Ovo su znakovi koji otkrivaju da ste stvarno u depresiji

Utorak, 12.02.2019.

13:08

Izvor: tportal.hr

Ovo su znakovi koji otkrivaju da ste stvarno u depresiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

kan kan

pre 5 godina

@??
zdrava porodica, iskrenost, smijeh, molitva....otjerace depresiju..
U pravu si...još efikasnije je odlazak u Finsku, Dansku...u jednom smeru naravno...međutim, TREBA ostati ovde i boriti se da Finsku, Dansku...napraviš ovde, u Srbiji, da ne prepustiš zemlju frikovima, bez borbe. Ako svi što nešto vrede odu, kome ostaje ova prelepa zemlja?

Ich

pre 5 godina

Meni nekoliko stvari pomaže:

Fizička aktivnost: ko ne moze finansijski ili vremenski da prisuti odlazak u teretanu, toplo preporucujem “Hasfit” kanal na YT, vezbe mogu da se rade kod kuce, bez opreme, potrebno je samo osnovno znanje engleskog da bi se pratila uputstva.

Promena ishrane: ovde me mislim na trepavice kolibrija i nekakvu egzotiku. Mislim da izbacivanje veštačkih šećera, belog brašna, preradjene hrane i sumnjivih mesišta (nisam veg...). Sto vise obicne, prirodne hrane, nista komplikovano.

Plan: “formulisanje” i formiranje lične održive strukture. Kako koristim svoje vreme, šta hoću danas / ove nedelje / ove godine da uradim, naučim, probam, šta god da vam donosi lepu energiju... Ako je to hobi, druzenje, volontiranje, razvijanje neke nove veštine. Baci na papir i stavi na vidno mesto!

Internet: koristite ga mudro, ima sjajnih sadržaja, ljudi, materijala za učenje, razvijanje i samopomoć. Skoro sam otkrila Jordan Peterson-a. Preporučujem njegova predavanja na YT.

Detoksikacija: od negativnih, toksičnih odnosa, ko god da je u pitanju / od medijskog ispiranja mozga / od preterivanja u “uživanjima” bilo koje vrste...

I na kraju - pokušaj da ne budeš prestrog/a prema sebi. U redu je, pokušaj ponovo i ponovo i ponovo...

pozdrav svima

pre 5 godina

@ja

Probaj da daješ izvesnu sumu novca u humanitarne svrhe, svakog meseca (ne mora da bude mnogo, bitno je da bude iz najbolje i iskrene namere) u nadi da će Bog olakšati tebi situaciju, ako ti pomogneš da nekome drugome situacija bude lakša (nekome ko je siromašniji, bolestan, siroče i sl. (nekome kome je novac zaista potreban)).

Takodje, ko može da volontira ili na neki drugi način pomaže, možda mu to može pomoći da zaboravi na svoje probleme i da se oseća bolje, verujući da je nekome drugom olakšao...

pozdrav svima

pre 5 godina

@ja

Probaj da daješ izvesnu sumu novca u humanitarne svrhe, svakog meseca (ne mora da bude mnogo, bitno je da bude iz najbolje i iskrene namere) u nadi da će Bog olakšati tebi situaciju, ako ti pomogneš da nekome drugome situacija bude lakša (nekome ko je siromašniji, bolestan, siroče i sl. (nekome kome je novac zaista potreban)).

Takodje, ko može da volontira ili na neki drugi način pomaže, možda mu to može pomoći da zaboravi na svoje probleme i da se oseća bolje, verujući da je nekome drugom olakšao...

Uve.

pre 5 godina

@Monique, prilično slična situacija.
Imam 28, radim za bednjikavu platu i po 10,12h dnevno, vratim se u bednjikavi stan i samo bih da spavam, da ne mislim. Ostala sam bez jednog roditelja. Skoro i bez dečka, kojeg sam volela, mada nije to zaslužio. Ali, nije sve tako crno. Treba da počneš s malim koracima, da preživljavaš dan, da u toku svakog dana učiniš nešto dobro za sebe.

Pogledajte i "importance of break down" od school of life, ima nešto dobro i ovome svemu

maka

pre 5 godina

@ja
Nisi jedini. I ja sam tuzna a reklo bi se da imam sve. Nekad me plasi ta tuga, krivim sebe jer sam, cini mi se, nezahvalna. Ali avaj, to je duboko predvorje depresije.

Monique

pre 5 godina

Imam sve tocne odgovore.
Napunila sam 29 godina i shvatila sam da nista u zivotu nisam ostvarila... osjecam se bezvrijedno i nikako ne mislim da ce biti bolje, moze samo na gore... ljubav da i ne spominjem. Nekome dolazi tako lako, spontano, dozive je i nekoliko puta dnevno, a ja ne znam kad sam se zadnji put osjecala voljenom. Mene je naprosto nemoguce voljeti.
Kome god da kazem o svom stanju, kazu mi ti nemas razloga da se osjecas depresivnom. Nemam ni novaca da se lijecim...

not a ...

pre 5 godina

"Shvatiš da ima neopisivo mnogo bitnijih stvari od toga."
(not a ..., 16. februar 2019 11:29)

Zašto ste mi udelili tolike minuse, šta sam neispavano napisala?
Ovo, "mnogo bitnijih", ne odnosi se prvenstveno na broj, već na kvalitet. Mnogo više bitna je vera u Boga npr..

Mislim, koliko je realno da neko tvrdi da mu je seks najbitniji u životu - bitniji i od nekih drugih stvari (roditelja, zdravlja, dece, supružnika i sl.)...? Vrlo verovatno, duže možete bez seksa nego bez vode i vazduha, hrane...

Radijator

pre 5 godina

Slozicu se sa svim komentatorima koji navode Srbiju kao uzrok depresije ako mi odgovore na malo pitanjce: zasto depresija hara u Svajcarskoj??
(Oliver, 15. februar 2019 22:25)

Zato sto su rodjeni tamo..i sve sto imaju uzimaju zdravo za gotovo. Nije to ista depresija.

kantarion

pre 5 godina

@Grejs

Smanjite količinu kafe koju pijete, posebno predveče, jer je to možda jedan od razloga zbog koga ne spavate dovoljno. Probajte da pijete šolju čaja od grčkog semena (poskavice) pred spavanje (ne svaku noć, već povremeno, jer mnogima odmah pomogne).

Inače, kao pomoć u lečenju depresivnih stanja od davnina se koristi čaj od kantariona (dve šolje dnevno (jedna ujutru i jedna uveče), a ako pijete neke lekove najpre se posavetujte sa doktorom u vezi sa tim) i postoje brojne strane studije koje dokazuju blagotvorno dejstvo pomenute biljke.

ja

pre 5 godina

Imam dobru firmu, razveden, više nego dovoljno novca, audi A6, kuća na, 3,km od slavije 160 kvm, bez lažne skromnosti zgodan i privlačan. Prijatelja nemam, žene me žele i to ostvarene, sto kaze narod prave... A ja... Samo bih da sedim u kući i gledao tv. Ioak, borim se, slušalice, pustim neku dobru knjigu ili muziku i šetnja bar 2 sata, sto brze to bolje. Bicikl, mogu po 50ak km, bilo kakva telesna aktivnost. Ali cim stanem nije mi ni do cega, non stop sam tužan.

tvojeime

pre 5 godina

Po pitanju seksa - izgubis interesovanje... Depresija je strasna stvar, najgore je to sto kada jednom uspete da je prebrodite uvek stoji ta bojaznost ka mogucem povratku, strasno je to mesto. Steta je sto ljudi ne pricaju o tome, a i kad spomenu niko im ne veruje.

Oliver

pre 5 godina

Slozicu se sa svim komentatorima koji navode Srbiju kao uzrok depresije ako mi odgovore na malo pitanjce: zasto depresija hara u Svajcarskoj??

maja

pre 5 godina

Simptomi mogu biti i skriveni tj. da se manifestuju kao organska oboljenja npr. bolovi u telu, stomaku, grudima, ekstremitetima isl., a ustvari, problem je u glavi, odnosno, u psihi...treba biti oprezan i osluskivati sopstvenu dušu i telo...

Tristan

pre 5 godina

Šta se događa po pitanju seksa?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (slobodan, 15. februar 2019 16:16)

Libido opada, želja nestaje. Seksualna želja, želja za kontaktom sa ljudima uopšte. Iz iskustva pričam. Ne znam da li je "standard".

Grejs

pre 5 godina

Lose spavam,gledam na svaka 2 sata koliko je sati,dremam preko dana,dosta kafe,nemam volje ni za sta,za sve mi je svejedno,i sve tako.Kad trebam da legnem,tesko se uspavljujem,ujutru se osecam bez snage.Sve je to bezvoljnost,iz nekog unutrasnjeg razloga.

Malkom

pre 5 godina

Zanimljivo je da se ovde 95 odsto komentara šale na račun ove bolesti. A ona uopšte nije bezazlena. Nekada ona prati i druge bolesti. Nemojte da se šalite sa mukama drugih ljudi!

Aaa

pre 5 godina

Idite u teretanu, pocnite zdravo da se hranite, prestanite da slusate melanholicne pesme i gledate depresivne serije i filmove, sto vise visee se druzite sa najboljim prijateljima. Makar vam se i ne izlazilo uopšte iz kuce, makar mislili o cemu cemo mi da pricamo kad sam ovakav dosadan, umoran treba sto vise provoditi vreme sa njima. Kako vreme odmice osećaćete se ispunjenije i vas zivot nece biti
samo neka praznina kroz koju prolazite. Meni je ovo pomoglo, nadam se da ce i vama

vladimir

pre 5 godina

САМО ЈЕДАН знак је довољан за дијагнозу....- ујутро сте се пробудили у Србији!....

"Koga Bog hoće da sačuva, čuva ga kroz Ljubav." Volite, makar NA SILU sebe terali na to!

pre 5 godina

Sve simptomi koje crkva govori već 2000 godina kao simptomi đavoimanosti, bezbožnog i tako besmislenog života.

Ako sad krenete da lupate minuse ništa vam to pomoći neće da budete pametni i tvrdite da su "stručnjaci" išta otrkiri i ikakve simtpome.

Samo prežvakavaju okolo-naokolo ono što se zna eonima, jer nisu bolesti došle sa stručnjacima, dobro neke savremije nažalost jesu upravo sa njima. Ima i satana svoje sledbenike.

Kompletna medicina je takva osim eventualno priče sa otvorenim ranama i prelomima gde trenutačno ne pomaže kao lek nikakva molitva, post i život pun vrlina. One su za oporavak i preventivu.

Svi drugi lekovi i to, pa to su samo esencije BILJAKA i drugih elemenata iz prirode. Baba ti kaže pij bokvicu za pluća, ti kao "pusti me baba vradžbina", odeš u apoteku kad tamo sirup za iskašljavnje - od bokvice itd.

Depresija je težak oblik zastranjenja u duševnom smislu, baš težak jer mu je ishodište SUICID!

Depresija je prvi simtpom SUICIDNOSTI!

Zao duh navodi ljude na to, a prizvan je tamo gde problem uvek natsaje u nama!

Pa poradite na sebi, pa i Bogu zavapite pre nego potonete bepovratno.

Dovoljno je započetak ponovo sebe vratiti na put ljubavi. Voleti. Bez želje za povratnim efektom. Jer su ljubav i volenje stanje duha i davanje, a ne stanje berzi i uzimanje. Kad voliš bezuslovno, onda i sebe tako voliš i više ti ništa ne treba. Depresija je nevoljenje, antiljubav, JAKO zao duh u nama!

Kaže vam neko ko je zamalo digao ruku na sebe.

cartman

pre 5 godina

Ziveo sam par meseci u Austriji i tamo se nisam uopste osecao ovako, iako sam radio dosta. Od kada sam se vratio katastrofa. Zbog svog zdravlja, morao bih sto pre da se iselim odavde.

Dr. Evro

pre 5 godina

Neko ko je doktorirao posle više godina školovanja bez posla u struci sa malom platom gleda pojavu zanatlije sa kupljenom diplomom i tri plate iz budžeta... da se ne oseća bezvredno, potpuno nemoguće na ovoj geografskoj širini i visini. Koji doktor leči tu vrstu depresije!?

cartman

pre 5 godina

Ziveo sam par meseci u Austriji i tamo se nisam uopste osecao ovako, iako sam radio dosta. Od kada sam se vratio katastrofa. Zbog svog zdravlja, morao bih sto pre da se iselim odavde.

Dr. Evro

pre 5 godina

Neko ko je doktorirao posle više godina školovanja bez posla u struci sa malom platom gleda pojavu zanatlije sa kupljenom diplomom i tri plate iz budžeta... da se ne oseća bezvredno, potpuno nemoguće na ovoj geografskoj širini i visini. Koji doktor leči tu vrstu depresije!?

vladimir

pre 5 godina

САМО ЈЕДАН знак је довољан за дијагнозу....- ујутро сте се пробудили у Србији!....

Malkom

pre 5 godina

Zanimljivo je da se ovde 95 odsto komentara šale na račun ove bolesti. A ona uopšte nije bezazlena. Nekada ona prati i druge bolesti. Nemojte da se šalite sa mukama drugih ljudi!

"Koga Bog hoće da sačuva, čuva ga kroz Ljubav." Volite, makar NA SILU sebe terali na to!

pre 5 godina

Sve simptomi koje crkva govori već 2000 godina kao simptomi đavoimanosti, bezbožnog i tako besmislenog života.

Ako sad krenete da lupate minuse ništa vam to pomoći neće da budete pametni i tvrdite da su "stručnjaci" išta otrkiri i ikakve simtpome.

Samo prežvakavaju okolo-naokolo ono što se zna eonima, jer nisu bolesti došle sa stručnjacima, dobro neke savremije nažalost jesu upravo sa njima. Ima i satana svoje sledbenike.

Kompletna medicina je takva osim eventualno priče sa otvorenim ranama i prelomima gde trenutačno ne pomaže kao lek nikakva molitva, post i život pun vrlina. One su za oporavak i preventivu.

Svi drugi lekovi i to, pa to su samo esencije BILJAKA i drugih elemenata iz prirode. Baba ti kaže pij bokvicu za pluća, ti kao "pusti me baba vradžbina", odeš u apoteku kad tamo sirup za iskašljavnje - od bokvice itd.

Depresija je težak oblik zastranjenja u duševnom smislu, baš težak jer mu je ishodište SUICID!

Depresija je prvi simtpom SUICIDNOSTI!

Zao duh navodi ljude na to, a prizvan je tamo gde problem uvek natsaje u nama!

Pa poradite na sebi, pa i Bogu zavapite pre nego potonete bepovratno.

Dovoljno je započetak ponovo sebe vratiti na put ljubavi. Voleti. Bez želje za povratnim efektom. Jer su ljubav i volenje stanje duha i davanje, a ne stanje berzi i uzimanje. Kad voliš bezuslovno, onda i sebe tako voliš i više ti ništa ne treba. Depresija je nevoljenje, antiljubav, JAKO zao duh u nama!

Kaže vam neko ko je zamalo digao ruku na sebe.

tvojeime

pre 5 godina

Po pitanju seksa - izgubis interesovanje... Depresija je strasna stvar, najgore je to sto kada jednom uspete da je prebrodite uvek stoji ta bojaznost ka mogucem povratku, strasno je to mesto. Steta je sto ljudi ne pricaju o tome, a i kad spomenu niko im ne veruje.

Grejs

pre 5 godina

Lose spavam,gledam na svaka 2 sata koliko je sati,dremam preko dana,dosta kafe,nemam volje ni za sta,za sve mi je svejedno,i sve tako.Kad trebam da legnem,tesko se uspavljujem,ujutru se osecam bez snage.Sve je to bezvoljnost,iz nekog unutrasnjeg razloga.

Tristan

pre 5 godina

Šta se događa po pitanju seksa?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (slobodan, 15. februar 2019 16:16)

Libido opada, želja nestaje. Seksualna želja, želja za kontaktom sa ljudima uopšte. Iz iskustva pričam. Ne znam da li je "standard".

Aaa

pre 5 godina

Idite u teretanu, pocnite zdravo da se hranite, prestanite da slusate melanholicne pesme i gledate depresivne serije i filmove, sto vise visee se druzite sa najboljim prijateljima. Makar vam se i ne izlazilo uopšte iz kuce, makar mislili o cemu cemo mi da pricamo kad sam ovakav dosadan, umoran treba sto vise provoditi vreme sa njima. Kako vreme odmice osećaćete se ispunjenije i vas zivot nece biti
samo neka praznina kroz koju prolazite. Meni je ovo pomoglo, nadam se da ce i vama

ja

pre 5 godina

Imam dobru firmu, razveden, više nego dovoljno novca, audi A6, kuća na, 3,km od slavije 160 kvm, bez lažne skromnosti zgodan i privlačan. Prijatelja nemam, žene me žele i to ostvarene, sto kaze narod prave... A ja... Samo bih da sedim u kući i gledao tv. Ioak, borim se, slušalice, pustim neku dobru knjigu ili muziku i šetnja bar 2 sata, sto brze to bolje. Bicikl, mogu po 50ak km, bilo kakva telesna aktivnost. Ali cim stanem nije mi ni do cega, non stop sam tužan.

maja

pre 5 godina

Simptomi mogu biti i skriveni tj. da se manifestuju kao organska oboljenja npr. bolovi u telu, stomaku, grudima, ekstremitetima isl., a ustvari, problem je u glavi, odnosno, u psihi...treba biti oprezan i osluskivati sopstvenu dušu i telo...

Oliver

pre 5 godina

Slozicu se sa svim komentatorima koji navode Srbiju kao uzrok depresije ako mi odgovore na malo pitanjce: zasto depresija hara u Svajcarskoj??

Monique

pre 5 godina

Imam sve tocne odgovore.
Napunila sam 29 godina i shvatila sam da nista u zivotu nisam ostvarila... osjecam se bezvrijedno i nikako ne mislim da ce biti bolje, moze samo na gore... ljubav da i ne spominjem. Nekome dolazi tako lako, spontano, dozive je i nekoliko puta dnevno, a ja ne znam kad sam se zadnji put osjecala voljenom. Mene je naprosto nemoguce voljeti.
Kome god da kazem o svom stanju, kazu mi ti nemas razloga da se osjecas depresivnom. Nemam ni novaca da se lijecim...

maka

pre 5 godina

@ja
Nisi jedini. I ja sam tuzna a reklo bi se da imam sve. Nekad me plasi ta tuga, krivim sebe jer sam, cini mi se, nezahvalna. Ali avaj, to je duboko predvorje depresije.

Radijator

pre 5 godina

Slozicu se sa svim komentatorima koji navode Srbiju kao uzrok depresije ako mi odgovore na malo pitanjce: zasto depresija hara u Svajcarskoj??
(Oliver, 15. februar 2019 22:25)

Zato sto su rodjeni tamo..i sve sto imaju uzimaju zdravo za gotovo. Nije to ista depresija.

Ich

pre 5 godina

Meni nekoliko stvari pomaže:

Fizička aktivnost: ko ne moze finansijski ili vremenski da prisuti odlazak u teretanu, toplo preporucujem “Hasfit” kanal na YT, vezbe mogu da se rade kod kuce, bez opreme, potrebno je samo osnovno znanje engleskog da bi se pratila uputstva.

Promena ishrane: ovde me mislim na trepavice kolibrija i nekakvu egzotiku. Mislim da izbacivanje veštačkih šećera, belog brašna, preradjene hrane i sumnjivih mesišta (nisam veg...). Sto vise obicne, prirodne hrane, nista komplikovano.

Plan: “formulisanje” i formiranje lične održive strukture. Kako koristim svoje vreme, šta hoću danas / ove nedelje / ove godine da uradim, naučim, probam, šta god da vam donosi lepu energiju... Ako je to hobi, druzenje, volontiranje, razvijanje neke nove veštine. Baci na papir i stavi na vidno mesto!

Internet: koristite ga mudro, ima sjajnih sadržaja, ljudi, materijala za učenje, razvijanje i samopomoć. Skoro sam otkrila Jordan Peterson-a. Preporučujem njegova predavanja na YT.

Detoksikacija: od negativnih, toksičnih odnosa, ko god da je u pitanju / od medijskog ispiranja mozga / od preterivanja u “uživanjima” bilo koje vrste...

I na kraju - pokušaj da ne budeš prestrog/a prema sebi. U redu je, pokušaj ponovo i ponovo i ponovo...

kantarion

pre 5 godina

@Grejs

Smanjite količinu kafe koju pijete, posebno predveče, jer je to možda jedan od razloga zbog koga ne spavate dovoljno. Probajte da pijete šolju čaja od grčkog semena (poskavice) pred spavanje (ne svaku noć, već povremeno, jer mnogima odmah pomogne).

Inače, kao pomoć u lečenju depresivnih stanja od davnina se koristi čaj od kantariona (dve šolje dnevno (jedna ujutru i jedna uveče), a ako pijete neke lekove najpre se posavetujte sa doktorom u vezi sa tim) i postoje brojne strane studije koje dokazuju blagotvorno dejstvo pomenute biljke.

Uve.

pre 5 godina

@Monique, prilično slična situacija.
Imam 28, radim za bednjikavu platu i po 10,12h dnevno, vratim se u bednjikavi stan i samo bih da spavam, da ne mislim. Ostala sam bez jednog roditelja. Skoro i bez dečka, kojeg sam volela, mada nije to zaslužio. Ali, nije sve tako crno. Treba da počneš s malim koracima, da preživljavaš dan, da u toku svakog dana učiniš nešto dobro za sebe.

Pogledajte i "importance of break down" od school of life, ima nešto dobro i ovome svemu

not a ...

pre 5 godina

"Shvatiš da ima neopisivo mnogo bitnijih stvari od toga."
(not a ..., 16. februar 2019 11:29)

Zašto ste mi udelili tolike minuse, šta sam neispavano napisala?
Ovo, "mnogo bitnijih", ne odnosi se prvenstveno na broj, već na kvalitet. Mnogo više bitna je vera u Boga npr..

Mislim, koliko je realno da neko tvrdi da mu je seks najbitniji u životu - bitniji i od nekih drugih stvari (roditelja, zdravlja, dece, supružnika i sl.)...? Vrlo verovatno, duže možete bez seksa nego bez vode i vazduha, hrane...

pozdrav svima

pre 5 godina

@ja

Probaj da daješ izvesnu sumu novca u humanitarne svrhe, svakog meseca (ne mora da bude mnogo, bitno je da bude iz najbolje i iskrene namere) u nadi da će Bog olakšati tebi situaciju, ako ti pomogneš da nekome drugome situacija bude lakša (nekome ko je siromašniji, bolestan, siroče i sl. (nekome kome je novac zaista potreban)).

Takodje, ko može da volontira ili na neki drugi način pomaže, možda mu to može pomoći da zaboravi na svoje probleme i da se oseća bolje, verujući da je nekome drugom olakšao...

pozdrav svima

pre 5 godina

@ja

Probaj da daješ izvesnu sumu novca u humanitarne svrhe, svakog meseca (ne mora da bude mnogo, bitno je da bude iz najbolje i iskrene namere) u nadi da će Bog olakšati tebi situaciju, ako ti pomogneš da nekome drugome situacija bude lakša (nekome ko je siromašniji, bolestan, siroče i sl. (nekome kome je novac zaista potreban)).

Takodje, ko može da volontira ili na neki drugi način pomaže, možda mu to može pomoći da zaboravi na svoje probleme i da se oseća bolje, verujući da je nekome drugom olakšao...

kan kan

pre 5 godina

@??
zdrava porodica, iskrenost, smijeh, molitva....otjerace depresiju..
U pravu si...još efikasnije je odlazak u Finsku, Dansku...u jednom smeru naravno...međutim, TREBA ostati ovde i boriti se da Finsku, Dansku...napraviš ovde, u Srbiji, da ne prepustiš zemlju frikovima, bez borbe. Ako svi što nešto vrede odu, kome ostaje ova prelepa zemlja?

"Koga Bog hoće da sačuva, čuva ga kroz Ljubav." Volite, makar NA SILU sebe terali na to!

pre 5 godina

Sve simptomi koje crkva govori već 2000 godina kao simptomi đavoimanosti, bezbožnog i tako besmislenog života.

Ako sad krenete da lupate minuse ništa vam to pomoći neće da budete pametni i tvrdite da su "stručnjaci" išta otrkiri i ikakve simtpome.

Samo prežvakavaju okolo-naokolo ono što se zna eonima, jer nisu bolesti došle sa stručnjacima, dobro neke savremije nažalost jesu upravo sa njima. Ima i satana svoje sledbenike.

Kompletna medicina je takva osim eventualno priče sa otvorenim ranama i prelomima gde trenutačno ne pomaže kao lek nikakva molitva, post i život pun vrlina. One su za oporavak i preventivu.

Svi drugi lekovi i to, pa to su samo esencije BILJAKA i drugih elemenata iz prirode. Baba ti kaže pij bokvicu za pluća, ti kao "pusti me baba vradžbina", odeš u apoteku kad tamo sirup za iskašljavnje - od bokvice itd.

Depresija je težak oblik zastranjenja u duševnom smislu, baš težak jer mu je ishodište SUICID!

Depresija je prvi simtpom SUICIDNOSTI!

Zao duh navodi ljude na to, a prizvan je tamo gde problem uvek natsaje u nama!

Pa poradite na sebi, pa i Bogu zavapite pre nego potonete bepovratno.

Dovoljno je započetak ponovo sebe vratiti na put ljubavi. Voleti. Bez želje za povratnim efektom. Jer su ljubav i volenje stanje duha i davanje, a ne stanje berzi i uzimanje. Kad voliš bezuslovno, onda i sebe tako voliš i više ti ništa ne treba. Depresija je nevoljenje, antiljubav, JAKO zao duh u nama!

Kaže vam neko ko je zamalo digao ruku na sebe.

vladimir

pre 5 godina

САМО ЈЕДАН знак је довољан за дијагнозу....- ујутро сте се пробудили у Србији!....

cartman

pre 5 godina

Ziveo sam par meseci u Austriji i tamo se nisam uopste osecao ovako, iako sam radio dosta. Od kada sam se vratio katastrofa. Zbog svog zdravlja, morao bih sto pre da se iselim odavde.

Dr. Evro

pre 5 godina

Neko ko je doktorirao posle više godina školovanja bez posla u struci sa malom platom gleda pojavu zanatlije sa kupljenom diplomom i tri plate iz budžeta... da se ne oseća bezvredno, potpuno nemoguće na ovoj geografskoj širini i visini. Koji doktor leči tu vrstu depresije!?

not a ...

pre 5 godina

"Shvatiš da ima neopisivo mnogo bitnijih stvari od toga."
(not a ..., 16. februar 2019 11:29)

Zašto ste mi udelili tolike minuse, šta sam neispavano napisala?
Ovo, "mnogo bitnijih", ne odnosi se prvenstveno na broj, već na kvalitet. Mnogo više bitna je vera u Boga npr..

Mislim, koliko je realno da neko tvrdi da mu je seks najbitniji u životu - bitniji i od nekih drugih stvari (roditelja, zdravlja, dece, supružnika i sl.)...? Vrlo verovatno, duže možete bez seksa nego bez vode i vazduha, hrane...

kantarion

pre 5 godina

@Grejs

Smanjite količinu kafe koju pijete, posebno predveče, jer je to možda jedan od razloga zbog koga ne spavate dovoljno. Probajte da pijete šolju čaja od grčkog semena (poskavice) pred spavanje (ne svaku noć, već povremeno, jer mnogima odmah pomogne).

Inače, kao pomoć u lečenju depresivnih stanja od davnina se koristi čaj od kantariona (dve šolje dnevno (jedna ujutru i jedna uveče), a ako pijete neke lekove najpre se posavetujte sa doktorom u vezi sa tim) i postoje brojne strane studije koje dokazuju blagotvorno dejstvo pomenute biljke.

ja

pre 5 godina

Imam dobru firmu, razveden, više nego dovoljno novca, audi A6, kuća na, 3,km od slavije 160 kvm, bez lažne skromnosti zgodan i privlačan. Prijatelja nemam, žene me žele i to ostvarene, sto kaze narod prave... A ja... Samo bih da sedim u kući i gledao tv. Ioak, borim se, slušalice, pustim neku dobru knjigu ili muziku i šetnja bar 2 sata, sto brze to bolje. Bicikl, mogu po 50ak km, bilo kakva telesna aktivnost. Ali cim stanem nije mi ni do cega, non stop sam tužan.

Oliver

pre 5 godina

Slozicu se sa svim komentatorima koji navode Srbiju kao uzrok depresije ako mi odgovore na malo pitanjce: zasto depresija hara u Svajcarskoj??

Aaa

pre 5 godina

Idite u teretanu, pocnite zdravo da se hranite, prestanite da slusate melanholicne pesme i gledate depresivne serije i filmove, sto vise visee se druzite sa najboljim prijateljima. Makar vam se i ne izlazilo uopšte iz kuce, makar mislili o cemu cemo mi da pricamo kad sam ovakav dosadan, umoran treba sto vise provoditi vreme sa njima. Kako vreme odmice osećaćete se ispunjenije i vas zivot nece biti
samo neka praznina kroz koju prolazite. Meni je ovo pomoglo, nadam se da ce i vama

Malkom

pre 5 godina

Zanimljivo je da se ovde 95 odsto komentara šale na račun ove bolesti. A ona uopšte nije bezazlena. Nekada ona prati i druge bolesti. Nemojte da se šalite sa mukama drugih ljudi!

Radijator

pre 5 godina

Slozicu se sa svim komentatorima koji navode Srbiju kao uzrok depresije ako mi odgovore na malo pitanjce: zasto depresija hara u Svajcarskoj??
(Oliver, 15. februar 2019 22:25)

Zato sto su rodjeni tamo..i sve sto imaju uzimaju zdravo za gotovo. Nije to ista depresija.

Tristan

pre 5 godina

Šta se događa po pitanju seksa?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (slobodan, 15. februar 2019 16:16)

Libido opada, želja nestaje. Seksualna želja, želja za kontaktom sa ljudima uopšte. Iz iskustva pričam. Ne znam da li je "standard".

tvojeime

pre 5 godina

Po pitanju seksa - izgubis interesovanje... Depresija je strasna stvar, najgore je to sto kada jednom uspete da je prebrodite uvek stoji ta bojaznost ka mogucem povratku, strasno je to mesto. Steta je sto ljudi ne pricaju o tome, a i kad spomenu niko im ne veruje.

Grejs

pre 5 godina

Lose spavam,gledam na svaka 2 sata koliko je sati,dremam preko dana,dosta kafe,nemam volje ni za sta,za sve mi je svejedno,i sve tako.Kad trebam da legnem,tesko se uspavljujem,ujutru se osecam bez snage.Sve je to bezvoljnost,iz nekog unutrasnjeg razloga.

maja

pre 5 godina

Simptomi mogu biti i skriveni tj. da se manifestuju kao organska oboljenja npr. bolovi u telu, stomaku, grudima, ekstremitetima isl., a ustvari, problem je u glavi, odnosno, u psihi...treba biti oprezan i osluskivati sopstvenu dušu i telo...

Uve.

pre 5 godina

@Monique, prilično slična situacija.
Imam 28, radim za bednjikavu platu i po 10,12h dnevno, vratim se u bednjikavi stan i samo bih da spavam, da ne mislim. Ostala sam bez jednog roditelja. Skoro i bez dečka, kojeg sam volela, mada nije to zaslužio. Ali, nije sve tako crno. Treba da počneš s malim koracima, da preživljavaš dan, da u toku svakog dana učiniš nešto dobro za sebe.

Pogledajte i "importance of break down" od school of life, ima nešto dobro i ovome svemu

pozdrav svima

pre 5 godina

@ja

Probaj da daješ izvesnu sumu novca u humanitarne svrhe, svakog meseca (ne mora da bude mnogo, bitno je da bude iz najbolje i iskrene namere) u nadi da će Bog olakšati tebi situaciju, ako ti pomogneš da nekome drugome situacija bude lakša (nekome ko je siromašniji, bolestan, siroče i sl. (nekome kome je novac zaista potreban)).

Takodje, ko može da volontira ili na neki drugi način pomaže, možda mu to može pomoći da zaboravi na svoje probleme i da se oseća bolje, verujući da je nekome drugom olakšao...

Monique

pre 5 godina

Imam sve tocne odgovore.
Napunila sam 29 godina i shvatila sam da nista u zivotu nisam ostvarila... osjecam se bezvrijedno i nikako ne mislim da ce biti bolje, moze samo na gore... ljubav da i ne spominjem. Nekome dolazi tako lako, spontano, dozive je i nekoliko puta dnevno, a ja ne znam kad sam se zadnji put osjecala voljenom. Mene je naprosto nemoguce voljeti.
Kome god da kazem o svom stanju, kazu mi ti nemas razloga da se osjecas depresivnom. Nemam ni novaca da se lijecim...

maka

pre 5 godina

@ja
Nisi jedini. I ja sam tuzna a reklo bi se da imam sve. Nekad me plasi ta tuga, krivim sebe jer sam, cini mi se, nezahvalna. Ali avaj, to je duboko predvorje depresije.

pozdrav svima

pre 5 godina

@ja

Probaj da daješ izvesnu sumu novca u humanitarne svrhe, svakog meseca (ne mora da bude mnogo, bitno je da bude iz najbolje i iskrene namere) u nadi da će Bog olakšati tebi situaciju, ako ti pomogneš da nekome drugome situacija bude lakša (nekome ko je siromašniji, bolestan, siroče i sl. (nekome kome je novac zaista potreban)).

Takodje, ko može da volontira ili na neki drugi način pomaže, možda mu to može pomoći da zaboravi na svoje probleme i da se oseća bolje, verujući da je nekome drugom olakšao...

Ich

pre 5 godina

Meni nekoliko stvari pomaže:

Fizička aktivnost: ko ne moze finansijski ili vremenski da prisuti odlazak u teretanu, toplo preporucujem “Hasfit” kanal na YT, vezbe mogu da se rade kod kuce, bez opreme, potrebno je samo osnovno znanje engleskog da bi se pratila uputstva.

Promena ishrane: ovde me mislim na trepavice kolibrija i nekakvu egzotiku. Mislim da izbacivanje veštačkih šećera, belog brašna, preradjene hrane i sumnjivih mesišta (nisam veg...). Sto vise obicne, prirodne hrane, nista komplikovano.

Plan: “formulisanje” i formiranje lične održive strukture. Kako koristim svoje vreme, šta hoću danas / ove nedelje / ove godine da uradim, naučim, probam, šta god da vam donosi lepu energiju... Ako je to hobi, druzenje, volontiranje, razvijanje neke nove veštine. Baci na papir i stavi na vidno mesto!

Internet: koristite ga mudro, ima sjajnih sadržaja, ljudi, materijala za učenje, razvijanje i samopomoć. Skoro sam otkrila Jordan Peterson-a. Preporučujem njegova predavanja na YT.

Detoksikacija: od negativnih, toksičnih odnosa, ko god da je u pitanju / od medijskog ispiranja mozga / od preterivanja u “uživanjima” bilo koje vrste...

I na kraju - pokušaj da ne budeš prestrog/a prema sebi. U redu je, pokušaj ponovo i ponovo i ponovo...

kan kan

pre 5 godina

@??
zdrava porodica, iskrenost, smijeh, molitva....otjerace depresiju..
U pravu si...još efikasnije je odlazak u Finsku, Dansku...u jednom smeru naravno...međutim, TREBA ostati ovde i boriti se da Finsku, Dansku...napraviš ovde, u Srbiji, da ne prepustiš zemlju frikovima, bez borbe. Ako svi što nešto vrede odu, kome ostaje ova prelepa zemlja?