Šta je to seks-terapija? Dobra za parove, ali i za samce

Terapija može da pomogne osobi i da istraži svoju seksualnu istoriju i pronađe rešenja za poboljšanje sadašnjosti i budućnosti.

Saveti | Vijesti |
Podeli
Foto: Shutterstock/fizkes
Foto: Shutterstock/fizkes

Iako neki možda misle da je seks-terapija rezervisana za one koji su se našli u problematičnoj vezi ili su iskusili potpunu seksualnu disfunkciju, seksualna terapeutkinja i direktorka Instituta za terapiju za intimnost, seks i veze (Intimacy Institute for Sex & Relationship Therapy) dr Dženi Skajler kaže da se takva terapija, kao deo psihoterapije, bavi svim mogućim seksualnim problemima pojedinca ili para.

"Seks-terapija uključuje seanse sa seks-terapeutom koji procenjuje sve probleme seksualne funkcije ili intimnosti, identifikuje sve dijagnoze i izrađuje sveobuhvatan plan lečenja", objašnjava ona i kaže da je takva terapija za svakog, ne samo za parove.

"Često radim i sa samcima koji trenutno nisu u vezi, ali žele da porade na svojim intimnim problemima pre nego što uđu u partnerske odnose", rekla je za "Mind Body Green".

Njen pristup, dodaje, uključuje i pomaganje klijentima da shvate vezu između uma i tela kako bi poboljšali seksualni užitak, kao i da se povežu sa svojom željom i uzbuđenjem kako bi im seksualni život bio bolji.

Seksualna terapija nikad ne uključuje golotinju niti bilo kakvo dodirivanje između klijenta i terapeuta.

"Kao seksualna bića, svi nosimo sa sobom i složene seksualne istorije koje uključuju celoživotne porodične i društvene poruke, a koje utiču na naše seksualno funkcionisanje, sliku tela i odnose", objašnjava doktorka Skajler, pa terapija može posebno da pomogne i da istraži svoju seksualnu istoriju i pronađe rešenja za poboljšanje sadašnjosti i budućnosti.

Sesije su često edukativne i pružaju tehnike koje klijentima pomažu da dožive više seksualnog zadovoljstva, a klijenti dobijaju praktične domaće vežbe koje su često dopunjene relevantnim tekstovima i/ili video-zapisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu