Evo kako da napišete CV iako nemate šta da "stavite" u njega

Kada ste na početku karijere ili niste radili mnogo toga, onda obično imate problem kako da napišete dobar CV po kom će poslodavci da vas zapamte. Evo nekolicine saveta kako da ostavite snažan utisak svojom biografijom.

Poslovni saveti |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Počnite sa listom

Kako počinjete sa malo toga u svom CV-ju, onda počnite sa spiskom svojih veština, talenata, dostignuća i nagrada. Nemojte da brinete zato što ovo nije klasičan format pisanja CV-ja, o tome ćete brinuti kasnije. Prvo dobro razmislite o svim vašim dostignućima, velikim i malim. Čak i mali uspesi mogu da vam donesu posao ili stažiranje. Ukoliko pak započinjete novu karijeru, onda razmislite o svemu što ste naučili na prošlim poslovima.

Umete da budete vođa projekta, znate da se borite sa rokovima ili ste dobri da organizujete ljude. Čak i znanje pisanja službene dokumentacije je velika stvar. Ne budite stidljivi sa svojom listom. A i veliki spisak dostignuća i znanja će vas definitivno izdvojiti iz mase. Nakon toga, pročitajte spisak ponovo i obrišite one kliše fraze i rečenice koje stoje u svakom CV-ju.

Nabrojite sva iskustva i dostignuća

Ukoliko su vam sva iskustva i dostignuća u CV-ju u vezi s poslovima, to je u redu. Ali nemojte da zaboravite da nabrojite vredna dostignuća i iskustva koja ste doživeli iako to možda ne deluje previše povezano sa poslom za koji konkurišete.

Ukoliko imate i druga važna iskustva, ali mislite da se ne uklapaju sa vašim profesionalnim uspesima, nemojte da ih izostavie. To je vredno i može da bude baš ono što će vas izdvojiti od svih ostalih kandidata.

Nabavite odlične preporuke

Preporuke treba da ukažu na kvalitet vašeg rada i vašeg karaktera. Nikada ne treba da piše ništa loše o vama u njima, mada treba da budu iskrene. Nabavite dobre preporuke koje ćete moći da koristite bilo kad u životu.

Zamolite profesore koji poznaju vaš rad da ih napišu, nastavnike koji znaju vašu radnu ektiku, bivše kolege, pa čak i prijatelje koji mogu da ispričaju koliko ste odlična osoba. Uvek treba da ostanete u kontaktu sa osobama koje su vam napisale preporuke.

Nek ne bude duže nego što treba

Ovo je zamka u koji se hvataju oni koji se boje da imaju premalu biografiju - naprave je predugačkom. Napravili ste spisak dostignuća, iskustava, volonterskog rada - a sada ostavite na tome i počnite da radite na formatu za CV. Ne morate da forsirate da sve bude na jednoj strani, ali ne stavljajte podatke o kursevima koje ste polagali na fakultetu, ni prosek koji ste imali. Ako je taj podatak bitan, to će vam i reći.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 75 sledeca idi na stranu