Kako prepoznati osobu koja je sklona prevari; "Ako se uđe u igre, to može da traje dugo"

U emisiji "150 minuta" psihoterapeutkinja je govorila o prevarama u vezama i istakla je koje znakove ne smemo da zanemarimo kada je prevara u pitanju.

Sreda, 04.05.2022.

14:32

Izvor: B92

Kako prepoznati osobu koja je sklona prevari;
Foto: Printscreen TV Prva

Podeli:

Na pitanje da li je moguće prepoznati osobu koja je sklona prevari, psihoterapeutkinja Milena Milanović odgovara:

"U današnje vreme, kada su psihološke teme dostupnije, ljudi postaju vrlo vešti. I ono u šta verujemo jeste ono što mi mislimo da je istina. Kompleksna je priča između prave istine i onog što nama izgleda kao istina. Često ne reagujemo na situaciju, već na doživljaj situacije, što je povezano sa prethodnim iskustvima. Ako novu situaciju prepoznamo kao prijatnu, unapred verujemo u prijatan ishod i obrnuto", kaže.

A koji su znakovi koje ne smemo da zanemarimo kada je prevara u pitanju:

"Privlače nas prijatnosti, osmesi ljudi, pažnja... Prevaranti izgledaju dopadljivo, sve više treneraju da to izgledaju istinito", kaže Milena Milanović.

Nije isključeno da se prevarantima i dopadamo:

"Da, mi se njima dopadamo, ali ne u ideji da ispoštuju naše potrebe, već da ispoštuju svoje potrebe", kaže psihoterapeutkinja.

"Ako se uđe u igre, to može da traje dugo. Uloge spasioca, progonitelja, žrtve. Ako druga strana prepozna, pa se ne preda... onda može da potraje".

Pa koje su to osobine?

"Osobe koje spadaju u antisocijalne ličnosti i granične ličnosti, imaju visok stepen problematike da se emocionalno vežu sa partnerom. Problem nastaje tada kada se upoznajemo, kada bi trebalo da se stvara ta emotivna veza. To bežanje iz odnosa je jedan od znakova", kaže Milena Milanović.

A da li nastaviti odnos posle prevare i da li osoba koja je prevarena može da je prevaziđe, pogledajte u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.