Lepota žene

Saveti naših baka za lepotu kože i kose: Za mladolik izgled, šminkanje i prirodne parfeme

Starinski saveti za lepotu od naših baka i prabaka su vanvremenski i vrede i u današnjem modernom dobu, kao na primer stavljanje karmina na obraze.

Nedelja, 01.11.2020.

16:16

Izvor: B92

Saveti naših baka za lepotu kože i kose: Za mladolik izgled, šminkanje i prirodne parfeme
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina

Podeli:

1. Staromodni botoks: Držite ravno lice

"Moja baka je uvek govorila: 'Nikad nemoj da se mrštiš!' jer je to najbrži način starenja. Ovo je u osnovi bio najbolji 'Botoks' pre nego što je Botoks postojao. Kad god bi primetila kako pravim grimase, podsetila bi me i na kraju sam postala toliko svesna svojih pokreta lica da mi je to postalo prirodno i sada pazim da sebi nesvesno ne stvorim bore", otkrila je Amal Elbanasavi, osnivač ARTISANskin.

2. Parfem u frižider

"Tokom odrastanja bih uvek videla bakin parfem u frižideru, a ona mi je rekla da tako duže zadržava miris i veće je osveženje na koži. Bila je u pravu. Volim svoje parfeme staviti na hlađenje, posebno tokom letnih i jesenjih meseci. I da, to čini parfem mirisnijim, slađim, dugotrajnijim!", podelila je Hilari Kenedi, stručnjak za stil TV-a.

3. Preskočite konturisanje

"Moja je baka bila Mej-Luis Flodin, Miss sveta za Švedsku 1953. godine i jedna od najlepših žena koje sam ikada videla. Pa kad je davala savete za lepotu, slušala bih je! Znala je da mi kaže da korektor stavljam samo na nabor oko očiju, a ne da ga širim ispod oka, kao što to radi većina ljudi. U osnovi je to suprotno trenutnom trendu konturisanja, ali isprobajte jer izgleda neverovatno. Takođe je bila ljubitelj plave olovke na plavim očima, zelene olovke na zelenim očima i smeđe olovke na smeđim očima, a ne oštrim crnim", ispričala je Samanta Kori iz AMAIÒ-a.

4. Med uklanja ožiljke

"Moja baka je uvek stavljala med na naše rane kako bi nam pomogla da brže zarastu i smanji pojavu ožiljaka. Kao dete sam bila glavni 'harambaša', uvek sam imala puno ožiljaka i prilično sam sigurna da bih ih imala i dan danas da nisam stavljala med. Sada postoje čak i istraživanja koja potvrđuju ono što je rekla, a med se danas koristi čak i na hirurškim ožiljcima", savetuje Erin Ster, lekarka i osnivači bloomingwellness.com i ZENBandsa.

5. Suncobrani ne izlaze iz mode

"Moja je baka imala najlepšu porculansko belu kožu. Celi život je prekrivala noseći kremu za sunčanje, šešire, duge rukave i pantalone, a čak bi i šetala okolo sa kišobranom kako bi zaštitila kožu od sunca. U to sam vreme mislila sam da je luda. Nisam mogla da verujem da je šetala s kišobranom kad je napolju bilo sunčano! Mislila sam da kada izgledaš preplanulo, izgledaš sjajno. Sad znam koliko je bila pametna što je tako radila. Čak i kad je bila u 50-im i 60-im godinama, niko nikada nije mogao da pogodi koliko ima godina i svi su joj uvek govorili kako izgleda mlado", kaže Stefani Parks, osnivač DermWarehousea.

*ALT

6. Ruž na obraze

"Jedan trik koji me naučila moja baka bio je da svoj ruž, osim na usne, možete da koristite da njime date malo sjaja svojim obrazima ili kapcima", savet ke Suni Bruk Džons, poznate stilistkinje.

7. Koristite povrće za lepotu

"Još kao devojčicu baka me savetovala da trljam kore od voća i povrća po koži. Na primer, umesto da baci kore koje su ostale od manga, avokada i jabuka, pokazala mi je kako da umasiran unutrašnje kore na lice i ruke, objasnivši da je nju majka podučavala istoj stvari dok je bila devojčica. Ispostavilo se da su izvrsna prirodna hidratantna sredstva koja pružaju koži bogate hranjive sastojke", govori Dženifer Ajzak, koosnivač MODE-a.

8. Skinite šminku svake večeri

"Baka mi je uvek govorila da, bez obzira na događaje u toku dana, uvek na spavanje odlazim čistog lica kako bih mogla da se probudim osvežena i spremna za novi dan. To pomaže vašoj koži da diše i da se leči dok spavate", priseća se Amal Elbanesevi.

9. Prirodni regenerator: Ulje skalpa

"Stara izreka je istinita: Moja baka je uvek znala da četka kosu u 100 poteza pre spavanja kako bi stimulisala prirodna ulja skalpa i proširila ih niz ostatak vlasi kose. Ovo je prirodni regenerator koji takođe podstiče protok krvi i ljušti skalp", kaže Džejms Korbet, direktorka boja Clairol.

10. Udobnost na prvom mestu

"Od bake sam naučila da je bolje nositi ono zbog čega se osećaš dobro, nego ono što misliš da će se svideti drugima. Prihvatam ovo k srcu i nosim udobnu odeću zbog koje se osećam dobro, izbegavam otmenu, neudobnu ili 'trendi' odeću i obuću. Smatram da mi je ovako ugodnije ina kraju tako bolje komuniciram s drugima", savet je Stejsi Kaprio.

*ALT

11. Osmeh je najbolji modni dodatak

"Kad mi je baka rekla da mi je osmeh najbolji modni dodatak, uvek sam pretpostavljala da je to samo njen način da mi kaže da joj se sviđa moj osmeh, a tek godinama kasnije shvatila sam šta zapravo misli. Svi proizvodi za šminkanje i lepotu na svetu nikada ne mogu da se uporede sa snagom optimističnog osmeha", zaključak je Amal Elbanesevi.

12. Nemojte da spavate na licu

"Baka mi je uvek govorila da spavam na leđima. Kompresija lica kada spavate na boku ili na stomaku uzrokuje iskrivljenje. Ponavljano izobličenje tijekom vremena može prouzročiti bore i rastegnuti kožu. Puno je lakše uspostaviti navike spavanja kad ste mlađi nego pokušavati kasnije promijeniti ukorijenjene obrasce spavanja. Spavanje na leđima je idealno. Ako ne možete da ostanete na leđima tokom noći, isprobajte trik moje bake: svilena ili satenska jastučnica. Tako vam lice 'klizi' niz jastuk", otkriva Džsel Anson, plastični hirurg i stručnjak za negu kože.

13. Dajte sebi zdrav sjaj

"Moja prabaka je davala najbolje savete za lepotu. Rekla mi je da bi pre izlaska trebalo da se štipnem za obraze da bih izgledala sveže. Ne postoji jeftinija alternativa rumenilu od nežnog štipanja lica, a najbolji deo je to što uvek možete da garantujete da će ta boja savršeno odgovarati tonu vaše kože", kaže Kolin Trejsi, vlasnica butika.

14. Svi vole miris kolačića

"Ne možete da priuštite parfem? Nema problema! Moja prabaka rekla mi je da odem do ormarića sa začinima, uzmem teglicu s vanilin šećerom i malo protrljam sa obe strane vrata. Ko ne voli miris vanile koji podseća na kolačiće?", priseća se Kolin Trejsi.

15. Zaštitite obojenu kosu sirćetom

"Nakon šampona i regeneratora, moja baka bi svoju kosu isprala jabukovim sirćetom i destilovanom vodom. Ovo zapravo zatvara kutikulu kose koja daje sjaj, smanjuje kovrdžanje i pomaže u tome da boja kose traje duže. To je nešto u šta se kunem i kažem svim svojim klijentima da to učine", zaključila je James Corbett, a prenosi Reader's Digest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare