Uređenje doma

Kolega vas ogovara? Ne brinite, postoji jednostavno rešenje

Sigurno ste nekad bili u prilici da ogovarate kolege s posla ili da budete ogovarani. Najbolje što možete da uradite u tom slučaju jeste da priđete kolegi i kroz osmeh mu saopštite da biste želeli da razgovarate s njim u "četiri oka".

Nedelja, 11.06.2017.

15:11

Izvor: B92

Kolega vas ogovara? Ne brinite, postoji jednostavno rešenje
Foto: Thinkstock

Podeli:

Laži, spletke i ogovaranja su, nažalost, neizostavni deo posla, pa mnogi zaposleni više i ne obraćaju pažnju na to šta drugi govore o njima.

Poslovni trener Tomas Ferli tvrdi da greše i kaže da kad čujete da vas neko od kolega ogovara, ne treba da se pravite ludi i dozvolite da isti nastavi da širi laži o vama. Ćutanje nije rešenje, već treba da priđete kolegi kad je sam i da mu, uz osmeh, kažete da želite da razgovarate sa njim kad bude imao vremena. Nemojte pričati u hodniku, dok stojite, najbolje da zamolite kolegu da sednete negde.

"Do mene dolaze glasine koje verujem da nisu istinite, ali možda postoji tačan deo. Ne želim da se raspitujem okolo, nego direktno. Čujem da pričaš da sam ja...", možda je pravi način da započnete ovaj škakljiv razgovor.

U slučaju da kolega prepričava nešto što ste mu vi rekli, naglasite da ste mu to saopštili u poverenju. Ako je trač zlurad i neistinit, pitajte kolegu da li ste ga nekako povredili i zamolite da ako ima nešto protiv vas, ubuduće se obrati vama lično. Ukoliko i nakon razgovora dotični nastavi da širi neistine o vama, obratite se pretpostavljenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.