"Vulgarnost se diktira kao poželjnost. To je naša stvarnost"

Premijere, revije, razni svečani događaji koji zahtevaju defile crvenim tepihom nisu više modni događaji sa najvišom dozom elegancije i ekstravagancije. Zvezde su nas odavno zabezeknule pojavom u haljinama od mesa, dlaka, perja, sa izrezima od kojih zastaje dah i nameće se pitanje da li smo postali toliko modno liberalni ili vulgarno prosti? Jer, jedno je biti oslobođen na sceni, platnu, pisti, a da li publika treba da trpi toliko estetske neodgovornosti pa da skoro svaki dan gledamo proreze, međunožje, prepone... svetskih zvezda?

Sreda, 17.01.2018.

10:15

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Default images

Podeli:

Street style by VR#vericarakocevic #lovefashion #newcollection #happyme #lovemyjob

A post shared by Verica Rakocevic (@verica.rakocevic) on

Ovaj trend uzeo je poslednjih meseci, a i godina toliko maha da su često i sami događaji u senci pojavljivanja protaginista događaja. Sve češće se više piše i priča o tome da li ta i ta glumica nosi veš, nego šta je ona zapravo uradila.

Rukovođene tom logikom i efektom, mnoge i osrednje zvezde uzimaju recept, pa je broj sledbenica ovog trenda sve veći.

Zapravo, možemo reći da je postala vest da se poznata ličnost obukla kako dolikuje svečanom događaju.

O svemu tome razgovarali smo sa Vericom Rakočević, kreatorkom i najautentičnijom pojavom na srpskoj modnoj sceni, koja za portal "Super žena" kaže:

"Problem mladih su nakaradni modeli identifikacije, uniformisanost i nedostatak želje da se bude jedinstvena, originalna osoba. Vulgarnost koja degradira ženu diktira se kao poželjnost. To je naša stvarnost".

*ALT

A na pitanje da li su poznate dame prestale da cene crveni tepih, jer se sve češće na njemu pojavljuju obnažene, sa trakama, lepljenim vešom, ona kaže:

"Naprotiv, mislim da u samoljublju precenjuju sebe. Trend da sve bude 'na izvolte', da su aduti postali glavni argument na tržištu u kome je želja za lagodnim životom i materijalnim bogatstvom jedini cilj toliko je obezvredio ženu i njenu suštinu i sadržaj. Ne mislim da žena treba da bude prekrivena od glave do pete, ali postoji neka pristojnost - gde gole noge zahtevaju neobnažene grudi, gde diskretno obnažene grudi zahtevaju pokriven donji deo tela i ono što je za pametnu ženu najvažnije da nikada haljina ne ide ispred nje".

*ALT

Ono što je zaniljivo, naša sagovornica na modu u budućnosti ne gleda kroz "ružičaste naočare". Kaže da je perspektiva mode ne tako sjajna, kao ni budućnost čovečanstva.

"Godinama smo vrteli modu prošlih vremena, reciklirali razne periode u modi i samo retki poput Galijana i Mekvina uneli su notu kreativno nosivog ludila. Visoka moda je na izdisaju, pret-a-porte je komercijalna varijanta koja melje masu konzumenata nametnutim trendovima koji ubijaju individualnost."

A za proleće 2018. godine Verica Rakočević savetuje čitateljke portala "Super žena" da budu verne svom ličnom izboru i izrazu, da njihova ličnost bude u prvom planu, a ne stvar koju će odenuti.

"Žene treba da vrate poštovanje kakvo zaslužuju. Ne limitiram ni godinama ni konfekcijskim brojem nečije pravo da se oseća lepo i poželjno. Naravno pod pojmom poželjno nikako ne mislim na banalizovanu erotičnost nego na ženu koja zrači sadržajem i lepotom", izričita je.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.