Pampers zajednica

Zdravo mama!
Dobrodošla u Pampers roditeljsku zajednicu!
Svaka mama zaslužuje svu podršku ovoga sveta. Sada imate celu zajednicu koja će navijati za vas! Napravili smo ovo mesto kako biste mogle da delite svoja iskustva i pitate sve što vas interesuje vezano za vaš život mame, zajedno sa drugim mamama i našim ekspertima. Kada god imate neko pitanje, mi smo tu za vas u Pampers roditeljskoj zajednici!

Dojenje

Dojenje bebe ne samo što pomaže vašem mališanu da unese neophodne hranljive sastojke, već je i odličan način da se ostvari povezanost između majke i bebe. Pročitajte i naučite osnove o dojenju.

Mleko svake majke je jedinstvenog sastava za njeno dete i puno je ćelija koje se bore protiv infekcija i protein što zajedno pomaže bebi da ostane srećna i zdrava. Dojenje može biti prijatno za oboje.

Dojenje po prvi put predstavlja poseban trenutak. Ni jedan drugi trenutak ne može na taj način zbližiti vas i vašeg mališana u prvoj godini njegovog života. Naravno, pomaganje bebi da dobije sve hranjive sastojke potrebne za rast i razvoj je predivna stvar, ali vreme koje provedete zajedno je jednako važno.

U početku je potrebna praksa, ali je zaista mnogo, mnogo razloga da se potrudite oko dojenja!

Prednosti za mame
Dojenje pruža određene zdravstvene prednosti kako za vas tako i za vašu bebu. Pored toga što je to idealan način da se zbližite sa vašim detetom, dojenje pomaže stimulisanju hormona koji utiču na vraćanje vaše materice u stanje pre porođaja.

Dojenje takođe pomaže da izgubite kilograme zbog toga što ovaj proces sagoreva kilažu koju ste dobili za vreme trudnoće dok još ne postane sastavni deo vaše figure. Dojenje pomaže da ravnomerno oslabite. Svakako ne želite odmah nakon porođaja previše da oslabite.

Ženi koja doji je potrebno da ima 5 do 10 kilograma više nego pre trudnoće kako bi njeno telo bilo zdravo dok doji bebu. Ako prebrzo izgubite na kilaži, to može negativno uticati na količinu vašeg mleka u trenutku kada se vaše dete razvija i kada mu je najpotrebnija hrana. Ovi dodatni kilogrami će nestati u prvih 6 meseci.

Šta da očekujete na samom startu
Mleko će početi da se luči svega nekoliko dana nakon porođaja. Do tada, vaše grudi će proizvoditi kolostrum. Ova gusta, žućkasta supstanca je puna proteina i antitela koji će pomoći vašoj bebi u borbi protiv bolesti.

Kolostrum je prva bebina hrana i njegova prva „imunizacija“ protiv bolesti. Ima zalihe vode i masti na raspolaganju dok koristi ovu dragocenu tečnost. Bebin stomačić u ovom uzrastu može da primi tečnost količine kašičice za čaj, te joj nije potrebno mnogo kako bi se zasitila.

Dok vaše mleko ne krene da teče u potpunosti, možda ćete morati novorođenče da dojite na svakih sat vremena prvih dan ili dva. Ovo pomaže vašem telu da prikupi zalihe mleka, prilagođene potrebama vaše bebe. U periodu od dva do četiri dana, vaše telo će se prlagoditi ovoj “informaciji”, pa će vaša beba imati manju potrebu za dojenjem, koja će se svesti na svaka dva - tri sata, ili na 8 do 12 puta u 24 sata.

Obezbedite zalihe zdravog mleka
Dok dojite, zdrava ishrana, dosta tečnosti i odmor su neophodni. Spavajte dok beba spava i unosite dosta zdrave tečnosti. Mleko, voda i sok su dobar izbor – nemojte zaboraviti da se odmarate.

Kako bi se održalo lučenje mleka, potrebno je da nastavite sa zdravom ishranom, ali ona ne mora biti ništa specifično. Neke bebe su osetljive na određenu ishranu svojih majki, ali većina njih neće imati nikakve posledice šta god da jedete.

Generalno, vaše telo reaguje na glad vaše bebe: ukoliko ne jede mnogo, vaše telo neće proizvoditi previše mleka, dok će proizvoditi veću količinu ukoliko beba jede više.

Kada da hranite bebu

Dojite bebu na njen zahtev – odnosno, kad god poželi da jede. Neće jesti mnogo privih nekoliko dana pošto joj je stomak tako mali, ali će hteti da jede često. Većina novorođenčadi će imati potrebu da jede od 10 do 12 puta u toku 24 sata, ili u roku od jedan do tri sata.

Kada ustanovite zalihu mleka, probudite bebu kako biste je podojili ukoliko je spavala više od tri sata preko dana ili četiri u toku noći. U suprotnom, probudiće se isuviše gledna da bi se dobro nahranila. Kada beba baš ogledni, probudiće vas.

Kad je dosta?
Kao i većina majki koje doje, verovatno ni vi nećete biti sigurni kada da prekinete dojenje. Ukoliko čujete bebu kako guta, znaćete da jede, Drugi pokazatelj je koliko beba spava nakog obroka. Ukoliko je njen stomak pun a pelene čiste, verovatno će ponovo zaspati posle jela.

Ostali znakovi koji ukazuju da je vaša beba dovoljno jela:

• Dočekaće vas šest mokrih pelena svaki dan nakon dojenja i između dve i pet mekanih, žućkastih stolica svaki dan dok ne napuni 6 nedelja. Neke bebe tako dobro vare mleko da zaista brzo izbace hranu iz sebe.
• Njen urin je bledo žut, nikako tamno žut ili narandžast
• Vaše grudi su meke i “prazne” nakon svakog podoja

U prvoj nedelji života, očekivano je da beba izgubi na kilaži, do 10 procenata od svoje prvobitne kilaže. Nakon prve nedelje, beba će početi da dobija na kilaži i do kraja druge nedelje bi trebalo da se vrati na kilažu koju je imala po rođenju. Do kraja treće nedelje njeno lice bi trebalo da se zaokrugli. Svaki put kada odete u Dom zdravlja na pregled, izmeriće vašu bebu..

Kada nije dosta?
Povremeno ćete pomisliti da vaša beba ne jede dovoljno mleka. Beba može delovati gladno nakon dužeg dojenja a vaše grudi prazno. To priroda održava zalihe mleka u skladu sa brzim razvojem bebe.

Budite sigurni da je sa vašom bebom sve u redu ukoliko lepo jede, kontinuirno piški i ima redovnu stolicu. Vaše zalihe mleka će se uskladiti sa bebinim potrebama.

Potrebno je između 36 i 48 sati da se vaše telo prilagodi uvećanim potrebama bebe. Bebino je zaduženje da kroz učestalost sisanja da signal da popalje vašem telu pravi signal. Dozvolite joj da radi svoj posao.

Sve majke koje doje dođu u jednom trunutku u situaciju da njehova zaliha mleka ne ispunjava bebine potrebe. Što će se rešiti dojenjem bebe, kako priroda i nalaže. Opustite se I uživajte u ovom ritmu prirode.

Šta treba da znate o prelasku deteta u zaseban krevet

Čestitamo! Prelazak deteta u zaseban krevet je velika stvar. Saznajte šta bi svaka majka trebalo da zna pre nego što njen mališan pređe u dečiji krevet.

Dete je spremno za premeštanje u zaseban krevet sa oko 2. godine. Ovo je verovatno jedan od prvih koraka ka nezavisnosti – svaka čast! U ovom uzrastu dete je dovoljno visoko da može prebaciti nogu preko ograde od kreveca, tako da je ova promena pozitivno utiče na njegov razvoj i najsigurnija je.

Prelazak u dečji krevet je veliki pomak, zbog čega prethodno treba razmotriti nekoliko faktora. Zapamtite, sada kada je vaše dete tako blizu poda, to znači da ima mnogo lakši pristup svim prostorijama u kući.

To bi svako dete učinilo znatiželjnim!

Pre nego što načinite ovaj korak, imajte na umu sledeće:

Izbegavajte opasne situacije kod spavanja

Pospana (ili nestašna) deca mogu upasti u nevolju ukoliko sama lutaju noću po kući. Kako biste izbegle ovakve situacije, postavite zvonce na vrata i čućete kada izađe iz sobe.

Rasklonite sve igračke

Vaše dete ne mora da napusti svoju sobu kako bi se povredilo – u iskušenju je i u sopstvenom prostoru. Rasklonite igračke ili stvari koje se mogu polomiti ili na koje se dete može zadaviti pre nego što ga smestite u krevet. Sklonite s poda sve stvari na koje se vaš mališan može okliznuti ukoliko ustane iz kreveta u toku noći.

Pravilno postavite krevet

Iako je dečji krevet dosta bliži podu od kreveca, treba ga zaštiti jastucima ili makar tepihom. Takođe, postavite krevet dalje od prozora kako bi izbegli promaju, kablove koji vise ili zavese.

Kada ste primenili ove sigurnosne mere, vreme je za slavlje! Prelazak u dečji krevet je veliki korak, zato je važno da svom detetu pokažete koliko ste ponosni na njega.

Zabavne igre za novorođenčad

Vaš mališan možda ne zna još uvek da priča, ali svakako voli da se igra! Iskoristite ove zabavne igre kako biste se zbližili sa vašom bebom i slatko ismejali.

Samo zato što novorođenče ne može da podigne svoju ruku ili da uhvati igračku ne znači da nije zainteresovano za igru!

Igranje sa bebom ne mora da počne kada ona prohoda. Ti trenuci zabave postaviće temelje budućnosti punoj zabave i smeha, zato priuštite vašoj bebi ove prve korake u igri.

Dan novorođenčeta se u najvećoj meri svodi na san i hranu, ali kada je budno ono voli da istražuje. Bebe vole da su u interakciji sa ljudima i okruženjem u kom se nalaze, a roditelju nije ništa zanimljivije nego kada gleda svoje dete kako nešto otkriva po prvi put.

Ali nije samo reč o zabavi – igra takođe ima i svoju namenu. Istraživanje pomaže razvoju važnih kognitivnih i fizičkih veština.

Igre za bebe stare 1 mesec (i mlađe)

Upoznajte vaše novorođenče sa “bebom u ogledalu”, koje slučajno izgleda isto kao ono!

Bebe vole da proučavaju svoj odraz u ogledalu, što mogu da rade iznova i iznova a da im ne dosadi. Ako stavite ogledalo u bebin krevetac, pobrinite se da je nelomivo!

Novorođenčad su fanscinirana i sa mobilnim telefonima. Pustite nešto svetlo i jarkih boja, a ukoliko se nalazi iznad bebinog kreveca, postarajte se da je van njenog domašaja (beba će početi da sedi i da se propinje dok trepnete!).

Kao i odrasli, bebe vole da slušaju muziku. Možete puštati živahniju muziku dok je beba budna, ali prebacite se na lagane melodije kada spava. Takođe možete držati bebu u naručju i igrati uz muziku.

Masaža bebe je jedna od najboljih igara. Nežno masiranje bebinih ruku i nogu pomaže da se izgrade veze u njenom mozgu i da se oseća sigurno.

Ko ne voli masažu stopala?

Igre za bebe starosti od 1 do 3 meseca

Starija novorođenčad voli da gleda knjige sa jarkim i šarenim slikama, a sada je pravo vreme da ih upotrebite. Iako vaša beba ne može da razume priču, uživaće u slikama i vašem glasu.

Različiti zvukovi su isto zabavni u ovom uzrastu. Zvečke ili igračke koje proizvode zvuk takođe. Ako veša beba ne može sama da protrese zvečku ili igračku, stavite ih u njene ruke i protresite ih. Svideće joj se.

Vaše smešne grimase su jedna od najomiljenijih bebinih igračaka! Ludujte: Vaša beba će se meškoljiti gledajući vas kako se plezite, naduvate obraze i proizvodite smešne zvukove vašim ustima!

Znaci spremnosti bebe za odlazak na nošu

Pročitajte savete stručnjaka kako da “pročitate” ponašanje mašeg mališana i uočite da li je spreman za navikavanje na nošu.

Prvo, nekoliko perspektiva za zabrinute roditelje: Svako zdravo dete je uspešno istrenirano da ide na nošu. Na duže staze, nije važno doba u kome će savladiti ove veštine. To nije odraz vaših veština kao roditelja ili ljubavi prema detetu.

Ali ako krenete da navikavate dete na nošu pre nego što je ono biološki i emocionalno spremno, oboje ćete biti frustrirani i uznemireni. To će takođe odugovlačiti sam process, jer će se verovatno pretvoriti u borbu želja- a to je bitka koju roditelji nikada ne dobijaju. Upravo zbog toga je dobra ideja da pre nego što započnete navikavanje, da budete upoznati sa znacima koji pokazuju da je vaš mališan spreman.

Većina dece se trenira za odlazak na nošu između 18 i 30 meseci. Međutim, neka deca vode borbu sa ovim veštinama i kada imaju 4 godine. Ali ako pažljivo pogledate, vaše dete će vam svojim ponašanjem reći da je verovatno spremno za početak. Na primer:

• Da li joj creva rade u donekle predvidljivo vreme? Da li vas obaveštava rečima ili ponašanjem da je svesna šta se dešava?
• Da li ume da spusti i podigne svoje pantalonice?
• Da li pokazuje interesovanje za toalet i ono što drugi ljudi tamo rade?
• Da li ume sama da hoda ka noši i sedne na nju ?
• Da li je počela da vam govori “Ne”?Da li voli da ima neke svoje igračke na specijalnom mestu? Sve ovo pokazuje da je ona zainteresovana da kontroliše stvari u svom okruženju.
• Da li zna šta znači mokro i suvo?
• Da li odgovara na pohvale, i želi da vam udovolji?

Ukoliko vaše dete pokazuje većinu od ovih znakova, možda je spremna da počne, ali zapamtite da ne bi trebalo dete navikavati na nošu ukoliko je u stresnoj situaciji poput selidbe ili odlaska na odmor, ili kada je dete bolesno. Ukoliko vam se učini da ne ide, napravite pauzu i počnite ponovo za nekoliko nedelja ili meseci.

To će se destiti-samo mu dajte vremena.

Kako da ublažite grčeve vaše bebe

Ukoliko vaš mališan ne reaguje na vaše umirujuće tehnike, moguće je da ima grčeve u stomaku. Ali ne brinite! Daćemo vam savete koji će pomoći vašoj bebi I nadamo se obezbediti malo tišine u kući!

Prirodno je da novorođenčad uzrasta od 3 meseca i mlađa prolaze kroz zahtevniji period, naročito između 18 časova i ponoći. Ako tehnike poput hranjenja, presvlačenja, i ljuljanja ne prekinu plač vašeg deteta, vaš mališan može spadati u 20 procenata beba koje imaju grčeve.

Uzroci bebinih grčeva

Ako vaša beba dobije grčeve, ili isuviše plače, primetićete da je to u periodu između druge i četvrte nedelje. Njen plač će se pojačavati – pre nego da će izostati – kako se dan nastavlja, I verovatno će biti puna gasova i stalno će savijati I opružati noge.

Doktori ne znaju zbog čega tačno nastaju grčevi, ali evo nekoliko mogućih uzročnika:

• Nedovoljno razvijen nervni sistem
• Problem sa udobnošću
• Medicinski problem, poput kile
• Nešto u vašoj ishrani može iritirati bebin stomak (ukoliko dojite)

Umirivanje rasplakane bebe

Najuznemirujuća stvar kod bebe koja ima grčeve jeste što se čini kao da je ništa ne može utešiti.

Ali to ne znači da treba da odustanete! Evo nekoliko trikova koji mogu ublažiti grčeve vaše bebe.

Ljuljajte je

Ljuljanje na rukama ili u ljuljašci za bebe uz zvuk – poput usisivača ili mašine za veš – koji se nalazi u pozadini može pomoći, kada i mirni pokreti mogu pomoći.

Šetajte sa njom u nosiljci

Kao i ljuljanje, ovi pokreti su prijatni, a to što je bilizu vas može pomoći da se oseća još prijatnije.

Povijte je

Umotajte vašeg mališana u veliko, tanko ćebe. Osetiće se toplo, udobno i sigurno.

Dajte joj cuclu

Ne pomaže svaki put, ali za neke bebe, sisanje je umirujuće.

Trljajte je po leđima

Postavite bebu da legne u vaše krilo stomakom prema dole i nežno joj trljajte leđa prstima, što može smanjiti pritisak u njenom stomaku.

Proverite svoju ishranu

Ukoliko dojite, određena harana koju unosite može izazvati nelagodu kod vašeg mališana. Mlečni proizvodi, kafa, kupus I luk su potencijalni krivci, pa pokušajte da izostavite jadan po jedan, jer ćete tako uvideti da li je neki od njih uzročnik.

Ne gubite nadu!

Možda vam se sada tako ne čini, ali bebini grčevi ne traju večno. U trenutku kada vaša beba napuni 4 meseca, njeni grčevi će verovatno proći – i svi ćete biti srećni!

Konačni spisak dečije odeće

Ukoliko ste znatiželjni koliko vam je dečije garderobe potrebno pre nego što vašu bebu dovedete kući, nudimo vam listu stvari koja vam je neophodna.

Odlazak u prodavnicu koja je pretrpana artiklima za decu može predstavljati napor. Kako da znate šta vam je potrebno za početak? Možda deluje primamljivo da od svega uzmete po nešto, ali znajte da to ne znači da je neophodno samo zato što se nalazi u prodavnici.

Napravili smo osnovnu listu koja će vam biti od koristi na samom početku. Neke količine će vam možda delovati previše, ali sa viškom određenih artikala nećete morati da uključujete mašinu za veš svaki dan.

• 3 meka peškira za kupanje u bebinoj veličini
• 6 do 8 ćebadi
• 6 zekica koje se kopčaju spreda, benkice, ili bodići

• 6-10 pamučne majice sa prednjim kopčanjem
• 2 džempera
• 3 pidžame
• 4 posteljine za krevetac ili kolevku (proverite da je posteljina odgovara veličini dušeka)
• 2 ili 3 tanka ćebeta ili jorgana ( čupava ćebad izaziva SIDS)
• 4 do 6 pari čarapa ili čizmice za nazuvanje
• Pelene odgovarajuće veličine
• Najmanje 1. kapa sa širokim obodima koja će štititi glavicu vaše bebe dok ste napolju.
• Skafander za hladniji vremenski period
• Rukavice za hladniji vremenski period (ne kupujte jeftine imitacije rukavica koje se mogu svuda naći, novorođenčetu treba ruke da budu slobodne.)

Šta je važno pri izboru pelena?

Pelene su bitan faktor koji utiče na očuvanje zdravlja i sreće vaše bebe.

Prva stvar koju treba uzeti u obzir pri odabiru pelena jeste veličina. Kako se bebe brzo razvijaju i rastu, važno je pronaći odgovarajuće pelene.

Kada kupujete pelene, ispitajte nekoliko faktora pre nego što donesete konačnu odluku. Imajte u vidu cenu, udobnost i upijajuće svojstvo.

Prvi korak

Svi znamo da je taj trenutak kada vaš mališan prohoda jako važan – nastavite sa čitanjem kako biste naučili da prepoznate znake koji ukazuju da će vaša beba uskoro prohodati!

Kada beba načini svoj prvi korak, to je neverovatna situacija. Kada bebino puzanje preraste u hodanje, može se reći da je vaše dete prošlo prvu fazu odrastanja.

Iako deca sopstvenim tempom razvijaju sposobnost hodanja, većina beba nauči da puzi oko 8. meseca koje između 9. I 17. meseci lagano postaje hodanje.

Imajte u vidu da neke bebe u potpunosti zaobiđu period puzanja. U tim situacijama veša beba će verovatno puzati na svom stomaku, koristeći svoje ruke i noge kako bi se kretala.

Puzanje je sasvim prirodno – na taj način beba jača mišiće koje će uskoro koristiti za hodanje. Fazu puzanja ubrzo sustiže bebina sposobnost da stane na sopstvene noge. Kada vaš mališan ovlada ovom veštinom, važno je naučiti ga kako da savije svoje noge u kolenima kako bi prešao iz stajećeg položaja u sedeći (i obrnuto).

Kada dobro uvežba da stoji, sledeća stavka je koračanje. Kako se vaša beba bude stabilnije osećala na svojim nogama, pokušaće da napravi po koji korak. Neka joj vaša ruka bude oslonac ili se može pridržavati za delove nameštaja kako bi stabilizovala svoje korake.

Prva reč

Pomažući bebi da pređe sve važne i voljene prekretnice može postati druga priroda. Pročitajte kako da naučite da motivišete svoje dete da počne da priča.

Neke bebine prekretnice su podjednako uzbudljive kao i prva reč vašeg deteta. Za početak zvuči neodoljivo, kao i činjenica da vaš mališan može da razgovara sa vama I da samim tim možete bolje da razumete njegove želje i potrebe, što je veliko dostignuće za oboje.

Dok će svako dete naučiti da priča sopstvenim tempom, vaša beba može probrbljati svoje prvo “mama” ili “tata” već između 6. i 8. meseca starosti, a do prve godine, može dodati još po neku reč na svoju listu!

Iako vaše dete verovatno neće biti u mogućnosti tečno da govori do svoje druge godine, nije prerano da počnete sa ohrabrivanjem jezičkog razvoja. Ovi saveti će pomoći da vaša beba progovori.

U prvoj godini života, decu privlači glas i lice njihovih roditelja. Stoga vaše samo obraćanje bebi je učenje novog vokabulara i ohrabrivanje prvih reči.

Govorite naglas svom mališanu dok obavljate svakodnevne poslove, čak i kada ono što imate da kažete zvuči šašavo (npr. “Mama upravo traži plave čarape”). Obezbedite konstantan narativ kada ste napolju I u novoj sredini kako biste ga upoznali sa novim rečima (npr. “Pogledaj to predivno cveće u parku!”).

Trudite se da odgovorite na sve u šta vaš mališan gleda. Pratite interesovanje vašeg deteta i neka ono bude vodič pri odlučivanju teme vašeg razgovora. Primera radi, ako vaše dete gleda u psa i brblja, neka to bude tema i ponavljate reč “pas” nekoliko puta dok pokazujete rukom ka štenetu.

Dnevne aktivnosti poput kupanja, jela i menjanja pelena su idealna prilika da imate isti razgovor svakog dana sa svojom bebom. Za to vreme ona će početi da pamti ključne reči i fraze i da ih povezuje sa aktivnostima.

Postoji million staza na razvojnom putu. Svaka beba će doći do mesta na koje želi da ode na svoj način i u svoje vreme.

Pampers prati roditelje i bebe na njihovom putu ljubavi, sna i igre, podržavajući ove 3 najvažnije stavke za bebinu sreću i zdrav razvoj.

Koja je bila prva reč vešeg deteta? Podelite sa nama vaše iskustvo o važnim prekretnicama koje je vaše dete prevazišlo.

Prva prehlada

Kako da pomognete vašem detetu da prevaziđe prvu prehladu?

Uporan kašalj može biti pravo maltretiranje za decu i roditelje. Pročitajte savete kako da olakšate vašem detetu kako bi se odmorilo i oporavilo.

Kašalj je većinom izazvan virusnom infekcijom, koja ne odgovara na antibiotike, tako da se oni obično ne preporučuju za tretiranje kašlja. Ako je kašalj izazvan virusom, treba sve pustiti da ide svojim tokom.

Virusna infekcija može trajati dve nedelje ili duže, a pogotovo su tokom zimskog perioda česte prehlade uobičajne ukoliko dete ide u obdanište ili provodi dosta vremena sa drugom decom.

Kašalj će proći svojim tokom, ali dok ne nestane, možete uraditi sledeće kako biste detetu pomogli da se oseća konfornije:

• Obezbediti mu dodatnu tečnost koja će da vlaži disajne puteve i hidrirajte vaše dete.

• Koristite ovlaživač vazduha za dodatnu vlagu, posebno ako je vaš dom veoma suv.

• Ovlaživač vazduha sa hladnom vodom jednako je efektivan kao i sa toplom vodom, ali je sigurniji ukoliko se slučajno obori. Budite sigurni da čistite uređaj jednom dnevno sa sapunom i vodom jer štetne bakterije mogu tamo da se razmnožavaju.

• Sedite sa vašim detetom u zatvoreno kupatilo dok vruća voda ide sa tuša, to može olakšati svaki kašalj i opustiti dete, posebno pred spavanje.

• Podignite uzglavlje kreveca ili kreveta, ali ne stavljajte dete na jastuk ili vazdušastu posteljinu jer to može da poveća rizik od SIDS (sindrom iznenadne dečije smrti).

• Koristite kockice leda, lizalice, i hladna pica da umirite iritirano grlo (izbegavajte citruse i gazirana pica).

Ništa što budete radili ne može potpuno da zaštiti vaše dete od dobijanja gripa ili kašlja. Ali postoje neki koraci koje možete da preduzmete da biste smanjili učestalost kašlja ili pehlade.

• Držite dete podalje od onih koji su bolesni, uključujući i članove porodice!

• Budite sigurni da svi sa kojima vaše dete dolazi u kontakt operu svoje ruke

• Često perite omiljene igračke ili predmete koje vaše dete može da stavi u usta

“Kad beba dobije prvu prehladu, roditelji treba da ostanu smireni i da odvedu dete kod doktora, kako bi se uspostavila dijagnoza i procenilo da li detetu treba terapija, a dobiće dragocene savete kako se treba ponašati u tim situacijama u budućnosti.”, savetuje Pampers stručnjak, Julka Damnjanović, pedijatar i neonatolog.

Da li ste već prevazišli prvu prehladu sa vašom bebom?Možete podeliti vaše iskustvo sa drugim mamama i Pampers stručnjacima.

Pampers vam želi godine Ljubavi, sna i igre

Draga mama,

Hvala na učešću u Pampers online sastanku, na pitanjima i iskustvu koje delite sa drugim mamama.

Opšti zaključak je da:

POSTOJI MILION VRSTA RODITELJA.

POSTOJI MILION NAČINA DA SE PODIŽE BEBA.

POSTOJI MILION PUTEVA NA PUTOVANJU KROZ RAZVOJ.

ali

KADA JE PODIZANJE BEBE U PITANJU, NE RADI SE O TOME ŠTA JE VAŽNO MILIONIMA, VEĆ ŠTA JE VAŽNO VAŠOJ BEBI.

Svi se slažu da je za bebu najvažnija Ljubav, san i igra.

Zato mi u Pampersu pomažemo da se proslave, podrže i zaštite ove tri stvari na million načina.

Pampers vam želi godine ljubavi, sna, i igre.

Voleli bimo da čujemo vase mišljenje. Da li se slažete da su ljubav, san i igra jednako važni za bebin srećan I zdrav razvoj, ili biste radije odabrali jednu od ove tri stvari kao najvažnije u podizanju deteta? Koja bi to stvar bila?