Lepota žene

Jedino što vam je potrebno za savršen ten: Zlatna maska Indije

Osnovni sastojak maske su kurkuma i jogurt, ali zavisno od tipa kože, možete dodati i med, sveže ceđene sokove, različita biljna ulja, aloe veru ili brašno od žitarica celog zrna.

Sreda, 27.05.2015.

13:25

Izvor: atma

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Zlatna maska Indije je potpuno prirodna domaća mešavina, idealna za svaki tip kože, ali i za svaki problem koji se pojavi na vašem licu.

Najbolje deluje kada je reč o uklanjanju fleka i ožiljaka od akni i mitisera, kao i same bubuljice. Već nakon prve primene korisnice su primetile lepši izgled svog tena, a sve je to zahvaljujući glavnom sastojku maske i najzdravijem začinu - kurkumi.

Kurkuma se hiljadama godinama koristi kao tretman za lepotu u Indiji. Tradicionalni obred ulepšavanja mlade kurkumom naziva se haldi, a podrazumevanje premazivanje delova tela devojke pastom od kurkume pre venčanja, kako bi joj koža dobila prelepi sjaj.

Vekovima unazad, kada su Rimljani čuli za čari kurkume, zahtevali su da se dostavi u Rim i uskoro je ovaj začin postao najvažniji tretman lepote za stanovnice ovog grada.

Osim toga, studije su pokazale da kurkuma smanjuje proizvodnju melanina u koži i neželjene dlake na telu.Pomaže i u sprečavanju širenja infekcije nakon istiskivanja bubuljica i mitisera, deluje protivupalno, uništava bakterije P.acne odgovorne za stvaranje akni, a zbog izbeljujućih svojstava smanjuje ožiljke i hiperpigmentaciju na koži.

Kurkuma ne izaziva nuspojave poput dehidracije i peckanja, a pomaže i protiv bora. Takođe, usporava starenje kože, stimuliše suvu kožu podstičući cirkulaciju i pomaže u dužem održavanju zdravog tena.

Recept za zlatnu masku Indije

Osnovni sastojak maske su kurkuma i jogurt, ali zavisno od tipa kože, možete dodati i med, sveže ceđene sokove, različita biljna ulja, aloe veru ili brašno od žitarica celog zrna. Ako vas zabrinjava žuta boja nakon nanošenja maske, nemojte se brinuti, uz pravilnu upotrebu neće ga biti.

Opcije za svaki tip kože:

Maska za normalnu, mešovitu i kožu s hiperpigmentacijama

Sastojci: Pola kašičice kurkume, kašičica jogurta i nekoliko kapi limunovog soka.

Postupak: Pomešajte sve sastojke i nanesite ih na očišćeno lice, ostavite da deluje 30 minuta i zatim isperite. Masku možete naneti debljom četkicom ako ne želite da vam ruke požute. Ali, ne brinite, boja se ispira vodom i sapunom.

Maska za masnu i problematičnu kožu

Sastojci: Pola kašičice kurkume, pola kašičice tamnog meda (najbolje manuka ili heljda), nekoliko kapi aloe vera gela i kašičica surutke ili jogurta.

Postupak: Pomešajte sve sastojke i nanesite ih na očišćeno lice, ostavite da deluje 30 minuta, pa isperite.

Maska za suvu ili zrelu kožu

Sastojci: Pola kašičice kurkume, kašičica jogurta, pola kašičice ulja po želji (arganovo, kokosovo, maslinovo, marelica…)

Postupak: Pomešajte sve sastojke i nanesite ih na očišćeno lice, ostavite masku 30 minuta i zatim je isperite.

Ako vam ostane smesa za masku, možete je čuvati u frižideru do sledeće upotrebe.

Zlatnu masku Indije za najbolji efekat treba koristiti svaka 3 dana, a kod problematične kože i hiperpigmentacija češće. Mlečni proizvodi u maskama pomažu lakše ispiranje žute boje s kože, potrebno je lice samo dobro isprati toplom vodom, tonikom ili sapunom.

Recept za hitno smanjivanje i isušivanje bubuljica

Ovaj recept je najdelotvorniji kad se bubuljica tek formira. Pomešajte malo jabukovog sirćeta i kurkume i nanesite na bubuljicu. Ostavite da deluje oko sat vremena, pa isperite. Moguća je pojava prolaznog crvenila, zato je najbolje to uraditi uveče.

Napomena: Maske sa kurkumom koristite uveče jer čini kožu osetljivijom na sunce. Iako je kurkuma sigurna za upotrebu na koži, podnošljivost domaćih proizvoda prvo proverite na manje vidljivom delu kože!

Izvor: atma.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare