Zašto se muške i ženske košulje kopčaju sa različitih strana? Evo odgovora

Da li ste znali da se dugmići na muškim i na ženskim košuljama nalaze sa različitih strana?

Moda | The Sun |
Podeli
Foto: Julia Cherk/Shutterstock
Foto: Julia Cherk/Shutterstock

Vrlo je jednostavno, ako nosite ženske košulje, primetićete da se oni nalaze sa leve strane, a ako nosite muške - onda su oni na desnoj strani. Ali zašto je to tako?

Prva teorija kaže da su se košulje tako izrađivale kada su muškarci išli u rat. Bilo im je lakše da vade oružje s desne strane i da otkopčavaju košulje s desne strane, koristeći levu ruku

Druga teorija kaže da je uzrok ovoj pojavi način odevanja žena srednjeg i visokog sloja u Evropi. Tokom istorijskih razdoblja, poput renesanse i viktorijanskog doba, ženska odeća bila je puno komplikovanija nego odeća muškaraca. Sastojala se od nekoliko odevnih predmeta kao što su podsuknje, korseti i razni dodaci koji su išli uz haljine. Dok su bogati muškarci odevali sami sebe, ženskom delu njihove porodice je trebala pomoć. Kako bi se olakšao posao služavkama prilikom odevanja gazdarica, krojači su počeli da šiju dugmiće na suprotnoj strani.

Prilikom masovne industrijalizacije garderobe, dugmići su ostali na levoj strani i postali su standard.

Iako nijedna od ovih teorija nije potvrđena i ima još mnogo drugih, poput one koja kaže da žene doje decu na levoj ruci, pa im je olakšano otkopčavanje košulje, ovaj standard se nije menjao ni dan-danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 18 sledeca idi na stranu