Korak po korak do džempera; najinteresantniji domaći brendovi koji proizvode vunene stvari

Džemperi, kape, rukavice, šalovi... Sve, ali bukvalno sve nam treba za zimu.
Pletemo ili kupujemo? Koja je vaša opcija?

Utorak, 30.11.2021.

11:42

Izvor: Super žena

Korak po korak do džempera; najinteresantniji domaći brendovi koji proizvode vunene stvari
Foto: Shutterstock/Nastyaofly

Podeli:

Idu hladni dani i imaćemo dosta vremena koje ćemo provoditi kod kuće, pa vas pitamo da li razmišljate da možda krenete da pletete?

Svedočimo trendu da se ručna radinost polako vraća u domove i heklanje ili pletenje mnogi smatraju da je bolje od joge.

Ne samo da smiruje um i telo, već na kraju dobijemo džemper!

Ukoliko vam baba nema strpljenja da pokaže, a početnik ste, pronašli smo na Youtubu korisni tutorijal, koji nam sigurno može pomoći da krenete sa ovom rabotom. Video je pogledalo više od 6.5 miliona ljudi, zato, pripremite, igle i vunu i polako...idemo!

Ako pak, niste na početku i brzi prsti već štancuju kape, šaleve i džempere, ovaj video će veštinu podići na viši nivo. Saznaćete korak po korak, kako možete da ispletete udoban džemper sa lažnom kragnom - od materijala koji vam je potreban, preko toga kako se čita šema, do spajanja rukava sa centralnim delom džempera.

Ipak, ako opcija pletenja nije nešto u čemu pronalazite sebe, a ipak želite da imate interesantne vunene proizvode, pronašli smo na Instagramu domaće brendove koji proizvode pletene stvari.

Thanks grandma

"Brend je osnovan pre manje od dve godine, nastao je iz ljubavi prema pletenju i heklanju koje se u našoj porodici prenosilo sa kolena na kolena. Moja baka je prenela mnogo ljubavi prema vuni i ovom zanatu svojoj ćerci, tj. mojoj mami i meni. Ručno pleteni džemperi, šalovi, kape i bluze su spoj tradicije i mode, napravljeni po meri za svakog kupca posebno. Detalji i prirodni materijali su nešto što nas čini posebnim, kao i želja da svaki komad naše odeće usreći nekoga i traje što duže. To nas posebno raduje", rekla je Sanela Adili koja stoji ispred brenda Thanks Grandma.

Ivko

Priča Ivko Woman počela je 1986. gdone kada je otvorena mala pletačka radionica u Sarajevu, Jugoslavija. Tokom devedesetih proizvodnja se preselila u Beograd, gde se vremenom, skromni porodični posao pretvorio u potpuno razvijeni modni brend. Ivko odlikuje izrada ženskih odevnih predmeta visoke klase u kombinaciji sa izuzetnom veštinom najsavremenije tehnologije pletenja.

Woolart handmade

Branka Golubović, vlasnica brenda Woolart handmade nam je rekla da se trude da održe stari zanat i unesu savremene u svoj ekomade savremene elemente: "Trudimo se da ostanemo verni tradicionalnoj izradi ručnog pletenja, veza i heklanja i tako održimo stari zanat, a takođe i korišćenju domaćeg 100% vunenog prediva. Ono gde smo poslednjih godina napravili korak napred je prilagođavanje dizajna proizvoda urbanim, modernim, gradskim potrebama čoveka. Tako su, na primer stare dobre vunene carape Wool Art dobile cvetice, šare, boje, nove dezene za sve generacije i potrebe i tako postale izbor broj 1 za praznicni poklon porodici, prijateljima... Tako je i sa našim džemperima i kardiganima, koji su nosivi na planinama, ski stazama, gradskim ulicama, ali i u kućnoj varijanti".

Sirogojno

Pletena odeća u domaćoj radinosti započeta je 1962. godine, a ubrzo su kreacije Dobrile Vasiljević Smiljanić, izrađene veštim rukama zlatiborskih pletilja, počele da prodaju širom sveta. Sirogojno, prepoznatljivo po svojoj razdraganoj etetici kombinuje tradicionalnu veštinu pletenja i islandsko predivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare