Lepota žene

Zašto Indijke spavaju sa pletenicama

Pletenje kose pre spavanja pomaže da zadržate preko potrebnu vlagu, jer struktura pletenica održava hidrataciju u kosi. Takođe, pomaže kosi da brže raste.

Subota, 13.11.2021.

08:49

Izvor: Super žena

Zašto Indijke spavaju sa pletenicama
Foto: Shutterstock/ Shutter Grey

Podeli:

Indijke su poznate po dugoj, sjajnoj i neodoljivo lepoj kosi, a briga o njoj duboko je ukorenjena u indijskoj kulturu. Indijske majke i bake generacijama su prenosile mnoge tajne, a jedna od njih je pletenje kose svake večeri pre spavanja.

U indijskoj kulturi se veruje da su žene, kada spavaju raspuštene kose, izloženije negativnim energijama. U stvarnosti, pletenje kose pre spavanja može da joj pomogne da izgleda sjajnije i voluminoznije. Evo koje su još prednosti:

Vrhovi će se manje lomiti


Šišanje kose privremeno će pomoći s ispucanim vrhovima, ali ako ne napravite nikakve promene u rutini nege kose, pramenovi oštećene kose ponovno će se pojaviti. Ispucali vrhovi nastaju kada koristite jake hemijske proizvode ili često sušite kosu, a način na koji spavate takođe može da utiče na zdravlje i lepotu kose. Držanje kose u pletenicama, dok spavate, smanjuje trenje, štiteći pramenove od oštećenja.

Kosa će izgledati sjajnije

Kosi je potrebna vlagu kako bi izgledala bolje. Mnogo je razloga zašto ona ne može da zadrži vlagu - može čak i lagano da dehidrira preko noći. Pletenje kose pre spavanja pomaže da se zadrži preko potrebna vlažnost, jer struktura pletenica održava hidrataciju u kosi.

Olakšava rasčešljavanje kose

Ako redovno pletete kosu pre spavanja, to pomaže da je ujutro lakše raščešljate. Osim što će uštedeti vreme koje trošite na raspetljavanje kose, pletenje osigurava da izgubite manje kose kada je češljate.

Kosa će biti manje naelektrisana


Preparati protiv elektrisanja kose mogu da pomognu privremeno, ali neretko su puni hemikalija i čak mogu da izazovu kidanje krajeva. Ako kosu vežete u pletenice pre spavanja, izbeći ćete neugodno elektrisanje.

Može da pomogne kosi da brže raste

Mada kosa postane slaba i lomljiva, mogla bi da opadne, sprečavajući tako da dobijete kosu iz snova. Osim uklanjanja frizure s vaše kose, pletenje pletenice može da pomogne u izbegavanju feniranja ili upotrebe hemikalija, što će zauzvrat uzrokovati da ona postane jača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.