Dešava se i u Srbiji: Šta kada vas dragi ostavi zbog drugog?

Na situaciju ostavljanja zbog druge žene nekako smo svi navikli, ali da li znate da se danas mnoge žene susreću sa situacijom da ih muškarci ostavljaju zbog drugih muškaraca?

Sreda, 09.01.2019.

09:42

Izvor: super zena

Dešava se i u Srbiji: Šta kada vas dragi ostavi zbog drugog?
foto: Thinkstock

Podeli:

Razgovarala: Bojana Krstić

Možda zbog tabua koji i dalje vladaju u našoj sredini nismo u prilici da čujemo da se neka žena požali da je ostavljena zbog muškarca, ali ovakvi scenariji se dešavaju, a žene koje prođu kroz ovakve raskide teško prihvataju ovu činjenicu iako je danas seksualnost više otkrivena.

Žene nakon ovakvog iskustva mogu potpuno da izgube poverenje u muškarce, ali i da počnu da sumnjaju u sebe i svoju ženstvenost.

Kako se nositi s činjenicom da smo ostavljene zbog muškarca, kakve posledice ostavlja ovakvo iskustvo i kako se izboriti sa kometarima sredine, razgovarali smo sa psihologom i specijalistom za partnerske odnose Radmilom Vulić Bojović koja je za Super ženu pokušala da objasni ovu specifičnu situaciju.

Kako jedna žena da se nosi sa činjenicom da je ostavljena zbog muškarca?

Svaki raskid je bolan, a posebno onaj koji je praćen izneveravanjem poverenja, prevarom i lažima. Žene su u principu “baždarene” na to da motre na konkurenciju (u vidu drugih žena) i u zavisnosti od toga koliko su samosvesne i sigurne u sebe, sa većim ili manjim prisustvom ljubomore, u stanju su da drže pod kontrolom svoja osećanja i izlaze na kraj sa strepnjom i strahovima od ostavljanja/ napuštanja.

Da li je to isti osećaj kao i kada smo ostavljene zbog druge žene?

Biti ostavljen je teško osećanje i veoma velika psihološka povreda, neke osobe se od takvih povreda nikada ne oporave. U nekim ranijim vremenima, kada su biseksualnost i homoseksualnost bile mnogo veći tabu, mislim da je za ženu bilo vrlo teško prihvatljivo i razumljivo da je muškarac ostavi zbog drugog muškarca. Ništa drugačije nije ni danas, iako je seksualnost savremenog čoveka (pa i žene) kudikamo više otkrivena i fluidna, pa bi se moglo očekivati da reakcija ne bude toliko jaka, a svakako da predstavlja manje iznenađenje. Mislim da je suštinska razlika u tome koliko je žena bila upoznata sa homoseksualnim delom seksualnosti njenog partnera, da li je on taj deo svoje intime delio sa njom ili se situacija “prevare” sa muškarcem dešava prvi put.

Da li ovako iskustvo ostavlja posledice za dalje ljubavne veze i poverenje?

Posledice mogu biti različite – od potpunog očaja i gubitka poverenja u ljude generalno, a u muškarce posebno, pa do ekstremnih oblika sumnje u sebe i sopstvenu ženstvenost. Osećanja sramote i stida su duboko isprepletena sa tugom i bolom zbog povrede i razočarenja, te se u tom smislu mogu očekivati i dalekosežne promene u pogledu na veze. Kako to poslovica kaže – “koga zmija ujede i guštera se plaši”.

Kako se izboriti s komentarima sredine?

Komentari sredine su posebna priča i problem za sebe. Živimo u društvu u kome se rado bavimo tuđim životima (značajno više nego svojim), tako da ovakva situacija (da je žena ostavljena zbog drugog muškarca) predstavlja “poslasticu” za ogovaranja i tračeve raznih vrsta. Jako je važno zadržati prisebnost i samosvesnost, kao i znati da to što ste ostavljeni ne znači da ste manje poželjni ili manje žena. Radite na sebi, bavite se onim što vam prija, okružite se prijateljima i dobronamernim ljudima i nipošto ne ostajte kod kuće – tamo nećete sresti nikoga koga već ne poznajete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.