Problem nakon seksa o kojem se ne govori dovoljno

Da li vam se ikad desilo da se nakon seksa osećate tako da bi se najradije povukli, umotali u ćebe, ćutali i/ili plakali?

Ponedeljak, 24.10.2022.

14:00

Izvor: Vijesti

Problem nakon seksa o kojem se ne govori dovoljno
Foto: Standret/Shutterstock

Podeli:

Kada je o seksualnim odnosima reč, svet je opsednut time koliko često, koliko dugo, kada i gde... Međutim, retko se govori o problemu sa kojim se mnogi ljudi suočavaju nakon seksa. To može biti veoma frustrirajuće i zastrašujuće iskustvo za njih.

Muškarci, moraćete da menjate taktiku – žene otkrile koje poze u krevetu preziru

Zašto se pojavljuju ova osećanja?

Kaže se da seksualni odnos utiče na osećaj sreće i povezanosti sa partnerom, ali nije uvek tako. Stručnjaci to zovu postkoitalna disforija (PCD) ili postkoitalna tuga, a naći ćete i termin postkoitalni bluz. Manifestuje se kao tuga, osećanje praznine anksioznost, i generalno melanholija. Može se desiti do dva sata nakon seksualnog odnosa.

Ovi signali otkrivaju da muškarac gubi interesovanje za vas

"Nije neuobičajeno da se osoba oseća tužno nakon seksa. To nije nužno zbog traume ili zato što žale zbog tog čina – to ne znači da se dešava nešto užasno", rekla je za Indipendent Deniz Nouls, seksualni terapeut i savetnica za odnose. To je eksplozija hormona u telu, uključujući endorfin, oksitocin i prolaktin.

Četiri tipa žena koje muškarci najčešće izbegavaju

Seksualnost je veoma intiman čin, a kada doživite orgazam, u telu se oslobađaju mnogi hormoni koji obezbeđuju blagostanje i osećaj sreće i povezanosti. Nivo ovih hormona počinje da opada odmah nakon orgazma, a kada splasnu hormoni koji su stvarali osećaj intimnosti, dolazi do osećaja melanholije.

Ovo može rastužiti ženu, a i neke muškarce. Studija je otkrila da je čak 46 odsto od 230 žena iskusilo postkoitalnu disforiju (PCD) najmanje jednom nakon odnosa. Nisu izuzeti ni muškarci. Studija na muškarcima pokazala je da je 42 odsto muškaraca imalo ovo iskustvo. U istraživanju je učestvovalo 1.208 muškaraca. Istraživači su otkrili da bliskost u vezi nije imala nikakvog uticaja na ovo.

Slično tome, studija iz 2011. pokazala je da se trećina žena oseća depresivno nakon seksa koji su inače opisivali kao zadovoljavajući.

Da li to znači da nešto nije u redu sa vašom vezom?

Iako je potrebno više istraživanja, neki stručnjaci se slažu da je ovo verovatno evoluciona funkcija i da u tome nema ništa loše. Važno je kako se ponašate – partneru koji to doživljava treba saosećanje, a druga strana mora da zna da nije uradila ništa loše. Zato je važno razgovarati o tome.

Dr Nouls ističe da stanje zahteva malo više pažnje ako se dešava redovno i često. Naročito ako ovaj problem izaziva svađe i ako ste svaki put veoma uznemireni, situaciju treba ispitati. To bi takođe mogao biti dublji problem. To može biti i zbog problema u vezi, a ne u samom seksualnom odnosu. Možda nesvesno ne želite da imate seks. Ili su to još dublje rane, iz detinjstva, vezane za intimnost. U takvim slučajevima može vam pomoći konsultacija sa terapeutom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.