Fitnes i dijeta

Evo kako sabotirate vežbanje: Greške koje brišu sav trud uložen u teretani

I dok svi pazimo da prilikom vežbanja ne pravimo nikakve greške, nakon vežbanja neretko nam se potkradu one koje sabotiraju napore da smršamo i imamo fit telo.

Sreda, 23.01.2019.

13:11

Izvor: zadovoljna.hr

Evo kako sabotirate vežbanje: Greške koje brišu sav trud uložen u teretani
foto: Thinkstock

Podeli:

Mnogi treneri će reći kako se stvarni napredak dešava upravo kada izađemo iz teretane. Kako biste osvestili šta radite pogrešno, donosimo vam pet najčešćih grešaka nakon vežbanja.

Zaboravljate da se istežete

Nakon vežbanja mišići su napeti, uključujući i srce, pa istezanje nikako ne biste smeli da preskočite. Istezanjem će popustiti napetost u mišićima i povećaće se fleksibilnost tela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vežbanja smanjuje bol u mišićima koji bi mogao da se pojavi i narednog dana.

Ne dajete vremena organizmu da se ohladi

Vežbanjem naše telo tera srce da brže radi i potrebno nam je više kiseonika za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah nakon vežbanja leći u krevet da odmorimo. Umesto da se odjednom "ugasite", smirite tempo vežbanja npr. lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca.

Ako pak naglo prestanete s vežbanjem, dok su otkucaji srca najbrži, a telu je potrebno najviše kiseonika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi vam se zavrteti u glavi.

Jedete odmah nakon vežbanja

Hrana bogata proteinima će pomoći vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebalo da sadrži proteine u kombinaciji s ugljenim hidratima poput proteinskih šejkova i jogurta pomešanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. Ali s prvim obrokom trebalo bi da sačekate 15 do 30 minuta nakon vežbanja.

Zaboravljate da dovoljno hidrirate organizam

Kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu vežbanjem, potrebno je da unosite dovoljno vode. To je važno i zbog toga što će dovoljno tečnosti smanjiti mišićnu osetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.

Ne spavate dovoljno

Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vežbanja jeste važnost sna. Telo treba da okrepimo i napunimo energijom kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno, na jedan način kao da kažnjavate sami svoje telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare