Lepota žene

Osedela sa 21: Moja seda kosa je moja snaga, napokon se osećam poželjno

Amerikanka je kosu farbala dva puta mesečno, a od kad je prestala, sa 37 godina, i pustila svoju prirodnu, sedu, oseća se bolje nego ikad i mnogo privlačnijom. O tome je napisala i knjigu...

Utorak, 25.06.2019.

12:59

Izvor: B92

Osedela sa 21: Moja seda kosa je moja snaga, napokon se osećam poželjno
Ilustracija: depositphotos/pepperbox

Podeli:

Sari Ajzenman (43) iz Arizone kosa je počela da sedi kad je imala samo 21 godinu, gotovo preko noći. Odmah je počela da skriva sede vlasi redovno farbajući svoje prirodne kovrdže, svake dve nedelje, kako niko ne bi primetio prve znakove "starenja".

Kada je pre sedam godina rodila drugo dete, zbog užurbanosti nije više stizala toliko da brine o kosi, pa je jednostavno drugim stvarima počela da pridaje važnost. Njena prirodna boja odjednom je - zablistala. Otkako je više ne boji, oseća se više seksi nego ikad pre, preneo je 24 sata.

View this post on Instagram

I get a lot of inquiries about my #silverhair and "how it happened so young." 🕊 My entire head of hair turned silver all at once when I was 21, during a very intense life-or-death initiation that entailed processing an enormous amount of childhood #trauma and toxicity, alone, all at once. 🕊 There was no overt physical illness involved but the pain of this #spiritual initiation was so severe, the crucible so extreme, that my hair went from naturally almost black to completely silver overnight (revealed by purely silver roots all over my head). 🕊 I almost died during this time period, and alas a big part of me wanted to die by my own hand simply to relieve the pain, but instead I was "resurrected," essentially, as a medicine woman. 🕊 At this same time, I began making contact with spirits, guides, #angels and aspects of the divine feminine (the #Goddess). It was not possible to deny these forces as anything less than utterly real, even though others could not see them. 🕊 I was shown, by these benevolent forces and my own reflection in the mirror, how to #heal myself of the extreme, debilitating trauma that was all I had known of life on #Earth thus far. At the time, I was not sure if I was dying, coming alive, going mad, or becoming well. I only knew that mysterious forces were at work far beyond my own comprehension and that this special rite of passage left me with this #bright silver hair as its symbol. 🕊 Unable to share this level of depth with the world at the time, and more than a bit afraid of what it all might mean, I hid my conspicuous tresses under mountains of dye til I was 37. 🕊 When I liberated the silver hair, the presence of the #divinefeminine and all her power emerged with it, in a #wild and even dangerous, supernatural series of events told in my book #SheisOne. 🕊 Through it all, I have been held and protected even as I found the courage to be all that I am. 🕊 So that is the true story of my silver #crown, into whose power I am yet and always growing ♥️🕊🙏👑 #grayhair #crownofsplendor #splendor #magic #traumarecovery #shamanism #healing #blessings #grace 🕊🕊🕊 Stunning angelic #bustier by @shopcosabella #cosabellastyle ♥️♥️♥️

A post shared by Sara Sophia Eisenman (@saraissilver) on

Na opsesivno prikrivanje sedih korena kose sada se samo nasmeje, ali kaže da je tih 15 godina osećala užasnu sramotu ako bi izvirila i jedna seda vlas. Čak je i nekoliko sati pre porođaja sprejem u boji "malo osvežila" svoju crnu boju.

Neurolog i autorka nekoliko knjiga kaže da sada prihvata svoj prirodni izgled, koji je godinama pokušavala da sakrije, a u potpunosti joj pruža podršku njen suprug Hanan (45).

“Više nisam mogla da robujem kutiji s farbama, a život s decom postao mi je važniji od svega drugog”, priča ona. Prijatelji su je uveravali da će izgledati "kao veštica", ali prognoza se pokazala - pogrešnom.

“Odjednom sam shvatila da je moj stid u vezi kose povezan s drugim stvarima koje se ‘skrivaju’, a bazirane su na društvenoj indoktrinaciji. Izranjanje moje sede kose zapravo je bilo potpuno oslobađanje od te sramote i radikalna spremnost da budem to što jesam i da budem slobodna”, kaže Sara.

Prvo je počela da nosi odeću koju je oduvek želela da nosi, u novim bojama, igrala se novim nijansama šminke, koristila je razne trake za kosu i šalove. Dok su se ostale majke osvrtale za njom, negativne ljude odmakla je sa strane, a život joj je postao življi i zabavniji nego ikad.

Svesna je da njena sjajna kosa izaziva mnoge reakcije, ali uprkos tome to su većinom pozitivni komentari. Ljudi joj nekad prilaze jer žele da dodaknu njenu kosu. Oseća se bolje nego ikad.

Kada izađe iz kuće, danas se susreće s pohvalama drugih žena kojima je zahvalna što prihvataju njenu prirodnu boju kose i razbijaju stigmu da sedu kosu nose samo starije osobe.

"Osećam da je moja kosa simbol prirodne lepote i slobode", dodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.