Lepota žene

Da li kosa brže raste ako je češće šišamo i šta pomaže da izgleda zdravo

Ono što šampon čini je da uklanja dlačice koje su već bile spremne za ispadanje. Normalno je izgubiti do 100 vlasi dnevno. Suprotno onome što mnogi misle, šamponiranje ne uzrokuje gubitak kose.

Subota, 26.03.2022.

10:24

Izvor: 24sata.hr

Da li kosa brže raste ako je češće šišamo i šta pomaže da izgleda zdravo
Foto: Nina BudayShutterstock

Podeli:

1. Kosa u proseku naraste jedan centimetar u mesec dana

U proseku imamo 120.000 folikula i svi oni prolaze kroz različite faze svog životnog ciklusa: rast, prelaz, mirovanje i opadanje. Kosa će slediti svoj prirodni ciklus, bez obzira na to da li odlučite da je ošišate ili ne.

2. Perut je takođe poznata kao seboreični dermatitis

Perut nije problem suvog vlasišta, ona se uvek javlja kada je vlasište masno. Preporučuje se da koristite specijalizovane šampone, maske i tretmane vlasišta, te da praktikujete ishranu bogatu vitaminom B i cinkom, konzumirajući hranu poput avokada i đumbira.

3. Vlasište treba tretirati kao i ostatak kože

Vlasište takođe treba da bude čisto i dobro hidratizovano, baš kao i ostatak tela.

4. Pranje kose znači hidratacija

Ako imate kovrdžavu ili teksturiranu kosu, možda ne želite da je perete prečesto, ali imajte na umu da je pranje deo procesa hidratacije.

5. Pazite kako je sušite

Ako kosu sušite fenom, on treba da bude na većoj udaljenosti od kose. Takođe, nežno je protrljajte peškirom.

6. Šampon uklanja dlačice koje su već bile opuštene

Ono što šampon čini je da uklanja dlačice koje su već bile spremne za ispadanje. Normalno je izgubiti do 100 vlasi dnevno. Suprotno onome što mnogi misle, šamponiranje ne uzrokuje gubitak kose.

7. Starosno doba u kome počinje da se pojavluje seda kosa zavisi od vaših gena

Melanin daje boju vašoj kosi, pa kad prestanete da ga proizvodite, ona posedi. Kad ćete osedeti umnogome zavisi od vaših gena. Na primer, ako su vam majka ili otac osedeli u rano, to povećava šanse da će tako biti i s vama. Međutim, stres takođe može da ubrza proces.

8. Ispucani vrhovi nastaju zbog svakodnevnog trošenja

Sušenje fenom, peškirom, četkanje, kao i vetar, sunce, pa čak i kapa zimi postupno oštećuju kosu. Kosa se ne obnavlja, pa moramo dobro da je negujemo. Jedini način da se rešite ispucanih vrhova je da ih ošišate.

9. Dobar san pomaže zdravlju kose

Kada spavamo, telo proizvodi hormon koji se zove melatonin. Ovaj hormon reguliše san i pomaže rast kose. Stoga nedostatak sna može rezultirati smanjenjem melatonina, a time i gubitkom kose.

10. Masaža vlasišta pomoći će rastu kose

Mnoge studije su otkrile višestruke prednosti masaže vlasišta, uključujući deblju kosu i smanjen gubitak kose. To je zato što masaža rasteže ćelije folikula dlake i tako ih stimuliše. Takođe se veruje da širi krvne žile ispod kože i to doprinosi rastu, piše Bright Side.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare