Izazvao veliku raspravu: Otac tvrdi da samo supruga treba da brine o bebi noću

Sreda, 23.03.2022.

14:23

Izvor: index.hr

Izazvao veliku raspravu: Otac tvrdi da samo supruga treba da brine o bebi noæu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Kule

pre 2 godine

“Ženski poslovi u domaćinstvu su pranje sudova, veša, kuvanje, čišćenje i briga o deci.“

Buraz, to su poslovi odraslih ljudi u domaćinstvu. Ok je reći da si lično nesposoban da prihvatiš te obaveze, mada realno čak i osobe sa Daunovim sindromom obično mogu da se osposobe za samostalan život.

A inače na ovu temu, zapravo bi bilo idealno da nakon mesec-dva za prvobitni oporavak od porođaja oboje rade pola radnog vremena jednu godinu, ali lakše je da se gložite nego da pravite bolji svet za svoju decu.

A majke da treba sve da rade same, priroda bi udesila da se množimo prostom ćelijskom deobom. Tako da, šta da vam kažem, izdržite nekako ako ste decu rađale ovim nesposobnima za život.

miki

pre 2 godine

Supruga i ja na smenu cuvamo bebu, hranimo, presvlacimo, a cesto i zajedno. Dok jedan preavlaci drugi sprema formulu i zacas beba bude sredjena i spremna za dremku. Ne smeta mi da se budim na svaka dva sata a ponekad i celu noc da ostanem budan iako ujutru idem na posao. Ipak je to moja cerka, moje nasledje, moj svet,neko ko ostaje posle mene. Ali ima trenutaka kada samo majka moze da je umiri. Kad je spusti na svoje grudi iz momenta prestane da place i brzo zaspi.
Ne slazem se sa podelom poslova vec sam za dogovor. Kada dodjem sa posla preuzmem sve na sebe kako bi se supruga malo odmorila a nakon toga se dogovaramo sta ce ko da radi i svi su zadovoljni i srecni. Ipak, dogovor kucu gradi.

vera u Boga

pre 2 godine

Nije trebalo da tako nesto ni govori jer se to podrazumeva. Ako je spreman da pomogne kad dodje sa posla onda je sve ok. Cemu rasprave o tome uopste! Sve ato ide po nekim pravilima samo je teze nego kad je spontano

ls

pre 2 godine

Ona ne radi i cuva bebu nocu (koja spava od 11 do 6), ja radim u 3 smene i moram da se naspavam, naravno, svo slobodno vreme provodim sa njima i aktivno ucestvujem u cuvanju dece kao i u kucnim poslovima. Ja nisam masina i umaram se, a priroda posla mi je takva da usled umora mogu slucajno da ubijem ili osakatim nekoga, sto vodi do visegodisnje robije, koja bi mnogo vise naskodila porodici nego to sto ona cuva bebu nocu. Ko god misli drugacije neka jede govna.

Hamurabi

pre 2 godine

Mi muškarci ne mislimo da kad se žena porodi, ona zna sve šta i kako treba, proradi materinski instikt i samo slušaj, pomozi i biće sve ok. A žene nemaju blage veze o deci, znaju isto koliko i mi, pritom su sluđene između saveta i očekivanja interneta, sa jedne i saveta i očekivanja majke, svekrve i rodbine sa druge strane. Savet budućim ćaćama, pročitajte jednu knjigu, barem je čitajte po uzrastu, da znate šta vas očekuje naredne dve nedelje. Odredite konkretne stvari koje vi radite bez da majka kaže, recimo, kupaj dete, šetaj dete, menjaj mu pelenu svaki put kad si tu, probaj da skontaš dete... ono ima dva-tri problema osnovna, gladno, pospano i najgore, grčevi. Vidi brate moj napaćeni, ako dete vrišti noću i neće da spava, a sito je i čisto je, 9/10 ima grčeve. Ako žena doji, do onoga što jede je. Dakle ako žena ruča suljpa ili kupus ili bila šta što nadima nas matore, dete će imati grčeve 100 posto. Dakle mojne suljpa i rešio si grčeve buraz, već si pomogo ihaha više nego onaj što se budi noću i nuna dete po dva sata dok ono vrišti jer ima grčeve. Drugo, shvati, žena ne zna de udara. Zna isto kolko i ti. A ti si bar hladne glave, uključi mozak i logiku, kad je vidiš da histeriše, uzmi dete u drugu sobu, kaži joj da legne, da odradi pozdrav suncu ili očenaš, a ti probaj da hendluješ dete... jer dete histeriju i stah oseća. Možeš da se plašiš, nemoj da histerišeš. Srećno burazeru napaćeni i zapamti, sa drugim detetom je sve lakše.

wub

pre 2 godine

Žene su genetski predodređene da se noću lakše bude, brže smire bebu i lakše zaspu.
(Peđa, 24. mart 2022 21:03)

Dame i gospodo, evo ga, najgluplji komentar godine.

Buuu

pre 2 godine

Kognitivna... @
A zamisli i osoba koja brine o potpuno bespomocnom bicu 24/7 mora biti prilicno odmorna da bi valjano to izvela. Ocuvanje zivota je u pitanju.
Sve mi nekako izgleda da muskarci misle da zena ode tamo meskolji se u mekom i toplom, sve joj prinose, a ona samo isprdi novorodjence. I odmah na noge lagane noc-dan. Oporavak tela nakon porodjaja traje do godinu i po dana, dok se srede hormoni i vrate organi i kosti u prvobitni polozaj kad sve prodje najbolje moguce, bez komplikacija.
Nego svakom svoja muka najveca... pa i muka neispavanog bageriste, jos ako je oborio i neko pivo na pauzi moze
da padne koncentracija.

Cuclaj!

pre 2 godine

Pa, muskarci jedva cekaju da uhvate krivinu i vade se da je to zenska obaveza. Jedva cekaju da zena bude vezana za bebu da se ne bi njima bavila. Pritom neispavanost joj smanjuje koncentraciju pa promicu sve muzevljeve svinjarije. Vreme posle porodjaja je rajsko za muskarce! Mogu gde hoce, kad hoce, kako hoce... Zena tada ima preca posla.

Anima

pre 2 godine

Ženski poslovi u domaćinstvu su pranje sudova, veša, kuvanje, čišćenje i briga o deci.
(et, 24. mart 2022 18:19)

Mozda u XV veku.

Lane

pre 2 godine

Otac moze ponekad da pomogne, ali ne svaki put, ukoliko mora ujutro da ide na posao. Ja sam dobio 2 nedelje za rođenje deteta, i tad sam pomagao tokom noći, ali posle nisam.

Lop

pre 2 godine

Onaj ko nije na bolovanju (tj radi) spava nocu i dezura II smenu, sta je tu problem? Ili mislite da otac (ako je majka na bolovanju) treba i da ne spava nocu, i sutra ide na posao, a u firmi ce to tek tako da prihvate!? Dete nije oceve firme nego vase!
Sve se izopacilo, majka treba valjda i da sedi na bolovanju i da spava nocu, i otac da sve radi oko deteta, ide na posao i u nabavku itd?

Muskarac

pre 2 godine

Oba roditelja treba da budu uključena u zaduženja oko bebe. Ali dame moraju imati razumevanja i za muškarce, da oni sutra idu da rade i da moraju biti ispavani i odmorni na poslu. Zamislite da muškarac radi kao vozač kamiona i da treba da ide na put od 500km. Ako krene nenaspavan, velika je verovatnoća da će izazvati neki udes. Ili recimo viljuskarista, pa ošteti kombi ili kamion, obori paletu pića, ošteti belu tehniku, zakači nekog kolegu ili napravi neku drugu štetu u magacinu. Posledice toga mogu biti katastrofalne u svakom smislu, od gubitka posla, pravljenja materijale štete, pa do onog najgoreg.
Moj drugar radi kao inženjer u firmi, i posle posla je uvek angažovan oko bebice. Noću ne spava zato što beba plače, on se budi, ljulja je, voli je više nego sebe. Ali kad se probudi ujutru i ode na posao, do podneva nije nizašta. Opada mu efikasnost u radu, daje lošije rezultate, pravi češće pauze, a i ima lošiju komunikaciju sa kolegama.

Samo malo razumevanja za sve.

Jelena

pre 2 godine

Ja se ne sećam da sam dremala u toku dana sa bebom. Koje dremanje, tada sam kuvala, kupala se, šetala bebu, prala veš....
Težak je to period i svako misli da je njemu najteže. Razgovor, dogovor, tolerancija....

Zlaja

pre 2 godine

Tata ne može svojim telom da podoji dete, ali može da uzme bebu i namesti na dojku, ako mam ane može da ustane ili ne može da je probudi. Nije baš prijatno ni da mama bude neispavana pa da joj ispadne beba. Znam ljude kojima se desilo, tatica nije hteo da pomogne, a žena nije danima spavala, i ispala joj je beba dok je on pored gledao TV. Od tada se trudi.
Nije kao da je ženama lako da budu neispavane. Treba naći neku sredinu, ustaliti navike, navići se na dete i dete navići na bitne stvari. Nema svakome neko da pomogne.
Šta je sa samohranim majkama? Znate onaj fazon, baja napravi dete i onda neće ništa da ima sa detetom i majkom. Ima ih kojih se i familija i prijatelji odreknu jer je nju i dete detetov otac otkačio. Svaka čast tim ženama.

fenomen

pre 2 godine

Tate moraju biti zdrave. Zbog dalje reprodukcije.
Salim se.
Ja sam bio jedan od loših očeva što se tiče pomoći noću. Svako jutro ustajao pre 5h zbog posla, žena je bila godinu ipo oslobodjena posla u firmi tako da je ona podnela teret nocu a ja pomagao danju i naravno odlasci s bebom u bolnice su uvek bili zajednicki u po dana u po noći. A beba nezgodna, zamenila noc za dan plus bolešljiva. Svaka čast mojoj ženi šta je sve izdrzala. A pogotovo kad je beba prerasla u dete. Posao, pa s posla u pazar, usput dete pidici iz kindergartena, brzo u stan, pa pored šporeta kuvanje, pranje, peglanje i sutradan sve ispočetka. Žene zaslužuju benificirani radni staž, tu mislim na majke i domaćice.

Brada Bg

pre 2 godine

Jako bitna stvar je da bebe u proseku spavaju 17, 18, 19 sati i prvi mesec je jako bitno da oba roditelja budu kuci dok se ne stekne rutina, pogotovu ako je prvo dete. Nas je zadesio pocetak korone i ja sam bukvalno nadrljao. Zena sva izusivana nije mogla da ustane, bebi odmah grcevi, niko nije mogao da dodje da nam pomogne i prvih 7-10 dana mi je bilo najteze u zivotu, ustajao sam u 5, mada to nije spavanje kad se ko zna koliko puta probudim nocu i ustanem da presvucem, donesem, odnesem. Onda spremaj dorucak, rucak, veceru, peri tonu sudova, prinesem zeni, odnesem, smiruj bebu, uspavljuj, idi u prodavnicu, operi, i nzm vise sta sve, ali bukvalno nisam imao kad da sednem do uvece, takav umor u svom zivitu nisam osecao, da ne pricam stres oko korone i svega jer tad nismo znali kako ce to da utice na nas a kamoli na bebu. Progledao sam kad je zena stala na noge. Elem, mi nismo bili te srece da imamo mirno dete, vec se nocu budi na svakih pola sata i sad vi zamislite kako bi izgledao moj dana na poslu koji provedem na nogama pod punim tempom kad se budim na svakih pola sata i onda ne mozes sat vremena da je uspavas i tako nekoliko puta nocu. Tu je moraooo da se napravi neki kompromis jer su poceli da me vracaju kuci, nisam mogao na nogama da stojim od nespavanja. Ili da dam otkaz i da zivimo od vazduha ili da nadjemo resenje da bar odspavam 4-5h odjednom, i tako smo jedan period morali da spavamo u razlicitim sobama bar jedan deo noci koliko da budem sposoban da jurcam 8-9h. Zena je uspevala da spava u toku dana kad i beba zaspi, pa nadoknadi koliko toliko, dok ja nista. Da nam je dete bilo kao sto je kod vecine da se probudi jednom eventualno dva puta nocu to bi bilo idealno i ne bi bilo potrebe spavati u drugoj sobi, ali sto se toga tice preziveli smo pakao.

zox

pre 2 godine

tako je. Pogotovo ako otac mora ujutro na posao. Sa prvim detetom ssm sve pomagao, pa posle isao na posao kao zombi. Tako da sam sa drugim mnogo manje ucestvovao jer je majka godinu dana na "bolovanju"

think

pre 2 godine

U suštini, roditelji beba mnogo zavise od samebebine ćudi. Ima ih koje spavaju baš "kao bebice" i noću, a ima ih koje kmeče svake druge noći do druge godine. Čovek ako se ne naspava, preko dana je ko da ga je neko mlatio. Nije naivno ako je ta neispavanost hronična. Zavisi od toga i čime se baviš, ali bukvalno možeš zabrljati na poslu zbog neispavanosti. Treba naći neku meru u podeli obaveza, tako da se posao sačuva, jer od njega se živi, a beba lepo napreduje dok malo ne poraste i počne da spava noću.

uros

pre 2 godine

Citam komentar u 4 ujutru dok hranim svoju cerkicu a mama spava i odmara. Veceras je moja smena i podela odgovornosti nam pomaze da sacuvamo nas odnos dok vodimo racuna o detetu na najbolji moguci nacin. Dobar san je potreban i jednom i drugom roditelju pa ravnomerna podela i otvorena komunikacija izmedju oba roditelja daje dobar rezultat.

Srboljub

pre 2 godine

Svi u ovom slučaju treba da nađu razumno rešenje. Svima treba san, ne samo ocu koji radi, već i majci koja vodi računa o detetu. Niko se u prvih par meseci naspavati neće i ne može. Neka podele noć i dežurstva, ako drugačije ne ide. Dobra stvar je što će biti bolje :)

kognitivna disonanca

pre 2 godine

Čime se bavi gospodin. Ako je mašinac, rudar, tehnolog u nekom proizvodnom pogonu ili vozač, bagerista, bolje bi bilo po njega, nju, kolege, društvenu zajednicu da je naspavan.

Nebojša

pre 2 godine

Pa ako je ona na porodiljskom a on radi valjda je onda normalno da ona pazi na bebu noću pošto može da dremne i preko dana dok muž me može druga stvar je ukoliko oboje rade onda treba da podele brigu o bebi.

Pera Realno

pre 2 godine

Ovo je problem kod mladih porodica sa prvim detetom Stari "borci" mnogo lakše prolaze kroz to. Preporuka je da suprug uzme godišnji od izlaska iz bolnice pa naredni mesec. Oboje moraju da se odreknu izlazaka, nema ni fudbala sa drugarima dok ne prođu grčevi. jednostavno Prva dva meseca su najteža i nema odsustva sa fronta. Zajedno kupanje deteta. Žena posle porođaja je i fizički i psihički "razvaljena" i tada joj treba i pomoć i podrška, razgovor. Popustiti joj u razgovoru, jer bukvalno nije pri zdravoj pameti. Kako vreme bude prolazilo sve će biti lakše. Žene, ne bežite od pomoći tetaka, baba, sestara, neka budu tu 2 sata samo malo sna da uhvatite.

Jela

pre 2 godine

Skoro ni jedan muškarac neće ili ne može da shvati koliko je psihički i fizički oscrpljujuće brinuti o bebi 0-24 bez ičije pomoći. Ako se tome pridodaju i starija deca koju ne možete da zapostavite zbog bebe, samo je pitanje momenta pucanja. Moje mišljenje je da su muškarci jako razmaženi i samoživi. Taj stav većine razmaženih balkanskih maminih sinova da je ženino "samo" da brine o kući i deci jer je na porodiljskom i ne mora da ide na posao je toliko bezobrazan i plitak, dok oni žive vrlo aktivan društveni život jer je njima jako teško, moraju da rade pa im treba izduvni ventil. Uglavnom, za to krivim prvo njihove majke, a onda žene jer su se povinovale ustaljenim glupim komunističko patrijahalnim pravilima koja samo ženama i našim leđima idu na štetu.
Uzgred, deca su najveća radost ali pazite kako ih vaspitavate.

Masariko

pre 2 godine

Čim se raspravlja ko će preuzeti odgovornost, u toj porodici nema ljubavi. Deljenje odgovornosti je spontana stvar, u braku sam već 12 godina i ko stigne obavi bilo koji posao. Jednostavno nekada je ona zauzeta, nekada ja. Nekada je ona bolesna, nekada ja. Nema tu podele. To se sve radi iz ljubavi prema porodici. Porodica jedino tako funkcioniše, spontano i bez pritiska.

Masariko

pre 2 godine

Čim se raspravlja ko će preuzeti odgovornost, u toj porodici nema ljubavi. Deljenje odgovornosti je spontana stvar, u braku sam već 12 godina i ko stigne obavi bilo koji posao. Jednostavno nekada je ona zauzeta, nekada ja. Nekada je ona bolesna, nekada ja. Nema tu podele. To se sve radi iz ljubavi prema porodici. Porodica jedino tako funkcioniše, spontano i bez pritiska.

Pera Realno

pre 2 godine

Ovo je problem kod mladih porodica sa prvim detetom Stari "borci" mnogo lakše prolaze kroz to. Preporuka je da suprug uzme godišnji od izlaska iz bolnice pa naredni mesec. Oboje moraju da se odreknu izlazaka, nema ni fudbala sa drugarima dok ne prođu grčevi. jednostavno Prva dva meseca su najteža i nema odsustva sa fronta. Zajedno kupanje deteta. Žena posle porođaja je i fizički i psihički "razvaljena" i tada joj treba i pomoć i podrška, razgovor. Popustiti joj u razgovoru, jer bukvalno nije pri zdravoj pameti. Kako vreme bude prolazilo sve će biti lakše. Žene, ne bežite od pomoći tetaka, baba, sestara, neka budu tu 2 sata samo malo sna da uhvatite.

uros

pre 2 godine

Citam komentar u 4 ujutru dok hranim svoju cerkicu a mama spava i odmara. Veceras je moja smena i podela odgovornosti nam pomaze da sacuvamo nas odnos dok vodimo racuna o detetu na najbolji moguci nacin. Dobar san je potreban i jednom i drugom roditelju pa ravnomerna podela i otvorena komunikacija izmedju oba roditelja daje dobar rezultat.

Jela

pre 2 godine

Skoro ni jedan muškarac neće ili ne može da shvati koliko je psihički i fizički oscrpljujuće brinuti o bebi 0-24 bez ičije pomoći. Ako se tome pridodaju i starija deca koju ne možete da zapostavite zbog bebe, samo je pitanje momenta pucanja. Moje mišljenje je da su muškarci jako razmaženi i samoživi. Taj stav većine razmaženih balkanskih maminih sinova da je ženino "samo" da brine o kući i deci jer je na porodiljskom i ne mora da ide na posao je toliko bezobrazan i plitak, dok oni žive vrlo aktivan društveni život jer je njima jako teško, moraju da rade pa im treba izduvni ventil. Uglavnom, za to krivim prvo njihove majke, a onda žene jer su se povinovale ustaljenim glupim komunističko patrijahalnim pravilima koja samo ženama i našim leđima idu na štetu.
Uzgred, deca su najveća radost ali pazite kako ih vaspitavate.

fenomen

pre 2 godine

Tate moraju biti zdrave. Zbog dalje reprodukcije.
Salim se.
Ja sam bio jedan od loših očeva što se tiče pomoći noću. Svako jutro ustajao pre 5h zbog posla, žena je bila godinu ipo oslobodjena posla u firmi tako da je ona podnela teret nocu a ja pomagao danju i naravno odlasci s bebom u bolnice su uvek bili zajednicki u po dana u po noći. A beba nezgodna, zamenila noc za dan plus bolešljiva. Svaka čast mojoj ženi šta je sve izdrzala. A pogotovo kad je beba prerasla u dete. Posao, pa s posla u pazar, usput dete pidici iz kindergartena, brzo u stan, pa pored šporeta kuvanje, pranje, peglanje i sutradan sve ispočetka. Žene zaslužuju benificirani radni staž, tu mislim na majke i domaćice.

Srboljub

pre 2 godine

Svi u ovom slučaju treba da nađu razumno rešenje. Svima treba san, ne samo ocu koji radi, već i majci koja vodi računa o detetu. Niko se u prvih par meseci naspavati neće i ne može. Neka podele noć i dežurstva, ako drugačije ne ide. Dobra stvar je što će biti bolje :)

kognitivna disonanca

pre 2 godine

Čime se bavi gospodin. Ako je mašinac, rudar, tehnolog u nekom proizvodnom pogonu ili vozač, bagerista, bolje bi bilo po njega, nju, kolege, društvenu zajednicu da je naspavan.

wub

pre 2 godine

Žene su genetski predodređene da se noću lakše bude, brže smire bebu i lakše zaspu.
(Peđa, 24. mart 2022 21:03)

Dame i gospodo, evo ga, najgluplji komentar godine.

think

pre 2 godine

U suštini, roditelji beba mnogo zavise od samebebine ćudi. Ima ih koje spavaju baš "kao bebice" i noću, a ima ih koje kmeče svake druge noći do druge godine. Čovek ako se ne naspava, preko dana je ko da ga je neko mlatio. Nije naivno ako je ta neispavanost hronična. Zavisi od toga i čime se baviš, ali bukvalno možeš zabrljati na poslu zbog neispavanosti. Treba naći neku meru u podeli obaveza, tako da se posao sačuva, jer od njega se živi, a beba lepo napreduje dok malo ne poraste i počne da spava noću.

Nebojša

pre 2 godine

Pa ako je ona na porodiljskom a on radi valjda je onda normalno da ona pazi na bebu noću pošto može da dremne i preko dana dok muž me može druga stvar je ukoliko oboje rade onda treba da podele brigu o bebi.

Brada Bg

pre 2 godine

Jako bitna stvar je da bebe u proseku spavaju 17, 18, 19 sati i prvi mesec je jako bitno da oba roditelja budu kuci dok se ne stekne rutina, pogotovu ako je prvo dete. Nas je zadesio pocetak korone i ja sam bukvalno nadrljao. Zena sva izusivana nije mogla da ustane, bebi odmah grcevi, niko nije mogao da dodje da nam pomogne i prvih 7-10 dana mi je bilo najteze u zivotu, ustajao sam u 5, mada to nije spavanje kad se ko zna koliko puta probudim nocu i ustanem da presvucem, donesem, odnesem. Onda spremaj dorucak, rucak, veceru, peri tonu sudova, prinesem zeni, odnesem, smiruj bebu, uspavljuj, idi u prodavnicu, operi, i nzm vise sta sve, ali bukvalno nisam imao kad da sednem do uvece, takav umor u svom zivitu nisam osecao, da ne pricam stres oko korone i svega jer tad nismo znali kako ce to da utice na nas a kamoli na bebu. Progledao sam kad je zena stala na noge. Elem, mi nismo bili te srece da imamo mirno dete, vec se nocu budi na svakih pola sata i sad vi zamislite kako bi izgledao moj dana na poslu koji provedem na nogama pod punim tempom kad se budim na svakih pola sata i onda ne mozes sat vremena da je uspavas i tako nekoliko puta nocu. Tu je moraooo da se napravi neki kompromis jer su poceli da me vracaju kuci, nisam mogao na nogama da stojim od nespavanja. Ili da dam otkaz i da zivimo od vazduha ili da nadjemo resenje da bar odspavam 4-5h odjednom, i tako smo jedan period morali da spavamo u razlicitim sobama bar jedan deo noci koliko da budem sposoban da jurcam 8-9h. Zena je uspevala da spava u toku dana kad i beba zaspi, pa nadoknadi koliko toliko, dok ja nista. Da nam je dete bilo kao sto je kod vecine da se probudi jednom eventualno dva puta nocu to bi bilo idealno i ne bi bilo potrebe spavati u drugoj sobi, ali sto se toga tice preziveli smo pakao.

Hamurabi

pre 2 godine

Mi muškarci ne mislimo da kad se žena porodi, ona zna sve šta i kako treba, proradi materinski instikt i samo slušaj, pomozi i biće sve ok. A žene nemaju blage veze o deci, znaju isto koliko i mi, pritom su sluđene između saveta i očekivanja interneta, sa jedne i saveta i očekivanja majke, svekrve i rodbine sa druge strane. Savet budućim ćaćama, pročitajte jednu knjigu, barem je čitajte po uzrastu, da znate šta vas očekuje naredne dve nedelje. Odredite konkretne stvari koje vi radite bez da majka kaže, recimo, kupaj dete, šetaj dete, menjaj mu pelenu svaki put kad si tu, probaj da skontaš dete... ono ima dva-tri problema osnovna, gladno, pospano i najgore, grčevi. Vidi brate moj napaćeni, ako dete vrišti noću i neće da spava, a sito je i čisto je, 9/10 ima grčeve. Ako žena doji, do onoga što jede je. Dakle ako žena ruča suljpa ili kupus ili bila šta što nadima nas matore, dete će imati grčeve 100 posto. Dakle mojne suljpa i rešio si grčeve buraz, već si pomogo ihaha više nego onaj što se budi noću i nuna dete po dva sata dok ono vrišti jer ima grčeve. Drugo, shvati, žena ne zna de udara. Zna isto kolko i ti. A ti si bar hladne glave, uključi mozak i logiku, kad je vidiš da histeriše, uzmi dete u drugu sobu, kaži joj da legne, da odradi pozdrav suncu ili očenaš, a ti probaj da hendluješ dete... jer dete histeriju i stah oseća. Možeš da se plašiš, nemoj da histerišeš. Srećno burazeru napaćeni i zapamti, sa drugim detetom je sve lakše.

Jelena

pre 2 godine

Ja se ne sećam da sam dremala u toku dana sa bebom. Koje dremanje, tada sam kuvala, kupala se, šetala bebu, prala veš....
Težak je to period i svako misli da je njemu najteže. Razgovor, dogovor, tolerancija....

Buuu

pre 2 godine

Kognitivna... @
A zamisli i osoba koja brine o potpuno bespomocnom bicu 24/7 mora biti prilicno odmorna da bi valjano to izvela. Ocuvanje zivota je u pitanju.
Sve mi nekako izgleda da muskarci misle da zena ode tamo meskolji se u mekom i toplom, sve joj prinose, a ona samo isprdi novorodjence. I odmah na noge lagane noc-dan. Oporavak tela nakon porodjaja traje do godinu i po dana, dok se srede hormoni i vrate organi i kosti u prvobitni polozaj kad sve prodje najbolje moguce, bez komplikacija.
Nego svakom svoja muka najveca... pa i muka neispavanog bageriste, jos ako je oborio i neko pivo na pauzi moze
da padne koncentracija.

Zlaja

pre 2 godine

Tata ne može svojim telom da podoji dete, ali može da uzme bebu i namesti na dojku, ako mam ane može da ustane ili ne može da je probudi. Nije baš prijatno ni da mama bude neispavana pa da joj ispadne beba. Znam ljude kojima se desilo, tatica nije hteo da pomogne, a žena nije danima spavala, i ispala joj je beba dok je on pored gledao TV. Od tada se trudi.
Nije kao da je ženama lako da budu neispavane. Treba naći neku sredinu, ustaliti navike, navići se na dete i dete navići na bitne stvari. Nema svakome neko da pomogne.
Šta je sa samohranim majkama? Znate onaj fazon, baja napravi dete i onda neće ništa da ima sa detetom i majkom. Ima ih kojih se i familija i prijatelji odreknu jer je nju i dete detetov otac otkačio. Svaka čast tim ženama.

Anima

pre 2 godine

Ženski poslovi u domaćinstvu su pranje sudova, veša, kuvanje, čišćenje i briga o deci.
(et, 24. mart 2022 18:19)

Mozda u XV veku.

Cuclaj!

pre 2 godine

Pa, muskarci jedva cekaju da uhvate krivinu i vade se da je to zenska obaveza. Jedva cekaju da zena bude vezana za bebu da se ne bi njima bavila. Pritom neispavanost joj smanjuje koncentraciju pa promicu sve muzevljeve svinjarije. Vreme posle porodjaja je rajsko za muskarce! Mogu gde hoce, kad hoce, kako hoce... Zena tada ima preca posla.

Muskarac

pre 2 godine

Oba roditelja treba da budu uključena u zaduženja oko bebe. Ali dame moraju imati razumevanja i za muškarce, da oni sutra idu da rade i da moraju biti ispavani i odmorni na poslu. Zamislite da muškarac radi kao vozač kamiona i da treba da ide na put od 500km. Ako krene nenaspavan, velika je verovatnoća da će izazvati neki udes. Ili recimo viljuskarista, pa ošteti kombi ili kamion, obori paletu pića, ošteti belu tehniku, zakači nekog kolegu ili napravi neku drugu štetu u magacinu. Posledice toga mogu biti katastrofalne u svakom smislu, od gubitka posla, pravljenja materijale štete, pa do onog najgoreg.
Moj drugar radi kao inženjer u firmi, i posle posla je uvek angažovan oko bebice. Noću ne spava zato što beba plače, on se budi, ljulja je, voli je više nego sebe. Ali kad se probudi ujutru i ode na posao, do podneva nije nizašta. Opada mu efikasnost u radu, daje lošije rezultate, pravi češće pauze, a i ima lošiju komunikaciju sa kolegama.

Samo malo razumevanja za sve.

miki

pre 2 godine

Supruga i ja na smenu cuvamo bebu, hranimo, presvlacimo, a cesto i zajedno. Dok jedan preavlaci drugi sprema formulu i zacas beba bude sredjena i spremna za dremku. Ne smeta mi da se budim na svaka dva sata a ponekad i celu noc da ostanem budan iako ujutru idem na posao. Ipak je to moja cerka, moje nasledje, moj svet,neko ko ostaje posle mene. Ali ima trenutaka kada samo majka moze da je umiri. Kad je spusti na svoje grudi iz momenta prestane da place i brzo zaspi.
Ne slazem se sa podelom poslova vec sam za dogovor. Kada dodjem sa posla preuzmem sve na sebe kako bi se supruga malo odmorila a nakon toga se dogovaramo sta ce ko da radi i svi su zadovoljni i srecni. Ipak, dogovor kucu gradi.

zox

pre 2 godine

tako je. Pogotovo ako otac mora ujutro na posao. Sa prvim detetom ssm sve pomagao, pa posle isao na posao kao zombi. Tako da sam sa drugim mnogo manje ucestvovao jer je majka godinu dana na "bolovanju"

Lane

pre 2 godine

Otac moze ponekad da pomogne, ali ne svaki put, ukoliko mora ujutro da ide na posao. Ja sam dobio 2 nedelje za rođenje deteta, i tad sam pomagao tokom noći, ali posle nisam.

Kule

pre 2 godine

“Ženski poslovi u domaćinstvu su pranje sudova, veša, kuvanje, čišćenje i briga o deci.“

Buraz, to su poslovi odraslih ljudi u domaćinstvu. Ok je reći da si lično nesposoban da prihvatiš te obaveze, mada realno čak i osobe sa Daunovim sindromom obično mogu da se osposobe za samostalan život.

A inače na ovu temu, zapravo bi bilo idealno da nakon mesec-dva za prvobitni oporavak od porođaja oboje rade pola radnog vremena jednu godinu, ali lakše je da se gložite nego da pravite bolji svet za svoju decu.

A majke da treba sve da rade same, priroda bi udesila da se množimo prostom ćelijskom deobom. Tako da, šta da vam kažem, izdržite nekako ako ste decu rađale ovim nesposobnima za život.

ls

pre 2 godine

Ona ne radi i cuva bebu nocu (koja spava od 11 do 6), ja radim u 3 smene i moram da se naspavam, naravno, svo slobodno vreme provodim sa njima i aktivno ucestvujem u cuvanju dece kao i u kucnim poslovima. Ja nisam masina i umaram se, a priroda posla mi je takva da usled umora mogu slucajno da ubijem ili osakatim nekoga, sto vodi do visegodisnje robije, koja bi mnogo vise naskodila porodici nego to sto ona cuva bebu nocu. Ko god misli drugacije neka jede govna.

Lop

pre 2 godine

Onaj ko nije na bolovanju (tj radi) spava nocu i dezura II smenu, sta je tu problem? Ili mislite da otac (ako je majka na bolovanju) treba i da ne spava nocu, i sutra ide na posao, a u firmi ce to tek tako da prihvate!? Dete nije oceve firme nego vase!
Sve se izopacilo, majka treba valjda i da sedi na bolovanju i da spava nocu, i otac da sve radi oko deteta, ide na posao i u nabavku itd?

vera u Boga

pre 2 godine

Nije trebalo da tako nesto ni govori jer se to podrazumeva. Ako je spreman da pomogne kad dodje sa posla onda je sve ok. Cemu rasprave o tome uopste! Sve ato ide po nekim pravilima samo je teze nego kad je spontano

zox

pre 2 godine

tako je. Pogotovo ako otac mora ujutro na posao. Sa prvim detetom ssm sve pomagao, pa posle isao na posao kao zombi. Tako da sam sa drugim mnogo manje ucestvovao jer je majka godinu dana na "bolovanju"

Jela

pre 2 godine

Skoro ni jedan muškarac neće ili ne može da shvati koliko je psihički i fizički oscrpljujuće brinuti o bebi 0-24 bez ičije pomoći. Ako se tome pridodaju i starija deca koju ne možete da zapostavite zbog bebe, samo je pitanje momenta pucanja. Moje mišljenje je da su muškarci jako razmaženi i samoživi. Taj stav većine razmaženih balkanskih maminih sinova da je ženino "samo" da brine o kući i deci jer je na porodiljskom i ne mora da ide na posao je toliko bezobrazan i plitak, dok oni žive vrlo aktivan društveni život jer je njima jako teško, moraju da rade pa im treba izduvni ventil. Uglavnom, za to krivim prvo njihove majke, a onda žene jer su se povinovale ustaljenim glupim komunističko patrijahalnim pravilima koja samo ženama i našim leđima idu na štetu.
Uzgred, deca su najveća radost ali pazite kako ih vaspitavate.

Nebojša

pre 2 godine

Pa ako je ona na porodiljskom a on radi valjda je onda normalno da ona pazi na bebu noću pošto može da dremne i preko dana dok muž me može druga stvar je ukoliko oboje rade onda treba da podele brigu o bebi.

Lane

pre 2 godine

Otac moze ponekad da pomogne, ali ne svaki put, ukoliko mora ujutro da ide na posao. Ja sam dobio 2 nedelje za rođenje deteta, i tad sam pomagao tokom noći, ali posle nisam.

Lop

pre 2 godine

Onaj ko nije na bolovanju (tj radi) spava nocu i dezura II smenu, sta je tu problem? Ili mislite da otac (ako je majka na bolovanju) treba i da ne spava nocu, i sutra ide na posao, a u firmi ce to tek tako da prihvate!? Dete nije oceve firme nego vase!
Sve se izopacilo, majka treba valjda i da sedi na bolovanju i da spava nocu, i otac da sve radi oko deteta, ide na posao i u nabavku itd?

kognitivna disonanca

pre 2 godine

Čime se bavi gospodin. Ako je mašinac, rudar, tehnolog u nekom proizvodnom pogonu ili vozač, bagerista, bolje bi bilo po njega, nju, kolege, društvenu zajednicu da je naspavan.

uros

pre 2 godine

Citam komentar u 4 ujutru dok hranim svoju cerkicu a mama spava i odmara. Veceras je moja smena i podela odgovornosti nam pomaze da sacuvamo nas odnos dok vodimo racuna o detetu na najbolji moguci nacin. Dobar san je potreban i jednom i drugom roditelju pa ravnomerna podela i otvorena komunikacija izmedju oba roditelja daje dobar rezultat.

ls

pre 2 godine

Ona ne radi i cuva bebu nocu (koja spava od 11 do 6), ja radim u 3 smene i moram da se naspavam, naravno, svo slobodno vreme provodim sa njima i aktivno ucestvujem u cuvanju dece kao i u kucnim poslovima. Ja nisam masina i umaram se, a priroda posla mi je takva da usled umora mogu slucajno da ubijem ili osakatim nekoga, sto vodi do visegodisnje robije, koja bi mnogo vise naskodila porodici nego to sto ona cuva bebu nocu. Ko god misli drugacije neka jede govna.

fenomen

pre 2 godine

Tate moraju biti zdrave. Zbog dalje reprodukcije.
Salim se.
Ja sam bio jedan od loših očeva što se tiče pomoći noću. Svako jutro ustajao pre 5h zbog posla, žena je bila godinu ipo oslobodjena posla u firmi tako da je ona podnela teret nocu a ja pomagao danju i naravno odlasci s bebom u bolnice su uvek bili zajednicki u po dana u po noći. A beba nezgodna, zamenila noc za dan plus bolešljiva. Svaka čast mojoj ženi šta je sve izdrzala. A pogotovo kad je beba prerasla u dete. Posao, pa s posla u pazar, usput dete pidici iz kindergartena, brzo u stan, pa pored šporeta kuvanje, pranje, peglanje i sutradan sve ispočetka. Žene zaslužuju benificirani radni staž, tu mislim na majke i domaćice.

wub

pre 2 godine

Žene su genetski predodređene da se noću lakše bude, brže smire bebu i lakše zaspu.
(Peđa, 24. mart 2022 21:03)

Dame i gospodo, evo ga, najgluplji komentar godine.

Muskarac

pre 2 godine

Oba roditelja treba da budu uključena u zaduženja oko bebe. Ali dame moraju imati razumevanja i za muškarce, da oni sutra idu da rade i da moraju biti ispavani i odmorni na poslu. Zamislite da muškarac radi kao vozač kamiona i da treba da ide na put od 500km. Ako krene nenaspavan, velika je verovatnoća da će izazvati neki udes. Ili recimo viljuskarista, pa ošteti kombi ili kamion, obori paletu pića, ošteti belu tehniku, zakači nekog kolegu ili napravi neku drugu štetu u magacinu. Posledice toga mogu biti katastrofalne u svakom smislu, od gubitka posla, pravljenja materijale štete, pa do onog najgoreg.
Moj drugar radi kao inženjer u firmi, i posle posla je uvek angažovan oko bebice. Noću ne spava zato što beba plače, on se budi, ljulja je, voli je više nego sebe. Ali kad se probudi ujutru i ode na posao, do podneva nije nizašta. Opada mu efikasnost u radu, daje lošije rezultate, pravi češće pauze, a i ima lošiju komunikaciju sa kolegama.

Samo malo razumevanja za sve.

Brada Bg

pre 2 godine

Jako bitna stvar je da bebe u proseku spavaju 17, 18, 19 sati i prvi mesec je jako bitno da oba roditelja budu kuci dok se ne stekne rutina, pogotovu ako je prvo dete. Nas je zadesio pocetak korone i ja sam bukvalno nadrljao. Zena sva izusivana nije mogla da ustane, bebi odmah grcevi, niko nije mogao da dodje da nam pomogne i prvih 7-10 dana mi je bilo najteze u zivotu, ustajao sam u 5, mada to nije spavanje kad se ko zna koliko puta probudim nocu i ustanem da presvucem, donesem, odnesem. Onda spremaj dorucak, rucak, veceru, peri tonu sudova, prinesem zeni, odnesem, smiruj bebu, uspavljuj, idi u prodavnicu, operi, i nzm vise sta sve, ali bukvalno nisam imao kad da sednem do uvece, takav umor u svom zivitu nisam osecao, da ne pricam stres oko korone i svega jer tad nismo znali kako ce to da utice na nas a kamoli na bebu. Progledao sam kad je zena stala na noge. Elem, mi nismo bili te srece da imamo mirno dete, vec se nocu budi na svakih pola sata i sad vi zamislite kako bi izgledao moj dana na poslu koji provedem na nogama pod punim tempom kad se budim na svakih pola sata i onda ne mozes sat vremena da je uspavas i tako nekoliko puta nocu. Tu je moraooo da se napravi neki kompromis jer su poceli da me vracaju kuci, nisam mogao na nogama da stojim od nespavanja. Ili da dam otkaz i da zivimo od vazduha ili da nadjemo resenje da bar odspavam 4-5h odjednom, i tako smo jedan period morali da spavamo u razlicitim sobama bar jedan deo noci koliko da budem sposoban da jurcam 8-9h. Zena je uspevala da spava u toku dana kad i beba zaspi, pa nadoknadi koliko toliko, dok ja nista. Da nam je dete bilo kao sto je kod vecine da se probudi jednom eventualno dva puta nocu to bi bilo idealno i ne bi bilo potrebe spavati u drugoj sobi, ali sto se toga tice preziveli smo pakao.

Masariko

pre 2 godine

Čim se raspravlja ko će preuzeti odgovornost, u toj porodici nema ljubavi. Deljenje odgovornosti je spontana stvar, u braku sam već 12 godina i ko stigne obavi bilo koji posao. Jednostavno nekada je ona zauzeta, nekada ja. Nekada je ona bolesna, nekada ja. Nema tu podele. To se sve radi iz ljubavi prema porodici. Porodica jedino tako funkcioniše, spontano i bez pritiska.

Cuclaj!

pre 2 godine

Pa, muskarci jedva cekaju da uhvate krivinu i vade se da je to zenska obaveza. Jedva cekaju da zena bude vezana za bebu da se ne bi njima bavila. Pritom neispavanost joj smanjuje koncentraciju pa promicu sve muzevljeve svinjarije. Vreme posle porodjaja je rajsko za muskarce! Mogu gde hoce, kad hoce, kako hoce... Zena tada ima preca posla.

Pera Realno

pre 2 godine

Ovo je problem kod mladih porodica sa prvim detetom Stari "borci" mnogo lakše prolaze kroz to. Preporuka je da suprug uzme godišnji od izlaska iz bolnice pa naredni mesec. Oboje moraju da se odreknu izlazaka, nema ni fudbala sa drugarima dok ne prođu grčevi. jednostavno Prva dva meseca su najteža i nema odsustva sa fronta. Zajedno kupanje deteta. Žena posle porođaja je i fizički i psihički "razvaljena" i tada joj treba i pomoć i podrška, razgovor. Popustiti joj u razgovoru, jer bukvalno nije pri zdravoj pameti. Kako vreme bude prolazilo sve će biti lakše. Žene, ne bežite od pomoći tetaka, baba, sestara, neka budu tu 2 sata samo malo sna da uhvatite.

Buuu

pre 2 godine

Kognitivna... @
A zamisli i osoba koja brine o potpuno bespomocnom bicu 24/7 mora biti prilicno odmorna da bi valjano to izvela. Ocuvanje zivota je u pitanju.
Sve mi nekako izgleda da muskarci misle da zena ode tamo meskolji se u mekom i toplom, sve joj prinose, a ona samo isprdi novorodjence. I odmah na noge lagane noc-dan. Oporavak tela nakon porodjaja traje do godinu i po dana, dok se srede hormoni i vrate organi i kosti u prvobitni polozaj kad sve prodje najbolje moguce, bez komplikacija.
Nego svakom svoja muka najveca... pa i muka neispavanog bageriste, jos ako je oborio i neko pivo na pauzi moze
da padne koncentracija.

Zlaja

pre 2 godine

Tata ne može svojim telom da podoji dete, ali može da uzme bebu i namesti na dojku, ako mam ane može da ustane ili ne može da je probudi. Nije baš prijatno ni da mama bude neispavana pa da joj ispadne beba. Znam ljude kojima se desilo, tatica nije hteo da pomogne, a žena nije danima spavala, i ispala joj je beba dok je on pored gledao TV. Od tada se trudi.
Nije kao da je ženama lako da budu neispavane. Treba naći neku sredinu, ustaliti navike, navići se na dete i dete navići na bitne stvari. Nema svakome neko da pomogne.
Šta je sa samohranim majkama? Znate onaj fazon, baja napravi dete i onda neće ništa da ima sa detetom i majkom. Ima ih kojih se i familija i prijatelji odreknu jer je nju i dete detetov otac otkačio. Svaka čast tim ženama.

Anima

pre 2 godine

Ženski poslovi u domaćinstvu su pranje sudova, veša, kuvanje, čišćenje i briga o deci.
(et, 24. mart 2022 18:19)

Mozda u XV veku.

Srboljub

pre 2 godine

Svi u ovom slučaju treba da nađu razumno rešenje. Svima treba san, ne samo ocu koji radi, već i majci koja vodi računa o detetu. Niko se u prvih par meseci naspavati neće i ne može. Neka podele noć i dežurstva, ako drugačije ne ide. Dobra stvar je što će biti bolje :)

vera u Boga

pre 2 godine

Nije trebalo da tako nesto ni govori jer se to podrazumeva. Ako je spreman da pomogne kad dodje sa posla onda je sve ok. Cemu rasprave o tome uopste! Sve ato ide po nekim pravilima samo je teze nego kad je spontano

think

pre 2 godine

U suštini, roditelji beba mnogo zavise od samebebine ćudi. Ima ih koje spavaju baš "kao bebice" i noću, a ima ih koje kmeče svake druge noći do druge godine. Čovek ako se ne naspava, preko dana je ko da ga je neko mlatio. Nije naivno ako je ta neispavanost hronična. Zavisi od toga i čime se baviš, ali bukvalno možeš zabrljati na poslu zbog neispavanosti. Treba naći neku meru u podeli obaveza, tako da se posao sačuva, jer od njega se živi, a beba lepo napreduje dok malo ne poraste i počne da spava noću.

Hamurabi

pre 2 godine

Mi muškarci ne mislimo da kad se žena porodi, ona zna sve šta i kako treba, proradi materinski instikt i samo slušaj, pomozi i biće sve ok. A žene nemaju blage veze o deci, znaju isto koliko i mi, pritom su sluđene između saveta i očekivanja interneta, sa jedne i saveta i očekivanja majke, svekrve i rodbine sa druge strane. Savet budućim ćaćama, pročitajte jednu knjigu, barem je čitajte po uzrastu, da znate šta vas očekuje naredne dve nedelje. Odredite konkretne stvari koje vi radite bez da majka kaže, recimo, kupaj dete, šetaj dete, menjaj mu pelenu svaki put kad si tu, probaj da skontaš dete... ono ima dva-tri problema osnovna, gladno, pospano i najgore, grčevi. Vidi brate moj napaćeni, ako dete vrišti noću i neće da spava, a sito je i čisto je, 9/10 ima grčeve. Ako žena doji, do onoga što jede je. Dakle ako žena ruča suljpa ili kupus ili bila šta što nadima nas matore, dete će imati grčeve 100 posto. Dakle mojne suljpa i rešio si grčeve buraz, već si pomogo ihaha više nego onaj što se budi noću i nuna dete po dva sata dok ono vrišti jer ima grčeve. Drugo, shvati, žena ne zna de udara. Zna isto kolko i ti. A ti si bar hladne glave, uključi mozak i logiku, kad je vidiš da histeriše, uzmi dete u drugu sobu, kaži joj da legne, da odradi pozdrav suncu ili očenaš, a ti probaj da hendluješ dete... jer dete histeriju i stah oseća. Možeš da se plašiš, nemoj da histerišeš. Srećno burazeru napaćeni i zapamti, sa drugim detetom je sve lakše.

miki

pre 2 godine

Supruga i ja na smenu cuvamo bebu, hranimo, presvlacimo, a cesto i zajedno. Dok jedan preavlaci drugi sprema formulu i zacas beba bude sredjena i spremna za dremku. Ne smeta mi da se budim na svaka dva sata a ponekad i celu noc da ostanem budan iako ujutru idem na posao. Ipak je to moja cerka, moje nasledje, moj svet,neko ko ostaje posle mene. Ali ima trenutaka kada samo majka moze da je umiri. Kad je spusti na svoje grudi iz momenta prestane da place i brzo zaspi.
Ne slazem se sa podelom poslova vec sam za dogovor. Kada dodjem sa posla preuzmem sve na sebe kako bi se supruga malo odmorila a nakon toga se dogovaramo sta ce ko da radi i svi su zadovoljni i srecni. Ipak, dogovor kucu gradi.

Jelena

pre 2 godine

Ja se ne sećam da sam dremala u toku dana sa bebom. Koje dremanje, tada sam kuvala, kupala se, šetala bebu, prala veš....
Težak je to period i svako misli da je njemu najteže. Razgovor, dogovor, tolerancija....

Kule

pre 2 godine

“Ženski poslovi u domaćinstvu su pranje sudova, veša, kuvanje, čišćenje i briga o deci.“

Buraz, to su poslovi odraslih ljudi u domaćinstvu. Ok je reći da si lično nesposoban da prihvatiš te obaveze, mada realno čak i osobe sa Daunovim sindromom obično mogu da se osposobe za samostalan život.

A inače na ovu temu, zapravo bi bilo idealno da nakon mesec-dva za prvobitni oporavak od porođaja oboje rade pola radnog vremena jednu godinu, ali lakše je da se gložite nego da pravite bolji svet za svoju decu.

A majke da treba sve da rade same, priroda bi udesila da se množimo prostom ćelijskom deobom. Tako da, šta da vam kažem, izdržite nekako ako ste decu rađale ovim nesposobnima za život.