Koliko puta nedeljno treba da imate seks da biste popravili zdravlje

Vođenje ljubavi podstiče lučenje oksitocina, koji, osim što podstiče bliskost između partnera utiče i na mirniji i kvalitetniji san.

Petak, 26.08.2022.

13:02

Izvor: B92

Koliko puta nedeljno treba da imate seks da biste popravili zdravlje
Foto: 4 PM production/shutterstock

Podeli:

Osobe koje u seksu uživaju dva puta nedeljno imaju 30 odsto viši nivo imunoglobulina, koji organizmu pomaže da se odbrani od infekcija, pokazale su studije.

Ako imate redovan seks, imunitet vam je jači, pa su manje šanse da zakačite neku infekciju ili prehladu.

Seks jednom ili dva puta nedeljno takođe utiče na zdravlje srca i odlaganje menopauze kod žena.

Istraživanje sa Univerzitetskog koledža u Londonu pokazalo je da je 28 odsto manja verovatnoća da će žene srednjih godina koje vode ljubav jednom nedeljno doživeti promenu u narednoj deceniji. One koje i dalje imaju seks barem jednom mesečno imaju 19 odsto manji rizik.

Redovni seksualni odnosi, smanjuju nivoe homocisteina, štetne hemikalije u krvi koja može izazvati probleme sa srcem.

Smatra se da muškarci koji imaju više seksa takođe imaju bolju cirkulaciju i zdravije krvne sudove.

Istraživači iz Nacionalnog odbrambenog medicinskog centra na Tajvanu pratili su više od 2.000 muškaraca i žena, starosti od 20 do 59 godina.

Oni su analizirali uzorke krvi kako bi izmerili nivoe homocisteina i uporedili rezultate sa seksualnom aktivnošću dobrovoljaca.

Rezultati su pokazali da su najmanji tragovi hemikalije pronađeni kod muškaraca koji su tvrdili da imaju seks najmanje dva puta nedeljno, dok su najveća očitavanja pronađena kod onih koji ga praktikuju manje od jednom mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.