Projekat od nacionalnog značaja "Beldocs Industry 2021" dobio podršku Evropske unije

Beldocs Industry predstavlja jedinstveni događaj u regionu kinematografija zapadnog Balkana i jedno od glavnih mesta okupljanja audiovizuelnih profesionalaca iz Evrope

Petak, 03.07.2020.

10:43

Izvor: Tanjug

Projekat od nacionalnog značaja
Foto: depositphotos/_fla

Podeli:

Projekat Beldocs Industry 2021. dobio je, peti put, podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram Media, na konkursu Pristup marketu, saopštili su iz organizacije Beldoks festivala.

Kroz različite faze razvoja u sklopu Beldocs Industy programa prošao je već veliki broj dokumentaraca koji su već ostvarili ozbiljne uspehe na najvećim svetskim festivalima dokumentarnog filma.

Među te filmove ubrajaju se zvanično najbolji srpski dokumentarac na prethodnom Beldocs festivalu, "Centar" Ivana Markovića , "Taurunum Boy" Jelene Maksimović i Dušana Grubina , "Speleonaut" Sonje Ðekić i drugi.

Na predstojećem Beldocsu, svoje premijere će imati brojni filmovi koji su prošli kroz Industry program Beldocsa, između ostalih "Telenovela sivo u koloru" Filipa Martinovića , "Doktorka, grob me čeka" Nikoline Barić, "Konzumirati savremeno" Ane Aleksovske "Hej! Učitelji!" Julije Višnevec, kao i novi filmovi nekadašnjih učesnika ovih programa, poput filma "Materinstvo" Natalije Ilčuk ili "Divlje bobice" Marijane Vaš.

Maja naredne godine, tokom pet dana, u Beogradu će gostovati više od 150 internacionalnih filmskih profesionalaca i biće organizovan dinamičan program pičinga, sesija, diskusija, radionica za razvoj projekata, networking dešavanja, uz korišćenje on-line videoteke.

Beldocs Industry sastoji se iz nekoliko segmenta: "Beldocs Academy", "Beldocs in Progreš" i "Serbian Docs in Progreš", "Documentaries for Kids and Youth" i "Beldocs Market".

Beldocs Industry razvija kapacitete Srbije u smislu produkcije, koprodukcija i distribucije kreativne dokumentaristike, a sa glavnim ciljem povećanja mogućnosti za cirkulisanjem dokumentarnih filmova iz Srbije i drugih zemalja sa niskim produkcionim kapacitetom širom Evrope, i razvoja projekata sa ovih prostora kroz bolji plasman na međunarodnom tržištu.

Beldocs Industry je projekat od nacionalnog značaja jer za ciljeve ima razvoj nacionalnog sistema audiovizuelnih umetnosti kroz povezivanje srpskih reditelja i producenata sa agentima prodaje dokumentarnih filmova u Evropi, urednicima televizija iz regiona i predstavnicima vodećih evropskih festivala, kao i bolje pozicioniranje srpske dokumentaristike na međunarodnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare