Tadžikistankama zabranjen hidžab: Štikle su dopuštene, crni šalovi zabranjeni i na sahranima

Na sahranama u Tadžikistanu nije dopuštena crna odeća - ženama se preporučuje da nose plavu odjeću sa belim šalom preko glave. I time pravila ne prestaju jer vodič određuje pravila odevanja i za rad, za nacionalne praznike, venčanja i privatne zabave, za odlazak na ručak, u pozorište i na koncerte, druženje vikendom pa čak i za šetnju parkom.

Petak, 17.03.2023.

10:06

Izvor: B92

Tadžikistankama zabranjen hidžab: Štikle su dopuštene, crni šalovi zabranjeni i na sahranima
Foto: Shutterstock/Footage.ua

Podeli:

U kampanji "Mi se oblačimo u tadžikistanskom stilu" koja traje do 30. maja, vlasti Tadžikistana u Dušanbeu izdale su brošuru sa novim smernicama za odevanje žene, podstičući ih da poštuju tradicionalnu tadžikistansku nošnju i suzdrže se od neželjenog uticaja zapadne mode i konzervativnih muslimanskih tradicija.

Vlasti te devetomilionske muslimanske zemlje, čija je teritorija 93 posto planinska, savetuju ženama da ne nose crnu odeću pod uticajem konzervativne tradicije islama, uključujući hidžab, izvestilo je tadžikistansko ministarstvo kulture. Žene takođe ne bi trebalo da hodaju"polugole u odeći evropskog stila" i nositi sintetičku odeću. Ne preporučuju se uske pantalone, topići, mini suknje i tanka odeća. Žene takođe ne bi trebalo da nosi gumene papuče u javnosti. Preporučuje se da porub na suknji treba da bude 15-20 centimetara ispod koljena, ali i najviše 20 centimetara iznad zgloba. Rukavi ne smeju da budu kraći od 10 centimetara, a kragna ne sme da bude dublja od 15 centimetara napred i pet centimetara pozadi. Baletanke takođe nisu prihvatljive, uključujući i jeftine i popularne udobne mokasine poznate kao cipele irinka.

Štikle su dopuštene, šareni šal ili marama su opcije, ali "moraju biti vezani na glavi u nacionalnom tadžikistanskom stilu" i ne bi trebalo da pokrivaju lice i vrat. Crni šalovi na glavi potpuno su zabranjeni, čak i na sahranama. Naime, na sahranama nije dopuštena crna odeća - ženama se preporučuje da nose plavu odeću s belim šalom preko glave. I time pravila ne prestaju jer vodič određuje pravila odevanja i za rad, za nacionalne praznike, venčanja i privatne zabave, za odlazak na ručak, u pozorište i na koncerte, druženje vikendom pa čak i za šetnju parkom.

Mnoge civilne i ženske grupe u Tadžikistanu bile su zabrinute da bi se islamske fundamentalističke ideje mogle proširiti iz susednog Afganistana. Novi vodič s 11 poglavlja i 367 stranica namenjen je samo ženama, počevši od devojčica od sedam godina, ali su dužnosnici jasno dali do znanja da pripremaju sličan vodič i za muškarce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.