Lepota žene

Masna kosa i leto idu ruku pod ruku - stručnjaci dali savete kako da ublažite problem

Postoji nekoliko trikova koje možete isprobati kako biste rešiti problem pojačanog mašćenja kose.

Ponedeljak, 30.05.2022.

11:37

Izvor: Veèernji.hr

Masna kosa i leto idu ruku pod ruku - stručnjaci dali savete kako da ublažite problem
Foto: Jan Cieplik/Shutterstock

Podeli:

Sa dolaskom toplih dana, pojavio se i jedan od učestalih letnjih beauty problema - masna kosa. S višim temperaturama i znojenje je u porastu, što znači da se znoj meša sa sebumom na temenu, zbog čega se čini da je kosa masnija.

Tom problemu doprinosi i vreme jer je vlaga često pojačana, pa se pojačava i nivo vlage u kosi. Ne pomažu ni dodaci koje leti rado nosimo, poput naočara za sunce koje znamo da stavimo na vrh glave, a pomažu u prenosu masnoće. Ipak, postoji nekoliko trikova koje možete isprobati kako biste rešiti problem pojačanog mašćenja kose.

Ne preterujte s pranjem

Kako je kosa sve masnija, može biti primamljivo i logično rešenje da učestalije perete kosu. Međutim, stručnjaci kažu kako je ovo zapravo jedna od gorih stvari koje možemo da uradimo. Naime, kažu da ako kosu peremo svaki dan, temen glave ima osećaj kao da konstantno mora da proizvodi sebum. Tako se stvori začarani krug u kom se osećate kao da kosu morate da perete svaki dan, a to pranje nema efekta. Ako ste upali u takvu "zamku", profesionalci kažu da se možete odvići - smanjite broj šamponiranja i koristite proizvode bez sulfata.

Suvi šampon je najbolji saveznik

Za borbu protiv masne kose između pranja i održavanje svežine i volumena poslužiće šampon za suvo pranje kose. Dodajte ga u područje korena kose kako bi apsorbirao višak ulja, znoja i nečistoća. Takođe, kosi će podariti volumen i teksturu. Ako vam se čini da vlasište ne reaguje dobro na suvi šampon i da se stvara iritacija, stručnjaci savetuju da šampon poprskate na četku, a zatim njom prođete kroz kosu.

Kad perete kosu, birajte lagane proizvode

S letnim danima, možda ćete morati da promenite proizvode koje koristite u rutini nege kose, poput kombinacije šampona i regeneratora. Stručnjaci savetuju da izbegavate proizvoda sa silikonima i sulfatima i da ispirate kosu hladnom vodom jer hladna voda pomaže vlasištu i reguliše protok krvi. Pripazite i kod korišćenja regeneratora - nemojte ga nanositi na koren kose jer to može uzrokovati "težinu" i posledično mastan koren kose. Isto važi i za proizvode za stilizovanje kose koji mogu da se nakupe na vlasištu.

Nosite punđu, rep ili pletenicu

Ispostavilo se kako sva masnoća u kosi nije iz temena i korena kose, nego se kosa može zamastiti svaki put kad je dirnete. Kako biste izbegli učestalo diranje, zavežite kosu jer će punđa, rep ili pletenica sklonitu pramenove sa masnog lica ili oznojenog vrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare