Lepota žene

Preporuke stručnjaka oko problematične kože

Kada je reč o aknama i drugim problemima sa kožom, nažalost mnogo faktora tome doprinosi, a jedan od njih su materijali koji dolaze u kontakt sa licem i telom, pa pored važnosti uređenja dobre rutine nege kože, treba da se obrati pažnja i na sve stvari sa kojima je naše lice svakodnevno u kontaktu.

Nedelja, 28.03.2021.

14:35

Izvor: Super žena

Preporuke stručnjaka oko problematične kože
Foto: Shutterstock/AboutLife

Podeli:

Nekoliko stručnjaka je otkrilo smernice za pranje peškira i posteljine, a pomažu u sprečavanju ili ublažavanju problema s kožom. Za početak, kažu kako ne treba da prođe više od dve nedelje između pranja posteljine, peškira, pidžama, grudnjaka i svega ostalog što se inače koristi više od jednom pre pranja. Ipak, ako imate problema sa kožom, stručnjaci preporučuju malo "rigorozniji" raspored pranja, kako biste eliminisali jastučnicu, posteljinu i peškire kao potencijalni izvor problema sa kožom, evo koliko često treba da ih perete.

Jastučnice

Bakterije, ulja, ostaci proizvoda za negu kože i kose, svi završe na jastuku preko noći i mogu da doprinesu aknama ili iritaciji. Da bi izbegli ili umanjili ovaj problem, stručnjaci predlažu da jastučnicu promenite svaki dan ili je barem okrenete na drugu stranu i zamenite svaki drugi dan. Takođe, ako koristite puno proizvoda za negu kose, predlaže se da je zavežete u majicu ili turban kako ne bi završili na jastučnici. Omekšivače takođe preskočite prilikom pranja ako je koža sklona alergijskim reakcijama jer mirisi mogu da izazovu iritaciju. Takođe se preporučuje upotreba jastuka od prirodnih vlakana poput pamuka ili svile koji omogućavaju koži da diše.

Posteljina

Savetuje se da se pripazi na odabir materijala, ali nije potrebno da se peru često kao jastučnice. Prema mišljenju stručnjaka, jednom nedeljno trebalo bi da bude sasvim dovoljno. Bitno je da se bira prozračna posteljina koja neće da sakuplja bakterije, grinje, mrtve ćelije kože i ulje.

Peškiri za tuširanje

Da budete sigurni da peškiri za tuširanje ne uzrokuju probleme sa kožom, treba da ih menjate nakon 2 ili 3 pranja. Takođe, nakon svakog pranja treba dobro da ih osušite na vazduhu.

Peškiri za lice

Za razliku od onih za tuširanje, peškire za lice treba ipak malo češće da menjate pa stručnjaci savetuju zamenu nakon svakoe upotrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare