Dolazak bebe najveća sreća za roditelje, ali i veliki udar na budžet: Evo koliko vam treba u startu

Četvrtak, 12.03.2020.

09:18

Izvor: Super žena

Dolazak bebe najveæa sreæa za roditelje, ali i veliki udar na budžet: Evo koliko vam treba u startu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

CJC

pre 4 godine

Za mnogo manje para ima, ali bolje na zalost nema. Probali smo sve i Pampers je neprikosnoven po pitanju kvaliteta i ima razloga zasto je dosta skuplji od svih ostalih. Dohrana, kad se samo setim, brojao sam zadnje desetke na kasi da kupim hleb za nas ali to mleko za bebu je moralo da ima. Bio je to teeeezak finansijski period u zivotu ali vredi svaki dinar kad dodjes kuci a dete ti se nasmeje onako iskreno. Deca su "najjeftinija za odrzavanje" izmedju trece i seste godine. Nema vise pampersa, ruckaju kao vrapcici, garderoba jos relativno jeftina i ne cepa se previse, nisu zahtevna kupi ovo, kupi ono. Sa skolom pocinju nove obaveze pa i izdaci drasticno skacu.
(Igor, 12. mart 2020 12:53)

Naravno da Pampers nije najkvalitetniji, to sto su većini isprali mozak jer ne prodje 5 minuta na TV a da ne bude njihova reklama je druga stvar. U DM imaju odlične pelene koje su duplo jeftinije od Pampersa plus su proizvedene u Nemačkoj a ovaj Pampers sto ovde prodaju ko zna gde.

dsds

pre 4 godine

"i jos hiljadu ako trudnocu vodi kod privatnika i to kvalitetnog..."
Vodila sam trudnocu kod fantasticnog privatnog lekara. Nije ispalo ukupno ni 300-400 evra. I za porodjaj sam "izvoljevala" apartman, epidural, tata na porodjaju - ukupno jos jedno 200. Pare za "izvoljevanje" sam ustedele pre trudnoce... Tako da...Malo odgovornosti i planiranja i to je to. Ali dovraga, ja ne lepim nokte, ne pravim svadbe, ne idem u kladzu itd.

Nebojša

pre 4 godine

Najmanja je briga budžet. Nego se bojim da će me klinci proklinjati za 20 godina, što smo ih rađali ako smo im ostavili pustoš. Niti zdrave vode, ni hrane, ni vazduha, ni posla, ratovi sve bliži, misteriozne bolesti...hm hm

Dobra

pre 4 godine

Pretpostavljam da se ovima "što im pomaže rodbina" ta ista rodbina angažovala i da im nađe posao i plaća stan ili im prepišu nekretnine a nekima kupe i auta i doniraju mesečno...
E, to su nesposobni, a ne ovi što sami sve rade i još pomažu i drugima, malo ste pobrkali termine. Danas takvi i prave decu, takvi kojima neko i svemu pomaže, roditelji ih ubace na posao, daju pare za kola i stan i pomažu oko dece. Pa tako bi svako mogao, znate, nesposobni ste da sami napravite, ako ćemo biti bezobrazni u oboj državi i ovoj situaciji.
Kod mene u okruženju se pomaže glupima i jadnima, takvima smo svi sve učinili, a normalne ljude puštamo da sve sami rade.
Da li je to ok? Ne. Od zavisti, bezobrazluka, kompleksa i svega ostalog negativnog imamo to da se najviše razmnožavaju upravo ti nesposobni, bahati i bezobrazni, to govore komentari, posebno prvi.
Za decu treba ljubavi, a većina je nema, imaju samo pomoć rodbine i roditelje koji su sve samo ne roditelji.
Ona manjina je imala sreće... Šta da vam kažem, budite srećni što ima ko da vam pomaže, što imate poslove od kojih možete izdržavati dete, bolje budite srećni nego toliko bahati i bezobzirni da govorite ružno o onima koji nisu bili sreće kao i vi.

mighty banana

pre 4 godine

Svi čukate poruke sa telefona koji su najviše stari dve godine, plaćate račune za te iste telefone bar po dve hiljade mesečno, internet, kafane, cigare, itd. I onda kao nema se za decu... Lažite sami sebe bar to nije teško.
A šta znači taj mali osmeh može da zna samo onaj ko ima dete.

nina

pre 4 godine

Zašto je sratmota da se naslede kolica ili krevetac? Skoro uvek se to dobije od nekoga i posle prosledi kome treba, ili sačuva za sledeću bebu. Za ostalo se snađe.

Anja

pre 4 godine

@imam ih troje
Gajenje dece nije skupo?
Nije ako cete da radjate i pravite robove za elitu.
Inace, debelocete morati da platite njihovo obrazovanje, sticenje i razvoj vestina, zdravu ishranu, treninge, putovanja...

Петар

pre 4 godine

Ово је највећа глупост коју сам скоро чуо. Немојте да плашите људе и ширите дезинформације. Људи, рађајте децу, волите се и радујте се.

Мегапланд

pre 4 godine

Све је ок. Лова се нађе. Не плашите људе..

И не заборавите да иначе бацате паре на цигаре, најновији iPhone, крпе итд а бебирони су највеће благо.

Адиос

Hmm

pre 4 godine

Stiglo trece skoro, malo neplanirano i bila sam u panici sta cu sad kad sam sve stvari i opremu podavala sestrama jer smo prvobitno mislili da je dvoje dece idealno odgajati sa ovim platama i plus stambenim kreditom. E sad, pomogli su mnogi jer nisam morala da kupujem ponovo kolica i krevetac. To su najskuplje stavke za one roditelje koji zele da im prvo dete ima sve novo. Kad kazem kolica mislim automatski i na autosediste jer je jeftinije uzeti kao duo sistem. Srecom dobila sam to od drugarice. Pelene i ono sto je trebalo uzeti jer nisi imao od koga da pozajmis (dusek, posteljina, za negu, pamucne pelene, nesto za iznosenje iz bolnice, stvari koje su potrebne majci u bolnici i posle kad izadje) izaslo nas je oko 24.000. Mislila sam da ce biti vise ali ipak nije. Srecom ja dojim bebu jer je vestacko mleko jako velika stavka plus flasice i ono sto ide uz to. Meni je neverovatno da nesto za grceve kod bebe kosta 1.500 din! To mi je bio veci sok od ovoga.

Alta marea

pre 4 godine

Opustite se ljudi. U startu sam ogromnu vecinu stvari dobio od rodbine, prijatelja i komsija. Mozda i jedina prednost koju imamo u odnosu na anglo-saksonska drustva je to je da rodbinske, prijalteljske i sl. veze funcionisu, i to mozda najbolje na ovom primeru. Naglsavam Anglo-saksonce jer stvar slicno kao kod nas funkcionise kod romanskih naroda, kod drugih Slovena pa cak u odredjenoj meri i kod Nemaca. Posto nismo u cvetu mladosti, roditelji su i meni i zeni stariji ljudi, ali su za pomoc utrcale snajke, bratanice, zenine koleginice itd. Troskovi nisu zanemarljivi ali daleko od toga da su nepodnosljivi. I, ono, najvaznije...nema, zapamtite, nema vece srece od dece. Jedino pravo bogatstvo i radost su deca, a to vam kaze bivsi svaler i svetski putnik.

qwerty

pre 4 godine

Moje dete ima godinu i po. Suprug i ja smo situirani. Prva kupovina jeste skupa. Moji roditelji su hteli da kupe krevetac, muzevi kolica... Moje sestre su isto htela da kupe nešto što nam je potrebno za prvu kupovinu. Sad čekamo drugo dete, sve imamo od prvog. Ja sam prvo dete dojila tako nismo kupovali formulu i to je velika ušteda. Iako bismo mogli ds mu kupimo sve što poželi, nismo takvi. Igračke je uglavnom dobijao od naših prijatelja. Ne kupujemo skupe igračke. Ono što je važno da bude skupo i kvalitetno jeste obuća. Sve ostalo ne treba. Ne bacamo pare na nepotrebne stvari. Ne robujte skupim stvarima i igračkama. To detetu ništa ne znači. njemu znacimo mi, roditelji, naša ljubav i igra.

Ex student

pre 4 godine

@eh Mi imamo dva klinca i zivimo u Nemackoj. Ovde ljudi jos manje novca daju za decu. I igracke i odeca i obuca se kupuju cesto polovni na bejbi pijacama, koje se cesto organizuju. Ovde nije sramota kupiti nosenu odecu ili koriscene igracke, krevetice ili bicikla. Po Vasem komentaru se vidi kakvo je shvatanje u Srbiji. Da se pokaze da se ima iako se nema, lazni moral, lazna slika. Naravno da treba da se nasledjuje sve sto moze. Stranci ne gledaju sve kroz ustedu neko i kroz ocuvanje sredine. Naopako da za svaku bebu treba novi krevetac. Treba svu sumu poseci? Ustedite deci novac za skolu. Pametnije nego kupovati nove stvari u uzrastu kad im to nije vazno.

brm

pre 4 godine

Supruga i ja trošimo oko 1100 evra mesečno zajedno, sa bebom. To je za prva dva meseca bilans. Imamo naš stan, tako da nemamo dodatni trošak za iznajmljivanje. I mogu da kažem da ne štedimo ni na bebi ni na nama, tako da ima prostora da se uštedi itekako ako bude trebaki. Još smo u fazi opremanja stana, pa tu i tamo potrošimo oko 200-300 evra mesečno na nešto u stanu, pa će uskoro mesečni trošak biti oko 800-900 evra. I možda za neke stvari za bebu koje nisu toliko neophodne (kao npr. ljuljašku koju smo uzeli nedavno, ali nama to uštedi sat vremena dnevno i mislimo da nam to vredi 90 evra). U principu, kupili smo sve stvari za bebu (kolica 3u1, krevetac, jer nismo imali od koga da pozajmimo, garderoba za prva tri meseca i higijenske stvari - oko 1500 evra troška tokom trudnoće, a opet nismo previše štedeli), ubrzo planiramo i drugo pa nismo hteli a pozajmljujemo mnogo toga. Jedino smo pozajmili gomilu garderobe, i to od perioda od 3 meseca pa do nekih 6-7 meseci tako da ćemo taj trošak izbeći. Imamo i trošak za dohranu bebe (koji nije uobičajen), pošto supruga nema dovoljno mleka, ali nije to tako mnogo kao što neki ovde pričaju. Jedna kutija od 800 grama košta oko 15 evra i traje možda dve nedelje, ako ne i duže. Pelene su veći trošak od toga. Sama beba finansijski ne troši mnogo, ali traži mnogo vremena i pažnje.

dane

pre 4 godine

@Sve je to džaba naspram sreće koju čovjek doživi :-)
(Dani-RS, 12. mart 2020 11:07)

Nije lako, osecaj ne izmerne srece sam doziveo u vidu fleshke na prvom rodjendanu, kad sam realizivo sta smo sve izgurali supruga ja i beba. U inostranstvu nemas problem sa novcem jer je sve pristupacno, problem je relacija poso i cuvanje bebe. Svaki slucaj je prica za sebe, a ako razmisljate sta, kako nikad necete imati dece.

reminder

pre 4 godine

Imam bliznakinje, sad imaju 2,5 godine. Pampers 1 96 kom 1800 din, traju 7 dana, ne mogu da koriste druge zbog osipa. Aptamil, veliko pakovanje 1600 dinara, na 3 dana. Pavloviceva, samponcici, sapuncici...kad se sabere, samo ovo sto sam nabrojao gore iznosi 250€. Krevetice smo kupili polovne, kolica polovna, garderoba poklonjena... Pricam o periodu prvih 6 meseci

Jovan

pre 4 godine

Kad mi se rodilo prvo dete krevetac kolica garderoba pelene i ta kompletna prva kupovina bila je preko 1000€ ali sve smo to sacuvali i kad se rodilo drugo skoro sve smo imali spremno.

Igor

pre 4 godine

@ (Aleksandar, 12. mart 2020 09:59)

"ne kupujte Pampers pelene, ima mnogo boljih za mnogo manje para"

Za mnogo manje para ima, ali bolje na zalost nema. Probali smo sve i Pampers je neprikosnoven po pitanju kvaliteta i ima razloga zasto je dosta skuplji od svih ostalih. Dohrana, kad se samo setim, brojao sam zadnje desetke na kasi da kupim hleb za nas ali to mleko za bebu je moralo da ima. Bio je to teeeezak finansijski period u zivotu ali vredi svaki dinar kad dodjes kuci a dete ti se nasmeje onako iskreno. Deca su "najjeftinija za odrzavanje" izmedju trece i seste godine. Nema vise pampersa, ruckaju kao vrapcici, garderoba jos relativno jeftina i ne cepa se previse, nisu zahtevna kupi ovo, kupi ono. Sa skolom pocinju nove obaveze pa i izdaci drasticno skacu.

Srb

pre 4 godine

Ja sam dobio bebca pre par dana. Skoro sve sam dobio od krevetca do kolica i auto sedišta. Dobiješ i neku kintu od baba i deda. Iskreno ako nisi kompleksaš netreba ti neka velika lova. Ja sam mislio trebaće mi milijardu evra, spremio love kao da će apokalipsa. Ma samo lagano i da nas bude što više !!!

s10

pre 4 godine

pare su da se troše, svako bira kako će. oni koji nemaju, moraju početi da zarađuju. svako ko duže od godinu ne zarađuje, ako nije bolestan, onda je nesposoban.

uchimata

pre 4 godine

Cekam drugo dete krajem Maja, prvo nece imati ni 2 pune godine.... trosak jeste, ali bacaju se pare na mnoge druge gluposti... beba vam ne trazi nista, sve je do vas da li se izmotavate sa nepotrebnim stvarima. Ako supruga bude mogla, pravicemo i trece dete. Ne vidim pametniji nacin da trosis pare u zivotu, ako pricamo o parama.

e moj druže

pre 4 godine

Ne treba plašiti buduće roditelje, nije tačno da ja malo dete veliki udar na budžet. Osim opreme (krevetac, kolica) koja se jednom kupi i ne mora biti skupa , a i često pomogne familija, ostali troškovi su minimalni, posebno prvih meseci ako doji.
Trošak postaje veći sa većom decom, posebno ako hoćeš da mu plaćaš privatne časove, slaviš u igraonicama, šalješ na 2 jezika, 3 sporta... što nije neophodno i stvar je ličnog izbora.
Ne bojte se, pravite decu, nema veće sreće.

eh

pre 4 godine

Citam komentare i vidim kolika smo sirotinja :( sustina nam se svela da se od nekoga nesto nasledi i da se oslanjamo na druge, koja tuga. Da se razumemo, i ja sam za moje dete nasledila i krevetac i dosta garderobe i to podrzavam, ali vidim da se vecina uzda u dobru volju familije i prijatelja i tako zivimo. I mislimo da je to normalno.
Ljudi, nasledicete u pocetku sve, a kako dete raste troskovi su sve veci. Nece vam familija kupovati ranac za skolu i placati ekskurzije, moracete sami. Ako ne mozete sami da zaradite, nemojte se uzdati u druge, jer vrlo brzo nestane pomoc. Nece vecno biti zivi bake i deke, prijatelji imaju svojih problema, nazalost.

Beba kosta jako mnogo i cene uopste nisu nerealne, posebno ako se neko oprema bez icije pomoci. I umesto da pisete o tom bezobrazluku, koliko nas deru (u inostranstvu cesto kosta manje), vi pisete kako cete da pozajmljujete i da se snalazite, kao i za racune koje placaju babe i dede od penzije i slicno, jer je to taj mentalitet... E Srbijo :( Ovo nije uvreda, radila sam isto sto i vi ali ne mislim da to tako treba i da je to resenje, vec posledica siromastva.

nik

pre 4 godine

Citam ovde komentare, ljudi mi u srbiji nismo u mogucnosti da bebi kupimo novo, nego moramo da pozajmljujemo stvari bebine, razmislite malo o tome..ps i ja sam pozajmio naravno

CJC

pre 4 godine

Bukvalno 95% stvari sam dobio ili sačuvao nesto svoje poput kreveca. Od odece i igračaka evo godinu i po nisam kupio nista, roba samo stiže u vidu poklona, čak se često dešava da dete nešto ni ne obuče i jednostavno preraste...jedino eto te pelene.

imam ih troje

pre 4 godine

Gajiti dete nije skupo. Skupe su nepotrebne igracke i kojekavi lekici i suplementi koje prodaju farmaceuti. Krevetac, setalice, igracke, garderoba se pozajmljuje i dobija a kada porastu krkaju isto sto i odrasli.

Aleksandar

pre 4 godine

Za normalno, oko €1000 za sve na pocetku. Posle svaki mesec manje od €100 ako vam neko da garderobu. Ako ne, oko €150, €200 zavisi od vas. Dohrana je najskuplja i ne kupujte Pampers pelene, ima mnogo boljih za mnogo manje para. Najlepsi i najtezi period u zivotu ali vredi svaki sekund!!

Da, da, daaaaa

pre 4 godine

Dajte bre, ne plašite ljude cenama. Početno 100e, vau, koja cifra. Posle toga, stvari u waikikuju po 200 dinara zeke i sl, pelene (ako niste snobovi pa kupujete one napafemisane i one bla bla) 2000 rsd mesecno. Jedino, ne daj Bože ako nemate prirpdnog melka, e onda je preskupo. Ne plašite se dete nije trošak.

Jelena

pre 4 godine

Bas ste ga preterali sa cenama. Jeste da je dodatni trosak, ali zeke 5000rsd?? Skoro sam kupovala stvari za bebu, i to veoma kvalitetne u butiku. Molim vas.

ls

pre 4 godine

Nije to nikakav udar na budzet, ostavis 2000e u steku za te stvari pre rodjenja deteta, malo rodbina pogura i to je to. E sad ce biti onih sto kazu ja nemam 2000e, nemam rodbinu i siromasan sam, onda sine ne pravis decu i kraj price, jer ocigledno nisi u stanju o sebi da brines kako treba.

eh

pre 4 godine

Citam komentare i vidim kolika smo sirotinja :( sustina nam se svela da se od nekoga nesto nasledi i da se oslanjamo na druge, koja tuga. Da se razumemo, i ja sam za moje dete nasledila i krevetac i dosta garderobe i to podrzavam, ali vidim da se vecina uzda u dobru volju familije i prijatelja i tako zivimo. I mislimo da je to normalno.
Ljudi, nasledicete u pocetku sve, a kako dete raste troskovi su sve veci. Nece vam familija kupovati ranac za skolu i placati ekskurzije, moracete sami. Ako ne mozete sami da zaradite, nemojte se uzdati u druge, jer vrlo brzo nestane pomoc. Nece vecno biti zivi bake i deke, prijatelji imaju svojih problema, nazalost.

Beba kosta jako mnogo i cene uopste nisu nerealne, posebno ako se neko oprema bez icije pomoci. I umesto da pisete o tom bezobrazluku, koliko nas deru (u inostranstvu cesto kosta manje), vi pisete kako cete da pozajmljujete i da se snalazite, kao i za racune koje placaju babe i dede od penzije i slicno, jer je to taj mentalitet... E Srbijo :( Ovo nije uvreda, radila sam isto sto i vi ali ne mislim da to tako treba i da je to resenje, vec posledica siromastva.

Aleksandar

pre 4 godine

Za normalno, oko €1000 za sve na pocetku. Posle svaki mesec manje od €100 ako vam neko da garderobu. Ako ne, oko €150, €200 zavisi od vas. Dohrana je najskuplja i ne kupujte Pampers pelene, ima mnogo boljih za mnogo manje para. Najlepsi i najtezi period u zivotu ali vredi svaki sekund!!

CJC

pre 4 godine

Bukvalno 95% stvari sam dobio ili sačuvao nesto svoje poput kreveca. Od odece i igračaka evo godinu i po nisam kupio nista, roba samo stiže u vidu poklona, čak se često dešava da dete nešto ni ne obuče i jednostavno preraste...jedino eto te pelene.

Alta marea

pre 4 godine

Opustite se ljudi. U startu sam ogromnu vecinu stvari dobio od rodbine, prijatelja i komsija. Mozda i jedina prednost koju imamo u odnosu na anglo-saksonska drustva je to je da rodbinske, prijalteljske i sl. veze funcionisu, i to mozda najbolje na ovom primeru. Naglsavam Anglo-saksonce jer stvar slicno kao kod nas funkcionise kod romanskih naroda, kod drugih Slovena pa cak u odredjenoj meri i kod Nemaca. Posto nismo u cvetu mladosti, roditelji su i meni i zeni stariji ljudi, ali su za pomoc utrcale snajke, bratanice, zenine koleginice itd. Troskovi nisu zanemarljivi ali daleko od toga da su nepodnosljivi. I, ono, najvaznije...nema, zapamtite, nema vece srece od dece. Jedino pravo bogatstvo i radost su deca, a to vam kaze bivsi svaler i svetski putnik.

Da, da, daaaaa

pre 4 godine

Dajte bre, ne plašite ljude cenama. Početno 100e, vau, koja cifra. Posle toga, stvari u waikikuju po 200 dinara zeke i sl, pelene (ako niste snobovi pa kupujete one napafemisane i one bla bla) 2000 rsd mesecno. Jedino, ne daj Bože ako nemate prirpdnog melka, e onda je preskupo. Ne plašite se dete nije trošak.

ls

pre 4 godine

Nije to nikakav udar na budzet, ostavis 2000e u steku za te stvari pre rodjenja deteta, malo rodbina pogura i to je to. E sad ce biti onih sto kazu ja nemam 2000e, nemam rodbinu i siromasan sam, onda sine ne pravis decu i kraj price, jer ocigledno nisi u stanju o sebi da brines kako treba.

imam ih troje

pre 4 godine

Gajiti dete nije skupo. Skupe su nepotrebne igracke i kojekavi lekici i suplementi koje prodaju farmaceuti. Krevetac, setalice, igracke, garderoba se pozajmljuje i dobija a kada porastu krkaju isto sto i odrasli.

nik

pre 4 godine

Citam ovde komentare, ljudi mi u srbiji nismo u mogucnosti da bebi kupimo novo, nego moramo da pozajmljujemo stvari bebine, razmislite malo o tome..ps i ja sam pozajmio naravno

Jovan

pre 4 godine

Kad mi se rodilo prvo dete krevetac kolica garderoba pelene i ta kompletna prva kupovina bila je preko 1000€ ali sve smo to sacuvali i kad se rodilo drugo skoro sve smo imali spremno.

Jelena

pre 4 godine

Bas ste ga preterali sa cenama. Jeste da je dodatni trosak, ali zeke 5000rsd?? Skoro sam kupovala stvari za bebu, i to veoma kvalitetne u butiku. Molim vas.

uchimata

pre 4 godine

Cekam drugo dete krajem Maja, prvo nece imati ni 2 pune godine.... trosak jeste, ali bacaju se pare na mnoge druge gluposti... beba vam ne trazi nista, sve je do vas da li se izmotavate sa nepotrebnim stvarima. Ako supruga bude mogla, pravicemo i trece dete. Ne vidim pametniji nacin da trosis pare u zivotu, ako pricamo o parama.

e moj druže

pre 4 godine

Ne treba plašiti buduće roditelje, nije tačno da ja malo dete veliki udar na budžet. Osim opreme (krevetac, kolica) koja se jednom kupi i ne mora biti skupa , a i često pomogne familija, ostali troškovi su minimalni, posebno prvih meseci ako doji.
Trošak postaje veći sa većom decom, posebno ako hoćeš da mu plaćaš privatne časove, slaviš u igraonicama, šalješ na 2 jezika, 3 sporta... što nije neophodno i stvar je ličnog izbora.
Ne bojte se, pravite decu, nema veće sreće.

Srb

pre 4 godine

Ja sam dobio bebca pre par dana. Skoro sve sam dobio od krevetca do kolica i auto sedišta. Dobiješ i neku kintu od baba i deda. Iskreno ako nisi kompleksaš netreba ti neka velika lova. Ja sam mislio trebaće mi milijardu evra, spremio love kao da će apokalipsa. Ma samo lagano i da nas bude što više !!!

dane

pre 4 godine

@Sve je to džaba naspram sreće koju čovjek doživi :-)
(Dani-RS, 12. mart 2020 11:07)

Nije lako, osecaj ne izmerne srece sam doziveo u vidu fleshke na prvom rodjendanu, kad sam realizivo sta smo sve izgurali supruga ja i beba. U inostranstvu nemas problem sa novcem jer je sve pristupacno, problem je relacija poso i cuvanje bebe. Svaki slucaj je prica za sebe, a ako razmisljate sta, kako nikad necete imati dece.

s10

pre 4 godine

pare su da se troše, svako bira kako će. oni koji nemaju, moraju početi da zarađuju. svako ko duže od godinu ne zarađuje, ako nije bolestan, onda je nesposoban.

Dobra

pre 4 godine

Pretpostavljam da se ovima "što im pomaže rodbina" ta ista rodbina angažovala i da im nađe posao i plaća stan ili im prepišu nekretnine a nekima kupe i auta i doniraju mesečno...
E, to su nesposobni, a ne ovi što sami sve rade i još pomažu i drugima, malo ste pobrkali termine. Danas takvi i prave decu, takvi kojima neko i svemu pomaže, roditelji ih ubace na posao, daju pare za kola i stan i pomažu oko dece. Pa tako bi svako mogao, znate, nesposobni ste da sami napravite, ako ćemo biti bezobrazni u oboj državi i ovoj situaciji.
Kod mene u okruženju se pomaže glupima i jadnima, takvima smo svi sve učinili, a normalne ljude puštamo da sve sami rade.
Da li je to ok? Ne. Od zavisti, bezobrazluka, kompleksa i svega ostalog negativnog imamo to da se najviše razmnožavaju upravo ti nesposobni, bahati i bezobrazni, to govore komentari, posebno prvi.
Za decu treba ljubavi, a većina je nema, imaju samo pomoć rodbine i roditelje koji su sve samo ne roditelji.
Ona manjina je imala sreće... Šta da vam kažem, budite srećni što ima ko da vam pomaže, što imate poslove od kojih možete izdržavati dete, bolje budite srećni nego toliko bahati i bezobzirni da govorite ružno o onima koji nisu bili sreće kao i vi.

Nebojša

pre 4 godine

Najmanja je briga budžet. Nego se bojim da će me klinci proklinjati za 20 godina, što smo ih rađali ako smo im ostavili pustoš. Niti zdrave vode, ni hrane, ni vazduha, ni posla, ratovi sve bliži, misteriozne bolesti...hm hm

Anja

pre 4 godine

@imam ih troje
Gajenje dece nije skupo?
Nije ako cete da radjate i pravite robove za elitu.
Inace, debelocete morati da platite njihovo obrazovanje, sticenje i razvoj vestina, zdravu ishranu, treninge, putovanja...

Ex student

pre 4 godine

@eh Mi imamo dva klinca i zivimo u Nemackoj. Ovde ljudi jos manje novca daju za decu. I igracke i odeca i obuca se kupuju cesto polovni na bejbi pijacama, koje se cesto organizuju. Ovde nije sramota kupiti nosenu odecu ili koriscene igracke, krevetice ili bicikla. Po Vasem komentaru se vidi kakvo je shvatanje u Srbiji. Da se pokaze da se ima iako se nema, lazni moral, lazna slika. Naravno da treba da se nasledjuje sve sto moze. Stranci ne gledaju sve kroz ustedu neko i kroz ocuvanje sredine. Naopako da za svaku bebu treba novi krevetac. Treba svu sumu poseci? Ustedite deci novac za skolu. Pametnije nego kupovati nove stvari u uzrastu kad im to nije vazno.

Igor

pre 4 godine

@ (Aleksandar, 12. mart 2020 09:59)

"ne kupujte Pampers pelene, ima mnogo boljih za mnogo manje para"

Za mnogo manje para ima, ali bolje na zalost nema. Probali smo sve i Pampers je neprikosnoven po pitanju kvaliteta i ima razloga zasto je dosta skuplji od svih ostalih. Dohrana, kad se samo setim, brojao sam zadnje desetke na kasi da kupim hleb za nas ali to mleko za bebu je moralo da ima. Bio je to teeeezak finansijski period u zivotu ali vredi svaki dinar kad dodjes kuci a dete ti se nasmeje onako iskreno. Deca su "najjeftinija za odrzavanje" izmedju trece i seste godine. Nema vise pampersa, ruckaju kao vrapcici, garderoba jos relativno jeftina i ne cepa se previse, nisu zahtevna kupi ovo, kupi ono. Sa skolom pocinju nove obaveze pa i izdaci drasticno skacu.

dsds

pre 4 godine

"i jos hiljadu ako trudnocu vodi kod privatnika i to kvalitetnog..."
Vodila sam trudnocu kod fantasticnog privatnog lekara. Nije ispalo ukupno ni 300-400 evra. I za porodjaj sam "izvoljevala" apartman, epidural, tata na porodjaju - ukupno jos jedno 200. Pare za "izvoljevanje" sam ustedele pre trudnoce... Tako da...Malo odgovornosti i planiranja i to je to. Ali dovraga, ja ne lepim nokte, ne pravim svadbe, ne idem u kladzu itd.

nina

pre 4 godine

Zašto je sratmota da se naslede kolica ili krevetac? Skoro uvek se to dobije od nekoga i posle prosledi kome treba, ili sačuva za sledeću bebu. Za ostalo se snađe.

qwerty

pre 4 godine

Moje dete ima godinu i po. Suprug i ja smo situirani. Prva kupovina jeste skupa. Moji roditelji su hteli da kupe krevetac, muzevi kolica... Moje sestre su isto htela da kupe nešto što nam je potrebno za prvu kupovinu. Sad čekamo drugo dete, sve imamo od prvog. Ja sam prvo dete dojila tako nismo kupovali formulu i to je velika ušteda. Iako bismo mogli ds mu kupimo sve što poželi, nismo takvi. Igračke je uglavnom dobijao od naših prijatelja. Ne kupujemo skupe igračke. Ono što je važno da bude skupo i kvalitetno jeste obuća. Sve ostalo ne treba. Ne bacamo pare na nepotrebne stvari. Ne robujte skupim stvarima i igračkama. To detetu ništa ne znači. njemu znacimo mi, roditelji, naša ljubav i igra.

brm

pre 4 godine

Supruga i ja trošimo oko 1100 evra mesečno zajedno, sa bebom. To je za prva dva meseca bilans. Imamo naš stan, tako da nemamo dodatni trošak za iznajmljivanje. I mogu da kažem da ne štedimo ni na bebi ni na nama, tako da ima prostora da se uštedi itekako ako bude trebaki. Još smo u fazi opremanja stana, pa tu i tamo potrošimo oko 200-300 evra mesečno na nešto u stanu, pa će uskoro mesečni trošak biti oko 800-900 evra. I možda za neke stvari za bebu koje nisu toliko neophodne (kao npr. ljuljašku koju smo uzeli nedavno, ali nama to uštedi sat vremena dnevno i mislimo da nam to vredi 90 evra). U principu, kupili smo sve stvari za bebu (kolica 3u1, krevetac, jer nismo imali od koga da pozajmimo, garderoba za prva tri meseca i higijenske stvari - oko 1500 evra troška tokom trudnoće, a opet nismo previše štedeli), ubrzo planiramo i drugo pa nismo hteli a pozajmljujemo mnogo toga. Jedino smo pozajmili gomilu garderobe, i to od perioda od 3 meseca pa do nekih 6-7 meseci tako da ćemo taj trošak izbeći. Imamo i trošak za dohranu bebe (koji nije uobičajen), pošto supruga nema dovoljno mleka, ali nije to tako mnogo kao što neki ovde pričaju. Jedna kutija od 800 grama košta oko 15 evra i traje možda dve nedelje, ako ne i duže. Pelene su veći trošak od toga. Sama beba finansijski ne troši mnogo, ali traži mnogo vremena i pažnje.

reminder

pre 4 godine

Imam bliznakinje, sad imaju 2,5 godine. Pampers 1 96 kom 1800 din, traju 7 dana, ne mogu da koriste druge zbog osipa. Aptamil, veliko pakovanje 1600 dinara, na 3 dana. Pavloviceva, samponcici, sapuncici...kad se sabere, samo ovo sto sam nabrojao gore iznosi 250€. Krevetice smo kupili polovne, kolica polovna, garderoba poklonjena... Pricam o periodu prvih 6 meseci

Hmm

pre 4 godine

Stiglo trece skoro, malo neplanirano i bila sam u panici sta cu sad kad sam sve stvari i opremu podavala sestrama jer smo prvobitno mislili da je dvoje dece idealno odgajati sa ovim platama i plus stambenim kreditom. E sad, pomogli su mnogi jer nisam morala da kupujem ponovo kolica i krevetac. To su najskuplje stavke za one roditelje koji zele da im prvo dete ima sve novo. Kad kazem kolica mislim automatski i na autosediste jer je jeftinije uzeti kao duo sistem. Srecom dobila sam to od drugarice. Pelene i ono sto je trebalo uzeti jer nisi imao od koga da pozajmis (dusek, posteljina, za negu, pamucne pelene, nesto za iznosenje iz bolnice, stvari koje su potrebne majci u bolnici i posle kad izadje) izaslo nas je oko 24.000. Mislila sam da ce biti vise ali ipak nije. Srecom ja dojim bebu jer je vestacko mleko jako velika stavka plus flasice i ono sto ide uz to. Meni je neverovatno da nesto za grceve kod bebe kosta 1.500 din! To mi je bio veci sok od ovoga.

Мегапланд

pre 4 godine

Све је ок. Лова се нађе. Не плашите људе..

И не заборавите да иначе бацате паре на цигаре, најновији iPhone, крпе итд а бебирони су највеће благо.

Адиос

CJC

pre 4 godine

Za mnogo manje para ima, ali bolje na zalost nema. Probali smo sve i Pampers je neprikosnoven po pitanju kvaliteta i ima razloga zasto je dosta skuplji od svih ostalih. Dohrana, kad se samo setim, brojao sam zadnje desetke na kasi da kupim hleb za nas ali to mleko za bebu je moralo da ima. Bio je to teeeezak finansijski period u zivotu ali vredi svaki dinar kad dodjes kuci a dete ti se nasmeje onako iskreno. Deca su "najjeftinija za odrzavanje" izmedju trece i seste godine. Nema vise pampersa, ruckaju kao vrapcici, garderoba jos relativno jeftina i ne cepa se previse, nisu zahtevna kupi ovo, kupi ono. Sa skolom pocinju nove obaveze pa i izdaci drasticno skacu.
(Igor, 12. mart 2020 12:53)

Naravno da Pampers nije najkvalitetniji, to sto su većini isprali mozak jer ne prodje 5 minuta na TV a da ne bude njihova reklama je druga stvar. U DM imaju odlične pelene koje su duplo jeftinije od Pampersa plus su proizvedene u Nemačkoj a ovaj Pampers sto ovde prodaju ko zna gde.

Петар

pre 4 godine

Ово је највећа глупост коју сам скоро чуо. Немојте да плашите људе и ширите дезинформације. Људи, рађајте децу, волите се и радујте се.

mighty banana

pre 4 godine

Svi čukate poruke sa telefona koji su najviše stari dve godine, plaćate račune za te iste telefone bar po dve hiljade mesečno, internet, kafane, cigare, itd. I onda kao nema se za decu... Lažite sami sebe bar to nije teško.
A šta znači taj mali osmeh može da zna samo onaj ko ima dete.

ls

pre 4 godine

Nije to nikakav udar na budzet, ostavis 2000e u steku za te stvari pre rodjenja deteta, malo rodbina pogura i to je to. E sad ce biti onih sto kazu ja nemam 2000e, nemam rodbinu i siromasan sam, onda sine ne pravis decu i kraj price, jer ocigledno nisi u stanju o sebi da brines kako treba.

Srb

pre 4 godine

Ja sam dobio bebca pre par dana. Skoro sve sam dobio od krevetca do kolica i auto sedišta. Dobiješ i neku kintu od baba i deda. Iskreno ako nisi kompleksaš netreba ti neka velika lova. Ja sam mislio trebaće mi milijardu evra, spremio love kao da će apokalipsa. Ma samo lagano i da nas bude što više !!!

Alta marea

pre 4 godine

Opustite se ljudi. U startu sam ogromnu vecinu stvari dobio od rodbine, prijatelja i komsija. Mozda i jedina prednost koju imamo u odnosu na anglo-saksonska drustva je to je da rodbinske, prijalteljske i sl. veze funcionisu, i to mozda najbolje na ovom primeru. Naglsavam Anglo-saksonce jer stvar slicno kao kod nas funkcionise kod romanskih naroda, kod drugih Slovena pa cak u odredjenoj meri i kod Nemaca. Posto nismo u cvetu mladosti, roditelji su i meni i zeni stariji ljudi, ali su za pomoc utrcale snajke, bratanice, zenine koleginice itd. Troskovi nisu zanemarljivi ali daleko od toga da su nepodnosljivi. I, ono, najvaznije...nema, zapamtite, nema vece srece od dece. Jedino pravo bogatstvo i radost su deca, a to vam kaze bivsi svaler i svetski putnik.

imam ih troje

pre 4 godine

Gajiti dete nije skupo. Skupe su nepotrebne igracke i kojekavi lekici i suplementi koje prodaju farmaceuti. Krevetac, setalice, igracke, garderoba se pozajmljuje i dobija a kada porastu krkaju isto sto i odrasli.

Da, da, daaaaa

pre 4 godine

Dajte bre, ne plašite ljude cenama. Početno 100e, vau, koja cifra. Posle toga, stvari u waikikuju po 200 dinara zeke i sl, pelene (ako niste snobovi pa kupujete one napafemisane i one bla bla) 2000 rsd mesecno. Jedino, ne daj Bože ako nemate prirpdnog melka, e onda je preskupo. Ne plašite se dete nije trošak.

CJC

pre 4 godine

Bukvalno 95% stvari sam dobio ili sačuvao nesto svoje poput kreveca. Od odece i igračaka evo godinu i po nisam kupio nista, roba samo stiže u vidu poklona, čak se često dešava da dete nešto ni ne obuče i jednostavno preraste...jedino eto te pelene.

e moj druže

pre 4 godine

Ne treba plašiti buduće roditelje, nije tačno da ja malo dete veliki udar na budžet. Osim opreme (krevetac, kolica) koja se jednom kupi i ne mora biti skupa , a i često pomogne familija, ostali troškovi su minimalni, posebno prvih meseci ako doji.
Trošak postaje veći sa većom decom, posebno ako hoćeš da mu plaćaš privatne časove, slaviš u igraonicama, šalješ na 2 jezika, 3 sporta... što nije neophodno i stvar je ličnog izbora.
Ne bojte se, pravite decu, nema veće sreće.

dsds

pre 4 godine

"i jos hiljadu ako trudnocu vodi kod privatnika i to kvalitetnog..."
Vodila sam trudnocu kod fantasticnog privatnog lekara. Nije ispalo ukupno ni 300-400 evra. I za porodjaj sam "izvoljevala" apartman, epidural, tata na porodjaju - ukupno jos jedno 200. Pare za "izvoljevanje" sam ustedele pre trudnoce... Tako da...Malo odgovornosti i planiranja i to je to. Ali dovraga, ja ne lepim nokte, ne pravim svadbe, ne idem u kladzu itd.

Петар

pre 4 godine

Ово је највећа глупост коју сам скоро чуо. Немојте да плашите људе и ширите дезинформације. Људи, рађајте децу, волите се и радујте се.

Мегапланд

pre 4 godine

Све је ок. Лова се нађе. Не плашите људе..

И не заборавите да иначе бацате паре на цигаре, најновији iPhone, крпе итд а бебирони су највеће благо.

Адиос

mighty banana

pre 4 godine

Svi čukate poruke sa telefona koji su najviše stari dve godine, plaćate račune za te iste telefone bar po dve hiljade mesečno, internet, kafane, cigare, itd. I onda kao nema se za decu... Lažite sami sebe bar to nije teško.
A šta znači taj mali osmeh može da zna samo onaj ko ima dete.

uchimata

pre 4 godine

Cekam drugo dete krajem Maja, prvo nece imati ni 2 pune godine.... trosak jeste, ali bacaju se pare na mnoge druge gluposti... beba vam ne trazi nista, sve je do vas da li se izmotavate sa nepotrebnim stvarima. Ako supruga bude mogla, pravicemo i trece dete. Ne vidim pametniji nacin da trosis pare u zivotu, ako pricamo o parama.

dane

pre 4 godine

@Sve je to džaba naspram sreće koju čovjek doživi :-)
(Dani-RS, 12. mart 2020 11:07)

Nije lako, osecaj ne izmerne srece sam doziveo u vidu fleshke na prvom rodjendanu, kad sam realizivo sta smo sve izgurali supruga ja i beba. U inostranstvu nemas problem sa novcem jer je sve pristupacno, problem je relacija poso i cuvanje bebe. Svaki slucaj je prica za sebe, a ako razmisljate sta, kako nikad necete imati dece.

CJC

pre 4 godine

Za mnogo manje para ima, ali bolje na zalost nema. Probali smo sve i Pampers je neprikosnoven po pitanju kvaliteta i ima razloga zasto je dosta skuplji od svih ostalih. Dohrana, kad se samo setim, brojao sam zadnje desetke na kasi da kupim hleb za nas ali to mleko za bebu je moralo da ima. Bio je to teeeezak finansijski period u zivotu ali vredi svaki dinar kad dodjes kuci a dete ti se nasmeje onako iskreno. Deca su "najjeftinija za odrzavanje" izmedju trece i seste godine. Nema vise pampersa, ruckaju kao vrapcici, garderoba jos relativno jeftina i ne cepa se previse, nisu zahtevna kupi ovo, kupi ono. Sa skolom pocinju nove obaveze pa i izdaci drasticno skacu.
(Igor, 12. mart 2020 12:53)

Naravno da Pampers nije najkvalitetniji, to sto su većini isprali mozak jer ne prodje 5 minuta na TV a da ne bude njihova reklama je druga stvar. U DM imaju odlične pelene koje su duplo jeftinije od Pampersa plus su proizvedene u Nemačkoj a ovaj Pampers sto ovde prodaju ko zna gde.

s10

pre 4 godine

pare su da se troše, svako bira kako će. oni koji nemaju, moraju početi da zarađuju. svako ko duže od godinu ne zarađuje, ako nije bolestan, onda je nesposoban.

eh

pre 4 godine

Citam komentare i vidim kolika smo sirotinja :( sustina nam se svela da se od nekoga nesto nasledi i da se oslanjamo na druge, koja tuga. Da se razumemo, i ja sam za moje dete nasledila i krevetac i dosta garderobe i to podrzavam, ali vidim da se vecina uzda u dobru volju familije i prijatelja i tako zivimo. I mislimo da je to normalno.
Ljudi, nasledicete u pocetku sve, a kako dete raste troskovi su sve veci. Nece vam familija kupovati ranac za skolu i placati ekskurzije, moracete sami. Ako ne mozete sami da zaradite, nemojte se uzdati u druge, jer vrlo brzo nestane pomoc. Nece vecno biti zivi bake i deke, prijatelji imaju svojih problema, nazalost.

Beba kosta jako mnogo i cene uopste nisu nerealne, posebno ako se neko oprema bez icije pomoci. I umesto da pisete o tom bezobrazluku, koliko nas deru (u inostranstvu cesto kosta manje), vi pisete kako cete da pozajmljujete i da se snalazite, kao i za racune koje placaju babe i dede od penzije i slicno, jer je to taj mentalitet... E Srbijo :( Ovo nije uvreda, radila sam isto sto i vi ali ne mislim da to tako treba i da je to resenje, vec posledica siromastva.

Jelena

pre 4 godine

Bas ste ga preterali sa cenama. Jeste da je dodatni trosak, ali zeke 5000rsd?? Skoro sam kupovala stvari za bebu, i to veoma kvalitetne u butiku. Molim vas.

Dobra

pre 4 godine

Pretpostavljam da se ovima "što im pomaže rodbina" ta ista rodbina angažovala i da im nađe posao i plaća stan ili im prepišu nekretnine a nekima kupe i auta i doniraju mesečno...
E, to su nesposobni, a ne ovi što sami sve rade i još pomažu i drugima, malo ste pobrkali termine. Danas takvi i prave decu, takvi kojima neko i svemu pomaže, roditelji ih ubace na posao, daju pare za kola i stan i pomažu oko dece. Pa tako bi svako mogao, znate, nesposobni ste da sami napravite, ako ćemo biti bezobrazni u oboj državi i ovoj situaciji.
Kod mene u okruženju se pomaže glupima i jadnima, takvima smo svi sve učinili, a normalne ljude puštamo da sve sami rade.
Da li je to ok? Ne. Od zavisti, bezobrazluka, kompleksa i svega ostalog negativnog imamo to da se najviše razmnožavaju upravo ti nesposobni, bahati i bezobrazni, to govore komentari, posebno prvi.
Za decu treba ljubavi, a većina je nema, imaju samo pomoć rodbine i roditelje koji su sve samo ne roditelji.
Ona manjina je imala sreće... Šta da vam kažem, budite srećni što ima ko da vam pomaže, što imate poslove od kojih možete izdržavati dete, bolje budite srećni nego toliko bahati i bezobzirni da govorite ružno o onima koji nisu bili sreće kao i vi.

nina

pre 4 godine

Zašto je sratmota da se naslede kolica ili krevetac? Skoro uvek se to dobije od nekoga i posle prosledi kome treba, ili sačuva za sledeću bebu. Za ostalo se snađe.

Aleksandar

pre 4 godine

Za normalno, oko €1000 za sve na pocetku. Posle svaki mesec manje od €100 ako vam neko da garderobu. Ako ne, oko €150, €200 zavisi od vas. Dohrana je najskuplja i ne kupujte Pampers pelene, ima mnogo boljih za mnogo manje para. Najlepsi i najtezi period u zivotu ali vredi svaki sekund!!

qwerty

pre 4 godine

Moje dete ima godinu i po. Suprug i ja smo situirani. Prva kupovina jeste skupa. Moji roditelji su hteli da kupe krevetac, muzevi kolica... Moje sestre su isto htela da kupe nešto što nam je potrebno za prvu kupovinu. Sad čekamo drugo dete, sve imamo od prvog. Ja sam prvo dete dojila tako nismo kupovali formulu i to je velika ušteda. Iako bismo mogli ds mu kupimo sve što poželi, nismo takvi. Igračke je uglavnom dobijao od naših prijatelja. Ne kupujemo skupe igračke. Ono što je važno da bude skupo i kvalitetno jeste obuća. Sve ostalo ne treba. Ne bacamo pare na nepotrebne stvari. Ne robujte skupim stvarima i igračkama. To detetu ništa ne znači. njemu znacimo mi, roditelji, naša ljubav i igra.

Hmm

pre 4 godine

Stiglo trece skoro, malo neplanirano i bila sam u panici sta cu sad kad sam sve stvari i opremu podavala sestrama jer smo prvobitno mislili da je dvoje dece idealno odgajati sa ovim platama i plus stambenim kreditom. E sad, pomogli su mnogi jer nisam morala da kupujem ponovo kolica i krevetac. To su najskuplje stavke za one roditelje koji zele da im prvo dete ima sve novo. Kad kazem kolica mislim automatski i na autosediste jer je jeftinije uzeti kao duo sistem. Srecom dobila sam to od drugarice. Pelene i ono sto je trebalo uzeti jer nisi imao od koga da pozajmis (dusek, posteljina, za negu, pamucne pelene, nesto za iznosenje iz bolnice, stvari koje su potrebne majci u bolnici i posle kad izadje) izaslo nas je oko 24.000. Mislila sam da ce biti vise ali ipak nije. Srecom ja dojim bebu jer je vestacko mleko jako velika stavka plus flasice i ono sto ide uz to. Meni je neverovatno da nesto za grceve kod bebe kosta 1.500 din! To mi je bio veci sok od ovoga.

Nebojša

pre 4 godine

Najmanja je briga budžet. Nego se bojim da će me klinci proklinjati za 20 godina, što smo ih rađali ako smo im ostavili pustoš. Niti zdrave vode, ni hrane, ni vazduha, ni posla, ratovi sve bliži, misteriozne bolesti...hm hm

nik

pre 4 godine

Citam ovde komentare, ljudi mi u srbiji nismo u mogucnosti da bebi kupimo novo, nego moramo da pozajmljujemo stvari bebine, razmislite malo o tome..ps i ja sam pozajmio naravno

Jovan

pre 4 godine

Kad mi se rodilo prvo dete krevetac kolica garderoba pelene i ta kompletna prva kupovina bila je preko 1000€ ali sve smo to sacuvali i kad se rodilo drugo skoro sve smo imali spremno.

Ex student

pre 4 godine

@eh Mi imamo dva klinca i zivimo u Nemackoj. Ovde ljudi jos manje novca daju za decu. I igracke i odeca i obuca se kupuju cesto polovni na bejbi pijacama, koje se cesto organizuju. Ovde nije sramota kupiti nosenu odecu ili koriscene igracke, krevetice ili bicikla. Po Vasem komentaru se vidi kakvo je shvatanje u Srbiji. Da se pokaze da se ima iako se nema, lazni moral, lazna slika. Naravno da treba da se nasledjuje sve sto moze. Stranci ne gledaju sve kroz ustedu neko i kroz ocuvanje sredine. Naopako da za svaku bebu treba novi krevetac. Treba svu sumu poseci? Ustedite deci novac za skolu. Pametnije nego kupovati nove stvari u uzrastu kad im to nije vazno.

Igor

pre 4 godine

@ (Aleksandar, 12. mart 2020 09:59)

"ne kupujte Pampers pelene, ima mnogo boljih za mnogo manje para"

Za mnogo manje para ima, ali bolje na zalost nema. Probali smo sve i Pampers je neprikosnoven po pitanju kvaliteta i ima razloga zasto je dosta skuplji od svih ostalih. Dohrana, kad se samo setim, brojao sam zadnje desetke na kasi da kupim hleb za nas ali to mleko za bebu je moralo da ima. Bio je to teeeezak finansijski period u zivotu ali vredi svaki dinar kad dodjes kuci a dete ti se nasmeje onako iskreno. Deca su "najjeftinija za odrzavanje" izmedju trece i seste godine. Nema vise pampersa, ruckaju kao vrapcici, garderoba jos relativno jeftina i ne cepa se previse, nisu zahtevna kupi ovo, kupi ono. Sa skolom pocinju nove obaveze pa i izdaci drasticno skacu.

brm

pre 4 godine

Supruga i ja trošimo oko 1100 evra mesečno zajedno, sa bebom. To je za prva dva meseca bilans. Imamo naš stan, tako da nemamo dodatni trošak za iznajmljivanje. I mogu da kažem da ne štedimo ni na bebi ni na nama, tako da ima prostora da se uštedi itekako ako bude trebaki. Još smo u fazi opremanja stana, pa tu i tamo potrošimo oko 200-300 evra mesečno na nešto u stanu, pa će uskoro mesečni trošak biti oko 800-900 evra. I možda za neke stvari za bebu koje nisu toliko neophodne (kao npr. ljuljašku koju smo uzeli nedavno, ali nama to uštedi sat vremena dnevno i mislimo da nam to vredi 90 evra). U principu, kupili smo sve stvari za bebu (kolica 3u1, krevetac, jer nismo imali od koga da pozajmimo, garderoba za prva tri meseca i higijenske stvari - oko 1500 evra troška tokom trudnoće, a opet nismo previše štedeli), ubrzo planiramo i drugo pa nismo hteli a pozajmljujemo mnogo toga. Jedino smo pozajmili gomilu garderobe, i to od perioda od 3 meseca pa do nekih 6-7 meseci tako da ćemo taj trošak izbeći. Imamo i trošak za dohranu bebe (koji nije uobičajen), pošto supruga nema dovoljno mleka, ali nije to tako mnogo kao što neki ovde pričaju. Jedna kutija od 800 grama košta oko 15 evra i traje možda dve nedelje, ako ne i duže. Pelene su veći trošak od toga. Sama beba finansijski ne troši mnogo, ali traži mnogo vremena i pažnje.

reminder

pre 4 godine

Imam bliznakinje, sad imaju 2,5 godine. Pampers 1 96 kom 1800 din, traju 7 dana, ne mogu da koriste druge zbog osipa. Aptamil, veliko pakovanje 1600 dinara, na 3 dana. Pavloviceva, samponcici, sapuncici...kad se sabere, samo ovo sto sam nabrojao gore iznosi 250€. Krevetice smo kupili polovne, kolica polovna, garderoba poklonjena... Pricam o periodu prvih 6 meseci

Anja

pre 4 godine

@imam ih troje
Gajenje dece nije skupo?
Nije ako cete da radjate i pravite robove za elitu.
Inace, debelocete morati da platite njihovo obrazovanje, sticenje i razvoj vestina, zdravu ishranu, treninge, putovanja...