Talas, vulkan i lavina – tri vrste ženskog orgazma koje se lako prepoznaju, a kako se postižu?

Seks može da poboljša raspoložeje, ublaži stres i depresivna stanja, da ojača imunitet i poboljša odnose sa partnerom.

Utorak, 24.01.2023.

13:17

Izvor: zadovoljna.hr

Talas, vulkan i lavina – tri vrste ženskog orgazma koje se lako prepoznaju, a kako se postižu?
Foto: LTim/Shutterstock

Podeli:

Malo je stvari na ovome svetu pogrešno shvaćeno kao ženski orgazam. Iako smo uznapredovali u vezi sa stigmom ženskog zadovoljstva, ipak nedovoljno govorimo o njemu, a u prilog tome ide i činjenica da je vrlo malo naučnih istraživanja koja bi potvrdila psihofizičke prednosti ženskog orgazma.

Tri razloga zašto i najzgodnije žene "padaju" na maljave tipove

Prednosti muškog orgazma su vrlo jasne. On služi kako bi žena ostala u drugom stanju. Muški orgazam, dakle, ima evolucijsku korist i upravo je zbog toga istražen uzduž i popreko. O njemu nije problem da govorimo, nije tabu tema i jasno možemo da kažemo da je dobar, koristan i poželjan.

Iako ima 40 godina, ona obožava da zavodi "mladu krv": "Seks sa njima je puno bolji" VIDEO

Žene ne moraju da dožive orgazam da bi zatrudnjele, ali postoji određen broj dokaza koji sugerišu da je odličan za plodnost.

Iako nema konkretnih dokaza koji će nam pokazati za šta je tačno dobar ženski orgazam, dobro je poznato da je zadovoljstvo korisno za zdravlje svake žene.

Zašto muškarci ne mogu da kažu "ne" čak i kad im nije do seksa

Ženski orgazam ima mnogo više koristi za naše psihičko zdravlje. Ugodan seks može da poboljša raspoloženje, da ublaži stres i depresivna stanja, da ojača imunitet i poboljša odnose sa partnerom.

Iako postoji bezbroj načina na koje žena može da doživi vrhunac, nedavno istraživanje univeriteta u Pragu, potvrdilo je da postoje tri vrste ženskog orgazma: talasi, lavine i vulkani.

Učesnici u istraživanju su koristi blutut vibrator kako bi otkrili snagu kontrakcija u karlici. Vibrator je skupljao podatke o pokretima mišića u trenutku orgazma i na taj način su istraživači identifikovali tri vrste orgazma i nazvali ih prema prirodnim pojavama na koje podsećaju.

Talas

Istraživači su zaključili da je ovo najčešći tip ženskog orgazma. Kako bi žena doživela "talas zadovoljstva", ne mora previše da bude uzbuđena, a prepoznajemo ga po uzastopnom stezanju i opuštanju mišića. Gotovo polovina učesnika zabeležila je talase orgazma, a neke učesnice su rekla da to čak mogu i da kontrolišu. Kad žena doživi ovaj oblik orgazma, bez problema može da ga proživi, a da ne reaguje na njega.

Vulkan

Kako mu i samo ime sugeriše, vulkanski orgazam je mnogo eksplozivniji i ugodniji. Počinje sa nakupljanjem talasa blagom napetošću u karlici, koja se nakon toga izenada penje pa spušta u tački intenzivnog vrhunca. Dakle, kada mislite da ste doživeli vrhunac, nastavite sa stimulacijom klitorisa. Tada će doći do eksplozije zadovoljstava.

Lavina

Ovaj oblik orgazma ima najveću napetost karlice i pruža najintenzivnije zadovoljstvo. Doživljavaju ga žene koje poznaju svoje telo, imaju česte seksualne odnose i često masturbiraju. Seksualni terapeuti ističu da svaka žena može da nauči kako da doživi ovaj oblik orgazma i da je on odličan za žensko zdravlje, a čak se koristi i u nekim terapijama koje pomažu kod psihičkih oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.