Rak dojke može da se spreči: Žene imaju veću kontrolu nad svojim zdravljem nego što misle

Dojke su deo ženinog identiteta i zdravlja, a rak dojke je jedna od najstrašnijih stvari.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. U Švajcarskoj se napušta koncept mamografije kao obavezne dijagnostičke metode u skriningu tumora dojke...pokazalo se, više štete nego koristi.
  (nižnja, 18. oktobar 2019 16:19)

  # Link komentara

 2. I dodatak u vezi količine zračenja. Neuko je upoređivati kao istu, količinu zračenja kojom Vaš organizam bude izložen u roku od par sekundi pregleda i tu istu količinu kojom budete izloženi za vreme poludnevnog avionskog leta, tačnije par sukundi prema 40-tak HILJADA sekundi leta (ako je let preko 10h). Ali znam iz iskustva da je matematika problematična lekarima.
  (Željko, 17. oktobar 2019 08:04)

  # Link komentara

 3. Upućujem poštovanu doktoricu da se malo "doobrazuje" kada kritikuje. Ja sam bio oduševljen kada sam pročitao da se polako probija ta činjenica i među novinarima oko štetnosti mamografije. Ne bih da ja kao neuk pametujem, sami saznajte o doktoru Peter C. Gøtzsche-u koji je jedan od najvećih autoriteta u vezi toga ali je čak izbačen iz institucija koje je sam osnovao kada je izneo drugačije mišljenje. Svega ima na internetu ali ne na stranicam tipa kurir, alo i sl.
  (Željko, 17. oktobar 2019 07:52)

  # Link komentara

 4. Istraživanja su pokazala da genetika nema puno veze s oboljenjem od nekog karcinoma, a šta se konkretno npr. slučaja Angeline Jolie tiče šta se je išla onako unakaziti, mastektomija ne znači da svejedno ne može dobiti rak dojke.
  (Niks feršten, 16. oktobar 2019 22:23)

  # Link komentara

 5. Drage dame, nakon 35e godine zivota pocnite izbjegavati svu hranu koja sadzi estrogen...ako.inate poviseni nivo estrogena obavezno mamografija dvaput godisbje ! Izbacujte secer iz ishrane i pocnite uciti svoje kcerke od najranijeg doba da je secer zlo ! Sretno ❤
  (Tuzlak, 16. oktobar 2019 21:02)

  # Link komentara

 6. Poštovani,

  Kao žena i kao lekar koji se bavi karcinomom dojke zahvaljujem Vam se na tekstu kojim podstičete žene da idu na preventivne preglede, ali moram da ukažem na grešku koja postoji na kraju teksta. Za mamografski snimak dojki se koristi x-zračenje, to je tačno, ali u toliko malim količinama koje nisu štetne po zdravlje. Doza zračenja je jednaka onoj koju dobijemo prilikom jednog prekookeanskog leta avionom, a stjuardese ne oboljevaju češće od karcinoma dojke. Istu dozu dobijemo od prirodnih izvora zračenja za samo 6 nedelja života na planeti Zemlji. Tako da sve žene starije od 40 godina mogu bez straha od zračenja da se odazovu na redovne mamografske preglede koji treba da se ponavljaju na svake dve godine. Države u kojima se zdrave žene redovno kontrolišu na ovaj način smanjile su smrtnost od karcinoma dojke za preko 40%.
   (NPS, 16. oktobar 2019 20:47)

  # Link komentara