Estetika ili psihologija: Kada lekar treba da kaže "dosta"?

Kada konstatujemo da žene sve više liče, imaju fabrička usta, grudi, noseve, onako male prćaste kao dugme.... ne možemo da izostavimo pitanje pa ko im to sve tako šablonski radi. Takođe, na svetskoj sceni sve su popularnije i sve je više žena koje od sebe prave hodajuće katastrofe - najveće grudi, najširi kukovi i tako redom. Tu je već trenutak kada treba da se zapitamo - zašto neko od lekara pristaje na ovako nešto. Šta je okidač za tako radikalne estetske intervencije i da li "hirurg plastičar" treba da kaže dosta?

Kosa i koža | Mariota Vlaisavljević |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Kontinuirana nega je, prema rečima dr Ljubinković, važna za lepši izgled.

"Prema individualnim potrebama mogu se napraviti protokoli različitih tretmana estetske medicine za negu, zaštitu, regeneraciju kože i usporavanje procesa starenja. To omogućava da se odlože operativne metode. Tretmani su mnogobrojni od prirodnih do aparaturnih metoda i mogu se kombinovati", objašnjava naša sagovornica.

Kao što su nekad žene menjale frizure, tako danas rade sa svojim telom, licem. Sve se menja i prati trendove.

Dr spec Katarina Ljubinković u razgovoru za portal "Žena" ističe da su emocije ključne kada su u pitanju estetske korekcije. Njen savet je nikako ne raditi radikalne promene u stanjima stresa, kada je u toku razvod, bilo kakva velika promena ili trauma u životu.

"Najčešći motiv za izbor estetskih procedura je da bismo se bolje osećali ili postigli nešto što će doprineti da se bolje osećamo. Konsultacije, iskren razgovor sa lekarom je važan. Lekar treba da proceni i posavetuje. Koja su realna očekivanja ? Da li je pravi trenutak za promenu zavisno od emotivnog i zdravstvenog stanja?To su pitanja o kojima se razgovara, a nekada je dovoljna samo nega i neki drugi načini za postizanje osećaja samopouzdanja i unutrašnje snage", objašnjava naša sagovornica.

O trendu da žene izgledaju previše "serijski" dr Ljubinković kaže:

"Postoji puno estetskih korekcija koje su dobro urađene. Daju prirodan izgled, ne skreću pažnju, te ih ne prepoznajete. Na primer, tretman hidratacije usta i diskretno osveženje konture usana koje su izgubile jedrinu sa godinama. Koristi se hijaluronski filer. Usne izgledaju nežno, jedro, zadržavaju svoj oblik, bez uvećanja volumena."

Zanimljivo je i da je Američko udruženje plastičnih hirurga objavilo studiju u kojoj su došli do podataka da se 75 odsto ljudi odlučuje za plastičnu hirurgiju radi boljeg izgleda i aktivnijeg života, 70 odsto je je posle intervencije imalo emotivno zadovoljstvo.

Pročitajte još:

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 126 sledeca idi na stranu