Ovih devet pitanja ojačaće svaku dugu vezu

Prvi sastanak je uglavnom najuzbudljiviji i imate toliko toga da ispričate i saznate jedno o drugom. Međutim, šta nakon izlazaka? Kasnije, u dugoj vezi treba da održite taj komunikacijski polet s njenog početka. Postoje pitanja koja sigurno još niste postavili, a koja će vam dodatno produbiti odnos.

Petak, 27.07.2018.

15:11

Izvor: B92

Ovih devet pitanja ojačaće svaku dugu vezu
Foto: Thinkstock

Podeli:

Možda vam se čini kao da ste dosad pročešljali sve teme, ali uvek postoji nešto što još ne znate o partneru i što bi moglo da vas iznenadi.

Profesorka na Univerzitetu Oklend u Mičigenu dr Teri Orbuh pisala je o glavnim koracima do bračnog uspeha i tokom poslednjih 30 godina imala iskustva s 370 parova.

"Jedna vrlina srećnih parova jeste ta da su intimno upoznati s unutrašnjim životima i društvenim svetovima onog drugog", kaže dr Orbuh za časopis “Zdravlje žene”. Ona napominje da se to ne odnosi na male teme koje svakodnevno pominjete.

“Umesto toga probajte s onom vrstom pitanja koja ste postavljali kada ste se prvi put upoznali", objašnjava dr Orbuh.

Ona preporučuje ovih devet pitanja koja bi trebalo da postavite svom partneru ukoliko ste u dužoj vezi.

*ALT

Kada bi osvojio lutriju, kuda bi sve otputovao i zašto?

"Ovo govori o kakvim avanturama i putovanjima vaš partner sanja", kaže dr Orbuh.

Ako bi mogao da budeš bilo gde na svetu u ovom trenutku, gde bi to bilo i šta bi radio?

“Svi mi želimo da naši partneri budu posebno znatiželjni oko toga ko smo mi duboko u duši”, ističe stručnjak za odnose i psihoterapeutkinja Džin Lav Tomson. Postavljanje ovakvih značajnih pitanja moglo bi da bude intenzivno pa je najbolje da ih oblikujete na zabavan i jednostavan način, savetuje ona.

Sećaš li se kad smo...?

Tomsonova preporučuje da pričate sa vašim partnerom o onim trenucima kada ste najviše uživali i da tražite od njega da vam otkrije i svoje najdraže trenutke sa vama. “Nakon toga se bacite na planiranje novih avantura u kojima ćete ponovo oboje da uživate”, dodaje ona.

Šta te čini povezanim/nepovezanim sa mnom za vreme seksa?

Određen nivo direktnosti može dobro doći kod produbljivanja veze, pogotovo kad se radi o intimi.

*ALT

Kada bi mogao da radiš bilo koji drugi posao godinu dana, koji bi to posao bio?

"Ovo je zabavno pitanje koje otkriva o čemu vaš partner razmišlja i govori o njegovim izazovima i vrednostima", kaže dr Orbuh. "Može da otkrije o čemu je vaš partner razmišljao kada je bio mlađi i kako je sanjao o tome što bi hteo da bude kada odraste", ističe ona.

Šta ti je izazvalo najviše stresa ove nedelje?

“Ovim pitanjem ćete otkriti šta noću drži budnog vašeg partnera, bila to sitnica s kolegom na poslu ili nešto ozbiljnije", savetuje dr Orbuh.

Ona objašnjava da kada ste upoznati s partnerovim trenutnim životnim izazovima, znate šta ga muči i možete bolje da se nosite sa njegovim osećanjima. Tako ćete znati šta im treba u tom trenutku, a to će ojačati vaš odnos.

Koji je tvoj najvažniji cilj za deset godina?

Dr Orbuh kaže da, osim deljenja snova i ambicija, ovo pitanje takođe pomaže da započnete razgovor o kompatibilnosti - koliko su slični vaši ciljevi i da li je budućnost koju zamišljate uopšte slična.

Po čemu želiš da budeš zapamćen?

“Po ovome se otkriva kako se vaš partner samodefiniše - kako se vidi", objašnjava dr Orbuh. Ovo mu daje poruku da želite još bolje da ga upoznate i da mu poklanjate pažnju koju zaslužuje.

Kako si?

Prema dr Tompson, ovo je najdublje pitanje koje možemo da postavimo partneru, ali ako je postavljeno iskreno i otvorenih ušiju.

“Kada ovo postavite, pogledajte ga u oči i nemojte da ga prekidate. Slušanje je jednako važno kao i postavljanje pitanja. U brzom tempu života u kojem živimo možemo da izgubimo osećaj o tome kako nam je partner, kako se oseća na poslu, sa decom, porodicom ili prijateljima”, objašnjava dr Tompson.

Ona kaže da, Iako se ovo čini jednostavnim pitanjem, može da pokrene razgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.