Budi bolja, bilo gde

Da li biste probali digitalni detoks? ANKETA

Digitalni detoks je termin koji se koristi za "čišćenje organizma" od digitalnih uređaja odnosno, to je određeni vremenski period koji pojedinac provede bez korišćenja pametnih telefona, interneta i društvenih mreža.

Petak, 28.04.2023.

19:23

Izvor: superžena

Da li biste probali digitalni detoks? ANKETA
Foto: B92/shutterstock

Podeli:

Iako nam društvene mreže i generalno internet omogućavaju povezanost sa svetom u realnom vremenu bez fizičke bliskosti, isto tako nam i stvaraju određenu zavisnost koja kasnije utiče na psiho-fizičko stanje pojedinca.

Problem zavisnosti od interneta najviše je uočljiv na društvenim mrežama – Fejsbuku, Instagramu, Tviteru, gde svaka interakcija u vidu lajkova ili komentara stimuliše centre u mozgu koji pokreću osećaj zadovoljstva i samovrednovanja. Taj pozitivni osećaj dalje vodi ka potrebi da se što više prolongira, stvarajući zavisnost.

Pored stvaranja digitalne zavisnosti, stres, narušen kvalitet sna, pogoršanje mentalnog zdravlja, kao i fizičkog zdravlja su takođe posledice prekomernog korišćenja društvenih mreža, ali i interneta.

Zbog toga se preporučuje da pojedinac, s vremena na vreme, odradi digitalni detoks organizma, gde se izbegava korišćenje interneta, društvenih mreža i raznih platformi.

Kako izgleda digitalni detoks?

Prvenstveno bi trebalo da postavite vremensko ograničenje detoksa. Primera radi, nedelju dana.

Potom, trebalo bi da odredite cilj detoksa. Primera radi, da poboljšam san i smanjim stres.

Poslednje, trebalo bi da beležite svoj napredak na dnevnom nivou. Primera radi, šta ste sve uspeli da uradite tokom dana kada ste odlučili da se izolujete od digitalnog sveta.

Napomena: Ukoliko ne možete u potpunosti da isključite internet, ili telefone, savetujemo vam da ograničite vreme tokom njihovog korišćenja. Takođe, preporučujemo da telefone koristite samo u hitnim situacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare