Želite li posao iz snova? Evo šta morate uraditi drugačije

Iako klasična biografija još "prolazi", za neke poslove ipak morate pokazati malo više kreativnosti. Razlog tome je što klasične metode koriste svi, a konkurencija je velika. Oni koji se žele istaći naprosto moraju učiniti nešto drugačije.

Poslovni saveti |
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

A šta je to što treba da uradite zavisi od kategorije zanimanja na koja se prijavljujete. Ako vas zanima rad u finansijskom sektoru, dobro je držati se standardne forme. U većini drugih područja, ako želite da se uklopite – najpre morate da se istaknete.

Evo nekih saveta koje je dobro slediti, ako želite da dobijete posao iz snova:

1) Stvorite nešto

Dela govore više od reči. Stvaranje nečega – nezavisno od toga da je li u pitanju kompanija, blog, proizvodi iz kućne radinosti – pokazuje da ste samouki i da želite da napredujete polako. To pokazuje da u sebi imate "ono nešto", da ste kreativni i znate temeljno da pristupite poslu.

Stvaranje nečega može biti ključ za sticanje iskustva i prikupljanje znanja. Koga briga ako nemate dve godine radnog iskustva rada u određenom profilu kompanije, ako ste stvorili nešto posebno, što zahteva iste takve veštine i pokazuje da ste visoko motivisani?

2) Napišite zanimljivu molbu

Umesto da se uvodno predstavljate i već na početku uspavate čitaoca, podelite s njim anegdotu koja se npr. može odnositi na to zašto ste se prijavili na oglas ili kada ste shvatili da se želite baviti baš ovim poslom – nešto po čemu biste želeli da vas poslodavac najviše upamti.

Ispričajte priču o tome kako ste učinili nešto za šta su vam ljudi rekli da je nemoguće. Pišite o rezultatima. O tome kako ste "napravili razliku" i tako nekome pomogli (što je razlog zašto i dalje želite da nastavite da radite ovaj posao).

Pisanje takve molbe teže je od pisanja dosadnih fraza, kakve poslodavci svakodnevno čitaju. Da je jednostavno, svi bi tako pisali. Upravo je ulaganje dodatnog truda ono što će vam pomoći da zasenite konkurenciju – i dobijete posao koji biste voleli da radite.

3) Pristupite poslodavcu svojih snova

Isplati se biti proaktivan, posebno kada tražite posao.

Ako pristupite poslodavcu i dokažete mu da uz vašu pomoć može ostvariti svoje poslovne ciljeve, nećete samo zaseniti ostale kandidate, već ćete poslodavcu uštedeti trud potrage za pravom osobom.

S poslodavcem možete uspostaviti kontakt putem društvenih mreža i zamoliti priliku za predstavljanje.

Prilikom predstavljanja fokusirajte se na to kako može pomoći kompaniji, a ne na to šta kompanija može učiniti za vas. Šta vi možete učiniti da njihovo poslovanje bude još bolje?

4) Dopunite svoju prijavu

Priložite video-materijal, uložite dodatni trud u svoju prezentaciju…ko ne bi voleo da zaposli osobu koja daje više od ostalih već na samom početku? Zamislite da ste vi taj poslodavac – kakav bi vas kandidat oduševio? Kakvu biste prezentaciju očekivali od tog kandidata? Dajte mašti na volju i sledite je.

5) Budite svoji

Učiniti nešto drugačije ne čini se samo radi krajnjeg cilja već dokazuje da razmišljate drugačije od ostalih. Zato sledeći put kada želite da poradite na svojoj karijeri, jednostavno pronađite svoj, drugačiji put.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 75 sledeca idi na stranu