Za leto bez žuljeva: Japanke nisu najbolji izbor, birajte samo udobnu obuću

Japanke i slična obuća koja ima tanke trake može da uzrokuje žuljeve zbog prekomernog trljanja i nakupljanja vlage između prvog i drugog nožnog prsta. Stručnjaci preporučuju drugi tip sandala

Ponedeljak, 21.06.2021.

10:38

Izvor: 24sata.hr

Za leto bez žuljeva: Japanke nisu najbolji izbor, birajte samo udobnu obuću
Foto: Profimedia

Podeli:

Žuljevi mogu biti bolni, a letnja vrućina u kombinaciji sa uskim sandalama s trakama može brzo da se pretvori u malu katastrofu. Da biste ove sezone održali stopala bez žuljeva, evo što treba da znate.

"Većina žuljeva na stopalima uzrokovana je preteranim trenjem cipela. Na stvaranje žuljeva mogu da utiču i alergijske reakcije ili opekotina od sunca", rekla je Sejli Tulpul, specijalista za stopala iz SAD-a.

Žulj nastaje kad se spoljni sloj kože ošteti i nastane cista ispunjena tekućinom. Više temperature povećavaju mogućnost nastanka žuljeva. To je zato što se noge prirodno znoje tokom cele godine, a s visokim temperaturama i noge se više znoje, što može dovesti do većeg trenja i stvaranja mehura, objašnjava.

Japanke i slična obuća nisu najbolji izbor za dugo pešačenje po vrućinama.

"Sandale tog tipa mogu uzrokovati žuljeve zbog prekomernog trljanja i nakupljanja vlage između prvog i drugog nožnog prsta", rekao je za HuffPost stručnjak za stopala iz bolnice Methodist u Kaliforniji, SAD-u.

*ALT

Određene vrste sandala lakše je održati na nogama.

"Sandale s trakama koje obavijaju prednji deo stopala i gležanj lakše se nose od sandala s tankim tračicama", rekla je Tulpul.

Sintetički materijali, poput tvrdog platna ili veštačke kože, takođe mogu da dovedu do stvaranja žulja.

Umesto toga, Tulpul preporučuje sandale izrađene od mekših, trajnijih materijala poput kože.

Sandala (ili bilo koja cipela) koja u potpunosti ne odgovara nozi je recept za žuljeve.

"Iako mogu da izgledaju moderno, sandale možda ne odgovaraju najbolje vašim stopalima. Nožni prsti i pete ne bi smeli da vise preko ivica sandala, a lukovi bi trebalo da budu blizu sredine stopala", objasnila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare