Sve što ste želeli da znate o trajnom uklanjanju dlačica

Neželjene dlačice uvek su bile veliki problem za žene koje mesečno ulažu veliki trud i novac da bi ih se rešile. Tradicionalne metode poput brijanja i depiliriranja su i dalje najpopularnije, a u poslednje vreme pojavila se još jedna i, čini se, sve popularnija opcija - laserska epilacija.

Kosa i koža | Super žena |
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Iako se godinama uspešno obavlja u kozmetičkim salonima i dermatološkim klinikama, laserska epilacija podrazumeva trajno uništavanje korena dlake nakon nekoliko tretmana, a u najgorem slučaju 80 odsto manje dlačica. Laserska epilacija znači emitovanje vrele energije koja penetrira do korena vaše dlačice i uništava folikul. Moderni aparati su prilagođeni svim tipovima kože, a nakon samo četiri do pet tretmana neželjene dlačice sigurno se neće vraćati neko vreme, a možda i zauvek.

Sada su se pojavili i kućni IPL epilatori koji rade na bazi pulsirajuće svetlosti uz pomoć kojih možete sami kod kuće odraditi nekoliko tretmana. Uprkos visokoj ceni aparata mnoge oduševljava ideja da će u udobnosti svoga doma moći zauvek da se reše neželjenih dlačica, a uvek postoji trunka sumnje – koliko je to bezbedno?

Tretman je relativno bezbedan i postoji minimum šansi da vaša koža odreaguje. Najbolje rezultate postižu oni koji imaju tamnu dlaku i svetao ten. Ne radi na sedoj i svetloj dlaci. Koža nije preterano pogođena ovim tretmanom jer se ona hladi mnogo brže od folikula dlake. Kompletan tretman podrazumeva da se na kraju na kožu nanese krema koja će umanjiti rizik od crvenila.

Koliko dugo traje tretman?

Sve zavisi od oblasti koju tretirate, jačine dlake i hormonskog statusa. Za noge je potrebno desetak minuta, a za lice do minut i po. Svakim tretmanom trajno uklanjate 20 odsto dlačica.

Da li će dlačice ponovo izrasti?

Mogućnost uvek postoji, ali nakon nekoliko tretmana znatno ste smanjili šansu da u narednih nekoliko meseci izrastu dlačice. Sve i da se to desi biće u znatno manjem broju.

Koliko vremena je potrebno da prođe između tretmana?

Dve do osam nedelja – da bi se folikul ponovo oformio do sledećeg tretmana. Nakon tretmana, obično je potrebno dve do tri nedelje da folikul otpadne.

Kako izlgeda priprema?

Laser je efikasan samo dok dlaka aktivno raste, što znači da je pre tretmana ne smete čupati iz korena već brijati.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Koji su neželjeni efekti laserske epilacije?

  • Opasnost od opetkotina – iako moderni uređaji imaju automatski senzor za prepoznavanje tipa kože, oni s tamnijim tenom su u većem riziku od opekotima. Takvi slučajevi su vrlo retki.
  • Laser može da dovede do hiperpigmentacije (potamnjivanje kože) i hipopigmentacije (posvetljivanje tretirane regije). Laserski tretman može podstaći proizvodnju melanina stvarajući reakciju sličnu kao kada se sunčate, ali i učiniti da izgubite pigment.
  • Može dovesti do povreda oka, pa je jako važno zaštititi oči tokom tretmana i nikako ga ne korititi za obrve.
  • Može se pojaviti crvenilo i par dana nakon tretmana, a i oticanje folikula odmah nakon njega.
  • Bol, golicanje i utrnulost oko tretirane regije su nuspojave koje se smatraju uobičajenim.
  • Stvaranje krastica ili osipa oko tretirane regije u slučaju senzitivne kože. Ipak, to traje samo nekoliko dana i nestaje brzo.
  • Jako retka nuspojava je ljubičasta koža oko tretirane regije, ali i infekcija – važno je da oblast koja se tretira pre procedure bude čista.

Koje su prednosti laserske epilacije?

Najveća prednost je trajno rešavanje „problema“. Potpuno spržen folikul dlake sve i da se oporavi trebaće mu jako puno vremena što lasersku epilaciju čini najefikasnijom metodom za uklanjanje neželjenih dlačica. Takođe, i ankete pokazuju da su žene prezadovoljne ovom metodom. Druga stvar je što je laserska epilacija manje bolnija od depilacije, a brže se i obavlja. S druge strane, laserska epilacija retko dolazi sa trajnim komplikacijama. Crvenilo i potencijalno oticanje brzo prolaze, a obavljanje tretmana u dermatološkim klinikama je najsigurnije.

Koliko košta tretman?

Sve zavisi od regije i načina na koji želite da se tretirate. U salonima se cene kreću od 20 evra za nausnice do 250 evra za noge po jednom tretmanu. Četiri do pet tretmana je dovoljno da epilacija urodi plodom. S druge strane, tu su i kućni IPL aparati različitih koji imaju sličan efekat i rade na ograničenom broju svetlosnih impulsa (dužina trajanja oko pet godina) i koštaju oko 600 evra.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 12 sledeca idi na stranu