Lepota žene

Problemi na koži lica otkrivaju koja vam hrana ne odgovara

Lice je ogledalo zdravlja, posebno kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava ishrana, kao i loša tolerancija organizma na neke namirnice

Ponedeljak, 26.07.2021.

10:54

Izvor: Super žena

Problemi na koži lica otkrivaju koja vam hrana ne odgovara
Foto: Profimedia

Podeli:

Svakako, najčešći uzrok problema je prekomerni unos šećera, kojeg ima u velikom broju hrane i pića koje unosimo. Ali, lekarka Nigma Taib otkrila je uzroke i posledice kroz četiri tipa lica.

1. Vinsko lice

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim delovima duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usečene linije ispod nosa prema usnama. Uzročnik je preterano konzumiranje alkohola, koji dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

2. Glutensko lice

Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz ivicu vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osetljivo na gluten, a najčešća je posledica "natečeno lice" koje nastaje kao posledica upale. Upala se dešava kada telo ne može da probavi gluten a često stanje je rosacea - pojačano crvenilo te koža kao prozirna s izraženim kapilarama.

3. Mlečno lice

Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitni beli prištići po licu, posebno na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne toleriše laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mleku i mlečnim proizvodima poput jogurta, sira, pavlake...

4. Šećerno lice

Kod lica pojedinca osetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i linije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osećaj suve, stanjene kože. Takođe, česte su bolne, potkožne bubuljice koje se mogu javiti na bilo kom području lica. Šećer je okidač procesa u kojem se molekuli glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare