Lepota žene

Savršen pedikir koji se jednostavno radi kod kuće

Svi znaju da je da je najlakše da se ode kod pedikira i da se sačeka da stručnjak uradi fini, profesionalni posao, ali sređivanje stopala i noktiju možemo sami da uradimo kod kuće.

Utorak, 30.03.2021.

14:25

Izvor: B92

Savršen pedikir koji se jednostavno radi kod kuće
Foto: Shutterstock/JacZia

Podeli:

Za to je potrebno samo šest koraka.

1. Kupka za stopala

Kupka za stopala osnova je svakog dobrog pedikira. Žuljevi i nokti postaju mekši pa su time i savršeno pripremljeni za tretman. Jednostavno napuni kadu ili lavor toplom vodom, a idealno bi bilo da se doda esencijalno ulje lavande ili ruzmarina kako bi imala dodatnu pomoć kod opuštanja. Zatim drži stopala potopljenim najmanje 15-20 minuta. Svako ko nosi lak ili drugi nakit za nokte trebalo bi sve da ukloni pre kupke.

2. Piling

Zatim nanesi grublji piling i njime lagano masiraj stopala sve do zglobova. To nežno uklanja smekšanu grubu kožu i mrtve ćelije. Na kraju temeljno isperi piling u vodenoj kupki.

3. Ukloni grubu kožu

Svako ko ima ozbiljnu keratinizaciju (orožavanje) stopala primetiće da jednostavan piling nije dovoljan. Zato je najbolje tvrdoglave delove zadebljale kože temeljno ukloniti vrlo nežnom turpijom. Ovde je važno da se koristi hrapava strana samo na tvrdim delovima peta, stopala i prstiju, a kad se koža fino izravna treba da se koristi finija površina. Pazi da ne ukloniš previše tvrde kože, jer svakom stopalu treba malo tvrde kože.

Foto: Shutterstock/Subbotina Anna

4. Oblikujte nokat

Skratite nokte makazama ili grickalicom, a zatim ih oblikujte turpijom. Ovde treba da se uzme u obzir prirodan oblik noktiju. Na primer, četvrtasti nokti ne smeju da se turpijaju preoblo jer bi inače nokti mogli da urastu.

5. Uklonite zanoktice

Zatim uklonite zanoktice. Najbolji način da to uradite je korišćenje posebnog štapića ili posebnog potiskivača kojim se unazad gurne izbočena koža.

6. Nalakirajte nokte

Šlag na torti bilo kog dobrog pedikira je lakiranje noktiju. Najbolje je da se koristi separator za nožne prste kako prsti bili razdvojeni dok lakirate nokte. Prvo nanesite osnovni sloj ili podlak. Ovo ne samo da pokriva neravnine noktiju, već je i kasnije lakše da se ukloni lak. Da lak ne bi tako brzo pukao, nanesite ga na vrh nokta nakon što se osnovni sloj osuši. Tek tada četkicom pređite preko nokta od korena do vrha nokta. Inače, dva tanka sloja su uvek bolja od jednog debelog. Da biste na kraju sve pravilno zapečatili, stavite završni sloj, bilo da je sjajni ili mat, to je čisto stvar ukusa. Važno je imati dovoljno vremena da se svaki sloj dovoljno osuši. Ako za to nemate strpljenja, najbolje je da koristite sprej za sušenje laka za nokte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare