Genetičar o raku kao naslednoj bolesti: "Svi su osudili Anđelinu Džoli, a to se radi i kod nas!"

Kada je reč o raku dojke i jajnika, često uz njih čujemo i o genima BRCA 1 i BRCA 2 koji su nasledni i mogu da se otkriju testiranjem.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Čula sam objašnjenje američkih lekara da u suštini ona i nije morala da se operiše. To je isuviše invazivna metoda, sad ona je mogla da dobije najbolju moguću negu i rahabilitaciju. Inače lekari savetuju da ako neko ima ovu mutaciju ide redovno na preglede i tako spreči bolest ako je na vidiku ili se pojavi. Ne savetuju operaciju dok je neko zdrav. Mislim da u UK masovno rade ove operacije sve žene koje imaju nekog obolelog u porodici. Ona je dodatno uradila i još jednu operaciju.
  Interesuje me da li se mutacije ne samo ovih nego i bilo kojih drugih gena mogu pojaviti, a da nisu urođene, zbog načina života, izloženosti nekim štetnim materijama iz okoline ili hrane?
  (night owl, 3. novembar 2019 11:58)

  # Link komentara

 2. Molim Vas, gen nema veze sa bolestima. Naci ce te sve odgovore kod Joe Dispenza i Wim Hof. Sve mozete pogledati na you tube pod ovim imenima.
  (Nik, 3. novembar 2019 03:04)

  # Link komentara

 3. To su sve bedastoće, ništa nije dokazano nego se sve svodi na statistiku na nekom uzorku i izračunavanje vjerojatnosti, upravo su najnovija istraživanja pokazala da samo 20% onih koji obole od nekog karcinoma su imali nekog ko je isto imao rak.
  A ionako čak i ako napravi kompletnu mastektomiju to joj nije nikakva garancija da svejedno neće dobiti rak dojke.
  I općenito mnogi, mnogi doktori to šta je Angelina napravila smatraju besmislenim i nepotrebnim.
  (Daft Prick Ltd., 2. novembar 2019 22:48)

  # Link komentara

 4. E ovo je tema za sve nas, prevencija i adekvatno lečenje opake bolesti, a ne kaldrma na trgu i ostale nebuloze. Ne dajte se žene!
  (Jabuka, 2. novembar 2019 18:37)

  # Link komentara

 5. Kave veze da li je zena zavrsila sa reprodukcijom ili ne? Takve izjave su diskriminacija i zatucanost. Valjda je zivot zene najpotreniji i da se gen ne prenese na jadno dete.
  (Jolly, 2. novembar 2019 17:46)

  # Link komentara

 6. Ni malo mi nije simpatična,ali tu sam je podržala.
   (mamakoka, 2. novembar 2019 17:26)

  # Link komentara

 7. Nije je osudio niko ko je imao slican problem kao ona ili ko zna sta znaci borba sa rakom, da li iz sopstvenog iskustva ili iz iskustva njemu bliskih osoba. A mislim da nas je mnogo.
  Majka mi je umrla sa 34 godine a sestra mi je imala samo 19 kada joj je radjena operacija tumora jajnika. Na srecu biopsija je pokazala da je tumor benigan ali mesec dana su lekari sumnjali na najgore.
   (malo saosecanja..., 2. novembar 2019 16:58)

  # Link komentara

 8. Onkolog mi je rekao da prvo moram da dobijem rak da bih se testirala na BRCA 1 i 2 mutacije o trosku drzave. Privatno, taj test kosta preko 1000 evra. Sto je najgore, do sada je otkriveno preko 20 razlicitih genskih mutacija koje dovode do kancera dojke i jajnika, a kod nas se vrsi ispitivanje samo ova dva i to tek kad vec obolite od raka. Potpuni apsurd. Takodje, niko nece preventivno da vam otkloni ni dojke, ni jajnike o trosku drzave, mora se ici privatno. Toliko o prevenciji i nasem zdravstvu.
  (xyz, 2. novembar 2019 16:07)

  # Link komentara

 9. Nisu je svi osudili, žena je gledala kako joj sve žene u porodici umiru od raka pa je preventivno uklonila i dojke i jajnike, i izazvala preranu menopuzu samim tim, to svakako nije bila laka odluka, moja mama nije imala rak al je imala užasne probleme kad joj je krenula menopuza, svakog proleća se mlatila po bolnicama, radili joj kiretaže, i zamolila je doktore da joj urade histerektomiju da se više ne muči, i kad su joj izvadili reproduktivne organe živnula je.
   (Ninamandarina, 2. novembar 2019 16:05)

  # Link komentara