Lepota žene

Vampirski fejslifting: Ima veze s krvlju i to vašom!

Vampirski fejslifting (PRP) poslednjih godina predstavlja pravi hit u svetu, podmlađivanje sopstvenom krvlju na velika vrata šou biznisa uvela je Kim Kardašijan, dok danas mnoge dame i u Srbiji primenjuju ovu metodu regeneracije kože.

Četvrtak, 16.07.2020.

16:30

Izvor: B92

Vampirski fejslifting: Ima veze s krvlju i to vašom!
Foto: Depositphotos / t:gorgev

Podeli:

Pored podmlađivanja ovaj tretman se može koristiti i u službi zdravlja, a o tome je javno govorio i teniser Rafael Nadal koji je ga je koristio u borbi protiv bolnih kolena, kao i golfer Tajfer Vuds kome je PRP pomogao u lečenju bolnog lakta kada je osvajao najveći trofej.

Oporavak nakon terapije je izuzetno brz, koristi se lokalni anestetik, pa iskustvo nije bolno već samo neprijatno, kaže dr Marko Majstorović za naš portal.
Tretman, kako kaže, zahteva veliki broj uboda, čak preko 60 uboda na licu, i sigurno da nije prijatan ali vec posle 40 minuta crvenilo nestaje, tako da nema nikakvih posledica.

PRP u službi lepote, kako kaže, predstavlja treman koncentrovanim trombocitima koji dovodi do stimulacije produkcije kolagena:

"Rezultat ovoga je pojačana jedrina kože, smanjenje ožiljaka posebno onih izazvanih bubuljicama, izbleđivanje oštećenja izazvanih suncem i ublažavanje finih bora i linija na koži lica dekoltea i vrata. Kada se primenjuje na kosmati deo glave, daje mnogo bolji kvalitet dlake pa kosa postaje punija i gušća", objašnjava dr Majstorović.

On ističe da delovanjem velikog broja faktora rasta koje trombociti nose, dolazi do regenaracije ćelija kože, kožnog matriksa pa samim tim do poboljšanja kvaliteta korena dlake.

"Benefit je takođe taj što eventualne komplikacije praktično ne postoje, jer pacijent dobija mehanički obrađenu svoju krv. Oporavak je takođe izuzetno kratak, tako da već sledećeg dana možete najnormalnije otići na posao, bez bojazni da će neko primetiti tragove na vašem licu", priča dalje dr Majstorović.

On ističe da se terapija koncentrovanim trombocitima primenjuje jednom mesečno prva tri meseca, potom se ponavlja jednom u 6 meseci do jednom u godinu dana u zavisnosti od stanja kože pacijenta.

Foto: Depositphotos/ valuavitaly

Jedna od prvih reakcija ljudskog orgnizma na povredu u bilo kom regionu tela jeste pojava trombocita. Nijhov zadatak je da zaustave krvavljenje, to je ono što uglavnom svi znamo. Međutim, naš sagovornik ističe da veliki broj savremenih istraživanja otkrio je da u samim trombocitima postoji veliki broj faktora rasta kao i protivzapaljenskih faktora, pa proces regeneracije tkiva započinje upravo na ovaj način.

"Velika količina faktora rasta koji se nalaze u trombocitima oslobađa se kada trombociti dođu u dodir sa ošećenim tkivom. Oštećenje koje ih aktivira jeste u stvari ubog igle kojim se trombociti ubrizgavaju u vašu kožu. Faktori rasta dalje utiču na regeneraciju ćelija i pojačanu sintezu kolagena, što dalje dovodi zatezanja lica, popunjavanja sitnih bora i korigovanja manjih ožiljaka", kaže dr Majstorović.

Iako poznate ličnosti u Srbiji, poput pevačice Jelena Tomašević, hvale PRP tretman, postoje i oni koji govore da efekta nema.

Doktor Majstorović kaže da vrlo često, u želji da povećaju zaradu, određene ordinacije koriste neadekvatne procedure, kako za sakupljanje krvi (plastični špricevi, epruvete), tako i za samo koncentrovanje trombocita.

"Tako pripremljeni trombociti skoro da nemaju nikakav efekat jer pacijent ne dobije cele trombocite već one koji su već aktivirani, to jest propali u procesu pripreme. U tom slučaju, minimalan boljitak pacijenti imaju da zahvale isključivo velikom broju uboda, koji sami po sebi dovode do minimalne regeneracije kože, jer svako oštećnje podstiče regeneraciju u nekoj meri. Važno je da se koriste adekvatno pripremljene staklene epruvete za jednokratnu upotrebu, da se trombociti koncentruju na određenoj temperaturi i u specijalnoj centrifugi, i na kraju da budu plasirani u odgovarajući sloj kože da bi efekat bio maksimalan. Tako da PRP definitivno ima vidljive efekte ukoliko se sprovodi na adekvatan način", zaključuje dr Majstorović.

Cena tretmana je oko 150 evra, a kako naš sagovornik ističe dug niz godina ovaj tretman se koristi kako u regenativnoj tako i u sportkoj medicini, kod nas i u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare