Da li je nakon koronavirusa potrebna transplantacija kose? VIDEO

Mnogo je posledica koje se javljaju nakon preležanog koronavirusa. Oko 30 odsto kose opada posle preležanog kovida.

Kosa i koža | Super žena |
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Posle korone može da vam opada i kosa, ali evo zašto ne treba da brinete

Prema nekim studijama, opadanje kose je češće kod pacijenata koji su imali srednje tešku i tešku kliničku sliku i koji su više dana imali visoku febrilnost. Primetno je opadanje vlasi i kod drugih bolesti: kod teško ekscesnih i stresnih stanja za organizam kao što su septička stanja, politraume, porođaja, ili čak kod samo psiholoških i emotivnih stresova.

Tretman presađivanja, odnosno transplantacije kose sve je popularniji poslednjih godina.

"Cena presađivanja je od par stotina do par hiljada evra, a cena zavisi od stepena gubitka kose, odnosno procedure. U Srbiji je ovaj tretman povoljniji u odnosu na Ameriku i severnu Evropu, pa veliki broj klijenata dolazi kako iz inostranstva, tako i iz Srbije. Čak 80 odsto klijenata su muškarci, jer oni češće imaju problem sa gubitkom kose", rekla je dr Marija Balković, specijalistkinja plastične i rekonstruktivne hirurgije za emisiju Jutro Prve TV.

Procedura presađivanja kose je veoma jednostavna i sprovodi se pod lokalnom anestezijom. Uzimaju se pojedinačni folikuli dlake, uglavnom iz potiljačne regije i preraspodele u regiju gde je potrebno.

"Javlja se sve više osoba koje su preležale koronu, ali one nisu odmah indikovane za transplataciju kose. Često se tu radi o telogenovom efluvijumu, dolazi do ubrzanog opadanja kose posle virusne infekcije, operacije, stresa... Tada kosa, uz određene tretmane, može da se oporavi. Sačekamo neko vreme da se kosa oporavi, pa ukoliko je potrebno, vršimo transplantaciju", istekla je doktorka Marija Balković.

Više pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 7 sledeca idi na stranu