirodom dati,jer taj bol oslobadja i učvršćuje vezu izmedju majke i deteta. Zato je i na dobrovoljnoj bazi. Svaka majka koja je primila epidural ima pojačanu potrebu za dodirom,maženjem i u sled i manjeg nedostatka nežnosti pada u nemir ili depresiju. Majke divne ste i ne uzimajte epidural.

Profesor

pre 5 godina

Ovakvih slucajeva ce biti sve vise i vise a razlog je jednostavan. Nema dovoljno anesteziologa, tj ljudi odlaze "trbuhom za kruhom" tako da se broj anesteziologa redovno smanjuje. To je nepobitna cinjenica i ogroman problem.

nepoznato

pre 5 godina

@Nenad '...a to je da se porodjajni bolovi koji su prirodom dati,jer taj bol oslobadja i učvršćuje vezu izmedju majke i deteta.'

Nisu dati nikakvi bolovi radi ucvrscivanja veze majke i deteta, nego je to cena evolucije koju za celo covecanstvo placaju zene... Onog casa kad se covek uspravio na dve noge, tog casa je porodjaj kod ljudske zenke postao mnogo tezi nego kod drugih zivotinja.

P.S. Sto 'volim' kad muskarac prica o tome kako je pakao porodjajnih muka zene normalan i, kao, prirodan... A on ga nikad nece osetiti.

dule

pre 5 godina

Misljenja sam da bi epidural trebalo da se da samo kada odluci medicinsko osoblje da je to potrebno. Mani ti to da mi neko bode iglu u kicmu... Ja sam se dva puta porodila bez ikakve anestezije, jeste da sam se raspala i urlala od bolova, ali to traje pola dana, pa prodje. Bolje tako nego da mi neko pogresno da epidural...
(Maja, 27. decembar 2018 14:20)

Majo srećo, nigde i ne piše da je epidural obavezan nego da je besplatan i svima dostupan po ličnom zahtevu.

muva bez glave

pre 5 godina

@Nenad
Najbolje da nam muskarac drzi predavanje o epiduralu! Nenade,vase misljenje ce biti relevantno kada:
a) iznesete celu trudnocu i porodite se (sto nije nemoguce ali je tesko izvodljivo)
b) kada nam prilozite svoju diplomu ginekologa akusera i kazete u kojoj zdravstvenoj ustanovi radite

U svakom drugom slucaju ste pozvani da sudite koliko i bilo koja zena o pregledu prostate,vazektomiji ili npr.obrezivanju.

BoZo

pre 5 godina

Ahahahahahahah, dzabe kazete ??? Zato ju je i dobila. Tacno se zna koliko ona kosta, a ta prica da je besplatna moze se macku o rep vezati. Korupcija bato.

Medicinski tehnicar

pre 5 godina

Navikavajte se, jer ovoga ce biti sve vise. Jednostavno nema ko da radi, nema dovoljno lekara i ostalog medicinskog osoblja. Posao anesteziologa je izuzetno odgovoran i niko nece da radi za te pare, svi odlaze. U ustanovi u kojoj radim lekar u toku smene pregleda 55 do 60 pacijenata jer nema ko drugi da ih pregleda, a vi se zapitajte kakav je kvalitet tih pregleda. Nikad nije bilo gore nego sad.

Profesor

pre 5 godina

Ovakvih slucajeva ce biti sve vise i vise a razlog je jednostavan. Nema dovoljno anesteziologa, tj ljudi odlaze "trbuhom za kruhom" tako da se broj anesteziologa redovno smanjuje. To je nepobitna cinjenica i ogroman problem.

Posmatrac

pre 5 godina

Sta raditi. Pa nista. Nema anesteziologa i mozemo da se slikamo. Oni su inace deficitarna "roba" a kada tome pridodamo i povecanji broj anesteziologa koji odose preko grane onda je sve jasno.

L

pre 5 godina

Kad god cujem/procitam kako muskarac, konkretno doticni Nenad, prosvetljuje nas neuke kako je normalno prolaziti kroz taj pakao bola, bude mi zlo!
Sta bre stvara vezu izmedju majke i deteta? Bol? Jesi ti dobro?
Imati dete je dar ali tu agoniju porodjaja i toliku kolicinu bola ne bih smrtnom neprijatelju pozelela!

pozdrav iz Subotice

pre 5 godina

@nenad
a ti sledci put kad budes kod zubara da vadis zub, kazi "neka, ne treba mi anestezija, to nije prirodno" pa nek vuce na zivo, posle ce mnogo brze i lepse da ti zaraste rana ;)

mika

pre 5 godina

Najveća sam kukavica na svetu, ali rodih troje sa epiduralom. Dočekala svoju decu sa osmehom na licu i odmorna...Svaka čast ko ga izmisli, jer stvarno ne treba niko da se muči, ali nažalost nije svima dostupan...

Jsjd

pre 5 godina

I tako Maje rode decu, vrište i raspadnu se da im neko ne bi zabadao iglu u kičmu, jer je lakše i berićetnije raspasti se nego pročitati par stranica na temu kako i gde se epidural zapravo daje. Ali kako takve da tvrde da su se ostvarile kao majke ako se nisu napatile najviše na svetu, a dođe korisno i kad treba bebu od godina dana istući jer je recimo pala dok uči da hoda - nisu se one tako mučile da to nezahvalno stvorenje sad tu nešto pada isljučivo mamici u inat. Još kad se upare sa nekim mozgom koji se profrlja nivoom oksitocina, ludilo bude kompletno. I najbolje od svega, dok su nam prosečne tatice i mamice na tom nivou, dotle će faliti anesteziologa i generalno čitav sistem u porodilištima biti ovako jadan i nakaradan, jer je taman po meri takvih ljudi.

mamakoka

pre 5 godina

Ovaj Nenad pao na glavu.Vise puta.Od tri porodjaja,koliko sam imala, prvi je bio bez epidurala i nikada više nijedan u životu. Tada se još uvek plaćao. Po mom mišljenju epidural nema cenu.Koliko god da treba-platite.

Корто

pre 5 godina

Kad se moja zena poradjala,pre 2 godine,mi na razgovoru sa anesteziologom.Pitamo mi za epidural,placa li se?A on nama:“epidural se ne placa,ali je moj dolazak 200€“!

Nikola

pre 5 godina

@znalac
Anesteziolog je kao i svaki drugi doktor, tu je u sluzbi pacijenata koji placaju osiguranje. Nije on nikakav mag pa da treba da mu se zahvalis sto je tu, zamisli, na svom radnom mestu.
Ako mu se ne radi neka da otkaz i doci ce neko ko hoce da radi, jednostavno.
Korupcija je uzela maha, slazem se da imaju male plate, al to ne znaci da neko treba ispasta zbog njihovih nedefinisanih zahteva pri zaposljavanju.

Mara

pre 5 godina

Navikavajte se, jer ovoga ce biti sve vise. Jednostavno nema ko da radi, nema dovoljno lekara i ostalog medicinskog osoblja. Posao anesteziologa je izuzetno odgovoran i niko nece da radi za te pare, svi odlaze. U ustanovi u kojoj radim lekar u toku smene pregleda 55 do 60 pacijenata jer nema ko drugi da ih pregleda, a vi se zapitajte kakav je kvalitet tih pregleda. Nikad nije bilo gore nego sad.
(Medicinski tehnicar, 27. decembar 2018 16:53)

Ima ko da radi, ali "rade na koverte". Takvi ne odlaze. Kamo srece da potkupljivi lekari odu, a da nam ostanu i zaposle se posteni.

avala

pre 5 godina

Ja sam, 2012. god, rodila blizance prirodnim putem, bez anestezije. Ja nisam imala bolove, više neki osećaj teskobe dok sam čekala da se otvorim dovoljno. Sve je to individualno, ali treba omogućiti anesteziju svakoj ženi koja želi da je primi

Nemanja

pre 5 godina

(znalac, 27. decembar 2018 15:55)

E vidiš, jeste. Pritom konobar može da odbije da te usluži, a anesteziolog mora na zahtev da da epidural. Nego je praksa da se skrivaju po bolnici kad ne dobiju mito, pa kao 'nema raspoloživog anesteziologa'.

m

pre 5 godina

podignite plate medicinarima! znam za jednog sjajnog anesteziologa koji planira da ode iz zemlje posto ne moze da izdrzi te uslove: toliko rada za pocetak, a dodatno i mala plata. Ne smemo da dozvolimo da takav kadar odlazi iz zemlje!!!!!

Nenad

pre 5 godina

Nale@
Ne poznajem Vas ,al bi i Vama da se zahvalim. Mislim da je sve jasno.......Smesno je vadjenje zuba porediti sa porodjajnim bolom,al eto i na tu misao mogu da odgovorim jednim iskustvom mojeg prijatelja koji živi i radi u Italiji,a to je da tamo za jedan radni vek skoro da i nemaju slučaj gdе se zub vadi. Kod njih ni stari ljudi nisu bez zuba. O mladima da ne govorim. Moj stric je bio akušer i stvarno sam imao prilike da čujem divne trenutke iz njegovog iskustva. Svesno se išlo da dolazak deteta bude u radosti. Verujte mi da sam posle porodjaja moje supruge imao osećaj da je neko napao,a ne porodio.Osecao sam i bol i ljutinu i bilo mi je žao sto ne mogu da je razumem,jer se stvarno bol i neprijatnost video na njoj. Ruzno iskustvo. A primila je epidural. Besmisleno je misliti da to tako mora. Nije ni novac u pitanju. U pitanju je stav koji nije za osetljivost danasnje žene. Petrija je divno opisana u filmu,al njene muke treba da ostanu u tom vremenu. Današnja žena je od deteta negovana i ne znam zašto bi to nekim smetalo. Dobio sam ćerku i ne učim je tome i ne pričam o tome sa njom,al u srcu želim da doživi sve faze života sa radošću i sa osećajem da je voljena. Što želim i svima vama.

ja

pre 5 godina

U Krusevcu postoji jedan jedini anesteziolog koji daje epiduralnu anesteziju, kod koga ti treba za to debela veza i jos deblji novcanik! Tako da, vecina zena moze samo da sanja o tome!

Nenad

pre 5 godina

Bravo što nije. Epiduralni kod majke izaziva prestanak lučenja oksitocina,hormona koji se u telu majke prirodno luči da bi mogla da bez panike i stresa za organizam dete rodi rodi na način da se i majka i dete sigurnošću spoje. Epiduralni to sprečava,što kod majke posle porodjaja pojačava anksioznost i nemoć da u svakom trenutku povuče potez koji je detetu potreban. Dete je lišeno majčinske zaštite iz samo jednog razloga,a to je da se porodjajni bolovi koji su prirodom dati,jer taj bol oslobadja i učvršćuje vezu izmedju majke i deteta. Zato je i na dobrovoljnoj bazi. Svaka majka koja je primila epidural ima pojačanu potrebu za dodirom,maženjem i u sled i manjeg nedostatka nežnosti pada u nemir ili depresiju. Majke divne ste i ne uzimajte epidural.

Maja

pre 5 godina

Misljenja sam da bi epidural trebalo da se da samo kada odluci medicinsko osoblje da je to potrebno. Mani ti to da mi neko bode iglu u kicmu... Ja sam se dva puta porodila bez ikakve anestezije, jeste da sam se raspala i urlala od bolova, ali to traje pola dana, pa prodje. Bolje tako nego da mi neko pogresno da epidural...

Baticca

pre 5 godina

Svaka cast svakome ali ne vidim razlog za inostranstvom kad bar 50 posto anesteziologa zivi bolje neso sto bi zivelo tamo. Javna je tajna da moras obezbediti sam anesteziologa. Postoji on al ako ga licno ili posredstvom ne angazujete , nista od anestezije. A cifra je vec pomenuta u drugim komentarima. 100ka za dobar dan

Nenad

pre 5 godina

Hvala na nekim savetima. Mada su uglavnom neizvodivi. Nisam lekar. Nisam ni učen preterano. Volim prirodu i volim ljude u svim svojim manifestacijama. Ženski pol nije slabiji i po meni ne zaslužuje da se tako tretira. Sve što je za nekog bolje i donosi bolje ja sam za. Mogu vam reći da i kod muških vladaju razna pomagala za opuštanje i sprečavanje bola...moj otac je meni divan model koji nije mogao ni glavobolju da izdrži bez leka. Nikad nije uspeo lekovima da umiri glavobolju,al bi se ,,kljukao,, redovno istim. Kad je shvatio razlog to je i prestalo. Što se tiče epidurala,meni je osećaj pomirenja sa tim blizak jer je u funkciji umirenje,al kod moje princeze nije bilo problemа sa porodjajnim bolovima i sad popričamo o tome,al je i meni i njoj jeza da je doživela da je zasecana u predelu vagine. Dugo je to uticalo na njen kvalitet zivota i dugo joj je trebalo da se spoji sa sobom. Neka istraživanja pokazuju da pozitivno na oksitocin utiče starija žena koja prisustvuje porodjaju,a prisustvo muževa negativno. Zato i molim žene budite nežnije sa ženama i vratite nam ih bez šavova. Može to. Kao sav normalan svet.

kukaвица

pre 5 godina

Ја сам се два пута порађала у Америци, планирала сам први пут без епидурала, али кад су почеле честе контракције брзо сам се предомислила. Не видим икаквог смисла да се жене муче у 21. Веку само зато што је то тако ‘од вајкада било’.

nale

pre 5 godina

E pa moj komentar se nece svideti vecini zena, ali svako ima pravo na misljenje. Epidural nije prirodan i sigurno na neki nacin skodi bebi, a i zena ne uziva u porodjaju, koji je u humanom svetu divan cin. Moj savet je da promenite zemlju i da rodite dete. Prvo dete sam rodila u Srbiji zarekla se da u toj zemlji vise necu radjati decu. Drugo dete je doslo na svet na Novom Zelandu tek posle 8 godina i nisam imala nikakvu anesteziju, poradjala sam se u 38. godini i pamtim svaki trenutak porodjaja kao najlepse iskustvo. Na kraju sam se presvukla, sestre su ispred mene kupale bebu, a ja sam dobila kafu i hleb sa puterom i dzemom, da se okrepim:-) Posle par sati sam odgurala bebin krevetac u sobu za posete da docekam prijatelje koji su dosli da nas vide. Bolovi nosu nista strasno, oni dolaze i prolaze, stanje u nasem zdravstvu (cast izuzecima) je ocajno i to treba izbeci.

svetlana

pre 5 godina

Necu da se hvalim niti da bilo kome solim oamet: rodila dam cetvoro i svih cetvoro prirodnim putem.

Kakva crna anestezija itd...ni u ludilu.

Bog nas je tako napravio i to je njegova kazna nama zenama za izlazak iz raja. (Procitajte malo bibliju, tu je na samom pocetku).
Adamu je kazna da ce u znoju cela svoga morati hoeb da zaradjuje, i tako i jeste, svi moraju da idu da rade nesto.

Nije bol toliko ni strasan kao sto se prica.
Ako se uplasis , bolecd te verovatno duplo vise.
Ako kazes sebi, sta je to, jos samo 10 sekundi do kraja komtrakcije itd...moze to da se podnese,

Negde duboko u sebi osecam da su me sve trud oce i porodjaju ojacali i psihicki i fizicki, ima nesto velicanstveno i trijumfalno da rodis dete na taj nacin.

To je velika simbolika za sve tskoce u zivotu...da je noc najcrnja pred svitanje...isto i sa porodjajem.

Uzivajte zene, u trud oci u radja ju, u podizanju decd.
Moji su svi vec porasli, zao mimsto desetoromnisam rodila, stvarno!

A nekad kad sam bila mlada imglupa na fakultetu nisam htela ni jedno....

Vesna

pre 5 godina

Ja sam se porodila 4 puta. 3 puta prirodno, cetvrti put carski rez jer se beba nije okrenula kako treba.
Epidural nisam koristila po preporuci doktora uz obrazlozenje da pod anestezijom nema sinhronizovanih kontrakcija. Pogotovo je neprikladno za prvorotke jer mogu da uguse bebu. Dodatno postoji i rizik od aplikacije u kicmu. Carski rez je posebna prica, od njega sam se oporavljala mesec dana.
Da boli-boli. Mnogo vise boli pobacaj. Nikad da prodje ako se kasnije ne dobije dete

др. м. миљанов

pre 5 godina

Епидурал успорава у благој мери порођај и повечава ризик. Болови су поледица величине главе, еволуцује и раста мозга а не усправног става. жене су предвиђене да роде децу. Мушкарци свакако не могу. Приче да су то најачи болови је потпуно лажна и с малициозном намером пласирана да би жене мање рађале. Велики број жена реагује на епизиотомију за време порођаја тако да је тај бол резања тренутно јачи. Има много горих болова

Nenad

pre 5 godina

Bravo što nije. Epiduralni kod majke izaziva prestanak lučenja oksitocina,hormona koji se u telu majke prirodno luči da bi mogla da bez panike i stresa za organizam dete rodi rodi na način da se i majka i dete sigurnošću spoje. Epiduralni to sprečava,što kod majke posle porodjaja pojačava anksioznost i nemoć da u svakom trenutku povuče potez koji je detetu potreban. Dete je lišeno majčinske zaštite iz samo jednog razloga,a to je da se porodjajni bolovi koji su prirodom dati,jer taj bol oslobadja i učvršćuje vezu izmedju majke i deteta. Zato je i na dobrovoljnoj bazi. Svaka majka koja je primila epidural ima pojačanu potrebu za dodirom,maženjem i u sled i manjeg nedostatka nežnosti pada u nemir ili depresiju. Majke divne ste i ne uzimajte epidural.

Maja

pre 5 godina

Misljenja sam da bi epidural trebalo da se da samo kada odluci medicinsko osoblje da je to potrebno. Mani ti to da mi neko bode iglu u kicmu... Ja sam se dva puta porodila bez ikakve anestezije, jeste da sam se raspala i urlala od bolova, ali to traje pola dana, pa prodje. Bolje tako nego da mi neko pogresno da epidural...

svetlana

pre 5 godina

Necu da se hvalim niti da bilo kome solim oamet: rodila dam cetvoro i svih cetvoro prirodnim putem.

Kakva crna anestezija itd...ni u ludilu.

Bog nas je tako napravio i to je njegova kazna nama zenama za izlazak iz raja. (Procitajte malo bibliju, tu je na samom pocetku).
Adamu je kazna da ce u znoju cela svoga morati hoeb da zaradjuje, i tako i jeste, svi moraju da idu da rade nesto.

Nije bol toliko ni strasan kao sto se prica.
Ako se uplasis , bolecd te verovatno duplo vise.
Ako kazes sebi, sta je to, jos samo 10 sekundi do kraja komtrakcije itd...moze to da se podnese,

Negde duboko u sebi osecam da su me sve trud oce i porodjaju ojacali i psihicki i fizicki, ima nesto velicanstveno i trijumfalno da rodis dete na taj nacin.

To je velika simbolika za sve tskoce u zivotu...da je noc najcrnja pred svitanje...isto i sa porodjajem.

Uzivajte zene, u trud oci u radja ju, u podizanju decd.
Moji su svi vec porasli, zao mimsto desetoromnisam rodila, stvarno!

A nekad kad sam bila mlada imglupa na fakultetu nisam htela ni jedno....

др. м. миљанов

pre 5 godina

Епидурал успорава у благој мери порођај и повечава ризик. Болови су поледица величине главе, еволуцује и раста мозга а не усправног става. жене су предвиђене да роде децу. Мушкарци свакако не могу. Приче да су то најачи болови је потпуно лажна и с малициозном намером пласирана да би жене мање рађале. Велики број жена реагује на епизиотомију за време порођаја тако да је тај бол резања тренутно јачи. Има много горих болова

nale

pre 5 godina

E pa moj komentar se nece svideti vecini zena, ali svako ima pravo na misljenje. Epidural nije prirodan i sigurno na neki nacin skodi bebi, a i zena ne uziva u porodjaju, koji je u humanom svetu divan cin. Moj savet je da promenite zemlju i da rodite dete. Prvo dete sam rodila u Srbiji zarekla se da u toj zemlji vise necu radjati decu. Drugo dete je doslo na svet na Novom Zelandu tek posle 8 godina i nisam imala nikakvu anesteziju, poradjala sam se u 38. godini i pamtim svaki trenutak porodjaja kao najlepse iskustvo. Na kraju sam se presvukla, sestre su ispred mene kupale bebu, a ja sam dobila kafu i hleb sa puterom i dzemom, da se okrepim:-) Posle par sati sam odgurala bebin krevetac u sobu za posete da docekam prijatelje koji su dosli da nas vide. Bolovi nosu nista strasno, oni dolaze i prolaze, stanje u nasem zdravstvu (cast izuzecima) je ocajno i to treba izbeci.

Vesna

pre 5 godina

Ja sam se porodila 4 puta. 3 puta prirodno, cetvrti put carski rez jer se beba nije okrenula kako treba.
Epidural nisam koristila po preporuci doktora uz obrazlozenje da pod anestezijom nema sinhronizovanih kontrakcija. Pogotovo je neprikladno za prvorotke jer mogu da uguse bebu. Dodatno postoji i rizik od aplikacije u kicmu. Carski rez je posebna prica, od njega sam se oporavljala mesec dana.
Da boli-boli. Mnogo vise boli pobacaj. Nikad da prodje ako se kasnije ne dobije dete

Nenad

pre 5 godina

Hvala na nekim savetima. Mada su uglavnom neizvodivi. Nisam lekar. Nisam ni učen preterano. Volim prirodu i volim ljude u svim svojim manifestacijama. Ženski pol nije slabiji i po meni ne zaslužuje da se tako tretira. Sve što je za nekog bolje i donosi bolje ja sam za. Mogu vam reći da i kod muških vladaju razna pomagala za opuštanje i sprečavanje bola...moj otac je meni divan model koji nije mogao ni glavobolju da izdrži bez leka. Nikad nije uspeo lekovima da umiri glavobolju,al bi se ,,kljukao,, redovno istim. Kad je shvatio razlog to je i prestalo. Što se tiče epidurala,meni je osećaj pomirenja sa tim blizak jer je u funkciji umirenje,al kod moje princeze nije bilo problemа sa porodjajnim bolovima i sad popričamo o tome,al je i meni i njoj jeza da je doživela da je zasecana u predelu vagine. Dugo je to uticalo na njen kvalitet zivota i dugo joj je trebalo da se spoji sa sobom. Neka istraživanja pokazuju da pozitivno na oksitocin utiče starija žena koja prisustvuje porodjaju,a prisustvo muževa negativno. Zato i molim žene budite nežnije sa ženama i vratite nam ih bez šavova. Može to. Kao sav normalan svet.

nepoznato

pre 5 godina

@Nenad '...a to je da se porodjajni bolovi koji su prirodom dati,jer taj bol oslobadja i učvršćuje vezu izmedju majke i deteta.'

Nisu dati nikakvi bolovi radi ucvrscivanja veze majke i deteta, nego je to cena evolucije koju za celo covecanstvo placaju zene... Onog casa kad se covek uspravio na dve noge, tog casa je porodjaj kod ljudske zenke postao mnogo tezi nego kod drugih zivotinja.

P.S. Sto 'volim' kad muskarac prica o tome kako je pakao porodjajnih muka zene normalan i, kao, prirodan... A on ga nikad nece osetiti.

muva bez glave

pre 5 godina

@Nenad
Najbolje da nam muskarac drzi predavanje o epiduralu! Nenade,vase misljenje ce biti relevantno kada:
a) iznesete celu trudnocu i porodite se (sto nije nemoguce ali je tesko izvodljivo)
b) kada nam prilozite svoju diplomu ginekologa akusera i kazete u kojoj zdravstvenoj ustanovi radite

U svakom drugom slucaju ste pozvani da sudite koliko i bilo koja zena o pregledu prostate,vazektomiji ili npr.obrezivanju.

BoZo

pre 5 godina

Ahahahahahahah, dzabe kazete ??? Zato ju je i dobila. Tacno se zna koliko ona kosta, a ta prica da je besplatna moze se macku o rep vezati. Korupcija bato.

dule

pre 5 godina

Misljenja sam da bi epidural trebalo da se da samo kada odluci medicinsko osoblje da je to potrebno. Mani ti to da mi neko bode iglu u kicmu... Ja sam se dva puta porodila bez ikakve anestezije, jeste da sam se raspala i urlala od bolova, ali to traje pola dana, pa prodje. Bolje tako nego da mi neko pogresno da epidural...
(Maja, 27. decembar 2018 14:20)

Majo srećo, nigde i ne piše da je epidural obavezan nego da je besplatan i svima dostupan po ličnom zahtevu.

Nenad

pre 5 godina

Nale@
Ne poznajem Vas ,al bi i Vama da se zahvalim. Mislim da je sve jasno.......Smesno je vadjenje zuba porediti sa porodjajnim bolom,al eto i na tu misao mogu da odgovorim jednim iskustvom mojeg prijatelja koji živi i radi u Italiji,a to je da tamo za jedan radni vek skoro da i nemaju slučaj gdе se zub vadi. Kod njih ni stari ljudi nisu bez zuba. O mladima da ne govorim. Moj stric je bio akušer i stvarno sam imao prilike da čujem divne trenutke iz njegovog iskustva. Svesno se išlo da dolazak deteta bude u radosti. Verujte mi da sam posle porodjaja moje supruge imao osećaj da je neko napao,a ne porodio.Osecao sam i bol i ljutinu i bilo mi je žao sto ne mogu da je razumem,jer se stvarno bol i neprijatnost video na njoj. Ruzno iskustvo. A primila je epidural. Besmisleno je misliti da to tako mora. Nije ni novac u pitanju. U pitanju je stav koji nije za osetljivost danasnje žene. Petrija je divno opisana u filmu,al njene muke treba da ostanu u tom vremenu. Današnja žena je od deteta negovana i ne znam zašto bi to nekim smetalo. Dobio sam ćerku i ne učim je tome i ne pričam o tome sa njom,al u srcu želim da doživi sve faze života sa radošću i sa osećajem da je voljena. Što želim i svima vama.

Profesor

pre 5 godina

Ovakvih slucajeva ce biti sve vise i vise a razlog je jednostavan. Nema dovoljno anesteziologa, tj ljudi odlaze "trbuhom za kruhom" tako da se broj anesteziologa redovno smanjuje. To je nepobitna cinjenica i ogroman problem.

Posmatrac

pre 5 godina

Sta raditi. Pa nista. Nema anesteziologa i mozemo da se slikamo. Oni su inace deficitarna "roba" a kada tome pridodamo i povecanji broj anesteziologa koji odose preko grane onda je sve jasno.

Medicinski tehnicar

pre 5 godina

Navikavajte se, jer ovoga ce biti sve vise. Jednostavno nema ko da radi, nema dovoljno lekara i ostalog medicinskog osoblja. Posao anesteziologa je izuzetno odgovoran i niko nece da radi za te pare, svi odlaze. U ustanovi u kojoj radim lekar u toku smene pregleda 55 do 60 pacijenata jer nema ko drugi da ih pregleda, a vi se zapitajte kakav je kvalitet tih pregleda. Nikad nije bilo gore nego sad.

Jsjd

pre 5 godina

I tako Maje rode decu, vrište i raspadnu se da im neko ne bi zabadao iglu u kičmu, jer je lakše i berićetnije raspasti se nego pročitati par stranica na temu kako i gde se epidural zapravo daje. Ali kako takve da tvrde da su se ostvarile kao majke ako se nisu napatile najviše na svetu, a dođe korisno i kad treba bebu od godina dana istući jer je recimo pala dok uči da hoda - nisu se one tako mučile da to nezahvalno stvorenje sad tu nešto pada isljučivo mamici u inat. Još kad se upare sa nekim mozgom koji se profrlja nivoom oksitocina, ludilo bude kompletno. I najbolje od svega, dok su nam prosečne tatice i mamice na tom nivou, dotle će faliti anesteziologa i generalno čitav sistem u porodilištima biti ovako jadan i nakaradan, jer je taman po meri takvih ljudi.

Nikola

pre 5 godina

@znalac
Anesteziolog je kao i svaki drugi doktor, tu je u sluzbi pacijenata koji placaju osiguranje. Nije on nikakav mag pa da treba da mu se zahvalis sto je tu, zamisli, na svom radnom mestu.
Ako mu se ne radi neka da otkaz i doci ce neko ko hoce da radi, jednostavno.
Korupcija je uzela maha, slazem se da imaju male plate, al to ne znaci da neko treba ispasta zbog njihovih nedefinisanih zahteva pri zaposljavanju.

ja

pre 5 godina

U Krusevcu postoji jedan jedini anesteziolog koji daje epiduralnu anesteziju, kod koga ti treba za to debela veza i jos deblji novcanik! Tako da, vecina zena moze samo da sanja o tome!

Mara

pre 5 godina

Navikavajte se, jer ovoga ce biti sve vise. Jednostavno nema ko da radi, nema dovoljno lekara i ostalog medicinskog osoblja. Posao anesteziologa je izuzetno odgovoran i niko nece da radi za te pare, svi odlaze. U ustanovi u kojoj radim lekar u toku smene pregleda 55 do 60 pacijenata jer nema ko drugi da ih pregleda, a vi se zapitajte kakav je kvalitet tih pregleda. Nikad nije bilo gore nego sad.
(Medicinski tehnicar, 27. decembar 2018 16:53)

Ima ko da radi, ali "rade na koverte". Takvi ne odlaze. Kamo srece da potkupljivi lekari odu, a da nam ostanu i zaposle se posteni.

avala

pre 5 godina

Ja sam, 2012. god, rodila blizance prirodnim putem, bez anestezije. Ja nisam imala bolove, više neki osećaj teskobe dok sam čekala da se otvorim dovoljno. Sve je to individualno, ali treba omogućiti anesteziju svakoj ženi koja želi da je primi

m

pre 5 godina

podignite plate medicinarima! znam za jednog sjajnog anesteziologa koji planira da ode iz zemlje posto ne moze da izdrzi te uslove: toliko rada za pocetak, a dodatno i mala plata. Ne smemo da dozvolimo da takav kadar odlazi iz zemlje!!!!!

Nemanja

pre 5 godina

(znalac, 27. decembar 2018 15:55)

E vidiš, jeste. Pritom konobar može da odbije da te usluži, a anesteziolog mora na zahtev da da epidural. Nego je praksa da se skrivaju po bolnici kad ne dobiju mito, pa kao 'nema raspoloživog anesteziologa'.

Корто

pre 5 godina

Kad se moja zena poradjala,pre 2 godine,mi na razgovoru sa anesteziologom.Pitamo mi za epidural,placa li se?A on nama:“epidural se ne placa,ali je moj dolazak 200€“!

mika

pre 5 godina

Najveća sam kukavica na svetu, ali rodih troje sa epiduralom. Dočekala svoju decu sa osmehom na licu i odmorna...Svaka čast ko ga izmisli, jer stvarno ne treba niko da se muči, ali nažalost nije svima dostupan...

Baticca

pre 5 godina

Svaka cast svakome ali ne vidim razlog za inostranstvom kad bar 50 posto anesteziologa zivi bolje neso sto bi zivelo tamo. Javna je tajna da moras obezbediti sam anesteziologa. Postoji on al ako ga licno ili posredstvom ne angazujete , nista od anestezije. A cifra je vec pomenuta u drugim komentarima. 100ka za dobar dan

L

pre 5 godina

Kad god cujem/procitam kako muskarac, konkretno doticni Nenad, prosvetljuje nas neuke kako je normalno prolaziti kroz taj pakao bola, bude mi zlo!
Sta bre stvara vezu izmedju majke i deteta? Bol? Jesi ti dobro?
Imati dete je dar ali tu agoniju porodjaja i toliku kolicinu bola ne bih smrtnom neprijatelju pozelela!

pozdrav iz Subotice

pre 5 godina

@nenad
a ti sledci put kad budes kod zubara da vadis zub, kazi "neka, ne treba mi anestezija, to nije prirodno" pa nek vuce na zivo, posle ce mnogo brze i lepse da ti zaraste rana ;)

mamakoka

pre 5 godina

Ovaj Nenad pao na glavu.Vise puta.Od tri porodjaja,koliko sam imala, prvi je bio bez epidurala i nikada više nijedan u životu. Tada se još uvek plaćao. Po mom mišljenju epidural nema cenu.Koliko god da treba-platite.

kukaвица

pre 5 godina

Ја сам се два пута порађала у Америци, планирала сам први пут без епидурала, али кад су почеле честе контракције брзо сам се предомислила. Не видим икаквог смисла да се жене муче у 21. Веку само зато што је то тако ‘од вајкада било’.