Nije samo stvar mode: Evo zašto neki komadi garderobe imaju "V" izrez

Sigurno u svom ormaru imate bar jednu majicu ili džemper koji ima takozvani V izrez. Ipak, retko ko zna kako je on nastao i koju funkciju ima. Otkrivamo vam o čemu je zapravo reč.

Subota, 26.02.2022.

13:45

Izvor: B92

Nije samo stvar mode: Evo zašto neki komadi garderobe imaju
Foto: MS_studio/Shutterstock

Podeli:

Poznavaoci mode tvrde da se V-izrez u dizajnu odeće pojavio tek početkom šezdesetih godina i to kako bi prslucima i džemperima dao lepši oblik. Ipak, neki kažu da njegova funkcija nije samo da učini odevni predmet lepišim već i da doprinese boljem izgledu onog ko ga nosi.

Široke pantalone su pravi hit ove sezone; svima dobro stoje, a evo kako da ih kombinujete FOTO

Garderoba sa V izrezom vizuelno izdužuje lice, što osobu čini mršavijom i elegantnijom.

Ima i onih koji tvrde suprotno, tj. da V-izrez i onima s previše okruglim ili četvrtastim oblikom lica daje ovalniji izgled, ali postoji još jedan razlog zašto su kreatori odeće brzo prihvatili takav dizajn.

Nakit koji će obeležiti novu sezonu je više nego ekstravagantan FOTO

"Danas je samo stvar stila, ali kad je Bendžamin Rasel 1926. godine kreirao mušku sportsku majicu poznatu kao 'sweatshirt', iz praktičnih je razloga na nju stavio i V-izrez, s pojačanom tkaninom ispod vrata", objasnio je dizajner jedne svetski poznate kompanije.

Zašto se muške i ženske košulje kopčaju sa različitih strana? Evo odgovora

Naime, ta majjica je zamišljena kao gornji deo fudbalskog dresa, pa je na njen vrh u obliku slova V ušiven deblji komad tkanine - da upija znoj.

"Osim toga, pojačani šavovi su pomagali i da se održi oblik majice u delu oko vrata", objasnio je, a nakon završetka Drugog svetskog rata dolazi do procvata tekstilne industrije pa se javlja i potreba da se u mušku odeću unesu i boje, jer je do tad uglavnom bela ili crna, i da joj se modernizuje dizajn.

Tako se sve više počinje koristiti i V-izrez koji je s godinama od obične sportske majice prešao i na prsluke i dukserica s kapuljačom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare