Lepota žene

Sedam preparata koje dermatolozi nikada ne bi koristili

Portal "Brajt sajd" (Bright Side) izdvojio je listu proizvoda za lepotu koje dermatolozi nikada ne bi koristili i preporučili svojim pacijentima.

Sreda, 23.05.2018.

11:54

Izvor: B92

Sedam preparata koje dermatolozi nikada ne bi koristili
Foto: Thinkstock

Podeli:

Iznenađujuće je da većina ovih proizvoda izgledaju potpuno sigurno za upotrebu i nikada ne bismo mogli da pretpostavimo da donose više štete nego koristi.

Losion za telo

Dermatolozi obično koriste kreme koje su čvršće strukture i sadrže veći visokozitet u odnosu na losion. Kreme ulaze u dubinske slojeve kože i stvaraju barijeru koja sprečava gubitak vlažnosti, dok losioni to ne rade. Losioni za telo obično imaju visok sadržaj vode, te su dobri za kožu koja nije previše suva i obično za ljude koji ne vole da imaju mastan I lepljiv osećaj na koži.

Maske za lice sa ugljem

Ovaj popularni proizvod za negu lica izaziva oprečna mišljenja među dermatolozima. Specijalisti tvrde da ova vrsta maske ne samo da izaziva bol prilikom skidanja, već može da ošteti strukturu kože. Sastojci ove maske su veoma agresivni, oni uklanjaju ćelije kože, prirodna ulja, ali i tanke dlačice.

Sprej za sunčanje

Stručnjaci kažu da je sprej za sunčanje veoma lak za upotrebu, ali oni ipak preporučuju kremu. Kako kažu, nemoguće je sprej aplicirati tankim slojem na kožu. Osim toga, kada prskate sprej, ovaj proizvod deličmično gubi aktivne elemente pre nego što ih koža upije. Deramatolozi takođe veruju da su proizvodi za sunčanje koji sadrže cink oksid nežniji za kožu i mnogo efektivniji.

Ulje za sunčanje

Ulja za sunčanje vam takođe neće preporučiti nijedan dermatolog. Razlog je to što imaju veoma lošu zaštitu od ultraljubičastih zraka i mogu da zatvore pore čime pogoršavaju stanje kože.

Hidrokortizonska krema

Ova krema je jak steroidni proizvod. Obično se koristi kada osoba ima ozbiljne kožne probleme. Kako god, neki ljudi je koriste za lečenje akni, bez preporuke lekara, što je veoma loše jer može da izazove crvenilo, dermatitis, ulceracije (lomljenje kože) i steroidne akne nakon dugotrajne upotrebe.

Maske za stopala

Dermatolozi ne preporučuju korišćenje hidratantnih ili hranljivih maski za stopala jer uglavnom ne daju nikakve posebne rezultate. Isto se odnosi ina kreme.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je veoma popularno, posebno za upotrebu kod kuće, ali nije najbolja opcija za negu lica. Koksovo ulje u velikoj meri masti kožu, zatvara pore i dovodi do problema sa aknama i pigmentacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare