Da li bebe treba da vodite na more? VIDEO

Utorak, 23.07.2019.

11:25

Izvor: Super žena

Da li bebe treba da vodite na more? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Nbb

pre 4 godine

U principu, ako ste nesposoban roditelj, beba će da pišti, vrišti i boluje i kod kuće i na moru. A ako ste sposobni - neće. Tako da opušteno.

anhelo

pre 4 godine

Nasa cerkica je rodjena aprila i vec jula
smo je odveli na more, i prelepo se proveli. Sve je stvar organizacije i samopouzdanja
I sposobnosti oba roditelja. Ako podjete sa ubedjenjem da ce vam odmor biti katastrofa vrlo je verovatno da ce se tako nesto i desiti

Vagica

pre 4 godine

Vidim svakakve roditelje na plaži, od onih smirenih koji uživaju sa detetom, do onih koji nisu baš zadovoljni jedno drugim, a ni time da imaju obavezu, pa i dete vrišti pored njih...

Sara

pre 4 godine

Kada sam ja bila beba, davne 1983., mene je moja majka odvela sa 4 meseca na more, a vratila sam se sa 10, od aprila do oktobra, nije mi bilo nista, sem sto sam uzivala !!!

simona

pre 4 godine

Pošto živimo na moru, moram vam reći da sam se one godine kada je dete imalo 5-9 meseci preko leta, okupala 5 puta. Ne može na sunce, sedimo u hladovini, gledamo druge kako se kupaju. Smor. Ali kada je imalo godinu i 5-9 meseci uživali smo u kupanju. Kapa, faktor i to je to.

Naki

pre 4 godine

Koji komentari otkad mi se rodio unuk od njegovog 8 meseca prvo ide sa mamom i tatom u junu sa.bakom i dekom sad imam i unuky koja je imala u junu 10 meseci deca u sedistima nocu putujemo klimau kolima stajemo na svaka 2 sata da se kola proluftiraju prosetamo malo unucice nema guzve na granica nema guzve po plazi ujutru odemo oko10 budemo do 13 kad pocne da pece obavezna zastitna krema i popodne posle 16 odemo na plazu do smrkavanja lepota unuk se zimi ne zakaslje unuka ni ona more mnogo znaci vodite decu to je za njihovo zdravlje samo vodite racuna ja sam svoju decu vodio od cera 6meseci sin od 12 meseca ko od brega odvaljeni

Samo sterilno...

pre 4 godine

Ma jok. Nigde iz kuce do 20g. Samo u klimatizovanom i sterilnom okruzenju. I u gradu, punom smoga da dise punim plucima.... Svasta! Ja za moju decu nisam mogla da uradim nista bolje od setnji u cik zore kad se miris mora najvise oseca i kupanjac do 10 h kad je voda cista i nema guzve. U 10 se sklanjamo sa sunca i u kucu ili dvoriste sa debelom ladovinom do 5 popodne. Prehladili bi se jednom u 3 godine, nikad sinusi, nikad alergije. Tako rade i svi koji zive na moru. Sigurno ne sklanjaju decu ne znam gde. A, vi, cuvajte svoje u klimatizovanom i zagadjenom...

ja

pre 4 godine

@ (komsija sa prvog, 23. jul 2019 13:11)

Slažem se. Decu ne treba voditi na more pre nego što napune bar godinu i po dana. Sve pre toga je mučenje i za dete i za roditelje...

Nina

pre 4 godine

Ako je put dobro isplaniran-da! Jod iz mora i blizina borove šume tj.lekovito dejstvo eteričnih ulja iz takve šume su odlični za njihov imunitet. Birali smo namerno svaki put letovališta koji to objedinjuju.
Prvi put smo je odveli kad je imala 6.meseci pa onda u 8.mesecu i svako naredno leto narednih godina je išla po 2 puta na more i nijednom se nije razbolela!
Putovali smo noću da bi izbegli granične gužve a i da beba što više spava u putu. Smeštaj da bude relativno udaljen od centra mesta zbog mira. Voditi računa da je dete uvek hidrirano, da dovoljno spava da jede kvalitetnu hranu. Kapicu da nosi kad god je potrebno, da se maže kvalitetnim sredstvima za decu protiv štetnog UV zračenja.
U smeštaju voditi računa da klima ne bije direktno u dete.
Uvodili smo je u more postepeno da ne navuče strah jer bolje biti strpljiv nego posle lečiti traume. Po 10 minuta može biti u vodi i na suncu bez problema, uz kapicu i dobro namazana.
Naravno po meni je Grčka bolja što se temperature mora tiče jer Jadran je hladniji pa treba biti oprezan.
Samo smo imali pozitivna iskustva a dete obožava vodu, i morske aktivnosti..da ne pričamo koliko različitost iskustva koje nude putovanja u odnosu na ostajanje u rodnom mestu budi različite stimuluse potrebne za razvoj deteta.
Svaki put dete se vraćalo sa mora sa boljom motorikom, govorom, i raspoloženjem, ukratko dete živne u svakom smislu!

Milan

pre 4 godine

A bebe primorci? Kako one prezive? Sve je to normalno, i more i planina i banja i grad i selo, samo treba obracati paznju na umerenost i potrebe beba.

Milan

pre 4 godine

Vodio sad vec povecu bebu pre 20tak dana bili 10 dana na moru klinac od 15 meseci prva 3 dana je samo plakao sto od peska sto od vode tek se posle oslobodio da krene da se kupa. Iz mog ugla jako iscrpljujuce za njega verovatno svejedno, vozao nas po plazi samo tako u autu pistao vristao, sto se mene tice vise umor nego odmor nadam se da njegovom zdravlju znaci ali smatram da je sve posle druge godine idealno za decu...

NickTheGreek

pre 4 godine

Vodio prvo jedno dete nesto malo vise od godinu dana starosti, bilo je ok, detetu naravno najbolje. Otprilike takav set-up naredna dva puta.
Onda sa dvoje od 4 i 1 godine,
iskreno sam otpao i posle odmora sam hteo da idem u šumu sam sa sobom jedno mesec dana.
Ako ima ko da vam pricuva malo dete bar 7 dana (naravno ako dete jede samostalno i ne zavisi od majke) idite napunite baterije trebace vam.
Sada kada bolje razmislim to sa malom decom na moru je dosta neodgovorno cimanje dece bez neke realne potrebe.
Dete ne sme na plazu od 10 do 5 popodne, ne znam da li sme da se brcka po onom pesku kad ima 6 meseci, nemas pojma gde su radnje sa robom za decu gde je dom zdravlja itd itd..
Sve u svemu njakanje na veliko

Stepski Vuk

pre 4 godine

Mi smo vodili oboje na more kad su imali po 3, odnosno 4 meseca. Oba mora ostala u lepom secanju. Doduse, bio je oktobar oba puta i bebe nismo kupali, ali smo se stvarno lepo odmorili...

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

molimo vas povedite bebe na more, sto mladje to bolje, jer nema niceg lepseg na plazi od bebe koja urla ispod suncobrana a roditelji ne mogu da je smire

Toto-ko-tunjo-iskreno

pre 4 godine

Naravno da treba. Bebama ce to ostati trajno urezano celog zivota, kao i presrecnim roditeljima koji ce se mesec dana oporavljati od odmora.

Lakica

pre 4 godine

Treba li da ostaju po ceo dan na plaži dok se mama čvari na suncu za dobru sliku na Insti, treba li ponosne tate na silu da ih ubacuju u vodu ako se plaše i ne vole?

Jovana

pre 4 godine

Morski vazduh je jako zdrav, jos ako se izabere more gde je u blizina borova suma, to ce prijati i vama i detetu. Samo obratiti paznju da se ne izlaze suncu po najgoroj vrucini, to ne prija ni bebama ni roditeljima. Tada se smestiti u hlad i odmoriti. Treba decu prikivati na njihovo prirodno okruzenje, pa nece valjda celo leto biti u zatvorenom i klimatizovanom.

Nada. ..

pre 4 godine

Slažem se da je za bebe zdravo da idu na more...
Dr iz DZ "Novi Beograd" mi je pre mnogo godina na pitanje da li da bebicu od 5 meseci smemo da vodimo na more, i kako će mu biti tamo, odgovorila:"Njemu, odlično! Za vas nisam sigurna..."
I stvarno, svima nam je bilo lepo, njemu- najbolje!

Jasna

pre 4 godine

Svašta, pa mene su moji još pre 45 godina vodili na more, zašto ne bi išle i današnje bebe, posebno kada je nauka napredovala i umemo bolje da ih zaštitimo na svim poljima? Ili će biti da smo se sad unazadili vračarama, crvenim koncima, ćilibarom, promajom i ostalim budalaštinama koje su doživele renesansu u našim gradovima pa zato i postavljamo takva pitanja?

KUD Idijot

pre 4 godine

Secam se price iz mađarske kada su bile velike vrucine jedne godine, roditelji stali na odmoriste i izasli iz klimatizovanog automobila, beba im preminula valjda od nagle promene temperature. Od tada praktikujem da 5 min pre zaustavljanja iskljucim klimu u automobilu i tako se nekako pripremim za 38C napolju.

c i t i z e n

pre 4 godine

Наравно да треба да иду свуда. Коначно, бебе се лакше адаптирају од одраслих. Дете смо као бебу шетали свуда, од парка преко авиона, кола и кафане до планине зими и мора лети по целој Европи. Никад проблема, никад плача. Сада је тинејџер и иде без нас.

komsija sa prvog

pre 4 godine

Kao otac tri deteta, ja cu vam reci da bebu pre 15-18 meseca NE treba da vodite na more, osim ako vam je more udaljeno od kuce i vaseg lekara max 100km i samo autom!

Pricam vam iz iskustva mog i mojih drugova.
Zamislite bebu od 9-10meseci da bude u autu 3-4h na granici po ovoj vrucini... Em se unervoze, em vrucina, em guzva...

Mom bratu prosle godine po povratku avion je kasnio 6h, pa je sa detetom izludio na aerodromu, jer u free shopu NEMA sta kupiti dete od 10meseci da moze pojesti, a na pregledu su im oduzeli sve osim vode i dohrane od 1dcl . A beba place li place, a dohrane vise nema...
Nisu im dali ni da izadju iz aerodroma!!!
Jedna radnica im je donela mleko pa su bebi to dali ali posle 4h moljakanja.

Od drugara se beba prehladila, dobila proliv na sve strane, 7 dana proveli su u sobi hotela... on se okupao 5-6 puta, zena i beba 2 puta...

Pravo mucenje za bebu i roditelje ici na more ako nije prohodalo, ojacalo itd.
Vama mozda sve to deluje zanimljivo, ali njihov organizam je nezan.

Nemoj te podleci pritisku fb, medija, itd.

Bolje da odete na produzeni vikend u banju, na planinu itd.

Cuvajte vasu bebu!

Lep pozdrav svima
:-)

Jovan

pre 4 godine

Letos sam bio u apartmanu pored bracnog para sa bebom. Te muke tih roditelja su neverovatne. Dete je svake noci plakalo do besvesti. Na plazi su provodili mozda sat vremena. Uvece naravno nisu mogli nigde da idu. Nisu isli ni na jedan izlet. Ako ovo smatrate odmorom i uzivanjem sa decom onda idite sa bebama na more.

komsija sa prvog

pre 4 godine

Kao otac tri deteta, ja cu vam reci da bebu pre 15-18 meseca NE treba da vodite na more, osim ako vam je more udaljeno od kuce i vaseg lekara max 100km i samo autom!

Pricam vam iz iskustva mog i mojih drugova.
Zamislite bebu od 9-10meseci da bude u autu 3-4h na granici po ovoj vrucini... Em se unervoze, em vrucina, em guzva...

Mom bratu prosle godine po povratku avion je kasnio 6h, pa je sa detetom izludio na aerodromu, jer u free shopu NEMA sta kupiti dete od 10meseci da moze pojesti, a na pregledu su im oduzeli sve osim vode i dohrane od 1dcl . A beba place li place, a dohrane vise nema...
Nisu im dali ni da izadju iz aerodroma!!!
Jedna radnica im je donela mleko pa su bebi to dali ali posle 4h moljakanja.

Od drugara se beba prehladila, dobila proliv na sve strane, 7 dana proveli su u sobi hotela... on se okupao 5-6 puta, zena i beba 2 puta...

Pravo mucenje za bebu i roditelje ici na more ako nije prohodalo, ojacalo itd.
Vama mozda sve to deluje zanimljivo, ali njihov organizam je nezan.

Nemoj te podleci pritisku fb, medija, itd.

Bolje da odete na produzeni vikend u banju, na planinu itd.

Cuvajte vasu bebu!

Lep pozdrav svima
:-)

Nada. ..

pre 4 godine

Slažem se da je za bebe zdravo da idu na more...
Dr iz DZ "Novi Beograd" mi je pre mnogo godina na pitanje da li da bebicu od 5 meseci smemo da vodimo na more, i kako će mu biti tamo, odgovorila:"Njemu, odlično! Za vas nisam sigurna..."
I stvarno, svima nam je bilo lepo, njemu- najbolje!

Toto-ko-tunjo-iskreno

pre 4 godine

Naravno da treba. Bebama ce to ostati trajno urezano celog zivota, kao i presrecnim roditeljima koji ce se mesec dana oporavljati od odmora.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

molimo vas povedite bebe na more, sto mladje to bolje, jer nema niceg lepseg na plazi od bebe koja urla ispod suncobrana a roditelji ne mogu da je smire

Jasna

pre 4 godine

Svašta, pa mene su moji još pre 45 godina vodili na more, zašto ne bi išle i današnje bebe, posebno kada je nauka napredovala i umemo bolje da ih zaštitimo na svim poljima? Ili će biti da smo se sad unazadili vračarama, crvenim koncima, ćilibarom, promajom i ostalim budalaštinama koje su doživele renesansu u našim gradovima pa zato i postavljamo takva pitanja?

Jovana

pre 4 godine

Morski vazduh je jako zdrav, jos ako se izabere more gde je u blizina borova suma, to ce prijati i vama i detetu. Samo obratiti paznju da se ne izlaze suncu po najgoroj vrucini, to ne prija ni bebama ni roditeljima. Tada se smestiti u hlad i odmoriti. Treba decu prikivati na njihovo prirodno okruzenje, pa nece valjda celo leto biti u zatvorenom i klimatizovanom.

c i t i z e n

pre 4 godine

Наравно да треба да иду свуда. Коначно, бебе се лакше адаптирају од одраслих. Дете смо као бебу шетали свуда, од парка преко авиона, кола и кафане до планине зими и мора лети по целој Европи. Никад проблема, никад плача. Сада је тинејџер и иде без нас.

Lakica

pre 4 godine

Treba li da ostaju po ceo dan na plaži dok se mama čvari na suncu za dobru sliku na Insti, treba li ponosne tate na silu da ih ubacuju u vodu ako se plaše i ne vole?

Samo sterilno...

pre 4 godine

Ma jok. Nigde iz kuce do 20g. Samo u klimatizovanom i sterilnom okruzenju. I u gradu, punom smoga da dise punim plucima.... Svasta! Ja za moju decu nisam mogla da uradim nista bolje od setnji u cik zore kad se miris mora najvise oseca i kupanjac do 10 h kad je voda cista i nema guzve. U 10 se sklanjamo sa sunca i u kucu ili dvoriste sa debelom ladovinom do 5 popodne. Prehladili bi se jednom u 3 godine, nikad sinusi, nikad alergije. Tako rade i svi koji zive na moru. Sigurno ne sklanjaju decu ne znam gde. A, vi, cuvajte svoje u klimatizovanom i zagadjenom...

KUD Idijot

pre 4 godine

Secam se price iz mađarske kada su bile velike vrucine jedne godine, roditelji stali na odmoriste i izasli iz klimatizovanog automobila, beba im preminula valjda od nagle promene temperature. Od tada praktikujem da 5 min pre zaustavljanja iskljucim klimu u automobilu i tako se nekako pripremim za 38C napolju.

Milan

pre 4 godine

A bebe primorci? Kako one prezive? Sve je to normalno, i more i planina i banja i grad i selo, samo treba obracati paznju na umerenost i potrebe beba.

NickTheGreek

pre 4 godine

Vodio prvo jedno dete nesto malo vise od godinu dana starosti, bilo je ok, detetu naravno najbolje. Otprilike takav set-up naredna dva puta.
Onda sa dvoje od 4 i 1 godine,
iskreno sam otpao i posle odmora sam hteo da idem u šumu sam sa sobom jedno mesec dana.
Ako ima ko da vam pricuva malo dete bar 7 dana (naravno ako dete jede samostalno i ne zavisi od majke) idite napunite baterije trebace vam.
Sada kada bolje razmislim to sa malom decom na moru je dosta neodgovorno cimanje dece bez neke realne potrebe.
Dete ne sme na plazu od 10 do 5 popodne, ne znam da li sme da se brcka po onom pesku kad ima 6 meseci, nemas pojma gde su radnje sa robom za decu gde je dom zdravlja itd itd..
Sve u svemu njakanje na veliko

Nina

pre 4 godine

Ako je put dobro isplaniran-da! Jod iz mora i blizina borove šume tj.lekovito dejstvo eteričnih ulja iz takve šume su odlični za njihov imunitet. Birali smo namerno svaki put letovališta koji to objedinjuju.
Prvi put smo je odveli kad je imala 6.meseci pa onda u 8.mesecu i svako naredno leto narednih godina je išla po 2 puta na more i nijednom se nije razbolela!
Putovali smo noću da bi izbegli granične gužve a i da beba što više spava u putu. Smeštaj da bude relativno udaljen od centra mesta zbog mira. Voditi računa da je dete uvek hidrirano, da dovoljno spava da jede kvalitetnu hranu. Kapicu da nosi kad god je potrebno, da se maže kvalitetnim sredstvima za decu protiv štetnog UV zračenja.
U smeštaju voditi računa da klima ne bije direktno u dete.
Uvodili smo je u more postepeno da ne navuče strah jer bolje biti strpljiv nego posle lečiti traume. Po 10 minuta može biti u vodi i na suncu bez problema, uz kapicu i dobro namazana.
Naravno po meni je Grčka bolja što se temperature mora tiče jer Jadran je hladniji pa treba biti oprezan.
Samo smo imali pozitivna iskustva a dete obožava vodu, i morske aktivnosti..da ne pričamo koliko različitost iskustva koje nude putovanja u odnosu na ostajanje u rodnom mestu budi različite stimuluse potrebne za razvoj deteta.
Svaki put dete se vraćalo sa mora sa boljom motorikom, govorom, i raspoloženjem, ukratko dete živne u svakom smislu!

Jovan

pre 4 godine

Letos sam bio u apartmanu pored bracnog para sa bebom. Te muke tih roditelja su neverovatne. Dete je svake noci plakalo do besvesti. Na plazi su provodili mozda sat vremena. Uvece naravno nisu mogli nigde da idu. Nisu isli ni na jedan izlet. Ako ovo smatrate odmorom i uzivanjem sa decom onda idite sa bebama na more.

Milan

pre 4 godine

Vodio sad vec povecu bebu pre 20tak dana bili 10 dana na moru klinac od 15 meseci prva 3 dana je samo plakao sto od peska sto od vode tek se posle oslobodio da krene da se kupa. Iz mog ugla jako iscrpljujuce za njega verovatno svejedno, vozao nas po plazi samo tako u autu pistao vristao, sto se mene tice vise umor nego odmor nadam se da njegovom zdravlju znaci ali smatram da je sve posle druge godine idealno za decu...

Stepski Vuk

pre 4 godine

Mi smo vodili oboje na more kad su imali po 3, odnosno 4 meseca. Oba mora ostala u lepom secanju. Doduse, bio je oktobar oba puta i bebe nismo kupali, ali smo se stvarno lepo odmorili...

ja

pre 4 godine

@ (komsija sa prvog, 23. jul 2019 13:11)

Slažem se. Decu ne treba voditi na more pre nego što napune bar godinu i po dana. Sve pre toga je mučenje i za dete i za roditelje...

Naki

pre 4 godine

Koji komentari otkad mi se rodio unuk od njegovog 8 meseca prvo ide sa mamom i tatom u junu sa.bakom i dekom sad imam i unuky koja je imala u junu 10 meseci deca u sedistima nocu putujemo klimau kolima stajemo na svaka 2 sata da se kola proluftiraju prosetamo malo unucice nema guzve na granica nema guzve po plazi ujutru odemo oko10 budemo do 13 kad pocne da pece obavezna zastitna krema i popodne posle 16 odemo na plazu do smrkavanja lepota unuk se zimi ne zakaslje unuka ni ona more mnogo znaci vodite decu to je za njihovo zdravlje samo vodite racuna ja sam svoju decu vodio od cera 6meseci sin od 12 meseca ko od brega odvaljeni

Vagica

pre 4 godine

Vidim svakakve roditelje na plaži, od onih smirenih koji uživaju sa detetom, do onih koji nisu baš zadovoljni jedno drugim, a ni time da imaju obavezu, pa i dete vrišti pored njih...

anhelo

pre 4 godine

Nasa cerkica je rodjena aprila i vec jula
smo je odveli na more, i prelepo se proveli. Sve je stvar organizacije i samopouzdanja
I sposobnosti oba roditelja. Ako podjete sa ubedjenjem da ce vam odmor biti katastrofa vrlo je verovatno da ce se tako nesto i desiti

Sara

pre 4 godine

Kada sam ja bila beba, davne 1983., mene je moja majka odvela sa 4 meseca na more, a vratila sam se sa 10, od aprila do oktobra, nije mi bilo nista, sem sto sam uzivala !!!

simona

pre 4 godine

Pošto živimo na moru, moram vam reći da sam se one godine kada je dete imalo 5-9 meseci preko leta, okupala 5 puta. Ne može na sunce, sedimo u hladovini, gledamo druge kako se kupaju. Smor. Ali kada je imalo godinu i 5-9 meseci uživali smo u kupanju. Kapa, faktor i to je to.

Nbb

pre 4 godine

U principu, ako ste nesposoban roditelj, beba će da pišti, vrišti i boluje i kod kuće i na moru. A ako ste sposobni - neće. Tako da opušteno.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

molimo vas povedite bebe na more, sto mladje to bolje, jer nema niceg lepseg na plazi od bebe koja urla ispod suncobrana a roditelji ne mogu da je smire

Lakica

pre 4 godine

Treba li da ostaju po ceo dan na plaži dok se mama čvari na suncu za dobru sliku na Insti, treba li ponosne tate na silu da ih ubacuju u vodu ako se plaše i ne vole?

komsija sa prvog

pre 4 godine

Kao otac tri deteta, ja cu vam reci da bebu pre 15-18 meseca NE treba da vodite na more, osim ako vam je more udaljeno od kuce i vaseg lekara max 100km i samo autom!

Pricam vam iz iskustva mog i mojih drugova.
Zamislite bebu od 9-10meseci da bude u autu 3-4h na granici po ovoj vrucini... Em se unervoze, em vrucina, em guzva...

Mom bratu prosle godine po povratku avion je kasnio 6h, pa je sa detetom izludio na aerodromu, jer u free shopu NEMA sta kupiti dete od 10meseci da moze pojesti, a na pregledu su im oduzeli sve osim vode i dohrane od 1dcl . A beba place li place, a dohrane vise nema...
Nisu im dali ni da izadju iz aerodroma!!!
Jedna radnica im je donela mleko pa su bebi to dali ali posle 4h moljakanja.

Od drugara se beba prehladila, dobila proliv na sve strane, 7 dana proveli su u sobi hotela... on se okupao 5-6 puta, zena i beba 2 puta...

Pravo mucenje za bebu i roditelje ici na more ako nije prohodalo, ojacalo itd.
Vama mozda sve to deluje zanimljivo, ali njihov organizam je nezan.

Nemoj te podleci pritisku fb, medija, itd.

Bolje da odete na produzeni vikend u banju, na planinu itd.

Cuvajte vasu bebu!

Lep pozdrav svima
:-)

ja

pre 4 godine

@ (komsija sa prvog, 23. jul 2019 13:11)

Slažem se. Decu ne treba voditi na more pre nego što napune bar godinu i po dana. Sve pre toga je mučenje i za dete i za roditelje...

Toto-ko-tunjo-iskreno

pre 4 godine

Naravno da treba. Bebama ce to ostati trajno urezano celog zivota, kao i presrecnim roditeljima koji ce se mesec dana oporavljati od odmora.

Naki

pre 4 godine

Koji komentari otkad mi se rodio unuk od njegovog 8 meseca prvo ide sa mamom i tatom u junu sa.bakom i dekom sad imam i unuky koja je imala u junu 10 meseci deca u sedistima nocu putujemo klimau kolima stajemo na svaka 2 sata da se kola proluftiraju prosetamo malo unucice nema guzve na granica nema guzve po plazi ujutru odemo oko10 budemo do 13 kad pocne da pece obavezna zastitna krema i popodne posle 16 odemo na plazu do smrkavanja lepota unuk se zimi ne zakaslje unuka ni ona more mnogo znaci vodite decu to je za njihovo zdravlje samo vodite racuna ja sam svoju decu vodio od cera 6meseci sin od 12 meseca ko od brega odvaljeni

Jasna

pre 4 godine

Svašta, pa mene su moji još pre 45 godina vodili na more, zašto ne bi išle i današnje bebe, posebno kada je nauka napredovala i umemo bolje da ih zaštitimo na svim poljima? Ili će biti da smo se sad unazadili vračarama, crvenim koncima, ćilibarom, promajom i ostalim budalaštinama koje su doživele renesansu u našim gradovima pa zato i postavljamo takva pitanja?

c i t i z e n

pre 4 godine

Наравно да треба да иду свуда. Коначно, бебе се лакше адаптирају од одраслих. Дете смо као бебу шетали свуда, од парка преко авиона, кола и кафане до планине зими и мора лети по целој Европи. Никад проблема, никад плача. Сада је тинејџер и иде без нас.

KUD Idijot

pre 4 godine

Secam se price iz mađarske kada su bile velike vrucine jedne godine, roditelji stali na odmoriste i izasli iz klimatizovanog automobila, beba im preminula valjda od nagle promene temperature. Od tada praktikujem da 5 min pre zaustavljanja iskljucim klimu u automobilu i tako se nekako pripremim za 38C napolju.

NickTheGreek

pre 4 godine

Vodio prvo jedno dete nesto malo vise od godinu dana starosti, bilo je ok, detetu naravno najbolje. Otprilike takav set-up naredna dva puta.
Onda sa dvoje od 4 i 1 godine,
iskreno sam otpao i posle odmora sam hteo da idem u šumu sam sa sobom jedno mesec dana.
Ako ima ko da vam pricuva malo dete bar 7 dana (naravno ako dete jede samostalno i ne zavisi od majke) idite napunite baterije trebace vam.
Sada kada bolje razmislim to sa malom decom na moru je dosta neodgovorno cimanje dece bez neke realne potrebe.
Dete ne sme na plazu od 10 do 5 popodne, ne znam da li sme da se brcka po onom pesku kad ima 6 meseci, nemas pojma gde su radnje sa robom za decu gde je dom zdravlja itd itd..
Sve u svemu njakanje na veliko

Jovan

pre 4 godine

Letos sam bio u apartmanu pored bracnog para sa bebom. Te muke tih roditelja su neverovatne. Dete je svake noci plakalo do besvesti. Na plazi su provodili mozda sat vremena. Uvece naravno nisu mogli nigde da idu. Nisu isli ni na jedan izlet. Ako ovo smatrate odmorom i uzivanjem sa decom onda idite sa bebama na more.

Milan

pre 4 godine

Vodio sad vec povecu bebu pre 20tak dana bili 10 dana na moru klinac od 15 meseci prva 3 dana je samo plakao sto od peska sto od vode tek se posle oslobodio da krene da se kupa. Iz mog ugla jako iscrpljujuce za njega verovatno svejedno, vozao nas po plazi samo tako u autu pistao vristao, sto se mene tice vise umor nego odmor nadam se da njegovom zdravlju znaci ali smatram da je sve posle druge godine idealno za decu...

Nina

pre 4 godine

Ako je put dobro isplaniran-da! Jod iz mora i blizina borove šume tj.lekovito dejstvo eteričnih ulja iz takve šume su odlični za njihov imunitet. Birali smo namerno svaki put letovališta koji to objedinjuju.
Prvi put smo je odveli kad je imala 6.meseci pa onda u 8.mesecu i svako naredno leto narednih godina je išla po 2 puta na more i nijednom se nije razbolela!
Putovali smo noću da bi izbegli granične gužve a i da beba što više spava u putu. Smeštaj da bude relativno udaljen od centra mesta zbog mira. Voditi računa da je dete uvek hidrirano, da dovoljno spava da jede kvalitetnu hranu. Kapicu da nosi kad god je potrebno, da se maže kvalitetnim sredstvima za decu protiv štetnog UV zračenja.
U smeštaju voditi računa da klima ne bije direktno u dete.
Uvodili smo je u more postepeno da ne navuče strah jer bolje biti strpljiv nego posle lečiti traume. Po 10 minuta može biti u vodi i na suncu bez problema, uz kapicu i dobro namazana.
Naravno po meni je Grčka bolja što se temperature mora tiče jer Jadran je hladniji pa treba biti oprezan.
Samo smo imali pozitivna iskustva a dete obožava vodu, i morske aktivnosti..da ne pričamo koliko različitost iskustva koje nude putovanja u odnosu na ostajanje u rodnom mestu budi različite stimuluse potrebne za razvoj deteta.
Svaki put dete se vraćalo sa mora sa boljom motorikom, govorom, i raspoloženjem, ukratko dete živne u svakom smislu!

Jovana

pre 4 godine

Morski vazduh je jako zdrav, jos ako se izabere more gde je u blizina borova suma, to ce prijati i vama i detetu. Samo obratiti paznju da se ne izlaze suncu po najgoroj vrucini, to ne prija ni bebama ni roditeljima. Tada se smestiti u hlad i odmoriti. Treba decu prikivati na njihovo prirodno okruzenje, pa nece valjda celo leto biti u zatvorenom i klimatizovanom.

Nada. ..

pre 4 godine

Slažem se da je za bebe zdravo da idu na more...
Dr iz DZ "Novi Beograd" mi je pre mnogo godina na pitanje da li da bebicu od 5 meseci smemo da vodimo na more, i kako će mu biti tamo, odgovorila:"Njemu, odlično! Za vas nisam sigurna..."
I stvarno, svima nam je bilo lepo, njemu- najbolje!

Stepski Vuk

pre 4 godine

Mi smo vodili oboje na more kad su imali po 3, odnosno 4 meseca. Oba mora ostala u lepom secanju. Doduse, bio je oktobar oba puta i bebe nismo kupali, ali smo se stvarno lepo odmorili...

Samo sterilno...

pre 4 godine

Ma jok. Nigde iz kuce do 20g. Samo u klimatizovanom i sterilnom okruzenju. I u gradu, punom smoga da dise punim plucima.... Svasta! Ja za moju decu nisam mogla da uradim nista bolje od setnji u cik zore kad se miris mora najvise oseca i kupanjac do 10 h kad je voda cista i nema guzve. U 10 se sklanjamo sa sunca i u kucu ili dvoriste sa debelom ladovinom do 5 popodne. Prehladili bi se jednom u 3 godine, nikad sinusi, nikad alergije. Tako rade i svi koji zive na moru. Sigurno ne sklanjaju decu ne znam gde. A, vi, cuvajte svoje u klimatizovanom i zagadjenom...

Milan

pre 4 godine

A bebe primorci? Kako one prezive? Sve je to normalno, i more i planina i banja i grad i selo, samo treba obracati paznju na umerenost i potrebe beba.

anhelo

pre 4 godine

Nasa cerkica je rodjena aprila i vec jula
smo je odveli na more, i prelepo se proveli. Sve je stvar organizacije i samopouzdanja
I sposobnosti oba roditelja. Ako podjete sa ubedjenjem da ce vam odmor biti katastrofa vrlo je verovatno da ce se tako nesto i desiti

simona

pre 4 godine

Pošto živimo na moru, moram vam reći da sam se one godine kada je dete imalo 5-9 meseci preko leta, okupala 5 puta. Ne može na sunce, sedimo u hladovini, gledamo druge kako se kupaju. Smor. Ali kada je imalo godinu i 5-9 meseci uživali smo u kupanju. Kapa, faktor i to je to.

Nbb

pre 4 godine

U principu, ako ste nesposoban roditelj, beba će da pišti, vrišti i boluje i kod kuće i na moru. A ako ste sposobni - neće. Tako da opušteno.

Sara

pre 4 godine

Kada sam ja bila beba, davne 1983., mene je moja majka odvela sa 4 meseca na more, a vratila sam se sa 10, od aprila do oktobra, nije mi bilo nista, sem sto sam uzivala !!!

Vagica

pre 4 godine

Vidim svakakve roditelje na plaži, od onih smirenih koji uživaju sa detetom, do onih koji nisu baš zadovoljni jedno drugim, a ni time da imaju obavezu, pa i dete vrišti pored njih...