Život nakon razvoda: Iskustva i saveti žena

Utorak, 20.10.2020.

10:36

Izvor: super zena

Život nakon razvoda: Iskustva i saveti žena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

"jadni mi muskarci"

pre 3 godine

@Marca - zena nije ni rekla da je sa nasilnikom. Nasilje nije ni pomenula. Rekla je da je da decu ne gleda, da nije zainteresovan za njih, da li je lenj ili ga nije briga to ne znamo. Ne mozes znati kakav ce ko biti roditelj dok ne dodju deca. Neko u tom smislu moze da denluje kao da decu zeli, kao da ih jedva ceka a onda kad ona stignu nigde ga nema, jer to zahteva vreme i energiju, a obicno su muskarci lenji i nezainteresovani oko dece ako je tu mama ili baba. To ne moze da se zna pre i to nema veze sa vasom frustracijom koju gajite sami da sve zene zahtevaju bogate i lepe i da nisu u stanju da vole nista manje od toga, a zapravo buljite u starlete i sponzoruse i njih uzimate kao primer. I muskarci koji su manje lepi i manje bogati decu prepustaju majkama ili ih uvaljuju babama.

Marca

pre 3 godine

Pazi ovog dole "trebalo je da biraš bolje!?" Pa žena objasnila da je svirao jednu ploču pre braka i dece, ali da je ploču promenio sasvim nakon venčanja i dece. Šta je trebalo, da gleda u kristalnu kuglu.
(Terapija, 24. oktobar 2020 14:26)

Ma kakvu bre kuglu. Svi nasilnici se lako prepoznaju u vezi, ali žene to ignorišu jer je tip ili opasan momak, ili bogat, ili popularan, ili dobar j*b**č. Pomisle da će ih promeniti do braka, a onda kukaju kada ovi u braku nastave da ih mlate, ili čak budu još gori.

Nemojte se zavaravati. 90 posto vas ne može naći lepog bogataša koji je spreman da vam daje sve pare. Ili se zadovoljite prosečnim, dobrim tipom, ili budite same. Kuknjava je više svima dosadila.

Ja

pre 3 godine

Vala, moj otac se propio kad smo bili mala deca od godinu-dve, i bivao sve gori, tukao nas 3 cerke, tukao majku, cela zgrada dolazila da ga zaustavlja, olajavao nas po rodbini da smo idijoti i kreteni, i nas i majku pljuvao komsijama i svima, nikad nista prstom mrdnuo nije u kuci, sve je majka sama radila, on na roditeljskom sastanku ama u zivotu nije bio, apsolutno sve oko nas samo,jedino i iskljucivo je majka radila uvek! I bila zaposlena (posto je umrla) i cuvala svoju majku i napatila se da ja ne znam za jadniji zivot od njenog. Uvek svadje, 24 h kad su oboje kuci, i prvo mi je najzalije sto sam se i rodila uopste, a drugo sto se ona nije razvela nego smo svi komplet kao budale trpeli to 30 godina...jak mi uzor i ocinska figura,kad smo isfrustrirane komplet na svim poljima. Da, dragi muskarci. Zene, razvodite se da vam deca ne zale sto su rodjena zbog roditeljskih 24/7 svadja i patnje celog zivota!

Terapija

pre 3 godine

Ne znam zašto se žene udaju. Decu ako žele, mogu da imaju i van braka. Seks takodje. Jedino ako nije zbog para, al tu sreće nema. Dovoljno je pročitati komentare muškaraca ovde, i da ti se zgadi komplet muški rod. Pazi ovog dole "trebalo je da biraš bolje!?" Pa žena objasnila da je svirao jednu ploču pre braka i dece, ali da je ploču promenio sasvim nakon venčanja i dece. Šta je trebalo, da gleda u kristalnu kuglu.

Gospodjo, imate moju podršku da se što pre razvedete od tog vašeg blejača.

Ministarka

pre 3 godine

@ministar - pa ona je lepo rekla da su zene posle razvoda uplasene i veoma pazljive da u te veze ubace i decu i da te veze ostaju samo na seksualnom nivou, sto i treba da bude tako dok ne budu sigurne da je neko od tih ljudi dovoljno dobar da se predstavi deci kao partner. Ne znam u cemu je problem, osim ako ne mislis da ne bi trebalo da imaju sex do kraja zivota.

DonJuan

pre 3 godine

Donhuane ti si svakako mnogo tezi slucaj od bilo kojeg za kojeg smo mi udate.
Jos da imas imalo uvida u svoje stanje...
(Hm, 22. oktobar 2020 09:23)

Sto ti i nije neka uteha kad treba da legnes pored onog svog, a? Hahahahahaha

Ministarka

pre 3 godine

@ Ministar - hocete da kazete da se razvedeni muskarci odricu mogucnosti da imaju ljubavnice, svi se zamonase i posvete deci, pa bi zene valjalo da se ugledaju na njih? :D

Ministar

pre 3 godine

hocete da kazete da se razvedeni muskarci odricu mogucnosti da imaju ljubavnice, svi se zamonase i posvete deci, pa bi zene valjalo da se ugledaju na njih? :D
(Ministarka, 23. oktobar 2020 16:02)

Hoću da kažem ono što sam rekao u komentaru. Ništa manje, ništa više. Odgovorio sam Eni, koja je rekla da su žene previše "uplašene" da bi nekoga našle. To jednostavno nije moje iskustvo. Čak naprotiv, žene "podivljaju" nakon razvoda i spavaju sa svakim ko im padne pod ruku.

Marca

pre 3 godine

Ja sam uzrok? Kako tacno sam ja uzrok sto on ne mari za svoju decu vec radije bleji u TV?
(BzVz, 21. oktobar 2020 23:21)

Same biraju. Trebala si birati bolje.

Ministar

pre 3 godine

Koliko žena znate da posle razvoda dovlače "prijatelje "? Ja ne znam puno, uglavnom su poprilicno uplašene da uvedu nekog novog u dečiji život.
(Ena, 21. oktobar 2020 11:40)

Ja iskren da budem ne znam ni jednu jedinu razvedenu ženu koja nema jednog ili više ljubavnika.
I sam sam bio jedan od njih. I nije ih baš briga kakve će posledice dete trpeti zbog toga. Bitno je da je mama zadovolj(e)na.

x

pre 3 godine

Moja zena je odbijala da vaspitava decu, odnosno ona im je do besvesti govorila kako treba, a oni prosto nisu kapirali da ona to misli ozbiljno nego terali po svome dok ne krene da vrišti i tako 20 godina. I onda je to "vaspitavanje sa ljubavlju".
Zašto? Pa zato što je nju njena mama tako vaspitala, a njenu mamu, njena mama i ona iskreno misli da to tako treba.
To što joj je x stručnjaka reklo da to nije dobro nikako i da će time da od mene napravi zločinca koji zahteva da se po kući sklanja i usisava, da se ne ide u grad dokle god im se hoće to ju je baš bolelo dupe. I što je više bilo jasno da to što radi nije ok, to je još tvrdje okretala decu protiv mene.
Sada kada sam se razveo, starije dete neće praktično ni da čuje za mene jer joj je majka "heroj" a ja "zlotvor" isto tako kao što su mojoj ženi njeni roditelji (majka - ona što razume, a otac bankomat).
Drugo dete je ok, divno se razumemo jer sam uspeo da ga ljubavlju i pažnjom i ogromnom količinom vremena i vaspitanjem otmem od tog predivnog "sistema". Naravno i bivša žena i to drugo dete posećuju psihologa jer imaju mentalnih problema (za koje sam sigurno ja kriv, a ko bi drugi bio).

Permisivni uzgoj je zločin prema deci i zločin prema partneru, a osim toga dokazano utiče na izražavanje anksioznosti kod dece (nepopravljiva nerazvijenost moždanih centara).

Neka joj neko drugi oprosti za to što je uradila ja neću.

mare

pre 3 godine

Strah me da udjem u brak kad vidim kako se vecina istih zavrsava... Ocigledno da sam pogresno vaspitavan i drugacije shvatam zivot. Mozda zato sto sam dolazim iz stabilne i jake porodice gde su oba roditelja podnosila zrtve da podignu decu, sacuvaju poslove i kroz sve prolaze zajedno, bodreci se i oslanjajuci se jedno na drugo. Onda medju drustvom vidis samo ljude koji zele trenutno i prolazno zadovoljstvo, karijeru i sebe iznad svega ostalog... Svaka cast retkim izuzecima, ali i oni se osecaju kao debili u nametnutom sistemu vrednosti tipa Zadruga i Parovi.

Mama

pre 3 godine

@mamino cedo, ne ulazeci u to kakve zene ti poznajes i kakve su kad se razvedu, ko god ima decu i ko se bavi njima recice ti da ako osobe koje brinu o njima nisu u balansu, ako su nervozne, anksiozne, besne ili bilo sta slicno to se i te kako odrazava na njih. Ne mogu deca da budu ok, ako provode vreme sa nerecnim roditeljem, ili roditeljem koga nesto izjeda (bilo da je ljubav, posao, novac, sta god), bez obzira da li se radi o mami ili tati. Ako ti imas neki misteriozni savet kako to da se prevazidje, podeli, bice ti zahvalni svi roditelji

BzVz

pre 3 godine

@BzVz, zapitaj se zasto je on takav, iz.mog iakuatva znam da si najverovatnije ti uzrok, ili on pokusava da uvija dovoljno novca za lagodan zivot.
(Radmilo, 21. oktobar 2020 21:05)
Ja sam uzrok? Kako tacno sam ja uzrok sto on ne mari za svoju decu vec radije bleji u TV?

Mamino cedo

pre 3 godine

"Kada zene shvate da, ako njima nije dobro, ni deci nije dobro, tu krece da sazreva i pomisao o razvodu"

E, ova izjava je majka svih razvoda, ali i ogledalo toga kako zene vide decu, kao nesto sto zavisi od njihovih osecanja! Ona se ne "oseca" dobro, deci je kako je i njoj, ona nemaju svoja osecanja, posebno je za musku decu "sudbinski" vazno kako se mama "oseca", a kako je ocu, koga briga!Nije ni cudo sto mozete da vidite zene kako sa svojim cerkama od 8-9 godina razgovaraju kao sa drugaricama, ogovaraju oca...U slucajevima razvoda koje ja znam, zene nastavljaju da zive isto, samo gore, ali valda se "osecaju" bolje.Ili su mame centar paznje svih, i njihovih mama i dece, jer se stalno "osecaju" lose, vise po psihoterapijama. Za zene realnost nikada nije bila merilo njihovih osecanja.Jako je lose sto odrastaju generacije vaspitavane samo od strane zena!Pri svemo ovome, partneri gotovo uvek znaju s kim ulaze u brak, a zene su, uprkos svojim tananim "osecanjima", mnogo sklonije kalkulantskim brakovima, ne samo zbog novca, kakve sam sve razloge cuo, za ne poverovati...

Radmilo

pre 3 godine

@BzVz, zapitaj se zasto je on takav, iz.mog iakuatva znam da si najverovatnije ti uzrok, ili on pokusava da uvija dovoljno novca za lagodan zivot.

Pazljivo birajte muzeve

pre 3 godine

@ Maja, 21. oktobar 2020 10:43

Tacno to. Navratila sam kod jedne prijateljice da uzmem nesto, a ona u tom momentu nije znala gde ce pre, ciscenje ili kuvanje. Cetvorogodisnka cerka navalila da gledaju zajedno pcelicu Maju. Moja prijateljica joj je odgovorila da gleda s tatom kome je upravo pocinjala neka utakmica na TV-u i njegov komentar je bio “velika si ti da gledas pcelicu Maju”. Jer zasto bi on nesto radio da svojim detetom kad pocinje nebitan mec holandske lige. Samo sam pomislila kako sam srecna sto nemam takvog muza.

BzVz

pre 3 godine

Ja nesto gledam da se razvedem moj muz bi bio prinudjen da se bar ta tri sata nedeljno posveti deci sto je ipak vise od nula koliko im se posvecuje sada. Zive u istom stanu susrecu se u prolazu i to je sve. A prica pre braka je bila kako ce on biti supertata gomili dece. Ma nista od toga.
Ja bih imala manje obaveza bar to oko njega ne bih morala nista.
Ne svadjamo se, ne bijemo se, prividna harmonija vlada ali to je to. Razocarana sam, kao da imam jos jedno dete a to nisam zelela. Pored toga za 20 godina nije mrdnuo emotivno/intelektualno kao osoba a visoko je obrazovan. Zabetonirao se kada se ozenio i ni makac. Da sam u boljoj situaciji a i kakvo vreme dolazi, da znam da mogu sama iskolovati decu do kraja ne bi mi bilo tesko da odlucim.

Provansa

pre 3 godine

Zdrava porodica i brak su osnova svakog drustva.Danas se brak olako shvata,ulazi se u bracnu zajednicu a da se partneri ne upoznaju dobro,cesto imaju cilj da se samo ostvare kao roditelji pa posle sta bude,a uglavnom bude propast.
Za brak je potrebna zrelost,u svakom pogledu i ko misli da jedino ljubav dovoljna za brak,prevario se.
Ima tu još 101 stavka da bi brak uspio,odnos supruznika se njeguje,odrzava.Razumijevanje,pozrtvovanost itd. su neki od najvaznijih preduslova kvalitetnog braga.
Naravno,slazem se da kada nema izlaza bolji je kvalitetan,sporazumni razvod nego los brak.Najgora varijanta je kada posle razvoda supružnici postanu neprijatelji,e tu djeca najvise ispaštaju.
Ne treba biti sebičan i gledati samo kratkorocne benefite,jeste mozda ok ta " sloboda" posle razvoda,ali sve ima svoju cijenu.

Ena

pre 3 godine

 A najjače je kad kažu "najbolji interes deteta" a to je da oca vidja par sati nedeljno, dok majka redovno dovodi "prijatelje" na druženje, kakvo toksično okuženje.
(trp, 21. oktobar 2020 09:00)

Hm, računajući kakvi su neki očevi, možda i bolje da ih ni ne viđaju. Klinac od moje prijateljice redovno dolazi uplakan jer je "tati " zajednički vikend uglavnom idealan poligon za ismevanje i ponižavanje klinca. Drugi odvuče klince baki, a sam ih vidi čitavih pola sata... Koliko žena znate da posle razvoda dovlače "prijatelje "? Ja ne znam puno, uglavnom su poprilicno uplašene da uvedu nekog novog u dečiji život.

Mrs.Nobody

pre 3 godine

Svidelo se vama to ili ne ja licno ne znam ni jednu zenu koja se pokajala zato sto se razvela. Nema gore stvari od cuvanja loseg braka, to unistava decu i oba partnera. I sama sam dozivela preporod nakon razvoda i svoju slobodu ne bih menjala ni za sta na svetu. Vremena imam jako malo zbog silnih obaveza oko dece, ali tih sat vremena nakon sto ih stavim u krevet... Taj mir koji osecam i ta rasterecenost nemaju cenu. A kad sednem sa svojim udatim prijateljicama i koleginicama pa kad krenu da pricaju da cime se sve susrecu, koliko su u tim brakovima zanemarene, nipodastavane i omalovazavane, gde ih tretiraju kao komad namestaja a od njih ocekuju besprekoran servis, samo kazem u sebi hvala ti boze.
A sto se starateljstva tice, svi muzevi se u pocetku bog zna kako otimaju oko dece, a kad prodje neko vreme... Razvedene zene itekako znaju o cemu pricam.

A o licnom razvoju mogu roman da napisem, to ponovno otkrivanje sebe u miru, nova prijateljstva i iskustva, to je tek putovanje u srediste duse.

Sloboda je skupa i nije uvek lako, ali nije za svakoga.

I da ne zaboravim da napomenem, moja deca su srecna i zadovoljna zato sto sam ja zadovoljna i oni to idete. Zive u zdravoj atmosferi, kuca nam je puna smeha i ljubavi, rastu u harmonic ok sredini.
Kad zene shvate da ako njima nije dobro ni deci nije dobro tu krece da sazreva i pomisao o razvodu.

virtualno

pre 3 godine

Cinjenica je da postoje opravdani razvodi, sta sve ljudi trpe jedno od drugih ja nikad ne bih. Ali kad mi petogodisnja kaze "Tata dok ti dodjes to me uvek kosta puno suza" sta onda da uradim a da bol ne osetim? Pa onda moram po obicaju (nema bolje definicije) slagati nesto da je utesim.
I srecni smo tako jel da?
Pa znate kad bi opet doso na ovu planetu Zemlju da zivim ovakvu srecu i da je kao takvu pruzam najblizima, nikad siguran sam u to.

Iks

pre 3 godine

Moja devojka (koja mi je prethodno bila naj drugarica u srednjoj i koju znam vec 12 godina) je dete razvedenih roditelja. Sto vise pricamo o tome, vidim koliko je to uticalo na nju. Ne veruje u koncept braka, tj jako je sumnjivcava, zeli da zadovolji svoje zelje, porive i ambicije. Za udatu sestru kaze da se zarobila... U svakom muskarcu s kojim je bila vidi negativne stvari, a mene u nekoluko navrata i cesto kroz salu poredi sa ocem, koga ne podnosi ali se vidjajy iako na distanci. U majci vidi heroja i oslonac. Ne mora da znaci, ali iz mog iskustva sa devojkama iz rasturenih/problematicnih porodica, zakljucujem da su cesto samostalne, tvrdoglave, sa patoloskom zeljom za nezavisnoscu i ostvarenjem onoga sto im roditelji nisu pruzali. Vezane su za majke i cesto razocarane u ljubav i muskarce. Podsvesno ili svesno traze nekoga ko nije otac (u slucaju da u ocu vide krivca). Nije pravilo, ali takvo je moje iskustvo iz dve veze i vise prica drugih. Ne osudjujem je, ali sam siguran da bi njen pogled na zivot i ljubav bio drugaciji da nije prolazila kroz mnoge probleme i razvod roditelja.

Marijana

pre 3 godine

Sve sve, al kad kazu bolje dobar razvod nego los brak.
Gospodo draga dobar razvod ne postoji. Stresan period, sudovi, advokati, deljenje stvari sto su se godinama kucile zajedno, trovanje dece- mama je ovakva, tata je onakav, posle ide neplacanje alimentacije pa opet sudovi....a deca ispastaju.
Ne znam ama bas ni jednu osobu razvedenih roditelja sto je rekla -Hvala Bogu da su mi se toditelji razveli, bas mi je lepo da vidjam tatu 3 sata nedeljno kad mi je drzava odredila.

Fuego

pre 3 godine

@mč

Evo ja nisam nešto baš luda za udajom, da, želim da budem žena, to i jesam.
Ali dobro, verovatno vaš komentar ima za odredjene žene smisao. Ja se nisam pronašla ;)

maja

pre 3 godine

A najjače je kad kažu "najbolji interes deteta" a to je da oca vidja par sati nedeljno, dok majka redovno dovodi "prijatelje" na druženje, kakvo toksično okuženje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (trp, 21. oktobar 2020 09:00)
Ovo je suština. Majke, mislite o tome.

surova istina

pre 3 godine

Statisticki podatak. U Americkim zatvorima 80% su deca samohranih majki.Takodje slican % tinejdzerki koje zatrudne, rode ili abortiraju naravno od samohranih majki. Toliko o tome koliko je razvod supeper stvar za vasu decu. evoluciono priroda je uredila da su oba roditelja potrebna za zdrav mentalni razvoj deteta. Naravno ako muz mlati zenu treba da se razvede, ali zarad ostalih sebicnosti nikako. Poz

ja

pre 3 godine

Radio sam kao crnac i Kinez zajedno da porodica ne oseti krizu i besparicu. Nosio kinesku garderobu ponekad čak i iscepanu. Gospođa me prevarila, a decu uči kako je morala jer ja nikad nisam kući i oni to ponavljaju kao papagaji. Neću da utičem jer oni to kapiraju kao osnovu, shvatiće oni to kad porastu, ali šta ce se desiti sa njima do tada. Ne mogu deca bezbolno da prodju kroz razvod, cak nicmi odrasli to teško podnosimo o kojoj god strani i situaciji da se radi.

Maja

pre 3 godine

@ trp
Mnogi ocevi i dok su u braku ne vidjaju decu jer je to njihov izbor. Dodju s posla uvale se u fotelju pa tv ili igrice, a dete ce zena da gleda. Zato zene i prave izbor da se razvedu. Detetu dodje na isto, kad ionako ne vidja oca.

Neko tamo

pre 3 godine

Za dobar razvod, kao i za dobar brak, je neophodno da su obe osobe zrele. To ne dolazi toliko do izražaja u brakovima bez dece, gde su sve nesuglasice u vezi materijalnih stvari, ali naročito važi ako imaju decu.
Nažalost, često viđamo da jedan roditelj nakon razvoda potpuno zaboravi da je ikada imao decu (češće otac) ili decu koristi kao oružje kako bi se osvetio i zagorčao život drugoj strani (češće majka). Zbog toga se neki ljudi i ne razvode jer znaju da im je čak i loš brak bolji od još goreg razvoda.

trp

pre 3 godine

Ovo pod 2. nema nikakvog smisla.
Naučno dokazano da deca razvedenih roditelja imaju dosta problema; škola, bolesti zavisnosti, nasilje. Ženska deca bez očinske figure vrlo često završavaju sa barabama, nasilnicima, narkomanima jer nisu imale dobar role model u odrastanju. A da ne pričam o kompleksima...
Vidjam takve klince iz rasturenih porodica, drogiraju se, diluju drogu...Ne mogu ona da budu bolja.
A najjače je kad kažu "najbolji interes deteta" a to je da oca vidja par sati nedeljno, dok majka redovno dovodi "prijatelje" na druženje, kakvo toksično okuženje.

Pantelija

pre 3 godine

Nije da kritikujem i pisem nesto lose, ali zenama je generalno mnogo lakse naci partnera. Takodje iz mog iskustva, nakon prekida veze, mnogo lakse od muskaraca ulaze u sledecu vezu. Jednog drugara je cura ostavila prije par godina, on i dan danas pije u kafani i nije ozenjen. Bivsa cura se odavno udala. Hocu samo da kazem da ja licno ne znam za primjer gdje se desilo suprotno.

Zvezdinho

pre 3 godine

Rekla blogerka ovo, rekla blogerka ono... A ta blogerka nije rekla ko je krivac za razvod... Kao sto se sve sto bi trebalo imati negativnu notu predstavlja da je normalno tako se sad predstavlja da je i razvod normalan i da svi zive super posle razvoda i svi posle razvoda budi srecni.. Nekad je to tako ali nekad i nije, pogotovo kad dodje do suda i do starateljstva nad decom. Prica uvek ima dve strane, dobru i losu pa za ovakve teme treba malo vise objektivnosti i tekstovi psihologa a ne raznih blogerki, vlogerki i influenserki..

Zvezdinho

pre 3 godine

Rekla blogerka ovo, rekla blogerka ono... A ta blogerka nije rekla ko je krivac za razvod... Kao sto se sve sto bi trebalo imati negativnu notu predstavlja da je normalno tako se sad predstavlja da je i razvod normalan i da svi zive super posle razvoda i svi posle razvoda budi srecni.. Nekad je to tako ali nekad i nije, pogotovo kad dodje do suda i do starateljstva nad decom. Prica uvek ima dve strane, dobru i losu pa za ovakve teme treba malo vise objektivnosti i tekstovi psihologa a ne raznih blogerki, vlogerki i influenserki..

trp

pre 3 godine

Ovo pod 2. nema nikakvog smisla.
Naučno dokazano da deca razvedenih roditelja imaju dosta problema; škola, bolesti zavisnosti, nasilje. Ženska deca bez očinske figure vrlo često završavaju sa barabama, nasilnicima, narkomanima jer nisu imale dobar role model u odrastanju. A da ne pričam o kompleksima...
Vidjam takve klince iz rasturenih porodica, drogiraju se, diluju drogu...Ne mogu ona da budu bolja.
A najjače je kad kažu "najbolji interes deteta" a to je da oca vidja par sati nedeljno, dok majka redovno dovodi "prijatelje" na druženje, kakvo toksično okuženje.

Ena

pre 3 godine

 A najjače je kad kažu "najbolji interes deteta" a to je da oca vidja par sati nedeljno, dok majka redovno dovodi "prijatelje" na druženje, kakvo toksično okuženje.
(trp, 21. oktobar 2020 09:00)

Hm, računajući kakvi su neki očevi, možda i bolje da ih ni ne viđaju. Klinac od moje prijateljice redovno dolazi uplakan jer je "tati " zajednički vikend uglavnom idealan poligon za ismevanje i ponižavanje klinca. Drugi odvuče klince baki, a sam ih vidi čitavih pola sata... Koliko žena znate da posle razvoda dovlače "prijatelje "? Ja ne znam puno, uglavnom su poprilicno uplašene da uvedu nekog novog u dečiji život.

ja

pre 3 godine

Radio sam kao crnac i Kinez zajedno da porodica ne oseti krizu i besparicu. Nosio kinesku garderobu ponekad čak i iscepanu. Gospođa me prevarila, a decu uči kako je morala jer ja nikad nisam kući i oni to ponavljaju kao papagaji. Neću da utičem jer oni to kapiraju kao osnovu, shvatiće oni to kad porastu, ali šta ce se desiti sa njima do tada. Ne mogu deca bezbolno da prodju kroz razvod, cak nicmi odrasli to teško podnosimo o kojoj god strani i situaciji da se radi.

Mrs.Nobody

pre 3 godine

Svidelo se vama to ili ne ja licno ne znam ni jednu zenu koja se pokajala zato sto se razvela. Nema gore stvari od cuvanja loseg braka, to unistava decu i oba partnera. I sama sam dozivela preporod nakon razvoda i svoju slobodu ne bih menjala ni za sta na svetu. Vremena imam jako malo zbog silnih obaveza oko dece, ali tih sat vremena nakon sto ih stavim u krevet... Taj mir koji osecam i ta rasterecenost nemaju cenu. A kad sednem sa svojim udatim prijateljicama i koleginicama pa kad krenu da pricaju da cime se sve susrecu, koliko su u tim brakovima zanemarene, nipodastavane i omalovazavane, gde ih tretiraju kao komad namestaja a od njih ocekuju besprekoran servis, samo kazem u sebi hvala ti boze.
A sto se starateljstva tice, svi muzevi se u pocetku bog zna kako otimaju oko dece, a kad prodje neko vreme... Razvedene zene itekako znaju o cemu pricam.

A o licnom razvoju mogu roman da napisem, to ponovno otkrivanje sebe u miru, nova prijateljstva i iskustva, to je tek putovanje u srediste duse.

Sloboda je skupa i nije uvek lako, ali nije za svakoga.

I da ne zaboravim da napomenem, moja deca su srecna i zadovoljna zato sto sam ja zadovoljna i oni to idete. Zive u zdravoj atmosferi, kuca nam je puna smeha i ljubavi, rastu u harmonic ok sredini.
Kad zene shvate da ako njima nije dobro ni deci nije dobro tu krece da sazreva i pomisao o razvodu.

Iks

pre 3 godine

Moja devojka (koja mi je prethodno bila naj drugarica u srednjoj i koju znam vec 12 godina) je dete razvedenih roditelja. Sto vise pricamo o tome, vidim koliko je to uticalo na nju. Ne veruje u koncept braka, tj jako je sumnjivcava, zeli da zadovolji svoje zelje, porive i ambicije. Za udatu sestru kaze da se zarobila... U svakom muskarcu s kojim je bila vidi negativne stvari, a mene u nekoluko navrata i cesto kroz salu poredi sa ocem, koga ne podnosi ali se vidjajy iako na distanci. U majci vidi heroja i oslonac. Ne mora da znaci, ali iz mog iskustva sa devojkama iz rasturenih/problematicnih porodica, zakljucujem da su cesto samostalne, tvrdoglave, sa patoloskom zeljom za nezavisnoscu i ostvarenjem onoga sto im roditelji nisu pruzali. Vezane su za majke i cesto razocarane u ljubav i muskarce. Podsvesno ili svesno traze nekoga ko nije otac (u slucaju da u ocu vide krivca). Nije pravilo, ali takvo je moje iskustvo iz dve veze i vise prica drugih. Ne osudjujem je, ali sam siguran da bi njen pogled na zivot i ljubav bio drugaciji da nije prolazila kroz mnoge probleme i razvod roditelja.

Maja

pre 3 godine

@ trp
Mnogi ocevi i dok su u braku ne vidjaju decu jer je to njihov izbor. Dodju s posla uvale se u fotelju pa tv ili igrice, a dete ce zena da gleda. Zato zene i prave izbor da se razvedu. Detetu dodje na isto, kad ionako ne vidja oca.

Neko tamo

pre 3 godine

Za dobar razvod, kao i za dobar brak, je neophodno da su obe osobe zrele. To ne dolazi toliko do izražaja u brakovima bez dece, gde su sve nesuglasice u vezi materijalnih stvari, ali naročito važi ako imaju decu.
Nažalost, često viđamo da jedan roditelj nakon razvoda potpuno zaboravi da je ikada imao decu (češće otac) ili decu koristi kao oružje kako bi se osvetio i zagorčao život drugoj strani (češće majka). Zbog toga se neki ljudi i ne razvode jer znaju da im je čak i loš brak bolji od još goreg razvoda.

BzVz

pre 3 godine

Ja nesto gledam da se razvedem moj muz bi bio prinudjen da se bar ta tri sata nedeljno posveti deci sto je ipak vise od nula koliko im se posvecuje sada. Zive u istom stanu susrecu se u prolazu i to je sve. A prica pre braka je bila kako ce on biti supertata gomili dece. Ma nista od toga.
Ja bih imala manje obaveza bar to oko njega ne bih morala nista.
Ne svadjamo se, ne bijemo se, prividna harmonija vlada ali to je to. Razocarana sam, kao da imam jos jedno dete a to nisam zelela. Pored toga za 20 godina nije mrdnuo emotivno/intelektualno kao osoba a visoko je obrazovan. Zabetonirao se kada se ozenio i ni makac. Da sam u boljoj situaciji a i kakvo vreme dolazi, da znam da mogu sama iskolovati decu do kraja ne bi mi bilo tesko da odlucim.

Marijana

pre 3 godine

Sve sve, al kad kazu bolje dobar razvod nego los brak.
Gospodo draga dobar razvod ne postoji. Stresan period, sudovi, advokati, deljenje stvari sto su se godinama kucile zajedno, trovanje dece- mama je ovakva, tata je onakav, posle ide neplacanje alimentacije pa opet sudovi....a deca ispastaju.
Ne znam ama bas ni jednu osobu razvedenih roditelja sto je rekla -Hvala Bogu da su mi se toditelji razveli, bas mi je lepo da vidjam tatu 3 sata nedeljno kad mi je drzava odredila.

surova istina

pre 3 godine

Statisticki podatak. U Americkim zatvorima 80% su deca samohranih majki.Takodje slican % tinejdzerki koje zatrudne, rode ili abortiraju naravno od samohranih majki. Toliko o tome koliko je razvod supeper stvar za vasu decu. evoluciono priroda je uredila da su oba roditelja potrebna za zdrav mentalni razvoj deteta. Naravno ako muz mlati zenu treba da se razvede, ali zarad ostalih sebicnosti nikako. Poz

Pazljivo birajte muzeve

pre 3 godine

@ Maja, 21. oktobar 2020 10:43

Tacno to. Navratila sam kod jedne prijateljice da uzmem nesto, a ona u tom momentu nije znala gde ce pre, ciscenje ili kuvanje. Cetvorogodisnka cerka navalila da gledaju zajedno pcelicu Maju. Moja prijateljica joj je odgovorila da gleda s tatom kome je upravo pocinjala neka utakmica na TV-u i njegov komentar je bio “velika si ti da gledas pcelicu Maju”. Jer zasto bi on nesto radio da svojim detetom kad pocinje nebitan mec holandske lige. Samo sam pomislila kako sam srecna sto nemam takvog muza.

Provansa

pre 3 godine

Zdrava porodica i brak su osnova svakog drustva.Danas se brak olako shvata,ulazi se u bracnu zajednicu a da se partneri ne upoznaju dobro,cesto imaju cilj da se samo ostvare kao roditelji pa posle sta bude,a uglavnom bude propast.
Za brak je potrebna zrelost,u svakom pogledu i ko misli da jedino ljubav dovoljna za brak,prevario se.
Ima tu još 101 stavka da bi brak uspio,odnos supruznika se njeguje,odrzava.Razumijevanje,pozrtvovanost itd. su neki od najvaznijih preduslova kvalitetnog braga.
Naravno,slazem se da kada nema izlaza bolji je kvalitetan,sporazumni razvod nego los brak.Najgora varijanta je kada posle razvoda supružnici postanu neprijatelji,e tu djeca najvise ispaštaju.
Ne treba biti sebičan i gledati samo kratkorocne benefite,jeste mozda ok ta " sloboda" posle razvoda,ali sve ima svoju cijenu.

Fuego

pre 3 godine

@mč

Evo ja nisam nešto baš luda za udajom, da, želim da budem žena, to i jesam.
Ali dobro, verovatno vaš komentar ima za odredjene žene smisao. Ja se nisam pronašla ;)

BzVz

pre 3 godine

@BzVz, zapitaj se zasto je on takav, iz.mog iakuatva znam da si najverovatnije ti uzrok, ili on pokusava da uvija dovoljno novca za lagodan zivot.
(Radmilo, 21. oktobar 2020 21:05)
Ja sam uzrok? Kako tacno sam ja uzrok sto on ne mari za svoju decu vec radije bleji u TV?

maja

pre 3 godine

A najjače je kad kažu "najbolji interes deteta" a to je da oca vidja par sati nedeljno, dok majka redovno dovodi "prijatelje" na druženje, kakvo toksično okuženje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (trp, 21. oktobar 2020 09:00)
Ovo je suština. Majke, mislite o tome.

Mamino cedo

pre 3 godine

"Kada zene shvate da, ako njima nije dobro, ni deci nije dobro, tu krece da sazreva i pomisao o razvodu"

E, ova izjava je majka svih razvoda, ali i ogledalo toga kako zene vide decu, kao nesto sto zavisi od njihovih osecanja! Ona se ne "oseca" dobro, deci je kako je i njoj, ona nemaju svoja osecanja, posebno je za musku decu "sudbinski" vazno kako se mama "oseca", a kako je ocu, koga briga!Nije ni cudo sto mozete da vidite zene kako sa svojim cerkama od 8-9 godina razgovaraju kao sa drugaricama, ogovaraju oca...U slucajevima razvoda koje ja znam, zene nastavljaju da zive isto, samo gore, ali valda se "osecaju" bolje.Ili su mame centar paznje svih, i njihovih mama i dece, jer se stalno "osecaju" lose, vise po psihoterapijama. Za zene realnost nikada nije bila merilo njihovih osecanja.Jako je lose sto odrastaju generacije vaspitavane samo od strane zena!Pri svemo ovome, partneri gotovo uvek znaju s kim ulaze u brak, a zene su, uprkos svojim tananim "osecanjima", mnogo sklonije kalkulantskim brakovima, ne samo zbog novca, kakve sam sve razloge cuo, za ne poverovati...

virtualno

pre 3 godine

Cinjenica je da postoje opravdani razvodi, sta sve ljudi trpe jedno od drugih ja nikad ne bih. Ali kad mi petogodisnja kaze "Tata dok ti dodjes to me uvek kosta puno suza" sta onda da uradim a da bol ne osetim? Pa onda moram po obicaju (nema bolje definicije) slagati nesto da je utesim.
I srecni smo tako jel da?
Pa znate kad bi opet doso na ovu planetu Zemlju da zivim ovakvu srecu i da je kao takvu pruzam najblizima, nikad siguran sam u to.

mare

pre 3 godine

Strah me da udjem u brak kad vidim kako se vecina istih zavrsava... Ocigledno da sam pogresno vaspitavan i drugacije shvatam zivot. Mozda zato sto sam dolazim iz stabilne i jake porodice gde su oba roditelja podnosila zrtve da podignu decu, sacuvaju poslove i kroz sve prolaze zajedno, bodreci se i oslanjajuci se jedno na drugo. Onda medju drustvom vidis samo ljude koji zele trenutno i prolazno zadovoljstvo, karijeru i sebe iznad svega ostalog... Svaka cast retkim izuzecima, ali i oni se osecaju kao debili u nametnutom sistemu vrednosti tipa Zadruga i Parovi.

Mama

pre 3 godine

@mamino cedo, ne ulazeci u to kakve zene ti poznajes i kakve su kad se razvedu, ko god ima decu i ko se bavi njima recice ti da ako osobe koje brinu o njima nisu u balansu, ako su nervozne, anksiozne, besne ili bilo sta slicno to se i te kako odrazava na njih. Ne mogu deca da budu ok, ako provode vreme sa nerecnim roditeljem, ili roditeljem koga nesto izjeda (bilo da je ljubav, posao, novac, sta god), bez obzira da li se radi o mami ili tati. Ako ti imas neki misteriozni savet kako to da se prevazidje, podeli, bice ti zahvalni svi roditelji

Ministarka

pre 3 godine

@ministar - pa ona je lepo rekla da su zene posle razvoda uplasene i veoma pazljive da u te veze ubace i decu i da te veze ostaju samo na seksualnom nivou, sto i treba da bude tako dok ne budu sigurne da je neko od tih ljudi dovoljno dobar da se predstavi deci kao partner. Ne znam u cemu je problem, osim ako ne mislis da ne bi trebalo da imaju sex do kraja zivota.

Pantelija

pre 3 godine

Nije da kritikujem i pisem nesto lose, ali zenama je generalno mnogo lakse naci partnera. Takodje iz mog iskustva, nakon prekida veze, mnogo lakse od muskaraca ulaze u sledecu vezu. Jednog drugara je cura ostavila prije par godina, on i dan danas pije u kafani i nije ozenjen. Bivsa cura se odavno udala. Hocu samo da kazem da ja licno ne znam za primjer gdje se desilo suprotno.

Terapija

pre 3 godine

Ne znam zašto se žene udaju. Decu ako žele, mogu da imaju i van braka. Seks takodje. Jedino ako nije zbog para, al tu sreće nema. Dovoljno je pročitati komentare muškaraca ovde, i da ti se zgadi komplet muški rod. Pazi ovog dole "trebalo je da biraš bolje!?" Pa žena objasnila da je svirao jednu ploču pre braka i dece, ali da je ploču promenio sasvim nakon venčanja i dece. Šta je trebalo, da gleda u kristalnu kuglu.

Gospodjo, imate moju podršku da se što pre razvedete od tog vašeg blejača.

Ja

pre 3 godine

Vala, moj otac se propio kad smo bili mala deca od godinu-dve, i bivao sve gori, tukao nas 3 cerke, tukao majku, cela zgrada dolazila da ga zaustavlja, olajavao nas po rodbini da smo idijoti i kreteni, i nas i majku pljuvao komsijama i svima, nikad nista prstom mrdnuo nije u kuci, sve je majka sama radila, on na roditeljskom sastanku ama u zivotu nije bio, apsolutno sve oko nas samo,jedino i iskljucivo je majka radila uvek! I bila zaposlena (posto je umrla) i cuvala svoju majku i napatila se da ja ne znam za jadniji zivot od njenog. Uvek svadje, 24 h kad su oboje kuci, i prvo mi je najzalije sto sam se i rodila uopste, a drugo sto se ona nije razvela nego smo svi komplet kao budale trpeli to 30 godina...jak mi uzor i ocinska figura,kad smo isfrustrirane komplet na svim poljima. Da, dragi muskarci. Zene, razvodite se da vam deca ne zale sto su rodjena zbog roditeljskih 24/7 svadja i patnje celog zivota!

Ministarka

pre 3 godine

@ Ministar - hocete da kazete da se razvedeni muskarci odricu mogucnosti da imaju ljubavnice, svi se zamonase i posvete deci, pa bi zene valjalo da se ugledaju na njih? :D

"jadni mi muskarci"

pre 3 godine

@Marca - zena nije ni rekla da je sa nasilnikom. Nasilje nije ni pomenula. Rekla je da je da decu ne gleda, da nije zainteresovan za njih, da li je lenj ili ga nije briga to ne znamo. Ne mozes znati kakav ce ko biti roditelj dok ne dodju deca. Neko u tom smislu moze da denluje kao da decu zeli, kao da ih jedva ceka a onda kad ona stignu nigde ga nema, jer to zahteva vreme i energiju, a obicno su muskarci lenji i nezainteresovani oko dece ako je tu mama ili baba. To ne moze da se zna pre i to nema veze sa vasom frustracijom koju gajite sami da sve zene zahtevaju bogate i lepe i da nisu u stanju da vole nista manje od toga, a zapravo buljite u starlete i sponzoruse i njih uzimate kao primer. I muskarci koji su manje lepi i manje bogati decu prepustaju majkama ili ih uvaljuju babama.

Ministar

pre 3 godine

Koliko žena znate da posle razvoda dovlače "prijatelje "? Ja ne znam puno, uglavnom su poprilicno uplašene da uvedu nekog novog u dečiji život.
(Ena, 21. oktobar 2020 11:40)

Ja iskren da budem ne znam ni jednu jedinu razvedenu ženu koja nema jednog ili više ljubavnika.
I sam sam bio jedan od njih. I nije ih baš briga kakve će posledice dete trpeti zbog toga. Bitno je da je mama zadovolj(e)na.

Radmilo

pre 3 godine

@BzVz, zapitaj se zasto je on takav, iz.mog iakuatva znam da si najverovatnije ti uzrok, ili on pokusava da uvija dovoljno novca za lagodan zivot.

x

pre 3 godine

Moja zena je odbijala da vaspitava decu, odnosno ona im je do besvesti govorila kako treba, a oni prosto nisu kapirali da ona to misli ozbiljno nego terali po svome dok ne krene da vrišti i tako 20 godina. I onda je to "vaspitavanje sa ljubavlju".
Zašto? Pa zato što je nju njena mama tako vaspitala, a njenu mamu, njena mama i ona iskreno misli da to tako treba.
To što joj je x stručnjaka reklo da to nije dobro nikako i da će time da od mene napravi zločinca koji zahteva da se po kući sklanja i usisava, da se ne ide u grad dokle god im se hoće to ju je baš bolelo dupe. I što je više bilo jasno da to što radi nije ok, to je još tvrdje okretala decu protiv mene.
Sada kada sam se razveo, starije dete neće praktično ni da čuje za mene jer joj je majka "heroj" a ja "zlotvor" isto tako kao što su mojoj ženi njeni roditelji (majka - ona što razume, a otac bankomat).
Drugo dete je ok, divno se razumemo jer sam uspeo da ga ljubavlju i pažnjom i ogromnom količinom vremena i vaspitanjem otmem od tog predivnog "sistema". Naravno i bivša žena i to drugo dete posećuju psihologa jer imaju mentalnih problema (za koje sam sigurno ja kriv, a ko bi drugi bio).

Permisivni uzgoj je zločin prema deci i zločin prema partneru, a osim toga dokazano utiče na izražavanje anksioznosti kod dece (nepopravljiva nerazvijenost moždanih centara).

Neka joj neko drugi oprosti za to što je uradila ja neću.

Marca

pre 3 godine

Ja sam uzrok? Kako tacno sam ja uzrok sto on ne mari za svoju decu vec radije bleji u TV?
(BzVz, 21. oktobar 2020 23:21)

Same biraju. Trebala si birati bolje.

Marca

pre 3 godine

Pazi ovog dole "trebalo je da biraš bolje!?" Pa žena objasnila da je svirao jednu ploču pre braka i dece, ali da je ploču promenio sasvim nakon venčanja i dece. Šta je trebalo, da gleda u kristalnu kuglu.
(Terapija, 24. oktobar 2020 14:26)

Ma kakvu bre kuglu. Svi nasilnici se lako prepoznaju u vezi, ali žene to ignorišu jer je tip ili opasan momak, ili bogat, ili popularan, ili dobar j*b**č. Pomisle da će ih promeniti do braka, a onda kukaju kada ovi u braku nastave da ih mlate, ili čak budu još gori.

Nemojte se zavaravati. 90 posto vas ne može naći lepog bogataša koji je spreman da vam daje sve pare. Ili se zadovoljite prosečnim, dobrim tipom, ili budite same. Kuknjava je više svima dosadila.

DonJuan

pre 3 godine

Donhuane ti si svakako mnogo tezi slucaj od bilo kojeg za kojeg smo mi udate.
Jos da imas imalo uvida u svoje stanje...
(Hm, 22. oktobar 2020 09:23)

Sto ti i nije neka uteha kad treba da legnes pored onog svog, a? Hahahahahaha

Ministar

pre 3 godine

hocete da kazete da se razvedeni muskarci odricu mogucnosti da imaju ljubavnice, svi se zamonase i posvete deci, pa bi zene valjalo da se ugledaju na njih? :D
(Ministarka, 23. oktobar 2020 16:02)

Hoću da kažem ono što sam rekao u komentaru. Ništa manje, ništa više. Odgovorio sam Eni, koja je rekla da su žene previše "uplašene" da bi nekoga našle. To jednostavno nije moje iskustvo. Čak naprotiv, žene "podivljaju" nakon razvoda i spavaju sa svakim ko im padne pod ruku.

trp

pre 3 godine

Ovo pod 2. nema nikakvog smisla.
Naučno dokazano da deca razvedenih roditelja imaju dosta problema; škola, bolesti zavisnosti, nasilje. Ženska deca bez očinske figure vrlo često završavaju sa barabama, nasilnicima, narkomanima jer nisu imale dobar role model u odrastanju. A da ne pričam o kompleksima...
Vidjam takve klince iz rasturenih porodica, drogiraju se, diluju drogu...Ne mogu ona da budu bolja.
A najjače je kad kažu "najbolji interes deteta" a to je da oca vidja par sati nedeljno, dok majka redovno dovodi "prijatelje" na druženje, kakvo toksično okuženje.

maja

pre 3 godine

A najjače je kad kažu "najbolji interes deteta" a to je da oca vidja par sati nedeljno, dok majka redovno dovodi "prijatelje" na druženje, kakvo toksično okuženje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (trp, 21. oktobar 2020 09:00)
Ovo je suština. Majke, mislite o tome.

surova istina

pre 3 godine

Statisticki podatak. U Americkim zatvorima 80% su deca samohranih majki.Takodje slican % tinejdzerki koje zatrudne, rode ili abortiraju naravno od samohranih majki. Toliko o tome koliko je razvod supeper stvar za vasu decu. evoluciono priroda je uredila da su oba roditelja potrebna za zdrav mentalni razvoj deteta. Naravno ako muz mlati zenu treba da se razvede, ali zarad ostalih sebicnosti nikako. Poz

Mrs.Nobody

pre 3 godine

Svidelo se vama to ili ne ja licno ne znam ni jednu zenu koja se pokajala zato sto se razvela. Nema gore stvari od cuvanja loseg braka, to unistava decu i oba partnera. I sama sam dozivela preporod nakon razvoda i svoju slobodu ne bih menjala ni za sta na svetu. Vremena imam jako malo zbog silnih obaveza oko dece, ali tih sat vremena nakon sto ih stavim u krevet... Taj mir koji osecam i ta rasterecenost nemaju cenu. A kad sednem sa svojim udatim prijateljicama i koleginicama pa kad krenu da pricaju da cime se sve susrecu, koliko su u tim brakovima zanemarene, nipodastavane i omalovazavane, gde ih tretiraju kao komad namestaja a od njih ocekuju besprekoran servis, samo kazem u sebi hvala ti boze.
A sto se starateljstva tice, svi muzevi se u pocetku bog zna kako otimaju oko dece, a kad prodje neko vreme... Razvedene zene itekako znaju o cemu pricam.

A o licnom razvoju mogu roman da napisem, to ponovno otkrivanje sebe u miru, nova prijateljstva i iskustva, to je tek putovanje u srediste duse.

Sloboda je skupa i nije uvek lako, ali nije za svakoga.

I da ne zaboravim da napomenem, moja deca su srecna i zadovoljna zato sto sam ja zadovoljna i oni to idete. Zive u zdravoj atmosferi, kuca nam je puna smeha i ljubavi, rastu u harmonic ok sredini.
Kad zene shvate da ako njima nije dobro ni deci nije dobro tu krece da sazreva i pomisao o razvodu.

Marijana

pre 3 godine

Sve sve, al kad kazu bolje dobar razvod nego los brak.
Gospodo draga dobar razvod ne postoji. Stresan period, sudovi, advokati, deljenje stvari sto su se godinama kucile zajedno, trovanje dece- mama je ovakva, tata je onakav, posle ide neplacanje alimentacije pa opet sudovi....a deca ispastaju.
Ne znam ama bas ni jednu osobu razvedenih roditelja sto je rekla -Hvala Bogu da su mi se toditelji razveli, bas mi je lepo da vidjam tatu 3 sata nedeljno kad mi je drzava odredila.

Radmilo

pre 3 godine

@BzVz, zapitaj se zasto je on takav, iz.mog iakuatva znam da si najverovatnije ti uzrok, ili on pokusava da uvija dovoljno novca za lagodan zivot.

Mamino cedo

pre 3 godine

"Kada zene shvate da, ako njima nije dobro, ni deci nije dobro, tu krece da sazreva i pomisao o razvodu"

E, ova izjava je majka svih razvoda, ali i ogledalo toga kako zene vide decu, kao nesto sto zavisi od njihovih osecanja! Ona se ne "oseca" dobro, deci je kako je i njoj, ona nemaju svoja osecanja, posebno je za musku decu "sudbinski" vazno kako se mama "oseca", a kako je ocu, koga briga!Nije ni cudo sto mozete da vidite zene kako sa svojim cerkama od 8-9 godina razgovaraju kao sa drugaricama, ogovaraju oca...U slucajevima razvoda koje ja znam, zene nastavljaju da zive isto, samo gore, ali valda se "osecaju" bolje.Ili su mame centar paznje svih, i njihovih mama i dece, jer se stalno "osecaju" lose, vise po psihoterapijama. Za zene realnost nikada nije bila merilo njihovih osecanja.Jako je lose sto odrastaju generacije vaspitavane samo od strane zena!Pri svemo ovome, partneri gotovo uvek znaju s kim ulaze u brak, a zene su, uprkos svojim tananim "osecanjima", mnogo sklonije kalkulantskim brakovima, ne samo zbog novca, kakve sam sve razloge cuo, za ne poverovati...

Ena

pre 3 godine

 A najjače je kad kažu "najbolji interes deteta" a to je da oca vidja par sati nedeljno, dok majka redovno dovodi "prijatelje" na druženje, kakvo toksično okuženje.
(trp, 21. oktobar 2020 09:00)

Hm, računajući kakvi su neki očevi, možda i bolje da ih ni ne viđaju. Klinac od moje prijateljice redovno dolazi uplakan jer je "tati " zajednički vikend uglavnom idealan poligon za ismevanje i ponižavanje klinca. Drugi odvuče klince baki, a sam ih vidi čitavih pola sata... Koliko žena znate da posle razvoda dovlače "prijatelje "? Ja ne znam puno, uglavnom su poprilicno uplašene da uvedu nekog novog u dečiji život.

Maja

pre 3 godine

@ trp
Mnogi ocevi i dok su u braku ne vidjaju decu jer je to njihov izbor. Dodju s posla uvale se u fotelju pa tv ili igrice, a dete ce zena da gleda. Zato zene i prave izbor da se razvedu. Detetu dodje na isto, kad ionako ne vidja oca.

Pantelija

pre 3 godine

Nije da kritikujem i pisem nesto lose, ali zenama je generalno mnogo lakse naci partnera. Takodje iz mog iskustva, nakon prekida veze, mnogo lakse od muskaraca ulaze u sledecu vezu. Jednog drugara je cura ostavila prije par godina, on i dan danas pije u kafani i nije ozenjen. Bivsa cura se odavno udala. Hocu samo da kazem da ja licno ne znam za primjer gdje se desilo suprotno.

Ministar

pre 3 godine

Koliko žena znate da posle razvoda dovlače "prijatelje "? Ja ne znam puno, uglavnom su poprilicno uplašene da uvedu nekog novog u dečiji život.
(Ena, 21. oktobar 2020 11:40)

Ja iskren da budem ne znam ni jednu jedinu razvedenu ženu koja nema jednog ili više ljubavnika.
I sam sam bio jedan od njih. I nije ih baš briga kakve će posledice dete trpeti zbog toga. Bitno je da je mama zadovolj(e)na.

Iks

pre 3 godine

Moja devojka (koja mi je prethodno bila naj drugarica u srednjoj i koju znam vec 12 godina) je dete razvedenih roditelja. Sto vise pricamo o tome, vidim koliko je to uticalo na nju. Ne veruje u koncept braka, tj jako je sumnjivcava, zeli da zadovolji svoje zelje, porive i ambicije. Za udatu sestru kaze da se zarobila... U svakom muskarcu s kojim je bila vidi negativne stvari, a mene u nekoluko navrata i cesto kroz salu poredi sa ocem, koga ne podnosi ali se vidjajy iako na distanci. U majci vidi heroja i oslonac. Ne mora da znaci, ali iz mog iskustva sa devojkama iz rasturenih/problematicnih porodica, zakljucujem da su cesto samostalne, tvrdoglave, sa patoloskom zeljom za nezavisnoscu i ostvarenjem onoga sto im roditelji nisu pruzali. Vezane su za majke i cesto razocarane u ljubav i muskarce. Podsvesno ili svesno traze nekoga ko nije otac (u slucaju da u ocu vide krivca). Nije pravilo, ali takvo je moje iskustvo iz dve veze i vise prica drugih. Ne osudjujem je, ali sam siguran da bi njen pogled na zivot i ljubav bio drugaciji da nije prolazila kroz mnoge probleme i razvod roditelja.

virtualno

pre 3 godine

Cinjenica je da postoje opravdani razvodi, sta sve ljudi trpe jedno od drugih ja nikad ne bih. Ali kad mi petogodisnja kaze "Tata dok ti dodjes to me uvek kosta puno suza" sta onda da uradim a da bol ne osetim? Pa onda moram po obicaju (nema bolje definicije) slagati nesto da je utesim.
I srecni smo tako jel da?
Pa znate kad bi opet doso na ovu planetu Zemlju da zivim ovakvu srecu i da je kao takvu pruzam najblizima, nikad siguran sam u to.

Marca

pre 3 godine

Ja sam uzrok? Kako tacno sam ja uzrok sto on ne mari za svoju decu vec radije bleji u TV?
(BzVz, 21. oktobar 2020 23:21)

Same biraju. Trebala si birati bolje.

x

pre 3 godine

Moja zena je odbijala da vaspitava decu, odnosno ona im je do besvesti govorila kako treba, a oni prosto nisu kapirali da ona to misli ozbiljno nego terali po svome dok ne krene da vrišti i tako 20 godina. I onda je to "vaspitavanje sa ljubavlju".
Zašto? Pa zato što je nju njena mama tako vaspitala, a njenu mamu, njena mama i ona iskreno misli da to tako treba.
To što joj je x stručnjaka reklo da to nije dobro nikako i da će time da od mene napravi zločinca koji zahteva da se po kući sklanja i usisava, da se ne ide u grad dokle god im se hoće to ju je baš bolelo dupe. I što je više bilo jasno da to što radi nije ok, to je još tvrdje okretala decu protiv mene.
Sada kada sam se razveo, starije dete neće praktično ni da čuje za mene jer joj je majka "heroj" a ja "zlotvor" isto tako kao što su mojoj ženi njeni roditelji (majka - ona što razume, a otac bankomat).
Drugo dete je ok, divno se razumemo jer sam uspeo da ga ljubavlju i pažnjom i ogromnom količinom vremena i vaspitanjem otmem od tog predivnog "sistema". Naravno i bivša žena i to drugo dete posećuju psihologa jer imaju mentalnih problema (za koje sam sigurno ja kriv, a ko bi drugi bio).

Permisivni uzgoj je zločin prema deci i zločin prema partneru, a osim toga dokazano utiče na izražavanje anksioznosti kod dece (nepopravljiva nerazvijenost moždanih centara).

Neka joj neko drugi oprosti za to što je uradila ja neću.

Fuego

pre 3 godine

@mč

Evo ja nisam nešto baš luda za udajom, da, želim da budem žena, to i jesam.
Ali dobro, verovatno vaš komentar ima za odredjene žene smisao. Ja se nisam pronašla ;)

BzVz

pre 3 godine

Ja nesto gledam da se razvedem moj muz bi bio prinudjen da se bar ta tri sata nedeljno posveti deci sto je ipak vise od nula koliko im se posvecuje sada. Zive u istom stanu susrecu se u prolazu i to je sve. A prica pre braka je bila kako ce on biti supertata gomili dece. Ma nista od toga.
Ja bih imala manje obaveza bar to oko njega ne bih morala nista.
Ne svadjamo se, ne bijemo se, prividna harmonija vlada ali to je to. Razocarana sam, kao da imam jos jedno dete a to nisam zelela. Pored toga za 20 godina nije mrdnuo emotivno/intelektualno kao osoba a visoko je obrazovan. Zabetonirao se kada se ozenio i ni makac. Da sam u boljoj situaciji a i kakvo vreme dolazi, da znam da mogu sama iskolovati decu do kraja ne bi mi bilo tesko da odlucim.

DonJuan

pre 3 godine

Donhuane ti si svakako mnogo tezi slucaj od bilo kojeg za kojeg smo mi udate.
Jos da imas imalo uvida u svoje stanje...
(Hm, 22. oktobar 2020 09:23)

Sto ti i nije neka uteha kad treba da legnes pored onog svog, a? Hahahahahaha

Ministar

pre 3 godine

hocete da kazete da se razvedeni muskarci odricu mogucnosti da imaju ljubavnice, svi se zamonase i posvete deci, pa bi zene valjalo da se ugledaju na njih? :D
(Ministarka, 23. oktobar 2020 16:02)

Hoću da kažem ono što sam rekao u komentaru. Ništa manje, ništa više. Odgovorio sam Eni, koja je rekla da su žene previše "uplašene" da bi nekoga našle. To jednostavno nije moje iskustvo. Čak naprotiv, žene "podivljaju" nakon razvoda i spavaju sa svakim ko im padne pod ruku.

ja

pre 3 godine

Radio sam kao crnac i Kinez zajedno da porodica ne oseti krizu i besparicu. Nosio kinesku garderobu ponekad čak i iscepanu. Gospođa me prevarila, a decu uči kako je morala jer ja nikad nisam kući i oni to ponavljaju kao papagaji. Neću da utičem jer oni to kapiraju kao osnovu, shvatiće oni to kad porastu, ali šta ce se desiti sa njima do tada. Ne mogu deca bezbolno da prodju kroz razvod, cak nicmi odrasli to teško podnosimo o kojoj god strani i situaciji da se radi.

BzVz

pre 3 godine

@BzVz, zapitaj se zasto je on takav, iz.mog iakuatva znam da si najverovatnije ti uzrok, ili on pokusava da uvija dovoljno novca za lagodan zivot.
(Radmilo, 21. oktobar 2020 21:05)
Ja sam uzrok? Kako tacno sam ja uzrok sto on ne mari za svoju decu vec radije bleji u TV?

Zvezdinho

pre 3 godine

Rekla blogerka ovo, rekla blogerka ono... A ta blogerka nije rekla ko je krivac za razvod... Kao sto se sve sto bi trebalo imati negativnu notu predstavlja da je normalno tako se sad predstavlja da je i razvod normalan i da svi zive super posle razvoda i svi posle razvoda budi srecni.. Nekad je to tako ali nekad i nije, pogotovo kad dodje do suda i do starateljstva nad decom. Prica uvek ima dve strane, dobru i losu pa za ovakve teme treba malo vise objektivnosti i tekstovi psihologa a ne raznih blogerki, vlogerki i influenserki..

Marca

pre 3 godine

Pazi ovog dole "trebalo je da biraš bolje!?" Pa žena objasnila da je svirao jednu ploču pre braka i dece, ali da je ploču promenio sasvim nakon venčanja i dece. Šta je trebalo, da gleda u kristalnu kuglu.
(Terapija, 24. oktobar 2020 14:26)

Ma kakvu bre kuglu. Svi nasilnici se lako prepoznaju u vezi, ali žene to ignorišu jer je tip ili opasan momak, ili bogat, ili popularan, ili dobar j*b**č. Pomisle da će ih promeniti do braka, a onda kukaju kada ovi u braku nastave da ih mlate, ili čak budu još gori.

Nemojte se zavaravati. 90 posto vas ne može naći lepog bogataša koji je spreman da vam daje sve pare. Ili se zadovoljite prosečnim, dobrim tipom, ili budite same. Kuknjava je više svima dosadila.

Pazljivo birajte muzeve

pre 3 godine

@ Maja, 21. oktobar 2020 10:43

Tacno to. Navratila sam kod jedne prijateljice da uzmem nesto, a ona u tom momentu nije znala gde ce pre, ciscenje ili kuvanje. Cetvorogodisnka cerka navalila da gledaju zajedno pcelicu Maju. Moja prijateljica joj je odgovorila da gleda s tatom kome je upravo pocinjala neka utakmica na TV-u i njegov komentar je bio “velika si ti da gledas pcelicu Maju”. Jer zasto bi on nesto radio da svojim detetom kad pocinje nebitan mec holandske lige. Samo sam pomislila kako sam srecna sto nemam takvog muza.

Ministarka

pre 3 godine

@ Ministar - hocete da kazete da se razvedeni muskarci odricu mogucnosti da imaju ljubavnice, svi se zamonase i posvete deci, pa bi zene valjalo da se ugledaju na njih? :D

Ministarka

pre 3 godine

@ministar - pa ona je lepo rekla da su zene posle razvoda uplasene i veoma pazljive da u te veze ubace i decu i da te veze ostaju samo na seksualnom nivou, sto i treba da bude tako dok ne budu sigurne da je neko od tih ljudi dovoljno dobar da se predstavi deci kao partner. Ne znam u cemu je problem, osim ako ne mislis da ne bi trebalo da imaju sex do kraja zivota.

Neko tamo

pre 3 godine

Za dobar razvod, kao i za dobar brak, je neophodno da su obe osobe zrele. To ne dolazi toliko do izražaja u brakovima bez dece, gde su sve nesuglasice u vezi materijalnih stvari, ali naročito važi ako imaju decu.
Nažalost, često viđamo da jedan roditelj nakon razvoda potpuno zaboravi da je ikada imao decu (češće otac) ili decu koristi kao oružje kako bi se osvetio i zagorčao život drugoj strani (češće majka). Zbog toga se neki ljudi i ne razvode jer znaju da im je čak i loš brak bolji od još goreg razvoda.

Terapija

pre 3 godine

Ne znam zašto se žene udaju. Decu ako žele, mogu da imaju i van braka. Seks takodje. Jedino ako nije zbog para, al tu sreće nema. Dovoljno je pročitati komentare muškaraca ovde, i da ti se zgadi komplet muški rod. Pazi ovog dole "trebalo je da biraš bolje!?" Pa žena objasnila da je svirao jednu ploču pre braka i dece, ali da je ploču promenio sasvim nakon venčanja i dece. Šta je trebalo, da gleda u kristalnu kuglu.

Gospodjo, imate moju podršku da se što pre razvedete od tog vašeg blejača.

Provansa

pre 3 godine

Zdrava porodica i brak su osnova svakog drustva.Danas se brak olako shvata,ulazi se u bracnu zajednicu a da se partneri ne upoznaju dobro,cesto imaju cilj da se samo ostvare kao roditelji pa posle sta bude,a uglavnom bude propast.
Za brak je potrebna zrelost,u svakom pogledu i ko misli da jedino ljubav dovoljna za brak,prevario se.
Ima tu još 101 stavka da bi brak uspio,odnos supruznika se njeguje,odrzava.Razumijevanje,pozrtvovanost itd. su neki od najvaznijih preduslova kvalitetnog braga.
Naravno,slazem se da kada nema izlaza bolji je kvalitetan,sporazumni razvod nego los brak.Najgora varijanta je kada posle razvoda supružnici postanu neprijatelji,e tu djeca najvise ispaštaju.
Ne treba biti sebičan i gledati samo kratkorocne benefite,jeste mozda ok ta " sloboda" posle razvoda,ali sve ima svoju cijenu.

"jadni mi muskarci"

pre 3 godine

@Marca - zena nije ni rekla da je sa nasilnikom. Nasilje nije ni pomenula. Rekla je da je da decu ne gleda, da nije zainteresovan za njih, da li je lenj ili ga nije briga to ne znamo. Ne mozes znati kakav ce ko biti roditelj dok ne dodju deca. Neko u tom smislu moze da denluje kao da decu zeli, kao da ih jedva ceka a onda kad ona stignu nigde ga nema, jer to zahteva vreme i energiju, a obicno su muskarci lenji i nezainteresovani oko dece ako je tu mama ili baba. To ne moze da se zna pre i to nema veze sa vasom frustracijom koju gajite sami da sve zene zahtevaju bogate i lepe i da nisu u stanju da vole nista manje od toga, a zapravo buljite u starlete i sponzoruse i njih uzimate kao primer. I muskarci koji su manje lepi i manje bogati decu prepustaju majkama ili ih uvaljuju babama.

Ja

pre 3 godine

Vala, moj otac se propio kad smo bili mala deca od godinu-dve, i bivao sve gori, tukao nas 3 cerke, tukao majku, cela zgrada dolazila da ga zaustavlja, olajavao nas po rodbini da smo idijoti i kreteni, i nas i majku pljuvao komsijama i svima, nikad nista prstom mrdnuo nije u kuci, sve je majka sama radila, on na roditeljskom sastanku ama u zivotu nije bio, apsolutno sve oko nas samo,jedino i iskljucivo je majka radila uvek! I bila zaposlena (posto je umrla) i cuvala svoju majku i napatila se da ja ne znam za jadniji zivot od njenog. Uvek svadje, 24 h kad su oboje kuci, i prvo mi je najzalije sto sam se i rodila uopste, a drugo sto se ona nije razvela nego smo svi komplet kao budale trpeli to 30 godina...jak mi uzor i ocinska figura,kad smo isfrustrirane komplet na svim poljima. Da, dragi muskarci. Zene, razvodite se da vam deca ne zale sto su rodjena zbog roditeljskih 24/7 svadja i patnje celog zivota!

Mama

pre 3 godine

@mamino cedo, ne ulazeci u to kakve zene ti poznajes i kakve su kad se razvedu, ko god ima decu i ko se bavi njima recice ti da ako osobe koje brinu o njima nisu u balansu, ako su nervozne, anksiozne, besne ili bilo sta slicno to se i te kako odrazava na njih. Ne mogu deca da budu ok, ako provode vreme sa nerecnim roditeljem, ili roditeljem koga nesto izjeda (bilo da je ljubav, posao, novac, sta god), bez obzira da li se radi o mami ili tati. Ako ti imas neki misteriozni savet kako to da se prevazidje, podeli, bice ti zahvalni svi roditelji

mare

pre 3 godine

Strah me da udjem u brak kad vidim kako se vecina istih zavrsava... Ocigledno da sam pogresno vaspitavan i drugacije shvatam zivot. Mozda zato sto sam dolazim iz stabilne i jake porodice gde su oba roditelja podnosila zrtve da podignu decu, sacuvaju poslove i kroz sve prolaze zajedno, bodreci se i oslanjajuci se jedno na drugo. Onda medju drustvom vidis samo ljude koji zele trenutno i prolazno zadovoljstvo, karijeru i sebe iznad svega ostalog... Svaka cast retkim izuzecima, ali i oni se osecaju kao debili u nametnutom sistemu vrednosti tipa Zadruga i Parovi.