Karijera / Poslovni saveti 2

Da posao bude u skladu sa privatnim životom, a ne teška muka

Jedan od najvećih izazova modernog roditeljstva svakako je uskladiti privatne i poslovne obaveze. Da ne kažemo - obavezne zadatke. U večitom "rascepu“, trci i hroničnom manjku vremena, svaka nova situacija briše pravila.

Izvor: Super žena
foto: thinkstock

Poštovanje i briga za zaposlene, doveli su do toga da "Vip mobile“ bude prva kompanija u Srbiji koja se može pohvaliti Family Friendly Enterprise sertifikatom (porodično odgovorno poslovanje). Čitav taj proces podrazumeva duboku rešenost kompanije da uspostavi ravnotežu između posla i privatnog života zaposlenih, koja na kraju rezultira većim zadovoljstvom svih članova kolektiva.

Tako su bolovanja zbog dečjih bolesti, polazak u vrtić ili školu zaista posebne situacije u kojima se treba snaći. To su trenuci u kojima se od roditelja zahteva više, a od zaposlenog - uobičajeno.

Da li je uvek rešenje delegirati takve stvari bakama, dekama, uzeti bolovanje ili postoji nešto treće? U kompaniji „Vip mobile“ za ovakve situacije postoji odlično rešenje. Naime, povratak na posao posle porodiljskog odsustva je period kada je zaposlenima omogućen period prilagođavanja.

"Prepoznali smo koliko je taj povratak težak. Zato smo uveli program adaptacija na posao. To podrazumeva da nakon porodiljskog, mame ili tate mogu postepeno produžavati svoje radno vreme tokom prve dve nedelje. Zarađuju kao da su tu puno radno vreme. Uz to, prilagođavanje na vrtić je takođe period koji je jako važan roditeljima i mališanima, pa smo i o tome mislili. Dodatno, u periodu od dve nedelje mame i tate mogu da rade van radnog mesta ili prilagođavati svoje smene ukoliko je u pitanju smenski rad. U našoj kompaniji je svim zaposlenima omogućen i fleksibilni rad. Na posao se dolazi između sedam i deset sati i od toga zavisi i odlazak, da li će biti u 15 ili 18 časova. Važno je da se poslovi obave i na kraju dana bitan je rezultat. Kako bismo sve to zaokružili, imamo pravo i na prekid komunikacije sa kompanijom van ovog perioda, sem ukoliko nije zaista u pitanju nešto mnogo hitno što ne može jutro da sačeka, ali to nije česta situacija“, kaže za portal "Super žena“ Natalija Pešić, menadžer Ljudskih resursa kompanije "Vip mobile“.

foto: thinkstock

"Kompanija Vip ima više od hiljadu zaposlenih, a roditelji čine polovinu njih. Posebno mi je drago što je dosta naših kolega i koleginica trenutno u statusu 'budući roditelji', pa zajedno sa onima koji su se već ostvarili u ovoj ulozi, definitivno čine većinu“, ističe Natalija.

Ona ističe i da su u ovoj kompaniji oformili čitav Family Friendly tim, u čijem je fokusu komunikacija, implementacija i planiranje različitih programa za zaposlene.

Zanimljivo je i da se u javnosti pominjalo da će roditelji ubuduće imati pravo na neradan dan do detetovog 18. rođendana. Za sada je ta ideja predlog, a u kompaniji zaposleni imaju pravo na dan rada od kuće ili korišćenje slobodnog dana van godišnjeg odmora.

Komentari 2
Čitajte
Pošalji komentar