Lepota žene

Sve žene žele da probaju ovaj novi tretman, a ne znaju da od njega otpadaju nokti

Otkako se pojavio, riblji pedikir je postao totalni trend u celom svetu. Mnoge žene se najčešće opredelju za tretman pijavicama, koji pored masaže stopala, uklanja mrtve ćelije, podstiče cirkulaciju, otklanja neprijatne mirise nogu i zadebljanja na stopalima, ali leči i kožna oboljenja poput dermatitisa, psorijaze, kurijeg oka...

Sreda, 04.07.2018.

13:19

Izvor: Super žena

Sve žene žele da probaju ovaj novi tretman, a ne znaju da od njega otpadaju nokti
Foto: Thinkstock

Podeli:

Međutim, časopis "JAMA Dermatology" pisao je o dvadesetogodišnjakinji koja je tokom ribljeg pedikira zadobila onihomadis. Reč je o infekciji koja izaziva opadanje noktiju na nogama.

Žrtva pedikira zatražila je mišljenja drugih dermatologa, i svi su joj objasnili da drugih izazivača onihomadisa nema i da je najverovatnije uzrok upravo riblji pedikir.

Iako je trend poslednjih godina u velikom porastu, on predstavlja rizik od prenosa infekcija, zato što se jedna riba koristi za više klijenata, a cisterne u kojima su ribice smeštene često nisu ni pravilo sanirane, pa se bakterije mogu pronaći i u vodi.

Ovo je prvi prijavljen slučaj negativnih posledica ribljeg pedikira, koji je sada pokrenuo lavinu pitanja i verovatno mnoge žene odvratio od njegovog isprobavanja.

Napominjemo da je ovaj tretman zabranjem u mnogim američkim državama, dok je u Kini i dalje najpopularniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare