Lepota žene

Kako sprečiti opadanje kose

Sudeći prema istraživanju Američke asocijacije za probleme gubitka kose, ovaj neugodni problem pogađa oko 40 odsto ženske populacije...

Utorak, 24.02.2015.

16:22

Izvor: B92

Default images
foto: thinkstock

Podeli:

Masirajte kožu glave

Masaža skalpa pospešuje cirkulaciju i uklanjanje mrtvih ćelija kože glave, što stimuliše rast kose. Kosu možete masirati jagodicama prstiju prilikom nanošenja šampona, krećući se od čeone zone ka potiljku.

Izbegavajte agresivno češljanje

Suviše trenja usled četkanja može uzrokovati ispadanje dlake iz folikula, a ako se redovno sprovodi, može trajno oštetiti kosu. Zato uvek prvo počnite od krajeva kose, i postepeno se krećite ka temenu glave.

Postupajte obazrivo sa mokrom kosom

Kosa je najosetljivija i sklona lomljenju kada je mokra jer su kutikule vlasi blago podignute. Sačekajte da se u potpunosti osuši pre nego što počnete da je češljate ili vežete rep. Imajte na umu i da previsoka temperatura vode uklanja prirodna zaštitna ulja sa kože glave, čime se oštećuje koren kose, što izaziva dodatno opadanje.

Ne preterujte sa sunčanjem

Prekomerno izlaganje UV zracima izaziva razlaganje proteina keratina koji ulazi u sastav kose, uzrokjući njeno oštećenje i slabljenje. Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite neki od proizvoda za negu kose koji sadrže zaštitni faktor.

Konzumirajte hranu bogatu proteinima

Kosa se sastoji iz proteina, a ćelije koje sačinjavaju vlas druge su po redu koje se najbrže razmnožavaju u ljudskom organizmu. Međutim, kako kosa nije vitalni organ, poslednja će primiti proteine iz ishrane. Bilo koji nedostatak u ishrani odraziće se najpre na kosi. Ako je i vaša kosa slaba, konzumirajte najmanje 3 porcije namirnica bogatih proteinima dnevno. To mogu biti riba, jaja, posnije vrste mesa ili grčki jogurt.

Držite se što dalje od jakih gelova za kosu

Što je dejstvo gela jače, to gel sadrži veći procenat alkohola. Alkohol isušuje kosu, usled čega vlasi postaju krte i sklonije lomljenju. Proizvodi poput krema za oblikovanje kose zato su mnogo bolji izbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare