Lepota žene

Bez lomljenja: Devet saveta za snažne i zdrave nokte

Jaki nokti definitivno mogu biti pokazatelj dobrog zdravlja, ali mnoge stvari koje svakodnevno radimo mogu uticati na sam izgled noktiju, ali i njihov kvalitet.

Utorak, 17.01.2023.

10:34

Izvor: B92

Bez lomljenja: Devet saveta za snažne i zdrave nokte
Foto: Dev_Maryna/Shutterstock

Podeli:

Ovo su samo neki saveti koji mogu da vam pomognu pri održavanju zdravlja i kvaliteta svojih noktiju.

Smanjite izlaganje vodi

Prekomerno kvašenje i izlaganje noktiju vodi može prouzrokovati pucanje noktiju. Zato, kada perete posuđe ili nešto čistite nosite rukavice.

Ostanite hidrirani

Dovoljna količina vode na dan i te kako ima uticaja kako na telo, tako i na zdravlje noktiju. Unošenje dovoljno vode u telo pomaže noktima da zadrže vlagu i smanjuje lomljenje.

Obratite pažnju na ishranu

Kao što je slučaj sa unosom vode, isto važi i za hranu. Pobrinite se da jedete bogatu i raznoliku hranu, jer ishrana koja oskudeva u ključnim vitaminima i mineralima može uticati na celo telo, uključujući i nokte.

Pripazite na hemijske proizvode koje koristite

Kada su u pitanju lakovi za nokte i odstranjivač, mnogi od njih sadrže jake hemikalije koje mogu oslabiti nokte. Odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton najbolje je izbegavati jer može da ošteti nokte, a što se tiče lakova, potražite one koji ne sadrže toliko štetnih sastojaka.

Ako koristite dezinfekciono sredstvo za ruke, koristite ga umereno, jer ono na bazi alkohola isušuje nokte (i ruke), što dovodi do lomljivosti noktiju. Kada čistite po kući, nosite gumene rukavice. Mnogi proizvodi za čišćenje ili maramice za čišćenje sadrže hemikalije koje mogu oslabiti nokte, a rukavice ovde pomažu da izbegnete kontakt s ovim jedinjenjima.

Ako koristite šampon koji isušuje kosu ili ima za cilj da ukloni masnoću (odnosno, onaj namenjen za masnu kosu), mogao bi vam isušiti nokte i prouzrokovati njihovo lomljenje. Ako je to slučaj, pokušajte da promenite šampon na nekoliko sedmica i vidite hoćete li primetiti razliku.

Odmorite od geliranih i/ili akrilnih noktiju

Iako se reklamiraju kao laka alternativa za one koji imaju problema s rastom noktiju, česta upotreba može izazvati ljuštenje noktiju, što ih slabi. Ali ako ipak želite da ih imate, svakako dajte noktima odmor između nanošenja.

Kratite nokte

Praktično, veća je verovatnoća da će se dugi nokti slomiti ili da ćete njima zapeti za stvari nego što je to slučaj sa kraćima, što im pak pomaže da zadrže čvrstoću.

Nemojte koristiti nokte kao alat

Korišćenje noktiju kao alata može dovesti do lomljenja i pucanja, što zauzvrat može oslabiti nokat, zato koristite jagodice prstiju ili pak neki drugi predmet kad hoćete nešto da dohvatite, otvorite i slično.

Koristite kremu za ruke ili losion za nokte

Nakon skidanja laka, ili kada osetite da su vam ruke suve, nanesite kremu za ruke. To možete raditi i svaki put kada perete ruke.

Promijenite način na koji turpijate nokte

Turpijanje noktiju lijevo-desno poput pile zapravo može da oslabi nokte. Umjesto toga, turpijajte ih u jednom smjeru.

Vašim noktima mogu pomoći i sredstva koja možete napraviti sami od sastojaka koje većina ima u kući.

Sredstvo za jače nokte br. 1

Pomešajte kašiku soka od limuna sa 3 kašike maslinovog ulja. Zagrijte ovu smiesu samo malo, a zatim promiješajte kašikom.

Pomoću čiste vate nanesite ovaj ojačivač na sve svoje nokte, a postupak ponovite svako veče prije spavanja.

Sredstvo za jače nokte br.2

Dvije kašičice morske soli, 1/3 kašičice soka od limuna, 1/3 šolje bademovog ulja i 2-3 kapi ulja čajevca sipajte u posudu.

U tu posudu potopite nokte i držite oko 5 minuta, pa ih isperite hladnom vodom. Komad vate natopite kokosovim uljem i umasirajte ga nježno u nokte i zanoktice.

Promenite način na koji turpijate nokte

Turpijanje noktiju levo-desno zapravo može da oslabi nokte. Umesto toga, turpijajte ih u jednom smeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare