Praznici i partnerstvo: Čak 35 odsto parova posvađa se za vreme praznika

Čak 35 odsto parova posvađaju se za praznike ili na godišnjem odmoru, pokazuje istraživanje. Za koga je to dobro, za koga loše, kako to sve utiče na sve nas objasnile su u "Jutru" TV Prva psiholozi Ana Vlajković i Vesna Stanojević iz Sigurne kuće.

Nedelja, 02.05.2021.

13:54

Izvor: TV Prva

Praznici i partnerstvo: Čak 35 odsto parova posvađa se za vreme praznika
Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Kruže priče da je povećan broj nasilja u vreme pandemije jer su parovi zatvoreni kod kuća, što nije tačno, mi nemamo te podatke, prvo to da objasnim. Mi obično posle praznika imamo povećan broj poziva. Mislim da je to verovatno zbog psihologije trošenja, da napravimo sve što treba, kupimo, odemo nekud, a onda kad ostanemo bez novca, počinju svađe. To sve kulminira neprijatnostima pa i nasiljem", objasnila je psiholog Vesna Stanojević, koordinator "Sigurne kuće", naglašavajući da su Sigurne kuće pune. Zašto se još ljudi svađaju tokom praznika? "Slažem se sa Vesnom, nebitno je da li su verski praznici, praznici ili godišnji odmor. Dodala bih i da, Kkda duže vreme partneri zajedno provode, pojavljuju se problemi u komunikaciji, postaju evidentniji, u tim situacijama kada smo usmereni jedno na drugo. Suština je u dobroj i pravilnoj komunikaciji. Partneri danas komuniciraju na druge načine, a izgubila se tolerancija. I na društvenim mrežama ćete videti da je sve crno ili belo, nema mesta sivoj zoni", naglasila je Ana Vlajković. Poseban akcenat Ana Vlajković je stavila i u probleme oko vaspitavanja dece. "Ovaj period koji partneri provode zajedno mnogo više doneo je i to da se suočavaju sada sa tim da imaju različite stilove u vaspitanju dece. ,Očevi više vremena provode kod kuće zbog pandemije, obične su se majke bavile dece i tu sad dolazi do velikih svađa", objasnila je Ana Vlajković. Pogledajte detaljnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.