"Za ženu je najbolji seks onaj koji ima sama sa sobom"

Beti Dodson, feministkinja drugog talasa, seksualna edukatorka i autorka koja je sebe prozvala "guruom ženskog samozadovoljstva", poručuje da je ženska masturbacija i te kako važna.

Saveti | super zena |
Podeli
Foto:  Depositphotos/pressmaste
Foto: Depositphotos/pressmaste

Godinama je podučavala mnoge o važnosti podizanja svesti o seksualnosti, a njene radionice o masturbaciji i video-snimci na Jutjubu nadahnuli su milione.

Pre nego što je predstavljena novim generacijama, ova seksološkinja je promenila živote bezbroj žena nastojeći da im promoviše važnost ženskog užitka. Verovala je i da je jedan od najvažnijih seksualnih odnosa u životu žene onaj koji ona ima sa samom sobom.

"Najdosledniji seks biće ljubavna veza koju imate sa sobom", napisala je u knjizi "Seks za jednu osobu" (Sex for One), kvazi memoarima, koje je prvi put objavila 1987. godine. Taj "vodič za masturbaciju" preveden je na čak 25 jezika, prenosi Vog.

"Masturbacija će vas provesti kroz detinjstvo, pubertet, romantiku, brak i razvod, a posetiće vas i kroz starost", napisala je Dodsonova, koja je početkom godine gostovala i u Netfliksovoj seriji dokumentaraca "The Goop Lab" sa Gvinet Paltrou u glavnoj ulozi, gde je komentarisala pseudonaučne teme kao što je energetsko isceljivanje, konzumaciju psihodeličnih droga, starenje i žensku seksualnost.

Predstavljala se kao "heteroseksualna, biseksualna i lezbijka", a mantra joj je bila "Bolji orgazmi, bolji svet". Takav je stav imala kroz celu svoju karijeru koja je počela još kad je šezdesetih i sedamdesetih u Njujorku počela da drži seksualne radionice.

Ilustracija/Foto: Depositphoto/YuraSokolov
Ilustracija/Foto: Depositphoto/YuraSokolov

Na njima je Dodsonova žene podučavala o vibratorima i kako da ih koriste, a na njenim predavanjima nije bilo čudno da su neke žene gole i da međusobno gledaju vagine kako bi se naglasilo da su sve različite veličine, oblika i boje. Te radionice danas na Jutjubu imaju milione pregleda.

Često je naglašavala i žensku seksualnu zavisnost od muškaraca zbog čega, kako je verovala, donose dugotrajno loše odluke. Ona sama se prvi put razvela samo šest godina nakon što su se venčali, a za instituciju braka nije imala baš lepe reči.

"Ako se venčaš, odustaneš od seksa. Računajte na to", rekla je jednom.

Jedna od njenih izjava o muškarcima sigurno je: "Muškarci su tako dvodimenzionalni. Ako je nešto uopšte zanimljivo na njima, to je zbog žena s kojima su bili".

U svojim memoarima "Sex By Design: The Betty Dodson Story" iz 2010. godine Dodsonova piše: "Instinkt mi je rekao da je seksualna mobilnost ista kao i socijalna mobilnost. Muškarci je imaju, žene ne". Na kraju, verovala je da je stavljanje klitorisa u centar pažnje njen životni poziv. Kao što je o njoj rekla porno-zvezda iz sedamdesetih Eni Sprinkl:

"Beti je imala sve. Proslavila je klitoris i klitorisni orgazam i dala klitorisu status slavne osobe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu