Lepota žene

Nema te količine kvarcovanja koja može biti bezbedna po vašu kožu

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože - melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kome ultraljubičasto svetlo za kvarcovanje može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promena na koži.

Ponedeljak, 13.05.2019.

20:40

Izvor: N1, Hina

Nema te količine kvarcovanja koja može biti bezbedna po vašu kožu
Ilustracija / Foto: Depositphotos/.shock

Podeli:

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata obolelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorije - naučnici su procenili da se melanom pojavljuje 10 godina ranije kod pacijenata koji su koristili solarijume.

Genske mutacije povezane sa melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju sa 28 odsto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.

"Nema količine kvarcovanja koja je bezbedna", kaže autorka istraživanja doktorka Toni Barbidž sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.

"Mnogi naši pacijenti kažu da su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i sprečili da izgore na suncu", kazala je dr Barbidž.

"Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima, što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume", dodala je ona.

Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK, kaže dr Barbidž. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se s vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vreme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare