Lako prepoznajte pravi med

Iako većina kupaca želi da nabavi stopostotni pčelinji med, zbog neoprezne kupovine često završe sa pogrešnim proizvodom

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
 1. Niste pomenuli tzv. "vrcanje meda". To jest kad uzmete kasiku meda i podignete je iznad meda da lagano curi na dole. Pravi med nece se prekidati vec ce biti kao jedna nit, ma koliko tanka bila, dok kod vestackog meda se ta nit prekida.
  (Jovan, 22. novembar 2020 20:04)

  # Link komentara

 2. brzina kristalizacije zavisi od količine polenovih zrnaca u medu i temperature. zato recimo med od uljane repice ukristališe za 5 do 7 dana čak i na toplom. suncokret možda za 3 nedelje ali leti. zimi brže. čist bagrem u sobnim uslovima ne kristališe. čak ni na hladnom. ako ima samo malo primesa drugog meda, onda na hladnom ukristališe. livadski medovi uglavnom kristališu brzo, jer su to biljke koje imaju dosta polena. livadski med od svilenice ( cigansko perje ili divlji duvan) malo teže kristališe na sobnoj temperaturi. na hladnom da. svilenica skoro nema polena, zato teško kristališe.
  nadam se da sam malo pojasnio.
   (matori, 19. novembar 2020 23:08)

  # Link komentara

 3. Kristalisani med pokušavate da otopite, temperatura nikako ne sme da bude preko 40 stepeni inače med gubi svojstva
   (VP, 19. novembar 2020 22:54)

  # Link komentara

 4. Neradim smedom al sam imo nekoko vrsti meda u zivotu neznam zasto kriztalizira
  (Volina, 19. novembar 2020 22:42)

  # Link komentara

 5. Da probam opet pošto mi prethodni komentar nije prošao. To da med koji nije prirodan neće da kristalizuje pada u vodu.
  Kristalizacija meda zavisi od vrste meda. Čist bagremov med može da stoji do tri godine da ne kristališe. Ja kod mene imam bagremov med iz 2018 (posle 2015 jedna od boljih godina) ni traga od kristalizacije. Najbrže kristališu suncokretov med, med od uljane repice, pa zatim šumski pa livadski.
  Šta više prebrza kristalizacija meda je ono što je sumnjivo. Mnogi kupe med pa ga narodski rečeno prekrste (pomešaju ga sa šećernim sirupom) da dobiju na količini.Takav med kristališe veoma brzo.
   (samo opušteno, 19. novembar 2020 21:21)

  # Link komentara

 6. ode tegla meda da isprobam sve sto ste naveli
   (Djoni, 19. novembar 2020 19:33)

  # Link komentara

 7. @Helena.Kristalizacija zavisi od vrste meda.Npr. med od uljane repice ekstremno brzo kristalizira.Zatim slede suncokretov, koji kristalizira za oko mesec dana, zatim livadski,lipov...Sa druge strane čist bagremov med kristalizira posle 2 godine.Sve zavisi od vrste meda.Takođe postoji sitna i krupna kristalizacija.Npr.zavisno od sorte suncokreta med može kristalisati u sitnim kristalima ili u krupnim gde pri konzumiranju meda možete osetiti osećaj sličan krckanju sitnog šećera.A sve ovo se odnosi na čist pčelinji med.
   (posmatrač, 19. novembar 2020 18:45)

  # Link komentara

 8. @Helena
  Uzmi teglu i stavi na kratko u toplu vodu.
  Uostalom, što bi te to nerviralo?
   (Darko, 19. novembar 2020 17:31)

  # Link komentara

 9. Med izmedju prstiju.?
  Med i vatara.?

  Svaki med se sastoji od šećera i vode.
  Pčele sakipljaju nektar u prirodi u kom ima različitih šećera i H2O.
  To pakuju u saća i isusuju dok ne dobije potrebnu gustinu da bi mogao da se ne pokvari. I onda zatvaraju ćelije.
  Ok znam šta ste hteli reči ali ste to uradili vrlo nevešto, neznalički.
  A inače u zvisnosti od paše(biljke od koje je med). Neki kristališi za par dana, neki za godinu ili više. Ako nov bagrem brzo kristališe ili se deo brzo kristališe to znači prisustvo meda od biljke čiji se med brzo kristalise. E sad ima slučajeva da nesavesni pčelari nekim medovima dodaju suncokretiv jer je jeftiniji. Inače ako dekristakizujete med ne činite to na temp preko 40. A dekristalizan med se brže kristalizuje no prvi put.
   (munjic, 19. novembar 2020 17:08)

  # Link komentara

 10. @Helena
  Isto kao i vosak za depilaciju. Moraš ga skroz "otopiti" da bude u tečnom stanju, bez ijedne gromuljice, i onda brzo ohladiti.
  Ne znam što ti to smeta, meni je takav med najlepši, najukusniji, najlakše se maže na hleb, ne curi, lep je i u ustima...
   (Hemija, 19. novembar 2020 17:04)

  # Link komentara

 11. И све ово може да се уради кад је мед већ купљен.
   (Савета, 19. novembar 2020 17:00)

  # Link komentara

 12. Sincokretov med se brzo kristališe,kupi bagremov on se kristalise tek posle godinu dana pa i duze.
  (bb df, 19. novembar 2020 16:58)

  # Link komentara

 13. Prirodni med se kristalizira. Ok, ali zasto se neki med kristalizira za sedam dana??? Izuzetno nervirajuce. Kupim med, kristaliziran, otopim ga, kad ono za 7 do 10 dana opet se kristalizira, za 20 dana je ceo kristaliziran tako da ne mogu da gurnem kasiku u njega!?

  Ako neko ko radi sa medom/pcelama moze da mi ovo pojasni... Hvala.
  (Helena, 19. novembar 2020 16:43)

  # Link komentara